Lightroom Classic | Algemene vragen

1. Handboek voor Lightroom Classic
  2. Inleiding tot Lightroom Klassiek
    1. Nieuwe functies in Lightroom Classic
    2. Systeemvereisten Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Algemene vragen
    4. Belangrijke concepten in Lightroom Classic
    5. Lightroom Classic-zelfstudies
    6. Functieoverzicht | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versies
  3. Lightroom en Adobe-services
    1. Creative Cloud-bibliotheken
    2. Adobe Stock gebruiken in Creative Cloud apps
  4. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    2. Synchroniseren van Lightroom Classic met Lightroom-ecosysteem
    3. Mobiele apps voor Photoshop
  5. Foto's importeren
    1. Foto's importeren van een camera of kaartlezer
    2. Foto's importeren van een map op een vaste schijf
    3. Foto's automatisch importeren
    4. Foto's importeren uit Photoshop Elements
    5. Foto's importeren van een aangesloten camera
    6. Importopties opgeven
    7. Voorkeuren voor importeren instellen
    8. De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor
  6. Workflows
    1. Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
    2. Uw foto's exporteren en van een watermerk voorzien
    3. Uw foto's importeren
    4. Aanpassingspenseel: de basisprincipes
    5. Aanpassingen met de kleurtintcurve
    6. Geavanceerde videopresentaties
    7. De witbalans aanpassen
    8. Een contactblad maken
    9. Verbeter uw workflow met Lightroom Classic
  7. Werkruimte
    1. Basisbegrippen voor werkruimten
    2. Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic
    3. De bibliotheek op een tweede beeldscherm weergeven
    4. Naamplaatjes en moduleknoppen aanpassen
    5. Voeg een watermerk toe aan uw foto's in Lightroom Classic
    6. Kleurbeheer
  8. Foto's tonen
    1. Toon foto's
    2. Door foto's bladeren en ze vergelijken
    3. Weergaveopties Bibliotheek instellen
    4. Foto's delen voor opmerkingen en feedback
    5. Slimme voorvertoningen
  9. Catalogi en bestanden beheren
    1. Veelgestelde vragen over Lightroom Classic-catalogus
    2. De manier waarop een Lightroom Classic-catalogus werkt
    3. Catalogi maken en beheren
    4. Back-up van een catalogus maken
    5. Ontbrekende foto's zoeken
    6. Mappen maken en beheren
    7. Foto's in mappen beheren
  10. Kaarten
    1. Werken met de module Kaart
  11. Foto's ordenen in Lightroom Classic
    1. Gezichtsherkenning
    2. Werken met fotoverzamelingen
    3. Foto's groeperen in stapels
    4. Foto's voorzien van vlaggen, labels en classificaties
    5. Trefwoorden gebruiken
    6. Metagegevens: Basisprincipes en handelingen
    7. Foto's zoeken in de catalogus
    8. Met video's werken in Lightroom Classic
    9. Geavanceerde handelingen voor metagegevens
    10. Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken
  12. Foto's verwerken en ontwikkelen
    1. Basisbeginselen van de module Ontwikkelen
    2. Panorama's en HDR-panorama's maken
    3. Flat-field-correctie
    4. Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright
    5. Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren
    6. Werken met tinten en kleuren van foto's
    7. Lokale aanpassingen toepassen
    8. Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding
    9. Opties in de module Ontwikkelen
    10. Foto's retoucheren
    11. Rode ogen en dierenogen corrigeren
    12. De tool Radiaalfilter gebruiken
    13. De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken
  13. Foto's exporteren
    1. Foto's exporteren naar vaste schijf of cd
    2. Foto's exporteren uit Lightroom Classic
    3. Foto's online publiceren
    4. Exporteren naar vaste schijf met behulp van Services voor publiceren
    5. Voorinstellingen voor exporteren en andere instellingen
  14. Werken met externe editors
    1. Voorkeuren voor extern bewerken
    2. Foto's van Lightroom Classic openen en bewerken in Photoshop of Photoshop Elements
  15. Presentaties
    1. Presentaties maken
    2. Deelvensters en tools in de module Presentatie
    3. De dialay-out instellen
    4. Bedekkingen toevoegen aan dia's
    5. Presentaties afspelen en exporteren
  16. Foto's afdrukken
    1. De module Afdrukken: Basiskennis
    2. Lay-outs en sjablonen van de module Afdrukken
    3. Werken met opties en instellingen voor afdruktaken
  17. Fotoboeken
    1. Fotoboeken maken
  18. Webgalerieën
    1. Webgalerieën maken
    2. De deelvensters en tools in de module Web gebruiken
    3. Lay-outs voor webgalerieën
    4. Werken met webgaleriesjablonen en instellingen
    5. Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden
  19. Sneltoetsen
    1. Sneltoetsen

Basisbeginselen

Of u nu een beginner bent of een professioneel fotograaf, met Adobe Photoshop Lightroom Classic beschikt u over alles wat u nodig hebt om prachtige foto's te maken op de desktop. Met Lightroom Classic krijgt u toegang tot tools die met één klik kunnen worden bediend en verbeterde bedieningselementen om uw foto's er fantastisch uit te laten zien. Orden eenvoudig al uw foto's op uw desktop en deel ze op verschillende manieren.

Schaf Lightroom Classic aan als onderdeel van een nieuw Creative Cloud-fotografielidmaatschap.

Zie de pagina Nieuwe functies voor meer informatie.

Met de nieuwste versie van Lightroom Classic kunt u uw foto's organiseren, bewerken en delen hoe u maar wilt: Op uw computer, mobiele apparaat of internet. Al uw wijzigingen worden automatisch gesynchroniseerd op al uw apparaten, dus u hebt geen problemen meer met verschillende versies, meerdere exemplaren of zoekgeraakte originelen. Bekijk het overzicht van de Lightroom Classic-versievergelijking.

Lightroom Classic biedt alle benodigde tools voor de meeste digitale-fotografietaken in één intuïtieve oplossing. Dit is de ultieme app voor het ordenen, verfraaien en delen van uw afbeeldingen, elke dag weer. Met Lightroom kunnen fotografen sneller en efficiënter werken met één afbeelding, een reeks afbeeldingen of een grote afbeeldingenbibliotheek. Photoshop is de industriestandaard voor digitale-beeldbewerking en biedt geavanceerde tools die fotografen, grafisch ontwerpers en andere professionals gebruiken wanneer ze complete controle nodig hebben voor gedetailleerde bewerkingen op pixelniveau of om bestanden met meerdere lagen te gebruiken. Schaf Lightroom Classic en Photoshop aan als onderdeel van het Creative Cloud-fotografielidmaatschap.

Ja. Naast Lightroom Classic voor Mac en pc is er ook een versie van Lightroom voor mobiele apparaten, zoals de iPhone, iPad en Android-telefoons. Meer informatie over Lightroom voor mobiele apparaten. U kunt op elk gewenst moment foto's op uw pc of mobiele apparaten bewerken en organiseren. Wijzigingen worden naadloos doorgevoerd op uw andere apparaten. U kunt ook foto's delen en om feedback vragen met Lightroom-webgalerieën en uw verhaal vertellen aan de hand van foto's met Adobe Spark Video en Adobe Spark Page. Schaf Lightroom Classic aan als onderdeel van een Creative Cloud-fotografielidmaatschap.

Technische vragen

Zie de systeemvereisten voor meer informatie.

Ja. Lightroom Classic op uw pc beschikt over dezelfde functies en levert dezelfde fantastische prestaties, welk platform u ook gebruikt. U kunt nu uw foto's organiseren, bewerken en delen hoe u maar wilt met Lightroom Classic op uw computer, Lightroom op mobiele apparaten of Lightroom op het web. Al uw wijzigingen worden automatisch gesynchroniseerd op al uw apparaten, dus u hebt geen problemen meer met verschillende versies, meerdere exemplaren of zoekgeraakte originelen. Schaf Lightroom Classic aan als onderdeel van een nieuw Creative Cloud-fotografielidmaatschap.

Lightroom Classic biedt ondersteuning voor de meeste native Camera Raw-bestandsindelingen, maar ook PNG-, DNG-, TIFF- en JPEG-indelingen. Dit zijn dus vrijwel alle indelingen die in digitale camera's worden gebruikt. Daarnaast ondersteunt Lightroom Classic de PSD-bestandsindeling voor verbeterde integratie met Photoshop. Bezoek de Camera Raw-pagina voor een volledige lijst van ondersteunde RAW-indelingen per cameramerk en -model.

In Lightroom Classic worden afbeeldingen op een niet-destructieve manier bewerkt; uw originele foto's worden zelf nooit gewijzigd. In plaats daarvan worden de wijzigingen die u in uw foto's aanbrengt, opgeslagen als een reeks instructies in metagegevens. Wanneer u de foto's op het scherm weergeeft, een webgalerie maakt of foto's afdrukt, past Lightroom Classic die instructies toe op het originele, onbewerkte fotobestand. Hiermee hebt u volledige vrijheid en controle, omdat elke wijziging weer volledig herstelbaar is, wanneer u maar wilt.

Het Creative Cloud-fotografielidmaatschap is de ideale oplossing voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie, van enthousiaste amateurs tot professionele fotografen. Het lidmaatschap biedt alles wat u nodig hebt om foto's te organiseren, bewerken, verbeteren en delen op uw pc of mobiele apparaat, overal en altijd. Bekijk een vergelijking van Lightroom Classic als onderdeel van het Creative Cloud-fotografielidmaatschap ten opzichte van eerdere versies van Lightroom Classic. Met het Creative Cloud-fotografielidmaatschap beschikt u naast Lightroom Classic ook over Photoshop en krijgt u toegang tot uw met Lightroom gesynchroniseerde mobiele apps zoals Photoshop Mix, Adobe Spark Video en Adobe Spark Page.

U kunt uw bestanden nog steeds openen in Lightroom Classic op uw pc nadat uw lidmaatschap is beëindigd. De modules Ontwikkelen en Kaart zijn echter uitgeschakeld. Daarnaast betekent beëindiging van uw lidmaatschap dat uw bestanden niet meer worden gesynchroniseerd met Lightroom voor mobiele apparaten.

Proefperiode

Met een gratis Creative Cloud-lidmaatschap kunt u een proefversie van Lightroom Classic en andere toepassingen in Creative Cloud downloaden.

Aankoopopties

U kunt Lightroom Classic aanschaffen als onderdeel van het Creative Cloud-fotografielidmaatschap of meer informatie over de aankoopopties bekijken op de pagina Creative Cloud-lidmaatschappen.

Lightroom Classic leren kennen

Lees hoe u de installatie uitvoert en aan de slag kunt gaan met stapsgewijze zelfstudies en maak gebruik van uitgebreide productondersteuning door Adobe en onze deskundige gebruikersgemeenschap. Aanvullend materiaal is te vinden op de pagina Lightroom Classic: Leren en ondersteuningde productpagina van Lightroom Classic en op het Lightroom Classic-kanaal op YouTube.

U vindt online- en PDF-versies van de handleiding voor Lightroom op de pagina Help bij Lightroom Classic-handboek.

Ga naar de pagina Contact opnemen met Adobe Support voor ondersteuning.