Afbeeldingen optimaliseren

Optimaliseren

Optimalisatie voor het web is het comprimeren van afbeeldingen en het instellen van weergaveopties voor een optimaal gebruik op het web. Wanneer u afbeeldingen op internet plaatst, speelt de bestandsgrootte een belangrijke rol, omdat de downloadtijd afhankelijk is van de grootte van de bestanden. Het bestand moet groot genoeg zijn om alle noodzakelijke kleuren en details te kunnen bevatten, maar klein genoeg om snel te kunnen worden gedownload. Normaal gesproken worden de volgende drie grafische bestandsindelingen op internet gebruikt: GIF, JPEG en PNG.

Wanneer u afbeeldingen op het web plaatst, moet u rekening houden met de grootte van de bestanden. Het bestand moet niet te groot zijn, omdat het downloaden anders te lang duurt, maar toch groot genoeg zijn om de gewenste kleuren en details te kunnen bevatten.

Voor webpagina's worden de volgende drie grafische bestandsindelingen gebruikt: .gif, .jpeg en .png. Met een van de volgende methoden kunt u afbeeldingen in deze indelingen optimaliseren:

  • Met de opdracht Opslaan voor web kunt u afbeeldingen nauwkeurig afstemmen voor gebruik in programma's voor het ontwikkelen van webpagina's, zoals Adobe® Dreamweaver®. In het dialoogventer Opslaan voor web kunt u de afbeelding in diverse bestandsindelingen en met verschillende optimalisatie-instellingen bekijken. Ook kunt u de transparantie en animatie instellen.

  • Voor een basisoptimalisatie gebruikt u de opdracht Opslaan als. Afhankelijk van de bestandsindeling kunt u een afbeeldingskwaliteit, achtergrondtransparantie of matte, kleurenweergave en downloadmethode opgeven.

Het dialoogvenster Opslaan voor web gebruiken

In het dialoogvenster Opslaan voor web ziet u de effecten van de diverse optimalisatieopties op een foto die op het web moet worden geplaatst. Het proces is eenvoudig: Open een foto en kies Bestand > Opslaan voor Web. Kies vervolgens een bestandsindeling in het desbetreffende menu (.gif, .jpeg, .png-8 of .png-24) en stel de gewenste opties in. (Het menu met de bestandsindelingen bevindt zich vlak onder het menu Voorinstelling.) Er wordt een kopie van uw bestand opgeslagen, waarbij de originele afbeelding niet wordt overschreven.

Het dialoogvenster Opslaan voor web

A. Toolbox B. Kleur pipet C. Optimalisatie-instellingen en vervolgmenu voor meer opties D. Formaat afbeelding E. Animatie-opties F. Menu voor zoomniveau G. Menu Voorvertoning in browser H. Originele afbeelding I. Geoptimaliseerde afbeelding 

Optimalisatieopties staan aan de rechterkant van het dialoogvenster Opslaan voor web. Behalve dat u een webindeling voor het bestand kiest, kunt u ook compressie- en kleuropties selecteren, de transparantie van de achtergrond behouden of de matte voor de achtergrond instellen en de grootte van de afbeelding wijzigen. U kunt vooraf gedefinieerde instellingen gebruiken (door een indeling te kiezen in het menu Voorinstelling), of opties selecteren die specifiek zijn voor de indeling om de optimalisatie te verfijnen.

In de afbeeldingsvensters wordt links de oorspronkelijke afbeelding weergegeven en ziet u rechts een voorvertoning van de geoptimaliseerde afbeelding. Onder elk venster staat optimalisatie-informatie: de huidige instellingen, de grootte van het geoptimaliseerde bestand en de geschatte downloadtijd. Als u aanpassingen doorvoert, worden de nieuwe instellingen onder de geoptimaliseerde afbeelding weergegeven.

In de linkerbovenhoek van het dialoogvenster vindt u een kleine gereedschapset. Als u andere gebieden van een afbeelding wilt bekijken, selecteert u het gereedschap Handje en sleept u om deze gebieden weer te geven. Als u wilt inzoomen op een afbeelding, selecteert u het gereedschap Zoomen en klikt u in een weergave. Houd vervolgens Alt ingedrukt en klik nogmaals om uit te zoomen. (U kunt ook het vakje Zoomen onder aan het dialoogvenster gebruiken.) Gebruik het pipet Kleur om mattekleuren te maken.

Geoptimaliseerde bestandsindelingen voor het web

U kunt kiezen uit vier indelingen voor het web. Gebruik de volgende richtlijnen wanneer u een indeling kiest voor uw webafbeelding:

JPEG

Doorgaans is deze indeling de beste keuze voor het opslaan van foto's.

PNG-24

Deze indeling is net als JPEG geschikt voor het opslaan van foto's. Kies alleen PNG-24 in plaats van JPEG als de afbeelding transparantie bevat. (JPEG biedt geen ondersteuning voor transparantie, u dient een mattekleur te gebruiken.) PNG-24-bestanden zijn vaak veel groter dan JPEG-bestanden van dezelfde afbeelding.

GIF

GIF is de indeling voor lijntekeningen, voor illustraties met overwegend effen kleuren en met duidelijke details, en voor tekst. Geanimeerde afbeeldingen moet u ook als GIF opslaan.

PNG-8

PNG-8 is een minder bekend alternatief voor GIF. Deze indeling kunt u in plaats van GIF gebruiken, alleen niet voor animaties.

Afbeeldingen in GIF- en PNG-8-indeling, ook wel geïndexeerde-kleurenafbeeldingen genoemd, kunnen maximaal 256 kleuren weergeven. Als een afbeelding wordt omgezet in een indeling met geïndexeerde kleuren, wordt er door Photoshop Elements een kleurentabel (color lookup table) samengesteld. Als een kleur uit het origineel niet in deze tabel staat, kiest het programma de kleur die de oorspronkelijke kleur het dichtst benadert of wordt de kleur met een combinatie van beschikbare kleuren gesimuleerd.

JPEG- en PNG-24-bestanden ondersteunen 24-bits kleuren, wat betekent dat ze ruwweg 16 miljoen kleuren kunnen weergeven. Afhankelijk van de bestandsindeling kunt u de volgende opties opgeven: de afbeeldingskwaliteit, achtergrondtransparantie of matte, kleurenweergave en de methode waarmee een browser tijdens het downloaden de afbeelding moet weergeven.

De weergave van een afbeelding op het web is ook afhankelijk van de manier waarop kleuren door het computerplatform, het besturingssysteem, de monitor en de browser worden weergegeven. Het is verstandig de afbeeldingen vooraf te bekijken in verschillende browsers en op verschillende platforms om te zien hoe de afbeeldingen worden weergegeven op het web.

Een vooraf ingestelde optimalisatie-instelling toepassen

U kunt snel en gemakkelijk een afbeelding voor het web optimaliseren door een vooraf gedefinieerde optimalisatie-instelling, oftewel een voorinstelling, te kiezen in het menu Voorinstelling rechtsboven in het dialoogvenster Opslaan voor web. Voorinstellingen zijn ontworpen voor de optimalisatievereisten van verschillende soorten afbeeldingen.

Uit de naam van de voorinstelling kunt u de bestandsindeling en het kwaliteitsniveau aflezen. JPEG hoog bijvoorbeeld betekent dat u een afbeelding optimaliseert in de JPEG-indeling met een hoge afbeeldingskwaliteit en een lage compressie. Kies GIF 32 met dithering als u een afbeelding in de GIF-indeling wilt optimaliseren, de kleuren in de afbeelding tot 32 wilt terugbrengen en dithering wilt toepassen.

  1. In het dialoogvenster Opslaan voor web kiest u een instelling in het menu Voorinstelling en vervolgens klikt u op OK.
  2. Voer in het dialoogvenster Optimaal opslaan als een bestandsnaam in en klik op Opslaan.
    Opmerking:

    Als u de opties in een voorinstelling wijzigt, wordt in het menu Voorinstelling de tekst "[Zonder naam]" weergegeven. U kunt een aangepaste instelling niet opslaan, maar de huidige instellingen worden de eerstvolgende keer weergegeven wanneer u het dialoogvenster Opslaan voor web opent.

Adobe-logo

Aanmelden bij je account