Odzyskiwanie zasobów użytkownika

Ostatnia aktualizacja 22 wrz 2026

Dowiedz się, jak administratorzy systemów i pamięci masowej mogą odzyskać zawartość od użytkowników, którzy opuszczają organizację, przekazując ich zasoby bezpośrednio innemu użytkownikowi.

Omówienie

Odzyskaj zawartość od użytkowników, którzy opuszczają organizację, przekazując ich zasoby innemu użytkownikowi.Dzięki pamięci masowej Adobe dla firm organizacja jest właścicielem kont użytkowników i ich zawartości.Gdy użytkownik opuszcza organizację, można przekazać jego zasoby bezpośrednio innemu użytkownikowi za pośrednictwem {1}Admin Console{2}.

Po usunięciu użytkownika pojawi się monit o odzyskanie wszelkich zasobów przechowywanych w usłudze Adobe Storage dla firm.Zasoby, które przekazujesz, są przenoszone bezpośrednio do pamięci masowej odbiorcy — bez konieczności pobierania lub przesyłania — z zachowaniem oryginalnej struktury {1}folder{2}ów, komentarzy, Historii wersji i linków oraz uprawnień współpracy, dzięki czemu wcześniej udostępniona zawartość pozostaje udostępniona.Odbiorca może uzyskać dostęp do odzyskanych zasobów w Adobe Home.Dowiedz się więcej o doświadczeniach użytkownika końcowego.

Informacje o odzyskanej zawartości

  • Odbiorca musi już należeć do organizacji i mieć przydzieloną pamięć masową, aby pojawić się jako uprawniony wybór.
  • Przydział pamięci masowej jest zgrupowany na poziomie organizacji; przesyłanie nie zostanie zablokowane, nawet jeśli spowoduje przekroczenie indywidualnego przydziału odbiorcy.
  • Odzyskana zawartość jest zorganizowana tak, aby odbiorca mógł ją zidentyfikować: projekty Creative Cloud i pdf spaces zachowują oryginalne nazwy; wszystko inne zostaje umieszczone w nowym folderze o nazwie{1} Pliki użytkownika [Usunięty użytkownik]{2}.
Spostrzeżenie

Funkcji Odzyskiwania zasobów używaj tylko w przypadku użytkowników opuszczających organizację. Jeśli przeniosisz użytkowników do innej organizacji, użyj funkcji Migracja zasobów.

Odzyskiwanie zasobów podczas usuwania użytkownika

W Admin Console przejdź do sekcji Użytkownicy.

Wybierz użytkowników do usunięcia, a następnie wybierz opcję Usuń użytkowników.

Wybierz jedną z następujących opcji przekazywania:

  • Zachowaj zawartość na razie i przekaż lub DELETE ją później: Indywidualne foldery użytkowników pozostają na karcie {7}Inactive Users{8}, dopóki nie podejmiesz dalszych działań lub nie wygaśnie Twoja {9}zasada przechowywania zawartości{10}.W międzyczasie zawartość nie jest widoczna dla innych użytkowników.
  • Trwale usuń zawartość folderu indywidualnego użytkownika: Usuwa foldery bez możliwości przekazania lub odzyskania ich zawartości.
  • Przekaż zawartość użytkownika innemu użytkownikowi w organizacji: Uprawnienia do plików i pliki oparte na chmurze są przekazywane wybranemu odbiorcy.Wyszukaj odbiorcę według nazwy lub adresu e-mail.Aby pojawić się jako uprawniony odbiorca, użytkownik musi już być członkiem organizacji i mieć przydzieloną pamięć masową.
Spostrzeżenie

Niektóre zasoby nie są obsługiwane przez obieg pracy odzyskiwania zasobów.Jeśli którykolwiek z wybranych użytkowników nie ma zasobów, które można przekazać, nie zobaczysz dla nich opcji przekazywania; zamiast tego zobaczysz listę tylko do przeglądu, bez konieczności podejmowania działań.

Administratorzy organizacji edukacyjnych nie zobaczą opcji przekazywania i muszą przejść do sekcji Storage > Individual user folders > {7}Inactive users{8}, aby przekazać zawartość sobie lub innemu członkowi organizacji.

Wybierz Dalej lub Prześlij.

W oknie dialogowym potwierdzenia wybierz Usuń użytkowników.

Każda z tych czynności jest rejestrowana w dzienniku audytu.

Po przekazaniu zawartości do innego użytkownika otrzymasz powiadomienie w programie Admin Console o zakończeniu przenoszenia.

Spostrzeżenie

Przenoszenie zasobów zwykle kończy się w ciągu kilku minut.W niektórych przypadkach, jeśli przenoszenie nie zakończy się pomyślnie i wymaga ręcznej interwencji, może potrwać do trzech dni roboczych.

Odzyskiwanie zawartości z folderów nieaktywnego użytkownika

Odzyskaj zasoby od użytkowników, którzy nie są już aktywni w organizacji w dowolnym momencie.Można również określić, jak długo zawartość nieaktywnych użytkowników jest przechowywana przed trwałym usunięciem. Dowiedz się więcej o ustalaniu zasad przechowywania treści.

W programie Admin Console przejdź do Storage > Individual user folders > Inactive users.Na liście znajduje się nazwa każdego nieaktywnego folderu, rozmiar i adres e-mail właściciela.

Aby znaleźć konkretny folder, wprowadź adres e-mail użytkownika, nazwę użytkownika, imię lub nazwisko w polu wyszukiwania.

Spostrzeżenie

Wyszukiwanie może nie zwrócić wyników, jeśli informacje użytkownika zostały usunięte z systemu, użytkownik nigdy nie był częścią Twojej organizacji, był użytkownikiem katalogu, został usunięty z katalogu lub wycofany, albo nie posiada nieaktywnej przestrzeni dyskowej.

Wybierz jeden lub więcej folderów użytkowników i wybierz Przekaż zawartość.

Wyszukaj i wybierz odbiorcę, następnie wybierz Zakończ.Aby użytkownik kwalifikował się jako odbiorca, musi już być członkiem organizacji i mieć przydzieloną przestrzeń dyskową.
Aby trwale usunąć folder i jego zasoby, wybierz Usuń folder.

Obie czynności są rejestrowane w dzienniku audytu.

Po zakończeniu przenoszenia otrzymasz powiadomienie w programie Admin Console.

Spostrzeżenie

Przenoszenie zasobów zwykle kończy się w ciągu kilku minut.W niektórych przypadkach, jeśli przenoszenie nie zakończy się pomyślnie i wymaga ręcznej interwencji, może potrwać do trzech dni roboczych.

Zasoby, które można odzyskać

Odzyskane zasoby obejmują obsługiwaną zawartość z usługi Adobe Storage użytkownika.

W pakiecie

Nieobjęty pakietem

  • Zasoby programu Acrobat w sekcji Pliki
  • PDF Spaces
  • Pliki Creative Cloud 
  • Biblioteki Creative Cloud
  • pliki w chmurze (Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Acrobat, Adobe InDesign, Adobe Express, Adobe XD, Adobe Fresco i Adobe Aero)
  • pliki programu Adobe Express
  • Projekty Creative Cloud

 

 

  • Opublikowane dokumenty
  • Umowy Acrobat Sign
  • Zasoby programu Acrobat w sekcji Inne miejsca przechowywania plików i umowy
  • Posty społecznościowe z programu Adobe Express
  • Projekty mobilne
  • Pliki Lightroom
  • Zasoby Behance
  • Zasoby usługi Portfolio
  • Zasoby usunięte
Spostrzeżenie

Jeśli organizacja ma dostęp do konta usuniętego użytkownika, można się zalogować i ręcznie przenieść te zasoby przed usunięciem użytkownika. W przeciwnym razie tych zasobów nie będzie można odzyskać po usunięciu użytkownika.