Luo ja muokkaa kaksisävyisiä kuvia

Päivitetty viimeksi 29. lokakuuta 2026

Lisää harmaasävykuviin useita painovärejä, jotta voit laajentaa värialuetta ja luoda näyttäviä painotehosteita.

Kaksisävytilassa kuvat tulostetaan pelkän mustan sijaan kahdella, kolmella tai neljällä värillä, mikä laajentaa sävysyvyyttä 50 harmaan tasosta yli 200 tasoon.

Käytä kaksisävyjä tulostustöissä, joissa käytetään spottivärejä, tai lisää hienovaraisia värisävyjä yksivärisiin kuviin.Ne sopivat hyvin kaksivärisiin painoprojekteihin, joissa budjetti tai suunnittelu rajoittaa täysväripainatusta. Aloita 8-bittisestä harmaasävykuvasta ja säädä värin jakautumista käyrillä. Lisätietoja kaksisävyistä Photoshopissa.

  • 8-bittinen harmaasävykuva
  • Kohdevärit tai värimallikirjat
  • Tulostustyönkulun vaatimukset

Muunna harmaasävykuva kaksisävytilaan

Valitse Kuva > Tila > Harmaasävy, jos kuva ei ole vielä harmaasävytilassa.

Valitse Kuva > Tila > Kaksisävyinen, niin Duotone Options -valintaikkuna avautuu.

Valitse Esikatselu, niin näet muutokset reaaliajassa.

Valitse Tyyppi-valikosta Monotone, Kaksisävyinen, Tritone tai Quadtone sen mukaan, montako väriä haluat käyttää.

Avaa Värimuokkain valitsemalla Ink 1 -kohdan vieressä oleva väriruutu (yhtenäinen neliö), valitse sitten Värikirjastot ja valitse värikirja ja väri.

Toista jokaiselle lisävärille ja määritä värit tummimmasta vaaleimpaan, jotta saat parhaan kylläisyyden.

Valitse OK, jotta kaksisävymuunnos otetaan käyttöön.

Vihje

Perinteisessä kaksisävypainatuksessa käytä mustaa varjoihin ja vaaleampaa tai värillistä mustetta keskisävyihin ja korostuksiin.

Säädä värin jakautumiskäyriä

Jokainen väri käyttää käyrää, joka hallitsee värin jakautumista korostuksista varjoihin. Muokkaa näitä käyriä, jotta saat haluamiasi visuaalisia tehosteita. Oletusarvoisesti harmaasävyarvot vastaavat tasaisesti väriprosentteja, mutta voit muokata näitä käyriä, jotta saat haluamiasi visuaalisia tehosteita.

Valitse Kaksisävyiset asetukset -valintaikkunassa käyrän ruutu (tyhjä neliö) jonkin painovärin vierestä, jolloin Kaksisävyinen käyrä -valintaikkuna avautuu.

Hallitse painovärin tummuutta eri sävyarvoilla vetämällä pisteitä käyrän kaaviossa tai syöttämällä prosenttiarvoja.

Valoisat kohdat näkyvät vasemmalla ja varjot oikealla, ja painovärin tummuus kasvaa pystysuunnassa.

Määritä painovärin peittävyys kussakin harmaasävytasossa syöttämällä prosenttiosuus.Esimerkiksi arvon 70 syöttäminen 100 % ‑ruutuun käyttää 70 %:n painovärin peittävyyttä täysin mustissa varjoissa.

Valitse Tallenna, jos haluat säilyttää mukautetut käyrät, tai valitse Lataa, jos haluat käyttää tallennettuja käyriä.

Valitse OK, jos haluat ottaa käyrän säädöt käyttöön.

Muistiinpano

Tiedot-paneelissa näkyvät todelliset painoväriprosentit, kun sen lukutilaksi on asetettu Actual Color. Paneeli huomioi kaikki tekemäsi käyrämuutokset.

Säädä ylipainatusvärien näyttöä

Kun painovärit menevät päällekkäin tulostuksen aikana, ne muodostavat ylipainatusvärejä.Esimerkiksi syaani keltaisen päällä tuottaa vihreää.Säädä, miten näitä yhdistelmiä näytetään näytöllä, jotta voit ennakoida tulostustuloksia.

Valitse Kaksisävyiset asetukset -valintaikkunassa Ylipainatusvärit, jos haluat nähdä, miltä painoväriyhdistelmät näyttävät tulostettuna.

Valitse värimalli, joka vastaa haluamaasi muokattavaa painoväriyhdistelmää.

Valitse haluamasi väri Värimuokkain-ikkunassa ja valitse sitten OK.

Toista tämä kullekin hienosäädettävälle ylipainatusyhdistelmälle ja sulje valintaikkuna valitsemalla OK.

Ilmoitus

Ylipainatusvärien säädöt vaikuttavat vain näytön esikatseluun.Kalibroi näyttö ja käytä tulostettuja painovärinäytteitä, jotta värien ennustaminen on tarkempaa.

Kaksisävyisten asetusten tallentaminen ja lataaminen

Valitse Kaksisävyiset asetukset -valintaikkunassa Tallenna, jos haluat tallentaa käyrät, painovärivalinnat ja ylipainatusvärit esiasetuksena.

Nimeä esiasetustiedosto, valitse sijainti ja valitse sitten Tallenna.

Jos haluat käyttää tallennettuja asetuksia toisessa harmaasävykuvassa, muunna kuva Kaksisävyinen-tilaan ja valitse Kaksisävyiset asetukset -valintaikkunassa Lataa.

Siirry tallennettuun esiasetustiedostoon, valitse se ja valitse Avaa, jolloin kaikki asetukset otetaan käyttöön kerralla.

Vihje

Photoshop sisältää esimerkkiesiasetuksia, joissa on yleisiä käyrä- ja väriyhdistelmiä.Käytä niitä lähtökohtana omille asetuksillesi.

Näytä yksittäiset värierottelut

Kaksisävyiset kuvat ovat yksikanavaisia kuvia, jotka näyttävät vain yhdistetyn tuloksen. Muunna kuva Multichannel-tilaan, jotta voit tarkastella kutakin painoväriä erillisenä lisävärikanavana.

Kun olet määrittänyt kaksisävyiset painovärit ja käyrät, muunna kuva valitsemalla Image > Mode > Multichannel.

Avaa Channels-paneeli, jotta näet kunkin painovärin omana lisävärikanavanaan.

Valitse kanava, jos haluat tarkastella, miten kyseinen painoväri erottuu tulostettaessa.

Palaa välittömästi Kaksisävyinen-tilaan ja jatka muokkaamista valitsemalla Edit > Undo Multichannel.

Varoitus

Multichannel-tilassa tehtyjä muokkauksia ei voi palauttaa Kaksisävyinen-tilaan, ellei käytä Historia-paneelia.Tee kaikki säädöt Kaksisävyinen-tilassa ennen muuntamista.

Tulosta kaksisävyiset erottelut

Kun kaksisävyinen kuva on valmis, avaa Tulosta-valintaikkuna valitsemalla File > Print.

Valitse Color Management -osion Profile-valikosta Separations.

Tarkista tulostimen asetukset ja rasterikulmat, jos tulostuksen työnkulku vaatii erityisiä asetuksia.

Tulosta kunkin painovärin erillinen erottelu muuntamatta kuvaa CMYK-tilaan valitsemalla Print.

Muistiinpano

Painovärien järjestys ja rasterikulmat vaikuttavat tulokseen. Kysy neuvoa tulostuspalvelun tarjoajalta tai säädä rasterikulmia tulostimen RIP-ohjelmistossa.

Vie kaksisävyiset kuvat taitto-ohjelmiin

Tallenna kaksisävyiset kuvat muodossa, joka säilyttää spottivärien tiedot asianmukaista erottelua varten taitto-ohjelmissa, kuten InDesignissa.

Avaa Tallenna-valintaikkuna valitsemalla File > Save As.

Valitse Format-valikosta Photoshop EPS tai Photoshop PDF tavallisia kaksisävyisten kuvien vientejä varten.

Jos kuvassa on kaksisävyisten painovärien lisäksi muita lisävärikanavia, muunna kuva Multichannel-tilaan ja valitse sitten Photoshop DCS 2.0 -muoto.

Nimeä mukautetut lisävärit liitteillä, jotka taitto-ohjelma tunnistaa, jotta väritunnistus toimii oikein.

Valitse Save ja määritä muotokohtaiset asetukset seuraavassa valintaikkunassa.

Varoitus

CMYK-tilaan muuntaminen korvaa mukautetut lisävärit CMYK-vastineilla, jotka eivät välttämättä vastaa haluttuja painovärejä. Vie kuva suoraan Kaksisävyinen-tilasta.

Lisätietoja aiheesta tiedostojen vieminen eri muotoihin – saat yksityiskohtaisia ohjeita tiedostojen viemiseen eri tiedostomuotoihin ja tiedostojen valmisteluun erilaisia työnkulkuja varten.