De meeste webafbeeldingen worden door ontwerpers voor weergave in 24-bits kleuren gemaakt (waarmee meer dan 16 miljoen kleuren kunnen worden weergegeven), maar die afbeeldingen worden ook weergegeven op computers met een 8-bits kleurenweergave (waarbij slechts 256 kleuren worden weergegeven). Webafbeeldingen bevatten dus vaak kleuren die op sommige computers niet beschikbaar zijn. Computers gebruiken een techniek die we dithering noemen, waarbij kleuren worden gesimuleerd die ze niet kunnen weergeven. Bij dithering worden aangrenzende pixels met verschillende kleuren gebruikt om het effect te bereiken van een derde kleur. Een rode en een gele kleur kunnen bijvoorbeeld in een mozaïekpatroon worden gebruikt om een oranje kleur na te bootsen die niet in het 8‑bits kleurenpalet voorkomt.

Opmerking:
Gebruik kleuren uit het webpalet om dithering van deze kleuren te voorkomen bij weergave op Windows- of Macintosh-systemen die maar 256 kleuren kunnen weergeven. Als u een oorspronkelijke afbeelding maakt, selecteert u in de Kleurkiezer webveilige kleuren.
Toepassingsdithering
Wordt gebruikt bij GIF- en PNG-8-afbeeldingen als Photoshop Elements kleuren simuleert die niet in de huidige kleurentabel voorkomen. U kunt toepassingsdithering besturen door een ditheringpatroon te kiezen, maar u kunt toepassingsdithering ook proberen te voorkomen door meer kleuren aan de tabel toe te voegen.
Browserdithering
Vindt plaats als een webbrowser met 8‑bits kleurenweergave (256‑kleurenmodus) kleuren simuleert die niet in het 8‑bits kleurenpalet staan. Browserdithering kan optreden bij GIF-, PNG- en JPEG-afbeeldingen. U kunt in Photoshop Elements de mate van browserdithering bepalen door geselecteerde kleuren in de afbeelding te verschuiven naar webveilige kleuren. Ook kunt u bij het kiezen van een kleur in de Kleurkiezer webveilige kleuren opgeven.
U kunt toepassingsdithering in GIF- en PNG-8-afbeeldingen vooraf weergeven. Afbeelding met hoofdzakelijk effen kleuren worden zonder dithering goed weergegeven. Bij afbeeldingen met continutoon-kleuren (met name kleurverlopen) kan dithering nodig zijn om te voorkomen dat de kleuren in strepen worden weergegeven.
-
Het ditheringpercentage bepaalt in welke mate dithering wordt toegepast op de afbeelding. Bij een hoger percentage voor dithering wordt de afbeelding met meer kleuren en details weergegeven, maar kan de bestandsgrootte ook toenemen. Voor een optimale compressie en de beste weergavekwaliteit gebruikt u het laagste percentage voor toepassingsdithering waarbij de afbeelding met voldoende details wordt weergegeven.
U kunt browserdithering vooraf weergeven in Photoshop Elements of in een browser met 8-bits kleurenweergave (256-kleurenmodus).