Lue lisää Photoshop CC:n uusimman julkaisuversion uusista ominaisuuksista.
Photoshop_CC_icon

Photoshop CC:n lokakuun 2018 julkaisussa (versio 20.0) on uusia kiinnostavia ominaisuuksia suunnittelijoille, digitaalikuvaajille ja kuvittajille. Tässä artikkelissa esitellään nämä toiminnot pikaisesti ja tarjotaan linkkejä lisätietoresursseihin.

Huomautus:

• Windowsin 32-bittistä versiota ei enää tueta Photoshop CC:n lokakuun 2018 julkaisuversiosta (20.0) alkaen. Jos tarvitset 32-bittisiä ohjaimia ja plug-inejä tukevan version, käytä jotakin Photoshopin vanhempaa versiota. Linkit aiempien versioiden asennusohjelmiin ja päivityksiin.
  • Uuden automaattisen päivitystoiminnon ansiosta Creative Cloud -sovelluksesi päivitetään nyt automaattisesti aina, kun uusi versio on saatavana. Voit hallita päivitysasetuksia Creative Cloud -työpöytäsovelluksessa. Lisätietoja.
  • Jos olet päivittämässä aiempaa Photoshop CC -versiota, tutustu näihin lisätietoihin ja vinkkeihin.

Maskaamista helpottava kehystyökalu

Nyt voit maskata kuvia helposti sijoittamalla ne kehyksiin. Kehystyökalun (K) avulla voit luoda nopeasti suorakulmion tai soikion muotoisia paikkamerkkikehyksiä. Voit myös muuntaa minkä tahansa muodon tai tekstin kehyksiksi ja täyttää ne kuvilla.

Maskaamista helpottava kehystyökalu

Voit sijoittaa kuvan vetämällä kehykseen Adobe Stock -resurssin tai kirjaston resurssin Kirjastot-paneelista tai paikalliselta levyltä. Kuva skaalautuu automaattisesti kehykseen sopivaksi. Kehyksiin sijoitettu sisältö muuntuu aina älykkääksi objektiksi, jotta sitä voi skaalata tietoja menettämättä.

Lisätietoja on kohdassa Kuvien sijoittaminen kehyksiin.

Uudistettu sisältötietoinen täyttö

Adobe Sensei

Uusi Sisältötietoinen täyttö -työtila on vuorovaikutteinen muokkaustoiminto, jolla saat saumattomat täyttötulokset. Adobe Sensei -tekniikan ansiosta voit nyt valita käytettävät lähdepikselit sekä kiertää, skaalata ja peilata lähdepikseleitä. Lisäksi näet muutokset reaaliaikaisesti täyden tarkkuuden esikatselussa ja voit tallentaa tuloksen uudelle tasolle.

Sisältötietoinen täyttö -työtila Photoshop CC 2019 -versiossa

Sisältötietoinen täyttö -työtilan käynnistäminen:

1. Avaa kuva Photoshopissa. Valitse haluamallasi valintatyökalulla alustavasti alue, jonka haluat täyttää.
  2. Valitse valikkoriviltä Muokkaa > Sisältötietoinen täyttö.
Oletusarvoinen näytealue näkyy Sisältötietoinen täyttö -työtilassa asiakirjaikkunassa kuvan päällä peittomaskina. Voit muuttaa näytealuetta ja alkuperäistä täyttöalueen valintaasi Työkalut-paneelin (näytön vasemmassa reunassa) työkaluilla. Sisältötietoinen täyttö -paneelissa (näytön oikeassa reunassa) voit määrittää näytevalinnat, täytön asetukset ja tulostusasetukset, jotta saat kuvaan haluamasi täyttötuloksen. Kun teet muutoksia, näet tuloksen esikatselun reaaliaikaisesti Esikatselu-paneelissa.

Uusi monen vaiheen kumoamistila

Nyt voit kumota näppäinyhdistelmällä Ctrl+Z (Windows) / komento+Z (Mac) useita vaiheita Photoshopissa samaan tapaan kuin muissa Creative Cloud -sovelluksissa. Uusi monen vaiheen kumoamistila on oletusarvoisesti käytössä.

Voit kumota useita vaiheita näppäinyhdistelmällä Ctrl/komento+Z

Uudessa monen vaiheen kumoamistilassa Muokkaa-valikossa näkyvät seuraavat komennot:

• Kumoa-valinta palauttaa tilan edelliseen vaiheeseen kumoamisketjussa. Näppäinyhdistelmä: Ctrl+Z (Windows) tai komento+Z (Mac).
  • Tee uudelleen -valinta siirtää tilan seuraavaan vaiheeseen. Näppäinyhdistelmä: vaihto+Ctrl+Z (Windows) tai vaihto+komento+Z (Mac).
  • Valitse viimeinen tila -toiminto toimii samalla tavalla kuin edellisten versioiden kumoamistilassa. Näppäinyhdistelmä: Ctrl+Alt+Z (Windows) tai komento+optio+Z (Mac).

Miten voin palauttaa aiemmista versioista tutut pikanäppäimet?

(Photoshop)

Voit siirtyä käyttämään aiemmista Photoshop-versioista tuttua kumoamistoimintoa seuraavasti:

1. Valitse valikkoriviltä Muokkaa > Pikanäppäimet.
  2. Valitse Pikanäppäimet ja valikot -valintaikkunasta Käytä perinteisiä kumoamisen pikanäppäimiä ja valitse sitten OK.
  3. Käynnistä Photoshop uudelleen.

(Adobe Camera Raw)

Voit siirtyä käyttämään aiemmista Adobe Camera Raw -versioista tuttua kumoamistoimintoa seuraavasti:

1. Valitse Photoshopin valikkoriviltä Muokkaa > Oletusarvot > Tiedoston käsittely.
  2. Valitse Tiedoston yhteensopivuus -osiossa Camera Raw -esimääritykset.
  3. Valitse Camera Raw -esimääritykset -valintaikkunasta Käytä perinteisiä kumoamisen pikanäppäimiä ja valitse sitten OK.
  4. Käynnistä Photoshop uudelleen.
Muokkaa-valikossa näet Kumoa- ja Tee uudelleen -valintojen vieressä myös kumottavan tai uudelleen tehtävän vaiheen nimen.
Esimerkki: Muokkaa > Kumoa Muokkaa tekstiä.

Komennot Askel eteenpäin ja Askel taaksepäin on poistettu Muokkaa-valikosta. Komennot ovat kuitenkin käytettävissä edelleen Historia-paneelin pikavalikossa . Lisäksi tason näkyvyyden muutokset ovat oletusarvoisesti kumottavissa. Kun napsautat Tasot-paneelin silmäkuvaketta , historiatila luodaan. Voit hallita tätä toimintaa Historia-paneelin valikosta avattavan Historia-asetukset-valintaikkunan Salli tason näkyvyyden muutosten kumoaminen -valinnalla.

Lisätietoja on kohdassa Kumoa ja historia.

Käytettävyyteen liittyvät parannukset

Vertailupiste on oletusarvoisesti piilotettuna

Kun muunnat kohteita, voit nyt siirtää kohteita piirtoalueella helposti. Kohteiden muuntamisen aikana näytetty vertailupiste  on nyt oletusarvoisesti piilotettuna. Jos haluat näyttää vertailupisteen, voit valita asetusriviltä Vaihda vertailupistettä -valintaruudun.

Vaihda vertailupistettä

Tekstin muokkaus kaksoisnapsauttamalla

Nyt voit aloittaa tekstin muokkaamisen nopeasti kaksoisnapsauttamalla tekstitasoa siirtotyökalulla. Tekstin muokkaamista varten ei tarvitse enää vaihtaa työkalua.

Tekstin muokkaus kaksoisnapsauttamalla

Lisätietoja on kohdassa Tekstin muokkaus.

Automaattinen vahvistus

Uusi automaattinen vahvistustoiminto tehostaa rajaamista, muuntamista, sijoittamista ja tekstin syöttämistä. Sinun ei enää tarvitse painaa Enter-näppäintä (Windows) tai rivinvaihtonäppäintä (macOS) tai napsauttaa asetusrivin vahvistuspainiketta , kun haluat vahvistaa muutokset.

Kun otat käyttöön rajauksen tai muunnoksen, voit vahvistaa muutokset automaattisesti jollakin seuraavista tavoista:

• Valitse uusi työkalu.
  • Napsauta tasoa Tasot-paneelissa. (Tällöin muutokset vahvistetaan ja taso valitaan.)
  • Napsauta dokumentti-ikkunaa piirtoalueen ulkopuolella.
  • Napsauta piirtoaluetta muokkausalueen ulkopuolella.

Kun kirjoitat tekstiä tekstitasolle, voit vahvistaa muutokset automaattisesti jollakin seuraavista tavoista:

• Valitse uusi työkalu.
  • Napsauta tasoa Tasot-paneelissa. (Tällöin muutokset vahvistetaan ja taso valitaan.)

Seuraavissa ohjeaiheissa on aiheeseen liittyviä hyödyllisiä tietoja:

Muuntaminen oletusarvoisesti mittakaavassa

Photoshop muuntaa nyt useimmat tasotyypit (kuten pikselitasot, tekstitasot, bittikartat ja sijoitetut älykkäät objektit) oletusarvoisesti mittakaavassa. Muodot ja reitit (vektorit) kuitenkin muunnetaan oletusarvoisesti niin, että mittasuhteita ei säilytetä

Kun muutat valitun tason kokoa ja haluat säilyttää sen mittasuhteet, sinun ei enää tarvitse painaa vaihtonäppäintä vetäessäsi kulmakahvaa. Tason mittasuhteet säilytetään aina, kun muutat sen kokoa vetämällä kulmakahvaa. Nyt kun painat vaihtonäppäintä vetäessäsi kulmakahvaa, tason mittasuhteita ei säilytetä.

Voit muuttaa tason kokoa mittasuhteet säilyttäen seuraavasti:

1. Valitse Tasot-paneelista vähintään yksi taso, jonka kokoa haluat muuttaa.
  2. Paina näppäinyhdistelmää komento+T (Mac) tai Ctrl+T (Windows) tai valitse Muokkaa > Vapaa muunnos.
  3. Muuta kuvan kokoa vetämällä muokkausalueen kulmakahvaa.
  4. Vahvista muutokset.

Miten poistan käytöstä toiminnon, jossa tasot skaalataan oletusarvoisesti mittakaavassa?

Voit palata käyttämään aiemmista versioista tuttua muuntamistoimintoa seuraavasti:

1. Luo tekstitiedosto (.txt) Windowsin Muistiolla tai Mac OS:n tekstieditorilla.
  2. Kirjoita tekstitiedostoon seuraava teksti:

TransformProportionalScale 0

3. Tallenna tiedosto nimellä "PSUserConfig.txt" Photoshopin asetuskansioon:
    • Windows: [asennusasema]:\Käyttäjät\[käyttäjänimi]\AppData\Roaming\Adobe\Adobe Photoshop CC 2019\Adobe Photoshop CC 2019 Settings\
    • macOS: //Käyttäjät/[käyttäjänimi]/Kirjasto/Preferences/Adobe Photoshop CC 2019 Settings/

Seuraavissa ohjeaiheissa on aiheeseen liittyviä hyödyllisiä tietoja:

Paneelien tahattoman siirtämisen estäminen Lukitse työtila -valinnalla

Uuden Lukitse työtila -valinnan avulla voit varmistaa, ettet siirrä työtilan paneeleja vahingossa. Tästä on hyötyä etenkin, kun käytät Photoshopia tabletilla. Valitse Ikkuna > Työtila > Lukitse työtila.

Photoshopin Lukitse työtila -valinta
Photoshopin Lukitse työtila -valinta

Lisätietoja työtilaa koskevista valinnoista on kohdassa Perustietoja työtilasta.

Sekoitustilan reaaliaikainen esikatselu

Nyt näet, miltä eri sekoitustilat näyttävät kuvassasi, kun viet osoittimen niiden päälle. Sekoitustilojen esikatselu näkyy automaattisesti Photoshopin piirtoalueella, kun viet hiiren osoittimen eri sekoitustilojen päälle Tasot-paneelissa ja Tasotyylit-valintaikkunassa.

Sekoitustilan reaaliaikainen esikatselu
Sekoitustilojen selaaminen Tasot-paneelissa.

Seuraavissa ohjeaiheissa on aiheeseen liittyviä hyödyllisiä tietoja:

Symmetriatila

Voit maalata täysin symmetrisiä kuvioita siveltimellä. Kun käytät sivellintä, sekoitussivellintä, kynää tai pyyhekumia, napsauta asetusrivin perhoskuvaketta (). Valittavissa on useita symmetriatyyppejä: Pysty, Vaaka, Kaksi akselia, Vino, Aaltoileva, Ympyrä, Spiraali, Yhdensuuntaiset viivat, Säteittäinen, Mandala. Kun maalaat, siveltimen vedot peilataan symmetriaviivan mukaan. Näin voit luoda helposti yksityiskohtaisia symmetrisiä kuvioita.

Mandala-kuvio
Mandala-symmetriaa hyödyntämällä luotu kuvio. (Taide: Mike Shaw.)

Lisätietoja on kohdassa Symmetristen kuvioiden maalaaminen.

Värien valitseminen väriympyrästä

Väriympyrä esittää värit havainnollisesti, ja siitä voit valita helposti tiettyyn harmoniaan perustuvia värejä, kuten vastavärejä tai lähivärejä. Valitse Väri-paneelin valikosta Väriympyrä.

Värien valitseminen väriympyrästä
Värien valitseminen väriympyrästä

Aloitusnäyttö

Photoshopin aloitusnäytön avulla pääset nopeasti alkuun. Voit palata siihen milloin tahansa, kun haluat tutustua uusiin ominaisuuksiin, siirtyä oppimissisältöihin tai päästä nopeasti käsiksi avoimiin dokumentteihisi. Valitse uusi aloitusnäytön-kuvake  asetusriviltä milloin tahansa.

Photoshopin aloitusnäyttö
Photoshopin aloitusnäyttö

Lisätietoja on kohdassa Perustietoja työtilasta.

Aiempaa parempi oppimiskokemus suoraan sovelluksessa

Kun olet suorittanut sovelluksessa olevan opetusohjelman (Opettelu-paneeli), voit nyt käyttää opettelussa omia kuviasi ja saat haluamasi tulokset entistäkin nopeammin.

Harjoittele käyttämällä omia kuviasi
Harjoittele käyttämällä omia kuviasi

Asiakkaiden eniten toivomat ominaisuudet

Välien jakaminen (kuten Adobe Illustratorissa)

Nyt voit tasata objektien välit. Photoshopissa kohteet voidaan jakaa janalle tasaisesti niiden keskipisteiden suhteen. Jos kohteet ovat eri kokoisia, nyt voit myös jakaa niiden välit tasan. Lisätietoja on kohdassa Tasojen tasaaminen ja jakaminen.

Kohteiden välien jakaminen vaaka- tai pystysuunnassa
(Vasen) Välien jakamisen asetukset Photoshopissa. (Oikea) Kohteiden välien jakaminen vaakasuunnassa.

Laskutoimitukset numerokentissä

Voit myös tehdä yksinkertaisia laskutoimituksia kaikissa syöttöruuduissa, jotka tukevat lukuarvoja. Nyt voit kirjoittaa kenttiin yksinkertaisia laskutoimituksia, joiden tuloksia käytetään kenttien lopullisina arvoina. Jos esimerkiksi kirjoitat kenttään 200/2, kentän arvoksi lasketaan 100. Tämä toiminto on erityisen kätevä, kun haluat käyttää nopeasti arvon kerrointa tai tehdä jakolaskuja. Lisätietoja on kohdassa Voit tehdä yksinkertaisia laskutoimituksia numerokentissä.

Yksinkertaisten laskutoimitusten tekeminen Photoshopin numerokentissä
Kuvassa on laskutoimitus Piirtoalueen koko -kentässä.

Pitkien nimien näyttäminen.

Jos tason nimi on pitkä, näyttää nimestä vain alun ja lopun ja välissä kolme pistettä (...). Aiemmin nimestä näytettiin vain alku ja sen perässä kolme pistettä (...).

Pitkien nimien näyttäminen.
Photoshop näyttää nyt pitkistä tasojen nimistä alun ja lopun.

Etsi vastaava kirjasin -toiminto tukee nyt japanin kirjasimia

Etsi vastaava kirjasin -toiminnolla voi nyt etsiä japanin kirjasimia. Adobe Sensein ansiosta Etsi vastaava kirjasin -toiminnolla voidaan nyt tunnistaa kuvan valitulla alueella olevaa tekstiä. Toiminto vertaa sitä tietokoneessasi tai Adobe Fonts -palvelussa oleviin lisensoituihin kirjasimiin ja ehdottaa samankaltaisia kirjasimia. Lisätietoja on kohdassa Vastaavien kirjasinten etsiminen.

Japanin kirjasinten etsiminen Etsi vastaava kirjasin -toiminnolla.
Japanin kirjasinten etsiminen Etsi vastaava kirjasin -toiminnolla.

Dokumenttinäkymän kääntäminen

Piirtoalueen kääntäminen nopeasti vaakasuunnassa. Valitse Näkymä > Vaakapeilikuva.

Lorem Ipsum -paikkamerkkiteksti

Lorem Ipsum -paikkamerkkitekstin lisääminen automaattisesti sijoitettaessa uusia tekstitasoja. Valitse tekstin asetuksissa (Muokkaa > Oletusarvot > Teksti) asetus Täytä uudet tekstitasot paikkamerkkitekstillä.

Valinta ja maski -työtilan pikanäppäinten mukauttaminen

Nyt voit muokata Valinta ja maski -työtilan pikanäppäimiä. Valitse Muokkaa > Pikanäppäimet. Valitse Pikanäppäimet ja valikot -valintaikkunassa pikanäppäinvalikosta Työtilat. Laajenna Työtilat-sarakkeen Valinta ja maski -ryhmä ja muokkaa pikanäppäimiä haluamallasi tavalla. Lisätietoja on kohdassa Pikanäppäinten mukauttaminen.

Asetus käyttöliittymän koon muuttamiseen

Nyt voit säätää Photoshopin käyttöliittymän skaalausta aiempaa paremmin ja erillään muista sovelluksista, jotta voit käyttää juuri haluamaasi kirjasinkokoa. Käyttöliittymän asetuksissa (Muokkaa > Oletusarvot > Käyttöliittymä) on nyt uusi Skaalaa käyttöliittymä kirjasimen mukaan -valinta. Kun valitset tämän uuden asetuksen, koko Photoshopin käyttöliittymä skaalautuu valitsemasi Käyttöliittymän kirjasinkoko -asetuksen (Hyvin pieni, Pieni, Keski tai Suuri) mukaan.

Skaalaa käyttöliittymä kirjasimen mukaan -asetus käyttöliittymän asetuksissa
Skaalaa käyttöliittymä kirjasimen mukaan -asetus käyttöliittymän asetuksissa

Kaakkois-Aasian kielten tuki

Photoshop tukee nyt viittä uutta Kaakkois-Aasian kieltä, joten voit lisätä dokumentteihin tekstiä seuraavilla kielillä: thai, burma, lao, singaleesi ja khmer.

Huomautus:

Jotta voit käyttää näitä kieliä kunnolla Windows-tietokoneessa, sinun on asennettava kielikohtaiset kieli- ja kirjasinpaketit. Lisätietoja on Microsoftin Kielipaketit-ohjeessa.

Voit luoda dokumentin haluamallasi uudella kielellä seuraavasti:

1. Valitse Muokkaa > Oletusarvot > Teksti.
  2.  Valitse vaihtoehto Lähi-idän ja Etelä-Aasian asettelu.
  3. Avaa tiedosto.
  4. Luo tekstitaso.
  5. Valitse Merkki-paneelissa kieleksi jokin uusista kielistä: thai, burma, lao, singaleesi tai khmer.
  6. Määritä sopiva kirjasin valitsemasi kielen perusteella. Jos esimerkiksi valitsit kieleksi thain, valitse jokin thain kirjasin, kuten Adobe Thai tai Noto Sans Thai.
  7. Kopioi valitsemallasi kielellä kirjoitettu teksti ja liitä se dokumenttiin. Jos käytössäsi on kielikohtainen näppäimistö, voit myös kirjoittaa tekstiä.

Lisätietoja on kohdassa Aasian merkistöjen koostaja.

Uusittu koostamisydin

Tässä Photoshop CC -versiossa esitellään uusi koostamisydin. Sen tarjoama moderni koostamisarkkitehtuuri on aiempaa helpompi optimoida kaikkia alustoja varten (macOS, Windows ja iOS/mobiililaitteet).

Camera Raw | Uudet ominaisuudet

Tietoja Adobe Camera Raw’n uusista ominaisuuksista on kohdassa Camera Raw’n uudet ominaisuudet.