Voordat u begint
We brengen een nieuwe, meer intuïtieve productervaring uit. Als het scherm dat hier wordt weergegeven, niet overeenkomt met uw productinterface, schakelt u over naar Help voor uw huidige ervaring.
Voordat u begint
We brengen een nieuwe, meer intuïtieve productervaring uit. Als het scherm dat hier wordt weergegeven, niet overeenkomt met uw productinterface, schakelt u over naar Help voor uw huidige ervaring.
Het toegankelijk maken van PDF's komt alle gebruikers ten goede. De documentstructuur waarmee schermlezers een PDF kunnen voorlezen, zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat mobiele apparaten het document effectiever op kleine schermen kunnen weergeven. Bovendien maakt de vooraf ingestelde tabvolgorde van een toegankelijk PDF-formulier het voor alle gebruikers, en niet alleen voor mensen met een mobiliteitsbeperking, gemakkelijker om het formulier in te vullen.
De toegankelijkheidsfuncties in Acrobat en Acrobat Reader vallen in twee hoofdcategorieën: functies die het lezen van PDF-documenten verbeteren en functies om toegankelijke PDF's te maken. Toegankelijke PDF-documenten maakt u met Acrobat, niet met Reader.
Acrobat Standard biedt enkele functies om bestaande PDF's toegankelijk te maken. Met Acrobat Pro kunt u taken uitvoeren die nodig zijn om sommige PDF-documenten en -formulieren toegankelijk te maken, zoals de leesvolgorde bewerken of codes voor de documentstructuur bewerken.
Zie voor meer informatie over toegankelijkheidsfuncties de volgende bronnen:
Toegankelijke PDF's hebben de volgende kenmerken.
Beveiliging die geen invloed heeft op hulpprogramma's (Acrobat Pro): sommige PDF-auteurs beperken gebruikers bij het afdrukken, kopiëren, extraheren, toevoegen of bewerken van tekst. De tekst van een toegankelijke PDF moet beschikbaar zijn voor een schermlezer. Met Acrobat kunt u voorkomen dat de beveiligingsinstellingen van invloed zijn op het vermogen van de schermlezer om geschreven tekst om te zetten in spraak.
Zie www.webaim.org/techniques/acrobat/ voor meer informatie over toegankelijkheid van PDF's.
PDF-codes lijken in veel opzichten op XML-codes. PDF-codes bepalen de documentstructuur: welke tekst een koptekst is, uit welke inhoud een sectie bestaat, welke tekst een bladwijzer is, enzovoort. Een logische boomstructuur met codes geeft de structuur van het document weer. Daarom geven codes de leesvolgorde aan en zorgen ze voor betere navigatie, vooral in lange, complexe documenten, zonder de weergave van de PDF te wijzigen.
De ondersteunende software bepaalt aan de hand van de logische boomstructuur hoe de inhoud van het document moet worden gepresenteerd en geïnterpreteerd. De meeste ondersteunende software bepaalt de juiste leesvolgorde van tekst aan de hand van codes voor de documentstructuur. Codes voor de documentstructuur laten ondersteunende software de betekenis van afbeeldingen en andere inhoud omzetten in een andere indeling, zoals geluid. Een niet-gecodeerd document heeft geen structuurinformatie en Acrobat moet een structuur afleiden op basis van de voorkeursinstellingen voor de leesvolgorde. Dit kan ertoe leiden dat pagina-items in de verkeerde volgorde of helemaal niet worden gelezen.
Als u een document opnieuw wilt plaatsen om op het kleine scherm van een mobiel apparaat weer te geven, bent u ook afhankelijk van deze documentstructuurcodes.
Acrobat wijst gewoonlijk tags aan PDF toe tijdens het maken. Als u wilt controleren of een PDF tags bevat, gaat u naar > Documenteigenschappen. Op het tabblad Beschrijving kunt u de waarde 'Getagde PDF' controleren in het deelvenster Geavanceerd.
In Acrobat Pro wordt de logische boomstructuur weergegeven in het deelvenster Codes. U ziet hier documentinhoud als pagina-elementen die op verschillende niveaus zijn genest.