Basisprincipes compressie en gegevenssnelheden

Compressie

Wanneer u een film exporteert, kiest u een codec om de gegevens te comprimeren voor opslag en overdracht (bijvoorbeeld op een dvd) en om de gegevens te decomprimeren zodat deze opnieuw kunnen worden weergegeven. De naam 'codec' is een afkorting van de functies die dit hulpprogramma uitvoert, namelijk compressie en decompressie. Tijdens het comprimeren worden herhaalde en onnodige gegevens uit het oorspronkelijke bestand verwijderd, waardoor er gegevens in het bestand verloren gaan. Daarom worden de meeste codecs als lossy (met verlies) beschouwd. Met bepaalde codecs die lossy zijn, behoudt het bestand niettemin een hoge kwaliteit. De DV- en MPEG-codecs staan met name bekend als codecs die een uitstekende kwaliteit bieden. Door videobeelden te comprimeren, nemen de bestandsgrootte en de vereiste overdrachtssnelheid af, waardoor de beelden vloeiender worden afgespeeld en er minder schijfruimte vereist is. Er zijn diverse codecs beschikbaar. Geen enkele codec is optimaal voor alle situaties. De beste codec voor het comprimeren van tekenfilms is bijvoorbeeld doorgaans niet effectief voor het comprimeren van videobeelden met actiescènes. Wanneer u exporteert vanuit Premiere Elements, hoeft u in het algemeen alleen het medium te kiezen waarmee de beelden worden geleverd. Vervolgens wordt de optimale codec voor u geselecteerd door de toepassing.

Als u wilt dat een geëxporteerde film wordt afgespeeld vanaf een vaste schijf of cd, controleert u of de codec waarmee u de video exporteert, beschikbaar is voor het publiek van de film. De meeste codecs voor digitale video en het web zijn al beschikbaar op de meeste systemen. Als u echter een codec gebruikt die bij een specifiek product hoort, moet u controleren of het publiek over hetzelfde product beschikt of eenvoudig de codec kan verkrijgen die u gebruikt.

Als u een dvd wilt maken of op band wilt opnemen, is de codeccompatibiliteit niet relevant. Uw doelgroep moet alleen over de hardware beschikken die nodig is om het bestand af te spelen.

Gegevenssnelheid

Bij bepaalde videocodecs kunt u de gegevenssnelheid opgeven. Deze waarde bepaalt hoeveel videogegevens gedurende elke seconde worden verwerkt tijdens het afspelen. Als u een gegevenssnelheid opgeeft in Premiere Elements, wordt daarmee de maximale gegevenssnelheid ingesteld omdat de werkelijke gegevenssnelheid varieert afhankelijk van de visuele inhoud van elk frame.

De gegevenssnelheid die u opgeeft, is afhankelijk van het doel van de videobeelden. In de volgende lijst worden richtlijnen voor gegevenssnelheden beschreven voor bepaalde gebruiksdoeleinden:

Dvd's maken

Met de ingestelde gegevensnelheid moet de kwaliteit worden gemaximaliseerd en moet het volledige programma op de dvd passen. Standaard wordt de gegevenssnelheid in Premiere Elements automatisch aangepast voor dvd's.

Niet-DV-videobanden maken

De gegevenssnelheid moet aanzienlijk lager zijn dan de gegevensoverdrachtsnelheid van de vaste schijf, omdat de videobeelden vanaf de vaste schijf worden afgespeeld op het opnameapparaat. Controleer of de documentatie informatie bevat over de gegevensoverdrachtsnelheid van de vaste schijf.

Afspelen vanaf vaste schijf

Bepaal de gegevensoverdrachtsnelheid van de vaste schijven van het publiek en stem de gegevenssnelheid daarop af. In het algemeen bieden vaste schijven met een snelheid van 7200 tpm voortdurend hoge gegevenssnelheden van 20 tot 35 MB per seconde. In vergelijking daarmee heeft digitale video slechts een gegevenssnelheid van 3,6 MB per seconde. Als u een hoogwaardige afspeelkwaliteit wilt verkrijgen, is het dus wellicht niet nodig de gegevenssnelheid in te stellen op hoge waarden als 20 tot 35 MB per seconde. Als u de video echter exporteert voor gebruik in een ander bewerkingssysteem of in een toepassing waarmee beelden worden samengesteld, zoals Adobe After Effects, moet u deze op de hoogste kwaliteit exporteren. Gebruik een codec zonder verlies. Dit is een codec waarmee de beelden worden gecomprimeerd zonder gegevens te verwijderen. Geef daarbij de gegevenssnelheid op die het bewerkingssysteem ondersteunt voor het vastleggen en bewerken van videobeelden.

Afspelen op cd-rom

De gegevenssnelheid is afhankelijk van de snelheid van het cd-station. Als u het uiteindelijke videobestand bijvoorbeeld voorbereidt voor een cd-rom-station van 2x-snelheid (300 kilobytes per seconde), moet u mogelijk tussen de 150 en 200 kilobytes per seconde instellen voor de gegevenssnelheid van het station en de systeemoverhead die vereist is om de gegevens te verplaatsen.

Afspelen op intranet

De gegevenssnelheid kan 100 kilobytes per seconde of sneller zijn, afhankelijk van de snelheid van het intranet. Een intranet is een thuisnetwerk of een particulier netwerk waarin internetprotocollen worden gebruikt. Omdat intranetten een beperkt bereik hebben, beschikken deze doorgaans over communicatielijnen van hogere kwaliteit dan standaardtelefoonlijnen, zodat intranetten vaak een veel hogere snelheid bieden dan internet.

Video streamen over het web

Hoewel er tegenwoordig minder gebruikers met inbelverbindingen zijn dan enkele jaren geleden, moet u de gegevenssnelheid aanpassen aan gebruikers die nog steeds via deze methode toegang verkrijgen tot internet. Anders is het bestand voor minder gebruikers beschikbaar. Voor het streamen van video op het web geldt de geringe bandbreedte (56 kbps of minder) van de meeste consumentenmodems als beperking. Gebruik een hogere bitsnelheid als u zeker weet dat uw publiek over breedbandtoegang tot internet beschikt, zoals een DSL- of kabelverbinding.

Afspelen vanaf een handheld apparaat

De gegevenssnelheid is zeer belangrijk als gevolg van de relatief geringe grootte, capaciteit en snelheid van handheld apparaten. De gegevenssnelheid kan tussen 8 tot 90 kilobits per seconde liggen, afhankelijk van het apparaat. U kunt exportopties voor QuickTime instellen in Premiere Elements om een bestand te exporteren dat is geoptimaliseerd voor weergave op een handheld apparaat.

Een videobestand downloaden van het web

De gegevenssnelheid is minder belangrijk dan de grootte van het videobestand, omdat de downloadtijd van het bestand de belangrijkste factor is. Desondanks kan het wenselijk zijn om de gegevenssnelheid voor downloadbare videobestanden te verminderen omdat daarmee ook de grootte van het bestand afneemt, zodat het sneller kan worden gedownload.

Compressiehoofdframes

Compressiehoofdframes verschillen van de hoofdframes waarmee u de eigenschappen van tracks of clips instelt, zoals het volume van het geluid of de rotatie van de clip. Wanneer u een film exporteert, worden er in Premiere Elements automatisch na regelmatige intervallen compressiehoofdframes in de film geplaatst. Tijdens het comprimeren worden deze hoofdframes opgeslagen als volledige frames. De frames tussen de hoofdframes worden tussenliggende frames genoemd. Elk tussenliggend frame wordt door Premiere Elements vergeleken met het voorgaande frame en vervolgens worden alleen de gegevens opgeslagen die verschillend zijn in de frames. Afhankelijk van de afstand tussen de hoofdframes wordt de bestandsgrootte sterk verminderd met dit proces. Als er minder hoofdframes en meer tussenliggende frames zijn, neemt de bestandsgrootte af en verkrijgt u beelden van een lagere kwaliteit, alsmede een lagere afspeelkwaliteit. Als er meer hoofdframes en minder tussenliggende frames zijn, neemt de bestandsgrootte sterk toe en verkrijgt u beelden van een hogere kwaliteit, alsmede een hogere afspeelkwaliteit.

Een video van iemand die praat heeft een kleinere bestandsgrootte dan een video met veel actie, omdat alleen de mond en kleine gezichtsuitdrukkingen van frame tot frame veranderen. Voor een video van een sportevenement zijn daarentegen talloze hoofdframes en tussenliggende frames vereist, omdat de actie sterk verandert tussen de frames. Het gevolg is een grotere bestandsgrootte of een lagere afspeelkwaliteit, afhankelijk van de mate waarin u de video comprimeert.

Bij het kiezen van compressie-instellingen moet u de voor- en nadelen altijd afwegen. U moet de instelling aanpassen op basis van het type videomateriaal, de indeling waarin de beelden worden geleverd en het publiek. De optimale compressie-instelling wordt vaak gevonden door verschillende instellingen te proberen.

Verwante informatie

Adobe-logo

Aanmelden bij je account