- Photoshop Elements Handboek
- Kennismaken met Photoshop Elements
- Werkruimte en omgeving
- Kennismaken met het beginscherm
- Basisbeginselen van de werkruimte
- Voorkeuren
- Tools
- Deelvensters en vakken
- Bestanden openen
- Linialen, rasters en hulplijnen
- De verbeterde modus Snel
- Uitleg over bestandsinformatie
- Voorinstellingen en bibliotheken
- Ondersteuning voor multi-aanraking
- Werkschijven, plug‑ins en updates van de applicatie
- Handelingen ongedaan maken, opnieuw uitvoeren en annuleren
- Afbeeldingen weergeven
- Foto's corrigeren en verbeteren
- Afbeeldingen vergroten/verkleinen
- Uitsnijden
- Camera Raw-afbeeldingsbestanden verwerken
- Vervaging toevoegen, kleuren vervangen en gedeelten van een afbeelding klonen
- Schaduwen en licht aanpassen
- Foto's retoucheren en corrigeren
- Foto's combineren
- Foto's verscherpen
- Transformeren
- Automatische slimme tint
- Opnieuw samenstellen
- Handelingen gebruiken om foto's te verwerken
- Photomerge-compositie
- Een panorama maken
- Bewegende overlays
- Bewegende elementen
- Tekst en vormen toevoegen
- Snelle handelingen
- Bewerkingen met instructies, effecten en filters
- Modus Met instructies
- Filters
- Modus Met instructies: Photomerge-bewerkingen
- Modus Met instructies - Basisbewerkingen
- Aanpassingsfilters
- Effecten
- Modus Met instructies: Grappige bewerkingen
- Modus Met instructies - Speciale bewerkingen
- Artistieke filters
- Modus Bewerken met instructies: Kleurbewerkingen
- Modus Met instructies: Zwart-wit-bewerkingen
- Vervagingsfilters
- Penseelstreekfilters
- Vervormingsfilters
- Overige filters
- Ruisfilters
- Renderingsfilters
- Schetsfilters
- Stileerfilters
- Structuurfilters
- Pixelfilters
- Werken met kleuren
- Werken met selecties
- Werken met lagen
- Fotoprojecten maken
- Foto's opslaan, afdrukken en delen
- Afbeeldingen opslaan
- Foto's afdrukken
- Foto's online delen
- Afbeeldingen optimaliseren
- Afbeeldingen optimaliseren voor de JPEG-indeling
- Dithering in webafbeeldingen
- Bewerken met instructies: Deelvenster Delen
- Webafbeeldingen vooraf bekijken
- Transparantie en matte gebruiken
- Afbeeldingen optimaliseren voor de GIF- of PNG-8-indeling
- Afbeeldingen optimaliseren voor de PNG-24-indeling
- Sneltoetsen
- Toetsen voor het selecteren van tools
- Toetsen voor het selecteren en verplaatsen van objecten
- Toetsen voor het deelvenster Lagen
- Toetsen voor het tonen of verbergen van deelvensters (modus Expert)
- Toetsen voor tekenen en penselen
- Toetsen voor het gebruik van tekst
- Toetsen voor het filter Uitvloeien
- Toetsen voor het transformeren van selecties
- Toetsen voor het deelvenster Kleurstalen
- Toetsen voor het dialoogvenster Camera Raw
- Toetsen voor de Filtergalerie
- Toetsen voor het gebruik van overvloeimodi
- Toetsen voor het weergeven van afbeeldingen (modus Expert)
Camera Raw-afbeeldingsbestanden
In digitale fotografie wordt een afbeelding door de beeldsensor van de camera vastgelegd in een afbeeldingsbestand. Een afbeeldingsbestand wordt over het algemeen verwerkt en gecomprimeerd voordat het wordt opgeslagen op de geheugenkaart van uw camera. Camera's kunnen foto's echter ook opslaan zonder deze te verwerken of te comprimeren, dan is er sprake van een Raw-bestand. U kunt Camera Raw-bestanden beschouwen als fotonegatieven. U kunt een Raw-bestand openen in Photoshop Elements, het verwerken en opslaan in plaats van het bestand te laten verwerken door de camera. Met Camera Raw-bestanden kunt u de juiste witbalans, kleurverzadiging en scherpte en het juiste toonbereik en contrast instellen.
Als u Raw-bestanden wilt gebruiken, stelt u de camera zo in dat de bestanden worden opgeslagen in de eigen Raw-bestandsindeling. Wanneer u de bestanden downloadt uit de camera, hebben deze bestandsnaamextensies zoals .nef, .cr2, .crw of andere Raw-indelingen. Met Photoshop Elements kunt u alleen Raw-bestanden uit ondersteunde camera's openen.
Photoshop Elements slaat uw wijzigingen niet op in het oorspronkelijke Raw-bestand (niet-destructieve bewerking). Nadat u het Raw-afbeeldingsbestand hebt verwerkt met de functies in het dialoogvenster Camera Raw, kunt u desgewenst een verwerkt Raw-bestand openen in Photoshop Elements. U kunt het bestand vervolgens bewerken en opslaan in een door Photoshop Elements ondersteunde indeling . Het oorspronkelijke Raw-bestand blijft ongewijzigd.
Procesversies
Een procesversie is een methode voor het decoderen van de bestandsindeling. De standaardversie die wordt gebruikt, is Procesversie 2012. Deze methode voor het decoderen van de RAW-bestandsindeling verschaft u verschillende manieren om met de meest recente en verbeterde functies in de RAW-indeling te werken. Photoshop Elements bevat drie procesversies (één actuele en twee verouderde). De volledige lijst met versies is:
- Procesversie 6
- Procesversie 5
- Procesversie 4
- Procesversie 3 (2012)
- Procesversie 2 (2010)
- Procesversie 1 (2003)
Welke procesversie wordt toegepast op mijn Raw-afbeelding?
Wanneer u een Raw-bestand opent dat niet in een eerdere versie van Photoshop Elements is geopend, wordt de standaardprocesversie 2012 gebruikt. Als u een Raw-bestand echter opent in een eerdere versie van Photoshop Elements wordt een oudere procesversie gebruikt.
Als u wilt controleren welke procesversie wordt toegepast op uw Raw-afbeelding, klikt u op het tabblad Camerakalibratie in het dialoogvenster Camera Raw 9.1. In het veld Proces ziet u welke procesversie wordt gebruikt.
Opmerking: Als u geen gebruik maakt van procesversie 2012, geeft een pictogram onder de Raw-afbeelding aan dat een oudere versie wordt gebruikt.
Kan ik schakelen tussen procesversies?
Ja. In het dialoogvenster Camera Raw 9.1 klikt u op het tabblad Camerakalibratie en selecteert u de procesversie die u wilt gebruiken in de vervolgkeuzelijst Proces.
Welke versie is geschikt voor u?
Met procesversie 2012 kunt u met de meest recente verbeteringen in de Raw-indeling werken. Als u echter veel Raw-afbeeldingen hebt die zijn geopend met eerdere versies van Photoshop Elements (vandaar het gebruik van oudere procesversies), kunt u een oudere procesversie toepassen op uw nieuwere Raw-abeeldingen. Dat komt de consistentie ten goede bij het verwerken van actuele en oudere afbeeldingen en zo kunt u uw oudere workflow behouden.
Wat zijn de verschillen in de procesversies?
- Tabblad Standaard In procesversie 2012 zijn de schuifregelaars Herstel, Lichtopvulling en Helderheid vervangen door de schuifregelaars Hooglichten, Schaduwen en Witte tinten.
- Tabblad Detail:
- In Procesversie 2012 vindt u ook een nieuwe schuifregelaar, namelijk de schuifregelaar Kleurdetail. Deze schuifregelaar blijft uitgeschakeld totdat de schuifregelaar Kleur wordt gewijzigd.
- In procesversie 2012 zijn Luminantiedetail en Luminantiecontrast toegevoegd. Deze schuifregelaars blijven uitgeschakeld totdat de Luminantie wordt gewijzigd.
Opmerking: Wanneer wordt overgeschakeld naar een oudere procesversie, worden de nieuwere schuifregelaars die compatibel zijn met de meest recente procesversies uitgeschakeld.
A. Weergaveopties B. Klik op het tabblad Standaard of Details voor toegang tot verschillende knoppen. C. RGB-waarden D. Histogram E. Afbeeldingsinstellingen F. Het menu Meer G. Tools H. Zoomniveaus I. Opties voor bitdiepte
Camera Raw-bestanden openen en verwerken
-
Kies Bestand > Openen in de werkruimte Bewerken
-
Blader om een of meer Camera Raw-bestanden te selecteren en klik op Openen.
Het histogram in het dialoogvenster Camera Raw geeft het toonbereik van de afbeelding weer met de huidige instellingen. Het histogram wordt automatisch bijgewerkt terwijl u instellingen aanpast.
-
(Optioneel) Pas de afbeeldingsweergave aan met de besturingselementen zoals het gereedschap Zoomen of met opties zoals schaduwen en hooglichten, zodat uitgeknipte gebieden worden onthuld in het voorvertoningsgebied. (Zie Besturingselementen voor Camera Raw.)
Opmerking:Als u Voorvertoning selecteert, kunt u een voorvertoning van de afbeelding met de gewijzigde instellingen weergeven. Als u het selectievakje Voorvertoning uitschakelt, wordt de Camera Raw-afbeelding weergegeven met de oorspronkelijke instellingen van het huidige tabblad in combinatie met de instellingen in de verborgen tabbladen.
-
U kunt de afbeelding 90° linksom of 90° rechtsom roteren door op de knoppen Afbeelding roteren te klikken.
-
Als u de gebruikte instellingen van de vorige Camera Raw-afbeelding of de standaardinstellingen voor uw camera wilt toepassen, kiest u een optie in het menu Instellingen (menu Instellingen > Vorige omzetting). Het is met name handig dezelfde opties te gebruiken als u afbeeldingen met overeenkomstige belichtingsomstandigheden snel wilt verwerken. (Zie Aangepaste camera-instellingen instellen.)
-
(Optioneel) Stel opties voor het aanpassen van de witbalans in. (Zie Besturingselementen voor de witbalans in Camera Raw.)Opmerking:
U kunt de RGB-waarden van pixels in de afbeelding controleren terwijl u deze aanpast in het dialoogvenster Camera Raw. Plaats de tool Zoomen, Handje, Witbalans of Uitsnijden op de voorvertoning om de RGB-waarden onder de aanwijzer weer te geven.
-
Pas de kleurtonen aan met behulp van de schuifregelaars voor belichting, helderheid, contrast en verzadiging. (Zie Afbeeldingen en kleurtonen aanpassen in Camera Raw-bestanden.)
Als u de aanpassingen die u handmatig hebt aangebracht ongedaan wilt maken en de aanpassingen automatisch wilt laten uitvoeren, selecteert u Automatisch. Als u alle oorspronkelijke waarden van de instellingen wilt terugzetten, houdt u Alt ingedrukt (of Optie als u Mac OS gebruikt) en klikt u op Herstellen.
-
Voer een van de volgende handelingen uit:
- Als u in Photoshop Elements een kopie wilt openen van het Camera Raw-afbeeldingsbestand (met de Camera Raw-instellingen toegepast), klikt u op Afbeelding openen. U kunt de afbeelding bewerken en opslaan in een indeling die door Photoshop Elements wordt ondersteund. Het oorspronkelijke Camera Raw-bestand blijft ongewijzigd.
- Als u de aanpassingen wilt annuleren en het dialoogvenster wilt sluiten, klikt u op Annuleren.
- Klik op Afbeelding opslaan om de aanpassingen op te slaan in een DNG-bestand. (Zie Wijzigingen in Camera Raw-afbeeldingen opslaan.)
Opmerking:De DNG-indeling (digitaal negatief) is de aanbevolen standaardindeling van Adobe voor Camera Raw-bestanden. DNG-bestanden zijn handig voor het archiveren van Camera Raw-afbeeldingen, omdat ze de onbewerkte camerasensorgegevens bevatten en de gegevens die bepalen hoe de afbeelding eruit moet zien. Instellingen van Camera Raw-afbeeldingen kunnen worden opgeslagen in DNG-bestanden in plaats van in secundaire XMP-bestanden of de Camera Raw-database.
Scherpte in Camera Raw-bestanden aanpassen
Met de schuifregelaar Verscherpen maakt u de afbeelding scherper om de gewenste randdefinitie te verkrijgen. De aanpassing Scherpte is een variant van het Adobe Photoshop-filter Onscherp masker. Er worden pixels gezocht die op grond van de opgegeven drempel verschillen van omringende pixels en het contrast van de pixels wordt met de opgegeven hoeveelheid verhoogd. Als u een Camera Raw-bestand opent, berekent de Camera Raw-plug-in welke drempelwaarde moet worden gebruikt op basis van het cameramodel, de ISO-waarde en de belichtingscompensatie. U kunt opgeven of alle afbeeldingen moeten worden verscherpt of alleen de voorvertoningen.
-
Geef de voorvertoning weer met een zoompercentage van minimaal 100%.
-
Klik op het tabblad Detail.
-
Verplaats de schuifregelaar Scherpte naar rechts om de afbeelding scherper te maken en naar links om deze minder scherp te maken. Met de waarde nul schakelt u de verscherping uit. In het algemeen geldt dat u duidelijker afbeeldingen krijgt als u de schuifregelaar Scherpte instelt op een lagere waarde.Opmerking:
Als u niet van plan bent de afbeelding uitgebreid te bewerken in Photoshop Elements, gebruikt u de schuifregelaar Verscherpen van Camera Raw. Als u wel van plan bent de afbeelding uitgebreid te bewerken in Photoshop Elements, schakelt u de verscherping van Camera Raw uit. Gebruik vervolgens de verscherpingsfilters in Photoshop Elements als laatste stap nadat u alle andere bewerkingen en vergrotingen/verkleiningen hebt uitgevoerd.
Ruis verminderen in Camera Raw-afbeeldingen
Het tabblad Details van het dialoogvenster Camera Raw bevat opties waarmee u beeldruis kunt verminderen. Onder beeldruis verstaan we zichtbare artefacten met een externe oorzaak die de kwaliteit van de afbeelding aantasten. Tot beeldruis behoren luminantieruis (grijswaarden) die een afbeelding korrelig maakt en chromaruis (kleurruis) die zichtbaar is als gekleurde artefacten in de afbeelding. Foto's die zijn genomen met hoge ISO-snelheden of goedkopere digitale camera's kunnen opvallende ruis hebben.
Als u de schuifregelaar Vloeiende luminantie naar rechts sleept, wordt de grijswaardenruis verminderd en als u de schuifregelaar Reductie kleurruis naar rechts sleept, wordt de chromaruis verminderd.
Wanneer u aanpassingen aanbrengt met Vloeiende luminantie of Reductie kleurruis, kunt u de afbeeldingen het beste voorvertonen op 100%. Dan kunt u de wijzigingen het beste zien.
Wijzigingen in Camera Raw-afbeeldingen opslaan
U kunt de wijzigingen die u in een Camera Raw-bestand hebt aangebracht, opslaan. Het dialoogvenster Camera Raw slaat de Camera Raw-afbeelding en uw wijzigingen op in een DNG-bestand. Het opslaan van het bestand betekent niet dat het automatisch wordt geopend in Photoshop Elements. (Gebruik de opdracht Openen om een Camera Raw-bestand te openen. Vervolgens kunt u het bestand net als iedere andere afbeelding bewerken en opslaan.)
-
Breng in het dialoogvenster Camera Raw aanpassingen aan in een of meer Camera Raw-afbeeldingen.
-
Klik op de knop Afbeelding opslaan.
-
Geef in het dialoogvenster Opties voor opslaan aan waar u het bestand wilt opslaan en welke naam u het bestand wilt geven wanneer u meer dan één Camera Raw-bestand opslaat.
Extra opties:
- Snel te laden gegevens insluiten: hiermee wordt een veel kleinere kopie van de Raw-afbeelding ingesloten in het DNG-bestand, zodat sneller een voorvertoning kan worden weergegeven van de Raw-afbeelding.
- Compressie met verlies gebruiken: hiermee verkleint u de bestandsgrootte van het DNG-bestand. Dit leidt tot kwaliteitsverlies. Alleen aanbevolen voor Raw-afbeeldingen die worden opgeslagen voor archiveringsdoeleinden en die nooit zullen worden gebruikt voor afdrukken of productie (ander gebruik).
- Oorspronkelijk Raw-bestand insluiten: hiermee worden alle oorspronkelijke Camera Raw-afbeeldingsgegevens in het DNG-bestand opgeslagen.
-
Klik op Opslaan.
Een Camera Raw-afbeeldingsbestand openen in de werkruimte Bewerken
Nadat u een Camera Raw-afbeelding in het dialoogvenster Camera Raw hebt verwerkt, kunt u de afbeelding openen en bewerken in de werkruimte Bewerken.
-
Breng in het dialoogvenster Camera Raw aanpassingen aan in een of meer Camera Raw-afbeeldingen.
-
Klik op de knop Afbeelding openen. Het dialoogvenster Camera Raw wordt gesloten, en de foto wordt geopend in de werkruimte Bewerken.
Instellingen en besturingselementen
Besturingselementen voor Camera Raw
Tool Zoomen
Hiermee stelt u het zoompercentage van de voorvertoning in op de volgende vooraf ingestelde zoomwaarde wanneer u op de voorvertoning klikt. Houd Alt ingedrukt (of Option als u Mac OS gebruikt) en klik om uit te zoomen. Sleep de tool Zoomen in de voorvertoning om in te zoomen op een geselecteerd gebied. Als u wilt terugkeren naar 100%, dubbelklikt u op de tool Zoomen.
Tool Handje
Hiermee verplaatst u de afbeelding in het voorvertoningsvenster als het zoompercentage zodanig is ingesteld dat slechts een gedeelte van de afbeelding zichtbaar is. Wanneer u met een andere tool werkt, kunt u de spatiebalk ingedrukt houden om de tool Handje te gebruiken. Dubbelklik op de tool Handje om te zorgen dat de voorvertoningsafbeelding in het venster past.
Tool Witbalans
Hiermee stelt u het gebied waarop u klikt in op een neutrale grijstoon om de kleurzwemen te verwijderen en de kleur van de gehele afbeelding aan te passen. De waarden voor Temperatuur en Kleur veranderen in overeenstemming met de aanpassing van de kleuren.
Tool Uitsnijden
Hiermee verwijdert u een gedeelte van een foto. Sleep de tool in de voorvertoningsafbeelding om het gedeelte te selecteren dat u wilt behouden en druk vervolgens op Enter.
Tool Rechttrekken
Hiermee kunt u een afbeelding verticaal of horizontaal opnieuw uitlijnen. U kunt er ook de grootte van het canvas mee wijzigen en het canvas uitsnijden om het rechttrekken van de foto te vergemakkelijken.
Rode ogen verwijderen
In foto's die zijn gemaakt met flitslicht, verwijdert u met deze tool rode ogen bij mensen en groene of witte ogen bij huisdieren.
Dialoogvenster Voorkeuren openen
Het voorkeurenvenster van Camera Raw wordt geopend.
De roteerknoppen
Hiermee roteert u de foto linksom of rechtsom.
Aangepaste camera-instellingen instellen
Wanneer u een Camera Raw-bestand opent, worden de gegevens in het bestand gelezen om na te gaan met welk cameramodel de foto is gemaakt. Vervolgens worden de juiste camera-instellingen toegepast op de afbeelding. Als u altijd bijna dezelfde wijzigingen aanbrengt, kunt u de standaardinstellingen van uw camera wijzigen. Tevens kunt u de standaardinstellingen wijzigen voor elk cameramodel dat u hebt, maar niet voor meerdere camera's van hetzelfde model.
Het vervolgkeuzemenu met drie puntjes bevat de volgende opties:
- Als u de standaardinstellingen van Photoshop Elements voor uw camera wilt gebruiken, klikt u op het pictogram en kiest u Herstellen naar zoals geopend.
- Als u de standaardinstellingen van Photoshop Elements voor uw camera wilt gebruiken, klikt u op het pictogram en kiest u Herstellen naar standaard.
- Als u de vorige instellingen wilt toepassen, klikt u op het pictogram en kiest u Vorige instellingen toepassen.
- Als u de vorige instellingen wilt wissen, klikt u op het pictogram en kiest u Geïmporteerde instellingen wissen.