Voordat u begint
We brengen een nieuwe, meer intuïtieve productervaring uit. Als het scherm dat hier wordt weergegeven, niet overeenkomt met uw productinterface, selecteert u Help voor uw huidige ervaring.
Voordat u begint
We brengen een nieuwe, meer intuïtieve productervaring uit. Als het scherm dat hier wordt weergegeven, niet overeenkomt met uw productinterface, selecteert u Help voor uw huidige ervaring.
Met een kleurbeheersysteem worden kleurverschillen tussen apparaten afgestemd, zodat u goed kunt voorspellen welke kleuren uiteindelijk door het systeem worden geproduceerd. Als kleuren nauwkeurig worden weergegeven, bent u in staat om in elk stadium van de workflow (van de digitale vastlegging tot en met de uiteindelijke uitvoer) gefundeerde beslissingen over kleur te nemen. Met kleurbeheer kunt u ook uitvoer produceren op basis van ISO-, SWOP- en Japan Color-standaarden voor afdrukproductie.
Geen enkel apparaat in een publicatiesysteem kan het volledige kleurengamma reproduceren dat voor het menselijk oog zichtbaar is. Elk apparaat werkt binnen een bepaalde kleurruimte, die een bepaald kleurbereik ofwel kleuromvang kan produceren.
Een kleurmodel bepaalt de relatie tussen de waarden en de kleurruimte definieert de absolute betekenis van deze waarden als kleuren. Sommige kleurmodellen (zoals CIE L*a*b) hebben een vaste kleurruimte omdat ze rechtstreeks verband houden met hoe mensen kleur waarnemen. Deze modellen worden ook wel apparaatonafhankelijke modellen genoemd. Andere kleurmodellen (RGB, HSL, HSB, CMYK enzovoort) kunnen een groot aantal verschillende kleurruimten hebben. Omdat deze modellen per bijbehorende kleurruimte of apparaat variëren, worden ze apparaatafhankelijk genoemd.
Als gevolg van deze diverse kleurruimten kan de weergave van kleuren veranderen als u documenten in combinatie met andere apparaten gebruikt. Kleurverschillen kunnen ontstaan door uiteenlopende oorzaken, zoals verschillen in afbeeldingsbronnen, de manier waarop kleur in softwaretoepassingen wordt gedefinieerd, afdrukmedia (krantenpapier biedt een kleinere kleuromvang dan tijdschriftenpapier) en andere natuurlijke verschillen, zoals fabricageverschillen van monitoren of de leeftijd van de monitor.
A. LAB-kleurruimte B. Documenten (werkruimte) C. Apparaten
Problemen met kleurovereenkomsten zijn het gevolg van apparaten en toepassingen die verschillende kleurruimten gebruiken. Dit probleem is te verhelpen met een systeem dat kleur voor andere apparaten nauwkeurig interpreteert en omzet. Een kleurbeheersysteem (CMS) vergelijkt de kleurruimte waarin een kleur is gemaakt met de kleurruimte waarin dezelfde kleur wordt uitgevoerd. Hiermee worden de nodige aanpassingen gemaakt om de kleur consistent weer te geven op verschillende apparaten.
Een kleurbeheersysteem zet kleuren om met kleurprofielen. Een profiel is een wiskundige beschrijving van de kleurruimte van een apparaat. Een profiel van een scanner 'vertelt' een kleurbeheersysteem bijvoorbeeld hoe de scanner kleuren 'ziet'. Adobe Color Management maakt gebruik van ICC-profielen, een indeling die door het International Color Consortium (ICC) is gedefinieerd als een platformonafhankelijke standaard.
Omdat geen enkele kleurvertaalmethode geschikt is voor alle afbeeldingen, biedt een kleurbeheersysteem de keuze uit weergave-intenties of vertaalmethoden, zodat u een methode kunt toepassen die geschikt is voor een bepaald grafisch element. Een kleuromzettingsmethode waarmee correcte verhoudingen tussen de kleuren in een foto van dieren in het wild behouden blijven, leidt bijvoorbeeld wellicht tot wijzigingen in de kleuren van een logo met effen kleuren.
Verwar kleurbeheer niet met kleurcorrectie. Een kleurbeheersysteem corrigeert geen afbeeldingen die zijn opgeslagen met toon- of kleurbalansproblemen. Het verschaft slechts een omgeving waarin u afbeeldingen op betrouwbare wijze in de context van de uiteindelijke uitvoer kunt beoordelen.
Zonder een kleurbeheersysteem zijn de kleurspecificaties apparaatafhankelijk. U hebt kleurbeheer niet nodig als het productieproces nauwgezet voor één medium in de gaten wordt gehouden. Zo kunt u of uw afdrukservicebureau bijvoorbeeld CMYK-afbeeldingen op maat snijden en kleurwaarden opgeven voor een bekende, specifieke set drukvoorwaarden.
Het belang van kleurbeheer neemt toe als het productieproces meerdere variabelen bevat. Kleurbeheer wordt aanbevolen als u kleurenafbeeldingen wilt hergebruiken voor gedrukte en online media, als u verschillende apparaten binnen één medium wilt gebruiken (zoals verschillende drukpersen) of als u meerdere werkstations wilt beheren.
Een kleurbeheersysteem is nuttig als u het volgende wilt bereiken:
Voorspelbare en consistente kleuruitvoer op meerdere uitvoerapparaten, inclusief kleurscheidingen, uw desktopprinter en monitor. Kleurbeheer is met name handig voor het aanpassen van kleur voor apparaten met een relatief beperkte kleuromvang, zoals een drukpers met vier kleuren.
Nauwkeurige elektronische proefdruk van een kleurendocument op het beeldscherm door een specifiek uitvoerapparaat te simuleren. (Controle van elektronische proefdrukken is afhankelijk van de beperkingen van de monitorweergave en van andere factoren, zoals de verlichting in de werkruimte.)
Nauwkeurige evaluatie en consistente samenvoeging van kleurenafbeeldingen van vele verschillende bronnen als deze ook kleurbeheer gebruiken, en soms zelfs ook wanneer dat niet zo is.
Verzenden van kleurendocumenten naar verschillende uitvoerapparaten en media zonder de kleuren in documenten of originele afbeeldingen handmatig aan te passen. Dit is waardevol bij het maken van afbeeldingen die uiteindelijk worden gebruikt in drukwerk en online.
Correcte kleurenafdrukken op een onbekend kleurenuitvoerapparaat. U kunt bijvoorbeeld een document online opslaan, zodat u het overal en altijd op consistente en reproduceerbare wijze kunt afdrukken.
Uw werkomgeving heeft invloed op de manier waarop kleur wordt weergegeven op uw monitor en in de gedrukte uitvoer. De beste resultaten krijgt u door de kleuren en verlichting in de werkomgeving als volgt te regelen:
Bekijk documenten in een omgeving met een uniform verlichtingsniveau en een gelijke kleurtemperatuur. De kleurkenmerken van zonlicht veranderen bijvoorbeeld in de loop van de dag en wijzigen de manier waarop kleuren worden weergegeven op het scherm. Het is dus belangrijk dat u de zonwering omlaag houdt of in een ruimte zonder ramen werkt. U kunt D50-verlichting (5000° Kelvin) installeren om de blauwgroene tint van TL-verlichting te elimineren. U kunt de afgedrukte documenten ook met een D50-lichtbox bekijken.
Bekijk uw document in een kamer met neutraal gekleurde muren en plafonds. De kleur van een kamer kan de perceptie van zowel monitor- als gedrukte kleuren beïnvloeden. De beste kleur voor een weergaveruimte is neutraal grijs. Verder kan het glas van de monitor de kleur van uw kleding weerkaatsen, hetgeen de kleuren op het scherm kan beïnvloeden.
Verwijder kleurrijke achtergrondpatronen van het bureaublad van de monitor. Drukke of heldere patronen rond een document dragen niet bij aan een nauwkeurige kleurperceptie. Stel het bureaublad in op uitsluitend neutrale grijstinten.
Bekijk proefdrukken van documenten in de omstandigheden waarin de doelgroep het uiteindelijke product onder ogen zal krijgen. U wilt bijvoorbeeld misschien zien hoe een catalogus met huishoudelijke artikelen eruit ziet onder de gloeilampen die in woningen worden gebruikt, of een catalogus met kantoormeubilair bekijken onder de TL-verlichting die in kantoren wordt gebruikt. Maak echter altijd een definitieve kleurbeoordeling onder de lichtomstandigheden die zijn gespecificeerd door de wettelijke vereisten voor contractproeven in uw land.