Värien sovitus

Eri kuvien värien sovittaminen

Sovita väri -komento sovittaa värit usean kuvan, usean tason tai usean valinnan välillä. Sen avulla voit myös säätää kuvan värejä muuttamalla kirkkautta tai värialuetta tai neutraloimalla värivääristymiä. Sovita väri -komento on käytettävissä vain RGB-tilassa.

Huomautus:

Kun käytät Sovita väri -komentoa, osoitin muuttuu pipettityökaluksi. Voit tehdä kuvaan muutoksia pipettityökalulla ja tarkastella väripikselien arvoja tietopaneelissa. Paneelista näet väriarvojen muutokset käyttäessäsi Sovita väri -komentoa. Katso kohta Näytä kuvan väriarvot.

Sovita väri -komento sovittaa kahden kuvan (lähdekuvan ja kohdekuvan) värit toisiinsa. Sovita väri -komento on kätevä tapa saada eri valokuvien väreistä yhdenmukaiset. Se sopii myös tilanteeseen, jossa eri kuvien tiettyjen värien (kuten ihonvärin) on oltava samanlaiset.

Kahden kuvan värien sovittamisen lisäksi Sovita väri -komennolla voidaan sovittaa saman kuvan kahden eri tason värit.

Kahden kuvan värien sovittaminen

1. (Valinnainen) Muodosta valinta lähdekuvaan ja kohdekuvaan.

Jos et tee valintaa, Sovita väri -komento sovittaa värit kuvien yleisten tilastotietojen perusteella.

2. Valitse muutettava kuva aktiiviseksi ja valitse Kuva > Säädöt > Sovita väri.

Jos käytät Sovita väri -komentoa kohdekuvan tiettyyn tasoon, varmista, että kyseinen taso on aktiivisena, kun valitset Sovita väri -komennon.

3. Valitse Sovita väri -valintaikkunan Kuvan tilastotiedot -alueen Lähde-valikosta lähdekuva, jonka värit haluat sovittaa kohdekuvan mukaan. Valitse Ei mitään, kun et halua värinsäätöjä laskettavan minkään muun kuvan perusteella. Kun valittuna on Ei mitään, lähdekuva ja kohdekuva ovat sama kuva.

Valitse tarvittaessa Tasot-valikosta lähdekuvan taso, jonka värit haluat sovittaa. Jos haluat sovittaa kaikkien lähdekuvan tasojen värit, valitse Tasot-valikosta Yhdistetty.

4. Jos teit kuvasta valinnan, tee yksi tai useampi seuraavista toimista:
    • Jos haluat kohdistaa säädön koko kohdekuvaan, valitse Kohdekuva-alueesta Ohita valinta säätöä käytettäessä. Tämän vaihtoehdon valitseminen ohittaa kohdekuvasta tehdyn valinnan ja tekee säädön koko kohdekuvaan.

• Jos teit valinnan lähdekuvasta ja haluat tehdä säädön valinnan värien mukaan, valitse Kuvan tilastotiedot -alueessa Käytä lähteessä olevaa valintaa värien laskemiseen. Tämän vaihtoehdon valinnan poistaminen ohittaa lähdekuvasta tehdyn valinnan ja laskee säädön koko lähdekuvan värien perusteella.

• Jos teit valinnan kohdekuvasta ja haluat tehdä säädön valinnan värien mukaan, valitse Kuvan tilastotiedot -alueessa Käytä kohteessa olevaa valintaa säätöjen laskemiseen. Tämän vaihtoehdon valinnan poistaminen ohittaa kohdekuvasta tehdyn valinnan ja laskee säädön koko kohdekuvan värien perusteella.

5. Kohdekuvasta voi poistaa värivääristymän automaattisesti valitsemalla Neutraloi-vaihtoehdon. Varmista, että Esikatselu on valittuna, jotta kuva päivittyy näyttämään tekemäsi muutokset.
  6. Voit pienentää tai suurentaa kohdekuvan kirkkautta liikuttamalla Kirkkaus-liukusäädintä vasemmalle tai oikealle. Voit myös kirjoittaa arvon Kirkkaus-ruutuun. Enimmäisarvo on 200, vähimmäisarvo on 1, ja oletusarvo on 100.
  7. Voit säätää kohdekuvan värikylläisyyttä Värin voimakkuus -liukusäätimellä. Voit myös kirjoittaa arvon Värin voimakkuus -ruutuun. Enimmäisarvo on 200, vähimmäisarvo 1 (tuottaa harmaasävykuvan) ja oletusarvo 100.
  8. Voit määrittää kuvaan kohdistuvan säädön voimakkuutta Häivytä-liukusäätimellä. Liukusäätimen liikuttaminen oikealle pienentää säädön määrää.
  9. Valitse OK.

Saman kuvan kahden tason värien sovittaminen

1. (Valinnainen) Tee valinta tasossa, jonka värit haluat sovittaa. Käytä tätä menetelmää kun sovitat tason tietyn alueen värejä (esimerkiksi kasvojen ihonväriä) toisen tason tietyn alueen väreihin.

Jos et tee valintaa, Sovita väri -komento sovittaa koko lähdetason värit.

2. Varmista, että kohdetaso (taso, jonka värit haluat sovittaa) on aktiivisena, ja valitse Kuva > Säädöt > Sovita väri.
  3. Varmista, että Sovita väri -valintaikkunan Kuvan tilastotiedot -alueen Lähde-valikosta valittu kuva on sama kuin kohdekuva.
  4. Valitse Tasot-valikosta taso, jonka värit haluat sovittaa. Jos haluat sovittaa kaikkien tasojen värit, valitse Tasot-valikosta Yhdistetty.
  5. Jos teit kuvasta valinnan, tee yksi tai useampi seuraavista toimista:
    • Jos haluat kohdistaa säädön koko kohdetasoon, valitse Kohdekuva-alueesta Ohita valinta säätöä käytettäessä. Tämän vaihtoehdon valitseminen ohittaa kohdetasosta tehdyn valinnan ja tekee säädön koko kohdetasoon.

• Jos teit valinnan lähdekuvasta ja haluat tehdä säädön valinnan värin mukaan, valitse Kuvan tilastotiedot -alueessa Käytä lähteessä olevaa valintaa värien laskemiseen. Tämän vaihtoehdon valinnan poistaminen ohittaa lähdetasosta tehdyn valinnan ja laskee säädön koko lähdetason värien perusteella.

• Jos haluat laskea säädöt vain tietyn kohdetason alueen värien perusteella, valitse Kuvan tilastotiedot -alueessa Käytä kohteessa olevaa valintaa säätöjen laskemiseen. Tämän vaihtoehdon valinnan poistaminen ohittaa valinnan ja laskee säädön koko kohdetason värien perusteella.

6. Kohdetasosta voi poistaa värivääristymän automaattisesti valitsemalla Neutraloi-vaihtoehdon. Varmista, että Esikatselu on valittuna, jotta kuva päivittyy näyttämään tekemäsi muutokset.

7. Voit pienentää tai suurentaa kohdetason kirkkautta liikuttamalla Kirkkaus-liukusäädintä vasemmalle tai oikealle. Voit myös kirjoittaa arvon Kirkkaus-ruutuun. Enimmäisarvo on 200, vähimmäisarvo on 1, ja oletusarvo on 100.
  8. Voit säätää kohdetason väripikselien arvoaluetta Värin voimakkuus -liukusäätimellä. Voit myös kirjoittaa arvon Värin voimakkuus -ruutuun. Enimmäisarvo on 200, vähimmäisarvo 1 (tuottaa harmaasävykuvan) ja oletusarvo 100.
  9. Voit määrittää kuvaan kohdistuvan säädön voimakkuutta Häivytä-liukusäätimellä. Liukusäätimen liikuttaminen oikealle pienentää säädön määrää.
  10. Valitse OK.

Sovita väri -komennon asetusten tallentaminen ja käyttäminen

• Valitse Sovita väri -valintaikkunan Kuvan tilastotiedot -alueen Tallenna tilastotiedot -painike. Nimeä ja tallenna asetus.
  • Valitse Sovita väri -valintaikkunan Kuvan tilastotiedot -alueen Lataa tilastotiedot -painike. Etsi ja avaa tallentamasi asetustiedosto.

Värien korvaaminen

Kuvan kohteiden värien korvaaminen

Photoshopissa on useita tapoja vaihtaa objektien väriä. Saat joustavuutta ja erinomaiset tulokset käyttämällä sävyn/kylläisyyden säätöä valituissa objekteissa. Joustavuudesta tingitään, mutta asetuksia voidaan kätevästi ryhmitellä käyttämällä Korvaa väri -valintaikkunaa. Nopea, mutta epätarkka tapa on käyttää Värin korvaustyökalua.

Opasvideo: Objektin värin vaihtaminen

Opasvideo: Objektin värin vaihtaminen
Deke McClelland

Käytä sävyn/kylläisyyden säätöä valituissa objekteissa.

Useimmissa tapauksissa tämä joustava tapa sopii värin korvaamiseen parhaiten. Koska maskit ja säätötasot sopivat varovaiseen muokkaukseen, voit hienosäätää lopputulosta myöhemmin vapaasti. Yksilöllisellä Väritä-toiminnolla voidaan tehdä absoluuttisia värimuutoksia suhteellisten sijaan (alkuperäisvärien likaamisen välttäminen).

1. Valitse muokattava objekti. Pikavalintatyökalu  tuottaa usein hyviä tuloksia. Lisää tekniikoita on esitelty artikkeleissa Värialueen valitseminen ja Valinnan reunojen hienosäätäminen.

2. Napsauta Säädöt-paneelin Sävy/kylläisyys-kuvaketta.

Valinnasta luodaan maski säätötasolle.

3. Vaihda objektin väri muuttamalla sävyn ja kylläisyyden asetuksia Ominaisuudet-paneelista. Jos alkuperäinen väri likaa uutta väriä, valitse Väritä ja muuta asetuksia uudelleen. (Katso Sävyn ja värikylläisyyden muokkaaminen.)

Huomautus:

Säilytä kontrasti jättämällä Vaaleus-asetus nollaksi. Jos haluat säilyttää sekä kontrastin että kylläisyyden, valitse säätötasolle Sävy-sekoitustila.

4. Suurenna tai pienennä käytettävää aluetta tarpeen mukaan maalaamalla maskia valkoisella tai mustalla. (Katso Tasomaskin muokkaaminen.)

Lisätietoja on artikkelissa Säädöt-paneelin yleiskatsaus.

Korvaa väri -valintaikkunan käyttäminen

Korvaa väri -valintaikkunassa on työkaluja, joitä käyttämällä voidaan valita värialue HSL-liukusäätimillä värin korvaamista varten. Voit valita värin myös värivalitsimella.

Korvaa väri -toiminnosta puuttuu sävyn/kylläisyyden säädön Väritä-toiminto, joka saattaa olla tarpeen täydellisessä värinvaihdossa. Säätötasotekniikka saattaa lisäksi tuntua helpommalta tiettyjen objektien muuttamisessa. Korvaa väri -toiminto sopii kuitenkin hyvin globaaleihin värimuutoksiin etenkin toistoalan ulkopuolisten värien vaihtamiseen tulostettaessa.

1. Valitse Kuva > Säädöt > Korvaa väri.
  2. (Valinnainen) Valitessasi kuvasta samankaltaisia jatkuvia värialueita voit tarkentaa maskia valitsemalla Mukautetut värirykelmät.
  3. Valitse haluamasi esikatseluasetus:

Valinta

Näyttää maskin esikatseluruudussa. Maskatut alueet ovat mustia ja muut alueet valkoisia. Osittain maskatut alueet (alueet, joiden päällä on puoliksi läpinäkyvä maski) näyttävät erisävyisiltä harmailta peittävyytensä mukaan.

Kuva

Näyttää kuvan esikatseluruudussa. Tästä asetuksesta on hyötyä erityisesti silloin, kun käsittelet suurennettua kuvaa tai näyttö on pieni.

4. Valitse korvattavat värit napsauttamalla pipettityökalulla  kuvaa tai esikatseluruutua, jos haluat valita maskin paljastamat alueet.
  5. Tarkenna valintaa jollakin seuraavista tavoista:
    • Lisää alueita napsauttamalla niitä vaihtonäppäin painettuna tai käyttämällä Lisää näytteeseen -pipettityökalua .

• Poista alueita napsauttamalla niitä Alt-näppäin (Windows) tai optionäppäin (Mac OS) painettuna tai käyttämällä Vähennä näytteestä -pipettityökalua .

• Avaa Värinvalitsin napsauttamalla valittua värimallia. Valitse korvattava väri Värivalitsimella. Kun valitset värin Värivalitsimella, esikatseluruudussa näkyvä maski päivittyy.

6. Säädä astetta, jonka mukaan vastaavat värit lisätään valintaan, vetämällä sallitun poikkeaman liukusäädintä tai kirjoittamalla arvo Sallittu poikkeama -kenttään.
  7. Valitse korvaava väri tekemällä jompikumpi seuraavista toimista:
    • Liikuta Sävy-, Kylläisyys- tai Vaaleus-liukusäätimiä (tai kirjoita arvot tekstiruutuihin).

• Napsauta Tulos-väriviuhkaa ja valitse korvaava väri Värivalitsimella.

Huomautus:

Puhdasta harmaata, mustaa tai valkoista ei voi korvata värillä. Voit kuitenkin muuttaa Vaaleus-asetusta. (Sävy- ja kylläisyysasetukset suhteutetaan valmiisiin väreihin, joten niillä ei ole vaikutusta.)

8. (Valinnainen) Voit tallentaa myöhemmin muihin kuviin ladattavat asetukset valitsemalla Tallenna.

Värin korvaustyökalun käyttäminen

Värin korvaustyökalua käytettäessä kohdevärin päälle maalataan korvaavalla värillä. Työkalu sopii nopeisiin muokkauksiin, mutta se osoittautuu usein riittämättömäksi, varsinkin tummien värien ja mustan kohdalla. Jos et saa hyviä tuloksia kokeiltuasi eri työkaluja, katso tietoja artikkelista Sävyn ja värikylläisyyden muokkaaminen.

Värin korvaustyökalua ei voi käyttää bittikarttakuvassa, indeksoidussa värikuvassa eikä monikanavavärikuvassa.

1. Valitse Värin korvaustyökalu . (Jos työkalu ei ole näkyvissä, ota se käyttöön pitämällä Sivellin-kuvaketta painettuna.)
  2. Valitse asetuspalkista siveltimen kärki. Yleensä sekoitustilan asetuksena kannattaa pitää Väri-vaihtoehtoa.
  3. Valitse Näytteenotto-asetukseksi jokin seuraavista:

Jatkuva

Näytteenotto on jatkuvaa vedettäessä.

Kerran

Korvaa kohdevärin vain alueilla, joissa on ensimmäiseksi napsauttamaasi väriä.

Taustaväriviuhka

Korvaa vain alueet, joilla on nykyistä taustaväriä.

4. Valitse Rajat-valikosta jokin seuraavista:

Muut kuin näytteenotto

Korvaa näytettä vastaavan värin aina, kun se osuu osoittimen alle.

Vierekkäiset

Korvaa värit, jotka ovat välittömästi osoittimen alla olevan värin vieressä.

Etsi ääriviivat

Korvaa toisiinsa liittyvät, näytettä vastaavalla värillä täytetyt alueet ja säilyttää kuvioiden reunojen terävyyden.

5. Valitse tarkkuudelle pieni prosenttiarvo, jos haluat korvata värit, jotka ovat hyvin samanlaisia kuin napsauttamasi pikseli. Suurenna prosenttiarvoa, jos haluat korvata useampia värejä.
  6. Jos haluat korjatuille alueille tasaisen reunan, valitse Pehmennetty.
  7. Valitse piirtoväri, joka korvaa entisen värin. (Katso Värien valitseminen työkalupaletista.)
  8. Napsauta väriä, jonka haluat korvata kuvassa.
  9. Korvaa kohdeväri vetämällä kuvassa.

Huomautus:

Jos korvattujen värien värialue on liian pieni, suurenna Tarkkuus-asetusta asetuspalkista.

Värien sekoitus selektiivisesti

Selektiivisten värinsäätöjen tekeminen

Laadukkaat skanneri- ja värierotteluohjelmat muuttavat prosessivärien määrää kuvan kussakin lisättävässä ja vähennettävässä päävärikomponentissa käyttämällä selektiivistä värikorjailutekniikkaa. Päävärin prosessivärimäärää voi muuttaa selektiivisesti vaikuttamatta muihin pääväreihin. Selektiivisellä värikorjailulla voidaan esimerkiksi vähentää huomattavasti kuvan vihreän komponentin syaania ja pitää samalla sinisen komponentin syaani ennallaan.

Vaikka Selektiivinen värikorjailu -komento käyttääkin kuvan korjaamiseen CMYK-värejä, komentoa voi käyttää RGB-kuvien käsittelemiseen.

1. Tarkista, että Kanavat-paneelista on valittu yhdistelmäkanava. Selektiivinen värikorjailu on käytettävissä vain tarkasteltaessa yhdistelmäkanavaa.
  2. Tee jokin seuraavista toimista:
    • Napsauta Säädöt-paneelista Selektiivinen värikorjailu -kuvaketta .

• Valitse taso > Uusi säätötaso > Selektiivinen väri. Valitse Uusi taso -valintaikkunassa OK.

Huomautus:

Voit valita myös Kuva > Säädöt > Selektiivinen värikorjailu. Muista kuitenkin, että tämä menetelmä tekee säädöt suoraan kuvatasoon ja kuvatietoja menetetään.

3. Tee jokin seuraavista toimista:
    • Valitse säädettävä väri Ominaisuudet-paneelin Värit-valikosta. Voit myös valita tallentamasi esimäärityksen.

• Valitse Ominaisuudet-paneelin Esimääritys-valikosta Selektiivinen värikorjailu.

4. Valitse tapa Ominaisuudet-paneelista:

Suhteellinen

Muuttaa syaanin, magentan, keltaisen tai mustan määrää suhteessa kokonaismäärään. Esimerkki: Jos aloitat pikselillä, jonka magenta-arvo on 50 % ja lisäät sitä 10 %, magentaan lisätään 5 % (50 % / 10 % = 5 %). Magentan määräksi tulee 55 %. (Tällä asetuksella ei voi säätää puhdasta paperivalkoista, joka ei sisällä värikomponentteja.)

Absoluuttinen

Säätää väriä absoluuttisina arvoina. Esimerkki: Jos aloitat pikselillä, jonka magenta-arvo on 50 % ja lisäät sitä 10 %, magentan määräksi tulee 60 %.

Huomautus:

Säätö määräytyy sen mukaan, miten lähellä väri on Värit-valikon asetusta. Esimerkki: 50 %:n magenta on valkoisen ja puhtaan magentan keskivälissä, joten sen korjaukset määräytyvät suhteessa näiden kahden värin määrityksiin.

5. Lisää tai vähennä valitun värin komponentteja vetämällä liukusäätimiä.

Voit myös tallentaa Selektiivinen värikorjailu -säätöikkunan asetukset muita kuvia varten.