Dit document bevat alle informatie die u nodig hebt om een timelapsevideo te maken, met inbegrip van de hardwarevereisten en de opnamespecificaties.

Bij timelapsevideo's lijkt de tijd sneller te verlopen als ze worden afgespeeld op de normale snelheid. Door het timelapse-effect krijgen zelfs de meest alledaagse of subtiele scènes een dramatisch effect. Voorbeelden van dagelijkse handelingen die kunnen worden gebruikt voor goede timelapsevideo's, zijn onder andere:

  • Zonsopgang en zonsondergang
  • Bewegingen van planeten en de sterrenhemel
  • Landschappen en weidse stadsgezichten
  • Voertuigen en personen op weg
  • Bloemen die gaan bloeien

Scènes met een prominente beweging of een langdurige handeling zijn perfect geschikt voor goede timelapsevideo's.

Voorbeelden van timelapsevideo's

Een timelapsevideo van het strand bij zonsondergang.

Deze timelapsevideo van Namakan Lake toont het prachtige auroraverschijnsel.

Een timelapsevideo van de zonsondergang met bewegende wolken en sterrenhemel.

Een timelapsevideo van een drukke toeristische attractie met alle bijbehorende bedrijvigheid.

Een timelapsevideo van een drukke snelweg, opgenomen vanaf een brug.

Een timelapsevideo maken

Een timelapsefilm kan worden gemaakt op basis van een reeks stilstaande beelden of video's die het passeren van de tijd tonen. De inhoud kan over een periode van enkele minuten, uren, dagen of zelfs weken worden opgenomen en vervolgens extreem versneld om een timelapsefilm te maken. Het wordt aangeraden dat u de timelapsevideo maakt met een stabiele camera en een statief.

Een timelapse maken met video's

U kunt de hele scène in één of meerdere video's vastleggen om vervolgens een enkele timelapsevideo te maken.

Een timelapse maken met video's

Als u een timelapsefilm maakt op basis van foto's, is het juiste tijdsinterval tussen foto's afhankelijk van hoe snel of langzaam de elementen in de scène zich verplaatsen. Als er weinig wind is en de wolken bijna niet bewegen, kunt u een interval van één opname om de 30 seconden instellen, maar als er veel wind is, raden we u aan om een interval van vijf seconden in te stellen. De exacte intervaltijd leert u in verschillende situaties alleen kennen door veel opnamen te maken. Als u het de eerste keer meteen goed wilt doen, maakt u een aantal testopnamen met genoeg foto's voor een video van één minuut en kijkt u hoe de verschillende intervallen eruitzien. 

Hieronder staat een tabel met instructies om een video van één minuut te maken voor verschillende scenario's:

Duur van de opname (minuten) Tijdsinterval tussen opnamen (seconden)

Duur van de afbeelding die moet worden ingesteld in Premiere Elements (aantal frames)

Scenario

1-6

1-2

5

Foto's gemaakt in de burst-modus

30

5

5

Snel bewegende wolken, mensenmassa's, spelende kinderen

120

10

5

Zonsopgang en zonsondergang, traag bewegende wolken, landschappen en stadsgezichten

3600

600

5

Bouwnijverheid, planten die groeien, bloeiende bloemen

Hardwarevereisten

Voor een goede timelapsevideo hebt u alleen een camera, een lenskit of lens van uw keuze en een statief nodig. Als uw camera een ingebouwde intervalmeter heeft, hebt u geen afstandsbediening met een ingebouwde sluiter nodig. Houd er rekening mee dat u mogelijk duizenden foto's gaat maken. Gebruik de basis- of standaardinstelling voor kwaliteit om te voorkomen dat u moet werken met duizenden foto's van elk meerdere megabytes.

Instellingen voor camera en lens

Plaats uw camera op een statief om de camera op één positie te richten gedurende de gehele opname. Voor uw eerste timelapsevideo is het handig om met een automatische diafragma-instelling te werken voordat u het diafragma handmatig gaat instellen. Stel de ISO-waarde in op 100 met het diafragma op f/11 en pas de eventuele belichtingscompensatie toe die wordt vereist bij een automatische diafragma-instelling. Stel de juiste sluitersnelheid in als u met de handmatige modus fotografeert.

Wanneer de focus is ingesteld op handmatig, moet u scherpstellen op een derde van de diepteafstand van de scène, gerekend vanaf de voorgrond. Dit zorgt voor een goede instelling voor de scherptediepte.

Voor meer informatie over de naverwerking van uw foto's en video's en over het maken van een timelapsefilm met Premiere Elements, gaat u naar Een timelapsevideo maken - Bewerking met instructies.