Kleurbeheer van documenten

Kleurbeheer toepassen op documenten voor onlineweergave

Kleurbeheer voor onlineweergave wijkt sterk af van kleurbeheer voor afdrukmedia. Bij afdrukmedia hebt u veel meer controle over de uiteindelijke weergave van het document. Bij onlinemedia wordt uw document weergegeven op uiteenlopende, wellicht niet-gekalibreerde monitoren en systemen voor videoweergave, waardoor u veel minder invloed hebt op de consistentie van kleuren.

Wanneer u kleurbeheer gebruikt in documenten die alleen op het web worden weergegeven, kunt u het beste de sRGB-kleurruimte gebruiken. sRGB is de standaardwerkruimte voor de meeste Adobe-kleurinstellingen, maar in de voorkeuren van het Kleurbeheer kunt u controleren of sRGB geselecteerd is. Als de werkruimte is ingesteld op sRGB, wordt sRGB gebruikt als de kleurruimte voor RGB-afbeeldingen die u maakt.

Bij het exporteren van PDF's kunt u desgewenst profielen insluiten. PDF's met ingesloten profielen reproduceren kleuren consistent, mits het kleurbeheersysteem correct is geconfigureerd. Door kleurprofielen in te sluiten wordt een PDF groter. RGB-profielen zijn doorgaans klein (ongeveer 3 kB), maar CMYK-profielen kunnen wel 0,5 tot 2 MB groot zijn.

Kleuren controleren

In een traditionele publicatieworkflow drukt u een proefdruk van een document af om te zien hoe de kleuren op een bepaald uitvoerapparaat worden weergegeven. Bij een workflow met kleurbeheer kunt u dankzij de nauwkeurigheid van kleurprofielen een elektronische proefdruk van een document rechtstreeks op de monitor controleren. Via een voorbeeld op het scherm kunt u zien hoe de kleuren van het document er op een bepaald uitvoerapparaat uitzien.

De betrouwbaarheid van de elektronische proefdruk is afhankelijk van de kwaliteit van de monitor, de profielen van de monitor en de uitvoerapparaten en ook van de verlichting in de omgeving van het werkstation.

Opmerking:

Een elektronische proefdruk is niet voldoende om te zien hoe overdruk eruitziet wanneer er op een offsetdrukpers wordt afgedrukt. Als u met documenten werkt die overdruk bevatten, schakelt u voor een nauwkeurige weergave van overdrukken in een elektronische proefdruk de optie Voorvertoning overdruk in.

Een elektronische proefdruk gebruiken om een voorvertoning van de uiteindelijke uitvoer te bekijken
De uiteindelijke uitvoer van een document via een elektronische proefdruk op de monitor weergeven

A. Document wordt gemaakt in de werkkleurruimte. B. De kleurwaarden van het document worden omgezet in de kleurruimte van het gekozen proefdrukprofiel (gewoonlijk het profiel van het uitvoerapparaat). C. Op de monitor wordt weergegeven hoe de kleurwaarden van het document worden geïnterpreteerd door het proefdrukprofiel. 

Elektronische proefdruk van kleuren (Acrobat Pro)

 1. Kies Gereedschappen > Afdrukproductie. De gereedschappen voor afdrukproductie worden in het deelvenster aan de rechterkant weergegeven.

 2. Klik in het rechterdeelvenster op Uitvoervoorbeeld.

 3. Kies in het menu Simulatieprofiel een kleurprofiel van een specifiek uitvoerapparaat.

 4. Kies eventuele extra elektronische proefdrukopties:

  Zwarte inkt simuleren

  Hiermee wordt het donkere grijs gesimuleerd dat door veel printers wordt weergegeven in plaats van effen zwart, volgens het proefdrukprofiel. Deze optie kan niet bij alle profielen worden gebruikt.

  Gekleurd papier simuleren

  Hiermee wordt het wit van echt papier gesimuleerd volgens het proefdrukprofiel. Deze optie kan niet bij alle profielen worden gebruikt.

Kleurbeheer toepassen op PDF's voor afdrukken (Acrobat Pro)

Wanneer u Adobe PDF's voor afdrukken op een drukpers maakt, kunt u opgeven hoe de kleurgegevens moeten worden weergegeven. De eenvoudigste manier om dit te doen is door een PDF/X-norm te gebruiken. Zie de Help voor meer informatie over PDF/X en het maken van PDF's.

Over het algemeen kunt u kleuren op de volgende manieren verwerken tijdens het maken van PDF's:

 • (PDF/X-3) Kleuren worden niet omgezet. Gebruik deze methode bij het maken van een document dat wordt afgedrukt of weergegeven op verschillende of onbekende apparaten. Als u een PDF/X-3-standaard selecteert, worden kleurprofielen automatisch ingesloten in het PDF-bestand.

 • (PDF/X-1a) Alle kleuren worden omgezet in de CMYK-doelkleurruimte. Gebruik deze methode als u een drukklaar bestand wilt maken waarvoor geen kleuren hoeven te worden omgezet. Als u een PDF/X-1a-standaard selecteert, worden er geen kleurprofielen ingesloten in het PDF-bestand.

Opmerking:

Alle steunkleurgegevens blijven behouden tijdens de kleuromzetting. Alleen de equivalente proceskleuren worden omgezet in de opgegeven kleurruimte.

Adobe-logo

Aanmelden bij je account