Handboek Annuleren

Maskeringstool

1. Handboek voor Lightroom Classic
  2. Inleiding tot Lightroom Klassiek
    1. Nieuwe functies in Lightroom Classic
    2. Systeemvereisten Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Algemene vragen
    4. Belangrijke concepten in Lightroom Classic
    5. Lightroom Classic-zelfstudies
    6. Functieoverzicht | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versies
  3. Lightroom en Adobe-services
    1. Creative Cloud-bibliotheken
    2. Adobe Stock gebruiken in Creative Cloud apps
  4. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    2. Synchroniseren van Lightroom Classic met Lightroom-ecosysteem
    3. Mobiele apps voor Photoshop
  5. Foto's importeren
    1. Foto's importeren van een camera of kaartlezer
    2. Foto's importeren van een map op een vaste schijf
    3. Foto's automatisch importeren
    4. Foto's importeren uit Photoshop Elements
    5. Foto's importeren van een aangesloten camera
    6. Importopties opgeven
    7. Voorkeuren voor importeren instellen
    8. De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor
  6. Workflows
    1. Maskeren toepassen in foto's
    2. Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
    3. Uw foto's exporteren en van een watermerk voorzien
    4. Uw foto's importeren
    5. Aanpassingspenseel: de basisprincipes
    6. Aanpassingen met de kleurtintcurve
    7. Geavanceerde videopresentaties
    8. De witbalans aanpassen
    9. Een contactblad maken
    10. Verbeter uw workflow met Lightroom Classic
  7. Werkruimte
    1. Basisbegrippen voor werkruimten
    2. Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic
    3. De bibliotheek op een tweede beeldscherm weergeven
    4. Naamplaatjes en moduleknoppen aanpassen
    5. Voeg een watermerk toe aan uw foto's in Lightroom Classic
    6. Kleurbeheer
  8. Foto's tonen
    1. Toon foto's
    2. Door foto's bladeren en ze vergelijken
    3. Weergaveopties Bibliotheek instellen
    4. Foto's delen voor opmerkingen en feedback
    5. Slimme voorvertoningen
  9. Catalogi en bestanden beheren
    1. Veelgestelde vragen over Lightroom Classic-catalogus
    2. De manier waarop een Lightroom Classic-catalogus werkt
    3. Catalogi maken en beheren
    4. Back-up van een catalogus maken
    5. Ontbrekende foto's zoeken
    6. Mappen maken en beheren
    7. Foto's in mappen beheren
  10. Kaarten
    1. Werken met de module Kaart
  11. Foto's ordenen in Lightroom Classic
    1. Gezichtsherkenning
    2. Werken met fotoverzamelingen
    3. Foto's groeperen in stapels
    4. Foto's voorzien van vlaggen, labels en classificaties
    5. Trefwoorden gebruiken
    6. Metagegevens: Basisprincipes en handelingen
    7. Foto's zoeken in de catalogus
    8. Met video's werken in Lightroom Classic
    9. Geavanceerde handelingen voor metagegevens
    10. Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken
  12. Foto's verwerken en ontwikkelen
    1. Basisbeginselen van de module Ontwikkelen
    2. Panorama's en HDR-panorama's maken
    3. Flat-field-correctie
    4. Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright
    5. Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren
    6. Werken met tinten en kleuren van foto's
    7. Maskeren
    8. Lokale aanpassingen toepassen
    9. Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding
    10. Opties in de module Ontwikkelen
    11. Foto's retoucheren
    12. Rode ogen en dierenogen corrigeren
    13. De tool Radiaalfilter gebruiken
    14. De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken
  13. Foto's exporteren
    1. Foto's exporteren naar vaste schijf of cd
    2. Foto's exporteren uit Lightroom Classic
    3. Foto's online publiceren
    4. Exporteren naar vaste schijf met behulp van Services voor publiceren
    5. Voorinstellingen voor exporteren en andere instellingen
  14. Werken met externe editors
    1. Voorkeuren voor extern bewerken
    2. Foto's van Lightroom Classic openen en bewerken in Photoshop of Photoshop Elements
  15. Presentaties
    1. Presentaties maken
    2. Deelvensters en tools in de module Presentatie
    3. De dialay-out instellen
    4. Bedekkingen toevoegen aan dia's
    5. Presentaties afspelen en exporteren
  16. Foto's afdrukken
    1. De module Afdrukken: Basiskennis
    2. Lay-outs en sjablonen van de module Afdrukken
    3. Werken met opties en instellingen voor afdruktaken
  17. Fotoboeken
    1. Fotoboeken maken
  18. Webgalerieën
    1. Webgalerieën maken
    2. De deelvensters en tools in de module Web gebruiken
    3. Lay-outs voor webgalerieën
    4. Werken met webgaleriesjablonen en instellingen
    5. Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden
  19. Sneltoetsen
    1. Sneltoetsen

Met de besturingselementen in de deelvensters Aanpassing in de module Ontwikkelen kunt u de kleur en tint van een hele foto aanpassen. Soms wilt u een aanpassing echter niet op de hele foto toepassen. maar slechts een bepaald gedeelte van de foto corrigeren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een gezicht lichter wilt maken, zodat het beter opvalt in een portret, of dat u de blauwe lucht in een landschap wilt corrigeren. In Lightroom Classic kunt u met de tool Maskeren de kleur en tint van een foto lokaal corrigeren.

Net als voor alle andere aanpassingen in de module Ontwikkelen van Lightroom Classic geldt dat aanpassingen die zijn gemaakt met de tool Maskeren niet-destructief zijn en niet definitief worden toegepast op de foto.

Videozelfstudie: Maak kennis met de nieuwe en verbeterde maskeerfuncties

Videozelfstudie: Geavanceerde technieken met de nieuwe en verbeterde maskeerfuncties

Masker maken

Er zijn meerdere opties in Lightroom Classic om een masker aan uw afbeelding toe te voegen. U kunt Onderwerp selecteren en Lucht selecteren gebruiken om automatisch een masker toe te voegen of u kunt Penseel, Lineair verloopRadiaal verloop of Bereikmaskers gebruiken om handmatig een masker toe te voegen.

1. Open een foto om te bewerken in de module Ontwikkelen

2. Selecteer Maskeren in de toolstrip van de module Ontwikkelen.

Maskeren

3. Gebruik een van de volgende tools om een selectie te maken:

Penseel

Klik op de tool Penseel en sleep deze over de gebieden die u wilt bewerken. Pas de PenseelgrootteDoezelaar, Stroom en Dichtheid aan met de beschikbare schuifregelaar

Grootte Hiermee geeft u de diameter van de penseelpunt op in pixels.

Doezelaar Hiermee maakt u een zachte overgang tussen het penseelgebied en de omringende pixels. Bij gebruik van het penseel geeft de afstand tussen de binnenste en buitenste cirkel de mate van doezelen aan.

Stroom Hiermee regelt u de toepassingsgraad voor de aanpassing.

Dichtheid Hiermee regelt u de hoeveelheid transparantie van de penseelstreek.

U kunt ook Automatisch maskeren selecteren om de penseelstreken te beperken tot gebieden met dezelfde kleur.

Penseelmasker
    Masker dat is gemaakt met de tool Penseel

Lineair verloop

Klik en sleep de tool over het gebied dat u wilt bewerken. Dit is handig om een groot gedeelte van de foto aan te passen met een geleidelijk vervagend patroon dat zachte overgangen creëert.

Lineair verloop
    Masker dat is gemaakt met de tool Lineair verloop

Radiaal verloop

Klik en sleep de tool over het gebied dat u wilt bewerken. Met deze tool kunt u lokale aanpassingen uitvoeren binnen of buiten een ovale vorm. Gebruik de schuifregelaar Doezelaar om te bepalen hoe zacht u de aanpassingen wilt maken.

Radiaal verloop
    Masker dat is gemaakt met de tool Radiaal verloop

Kleurbereik

Gebruik deze tool om in het maskergebied een kleur te selecteren. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Als u één kleur in het maskergebied wilt selecteren, klikt u met de Kleurbereikkiezer op de gewenste locatie op de foto.
    • Ga op een van de volgende manieren te werk om de kleurselectie te verfijnen:
      • Klik+sleep een gebied rond de kleuren in de foto die u wilt aanpassen.
      • Shift+klik om meerdere kleurenselecties toe te voegen. U kunt maximaal vijf kleurenselecties toevoegen door Shift in te drukken terwijl u op de afbeelding klikt.
    • Als u een bestaande kleurselectie binnen het kleurbereikmasker wilt verwijderen, drukt op u Option (Mac) of Alt (Windows) en klikt u op de selectie die u wilt verwijderen.
    • Pas de schuifregelaar Verfijnen zo aan dat het bereik van geselecteerde kleuren wordt vergroot of verkleind.
    Kleurbereik
    Masker dat is gemaakt met de tool Kleurbereik

Luminantiebereik

Selecteer met deze tool een punt of gebied in de foto. Alle gebieden met het geselecteerde helderheidsbereik worden een selectie. Op deze manier kunt u precies die helderheidsniveaus in een foto gedetailleerd aanpassen. Voer een van de volgende handelingen uit om een luminantiebereik in het maskergebied te selecteren:

• Pas de schuifregelaar Luminantiebereik aan om de eindpunten van het geselecteerde luminantiebereik in te stellen.
    • Klik op een gebied in de foto dat u wilt aanpassen en versleep dit. U kunt het beste een klein gebied kiezen om u te beperken tot een specifiek luminantiebereik.

Schakel het selectievakje Luminantiemasker tonen in om de luminantiegegevens van de foto in een zwart-witweergave te bekijken. Het gedeelte in een rode kleur is het feitelijke gebied dat is gemaskeerd door het luminantiebereikmasker.

Luminantiebereik
    Masker dat is gemaakt met de tool Luminantiebereik

Dieptebereik

Gebruik deze tool om gebieden te selecteren op basis van hun afstand tot de camera. Deze tool wordt alleen ingeschakeld voor foto's met diepte-informatie. Voer een van de volgende handelingen uit om een dieptebereik in het maskergebied te selecteren:

• Pas de schuifregelaar Dieptebereik aan om de eindpunten van het geselecteerde dieptebereik in te stellen.
    • Klik op een gebied in de foto dat u wilt aanpassen en versleep dit. Het wordt aanbevolen om een kleiner gebied te selecteren met de tool Dieptebereikselector om u te beperken tot een specifiek dieptebereik.

Schakel het selectievakje Dieptemasker tonen in om de diepte van de afbeelding in een zwart-witweergave te bekijken. Het witte gedeelte van de foto vertegenwoordigt de voorgrond, terwijl het zwarte gedeelte van de foto de achtergrond vertegenwoordigt. De rode kleur is het feitelijke gebied dat wordt gemaskeerd door het dieptebereikmasker.

Dieptebereik
    Masker dat is gemaakt met de tool Dieptebereik

4. U kunt het masker verder verfijnen met behulp van het deelvenster Maskers. Klik op het masker in het deelvenster Maskers en selecteer Toevoegen om meer gebieden aan de selectie toe te voegen of selecteer Verwijderen om gebieden uit de selectie te verwijderen. Hiervoor kunt u elk van de maskeringstools gebruiken.

5. Nadat u het maskergebied hebt verfijnd, kunt u in het menu Effect selectieve wijzigingen maken voor nauwkeurige fotografische bewerkingen. Zie Schuifregelaars voor meer informatie.

Onderwerp selecteren

Met Onderwerp selecteren kunt u automatisch het onderwerp in de foto selecteren en specifieke bewerkingen toepassen.

1. Open een foto om te bewerken in de module Ontwikkelen.

2. Selecteer Maskeren > Onderwerp selecteren in de toolstrip van de module Ontwikkelen.

Onderwerp selecteren

3. Lightroom Classic analyseert de foto en selecteert automatisch het onderwerp voor u. U kunt de selectie weergeven als een overlay en er wordt een masker gemaakt in het deelvenster Maskers.

Onderwerp selecteren

4. Nadat u het maskergebied hebt verfijnd, kunt u in het menu Effect selectieve wijzigingen maken voor nauwkeurige fotografische bewerkingen. Zie Schuifregelaars voor meer informatie.

Lucht selecteren

Met Lucht selecteren kunt u automatisch de lucht in uw foto selecteren en specifieke bewerkingen toepassen.

1. Open een foto om te bewerken in de module Ontwikkelen.

2. Selecteer Maskeren > Lucht selecteren in de toolstrip van de module Ontwikkelen.

Onderwerp selecteren

3. Lightroom Classic analyseert de foto en selecteert automatisch de lucht voor u. U kunt de selectie weergeven als een overlay en er wordt een masker gemaakt in het deelvenster Maskers.

4. Nadat u het maskergebied hebt verfijnd, kunt u nu in het menu Effect selectieve wijzigingen maken voor nauwkeurige fotografische bewerkingen. Zie Schuifregelaars voor meer informatie.

Toevoegen aan masker

Nadat u een masker hebt gemaakt, kunt u met de maskeringstools meer gebieden toevoegen aan de selectie. Voor toevoegen aan een bestaand masker gaat u als volgt te werk:

1. Klik op Toevoegen in het deelvenster Maskeren.

Toevoegen aan masker

2. Selecteer een van de maskeringstools waarmee u wilt toevoegen aan het masker.

Toevoegen aan masker

Verwijderen uit masker

Nadat u een masker hebt gemaakt, kunt u gebieden van de automatische selectie verwijderen met behulp van de maskeringstools. Ga als volgt te werk voor verwijdering uit een bestaand masker:

1. Klik op Verwijderen in het deelvenster Maskeren.

Verwijderen uit een masker

2. Selecteer een van de maskeringstools waarmee u uit het masker wilt verwijderen.

Verwijderen uit een masker

Deelvenster Maskers

Nadat u een masker hebt gemaakt met een van de maskeringstools, kunt u de selectie verder verfijnen met behulp van het deelvenster Maskers

U kunt het deelvenster Maskers slepen en neerzetten om het te koppelen aan of te ontkoppelen van het deelvenster. U kunt ook met de rechtermuisknop (Windows) klikken of Control ingedrukt houden en klikken (Mac OS) op de header van het deelvenster Maskers en vervolgens Koppelen aan deelvenster of Losmaken van deelvenster selecteren.

U kunt een toolselectie ook slepen en neerzetten om deze binnen een groep te verplaatsen, naar een andere groep te verplaatsen, of om een nieuw masker te maken. U kunt tijdens het slepen ook op Option (MacOS) of Ctrl (Windows) drukken om een kopie van de geselecteerde toolselectie te maken in plaats van deze te verplaatsen.

Het deelvenster Maskers bevat de lijst met alle maskers en de door u gekozen toolselecties. U kunt de volgende acties uitvoeren vanuit de maskers of het toolselectiemenu.

1. Voer in het deelvenster Maskers een van de volgende handelingen uit.

• Klik op het pictogram met drie punten vóór het masker of de toolselectie.
    • Klik met de rechtermuisknop op het masker of de toolselectie.
    Deelvenster Maskers

2. Selecteer een van de volgende opties in het menu:

Naam wijzigen Selecteer deze optie om de naam van het masker te wijzigen

Omkeren Selecteer deze optie om alles te selecteren behalve de eerste selectie die u hebt gemaakt. Deze optie is alleen beschikbaar voor toolselectiemaskers

Doorsnede maken van masker met Selecteer deze optie om een nieuwe component in het bestaande masker te maken die de andere componenten van hetzelfde masker snijdt. U kunt deze optie ook openen vanuit het deelvenster Maskers door op Alt (Windows) of Option (MacOS) te drukken.

Doorsnede

DuplicerenSelecteer deze optie om een kopie van het masker te maken

VerbergenSelecteer deze optie om het geselecteerde masker te verbergen

Verwijderen Selecteer deze optie om het geselecteerde masker te verwijderen

Maskeroverlay

U kunt overlayopties ook wijzigen via het deelvenster Maskers.

Overlay

1. Selecteer Overlay tonen om het masker op de afbeelding weer te geven.

2. Selecteer de kleur van de overlay in de kleurkiezer.

3. Klik op het menu met drie punten om de overlaymodus te selecteren

• Kleuroverlay
    • Kleuroverlay op zwart-wit
    • Afbeelding op zwart-wit
    • Afbeelding op zwart
    • Afbeelding op wit
    • Wit op zwart

Schuifregelaars

Gebruik de volgende schuifregelaars om voor uw selectie de gewenste aanpassingen uit te voeren:

Temperatuur

Hiermee past u de kleurtemperatuur van een gedeelte van de afbeelding aan om het gedeelte warmer of kouder te maken. Met het temperatuureffect van het Gegradueerd filter kunt u de kwaliteit verbeteren van foto's die zijn vastgelegd onder gemengde belichtingsomstandigheden.

Kleurtint

Hiermee compenseert u een groene of magenta kleurzweem

Belichting

Hiermee stelt u de algehele helderheid van de afbeelding in. Het toepassen van een lokale Belichting-correctie leidt tot resultaten die vergelijkbaar zijn met traditioneel tegenhouden en doordrukken.

Contrast

Hiermee wordt het afbeeldingscontrast aangepast, met name de middentonen

Hooglichten

Hiermee worden de details in overbelichte hooglichtgebieden in een afbeelding hersteld

Schaduwen

Hiermee worden de details in onderbelichte schaduwgebieden in een afbeelding hersteld

Witte tinten

Hiermee worden de witte punten in een foto aangepast

Zwarte tinten

Hiermee worden de zwarte punten in een foto aangepast

Textuur

Hiermee egaliseert of accentueert u details met structuur in een foto. Verplaats de schuifregelaar naar links om details te egaliseren of naar rechts om details te accentueren. Wanneer u de schuifregelaar Structuur aanpast, verandert de kleur of de tint niet.

Helderheid

Hiermee voegt u diepte aan een afbeelding toe door het plaatselijke contrast te verhogen

Nevel verwijderen

Hiermee versterkt of verzwakt u de bestaande nevel in een foto

Kleurtoon

Hiermee wordt de kleurtoon in een foto aangepast. Selecteer Fijnafstelling gebruiken voor nauwkeurige aanpassingen.

Verzadiging

Hiermee wordt de levendigheid van de kleur aangepast

Scherpte

Hiermee verbetert u de definitie van randen, zodat details in een foto meer in het oog springen. Een negatieve waarde resulteert in vervaging van details.

Ruis

Hiermee wordt de luminantieruis gereduceerd die kan optreden wanneer schaduwgebieden worden verhelderd.

Moiré

Hiermee worden moiréobjecten of kleuraliasing verwijderd

Rand verwijderen

Hiermee verwijdert u kleuren langs de randen

Kleur

Hiermee wordt een kleurtint toegepast op het gebied waarop de lokale correctie van toepassing is. Selecteer de kleurtoon door op het staal Kleur te klikken. Het effect Kleur blijft behouden als u de foto omzet in zwart-wit.