Titels voor televisie ontwerpen

Leer hoe u titels voor televisie kunt ontwerpen in Adobe Premiere Elements.

Titels voorvertonen op een televisiescherm

Als het publiek voor wie het programma is bedoeld, uw voltooide programma op een televisiescherm gaat bekijken, is het verstandig om het programma tijdens het bewerken op een televisie weer te geven. Elementen die er op een computerscherm goed uitzien, kunnen er op een televisiescherm heel anders uitzien omdat beelden op een computerscherm op een andere manier worden weergegeven dan op een televisiescherm. De buitenste randen van het beeld worden mogelijk afgesneden, kleuren kunnen in elkaar overlopen en horizontale details kunnen gaan flikkeren. Als u echter eenmaal weet wat het probleem is, kunt u het gemakkelijk verhelpen.

Veilige titel- en actiemarges gebruiken

De veilige titelmarge en veilige actiemarge in het deelvenster Monitor geven de zichtbare veilige zone van de titel aan. Deze marges worden standaard weergegeven wanneer het deelvenster Monitor in de titelbewerkingsmodus is.

Veilige zones zijn met name handig wanneer u titels bewerkt voor uitzendingen en videotapes. De meeste televisies maken gebruik van een proces dat overscan heet. Hierbij wordt een gedeelte van de buitenste randen van een beeld afgesneden om het midden van het beeld te vergroten. De mate van overscan is niet bij alle televisies gelijk. Als u er dus zeker van wilt zijn dat titels en belangrijke acties passen in het gebied dat op de meeste televisies wordt weergegeven, zorgt u dat tekst binnen de veilige titelmarges valt en dat alle andere belangrijke elementen zich binnen de veilige actiemarges bevinden.

Opmerking:

als u inhoud voor het web of voor een cd maakt, gelden de veilige titel- en actiemarges niet voor uw project, omdat op deze media het volledige beeld wordt weergegeven.

Veilige titel- en actiemarges

A. Veilige titelmarge B. Veilige actiemarge 

Veilige marges weergeven of verbergen

  1. Tijdens het toevoegen van tekst of het bewerken van een titel voert u een van de volgende bewerkingen uit:
    • Klik met de rechtermuisknop of houd Ctrl ingedrukt en klik in het deelvenster Monitor en kies Weergave > Veilige titelmarge, Veilige actiemarge of Basislijnen tekst.

    • Kies Tekst > Weergave > Veilige titelmarge, Veilige actiemarge of Basislijnen tekst.

Er wordt een marge weergegeven wanneer een vinkje naast het betreffende menu-item staat.

De grootte van de veilige marges wijzigen

U kunt de grootte van Veilig gebied titel, Veilig gebied handeling of beide aanpassen (bijvoorbeeld voor weergaven met minder overscan).

  1. Selecteer Bewerken > Projectinstellingen > Algemeen.

    Hiermee opent u het dialoogvenster Projectinstellingen.

  2. In het deelvenster Video typt u nieuwe horizontale of verticale percentages voor Veilig gebied titel, Veilig gebied handeling of beide. Klik op OK.
Adobe-logo

Aanmelden bij je account