QR-codes

Een QR-code is een door computers leesbare, afgedrukte weergave van gegevens die op verschillende manieren kan worden gebruikt. QR-codes worden tegenwoordig algemeen gebruikt in consumentenreclame. Consumenten met een smartphone kunnen een app met een QR-codescanner installeren waarmee de URL-gegevens kunnen worden gelezen en gedecodeerd, waarna in de webbrowser van de telefoon de bijbehorende website wordt weergegeven.

Na het scannen van QR-codes kunnen gebruikers tekst ontvangen, een visitekaartje voor een contactpersoon toevoegen aan hun apparaten, een hyperlink openen of een e-mail- of tekstbericht samenstellen.

QR-codes beheren in InDesign

In InDesign kunt u nu hoogwaardige, zelfstandige QR-codeafbeeldingen genereren en bewerken. De gegenereerde QR-code is een grafisch object met een hoge beeldkwaliteit dat zich net zo gedraagt als een oorspronkelijke vectorillustratie in InDesign. U kunt het object eenvoudig schalen en vullen met kleur. Daarnaast kunt u effecten, transparantie en afdrukkenmerken op het object toepassen, zoals overdrukken, steuninkten en overvullingen. U kunt de codeafbeelding via kopiëren en plakken als een vectorafbeeldingsobject opnemen in een standaardprogramma voor het bewerken van afbeeldingen, zoals Adobe Illustrator.

QR-code genereren

 1. Kies Object > QR-code genereren in het menu. Het dialoogvenster QR-code genereren wordt weergegeven.

  Dialoogvenster QR-code genereren

  Het dialoogvenster QR-code genereren/bewerken heeft twee tabbladen: Inhoud en Kleur.

 2. Op het tabblad Inhoud kunt u elk van de volgende gegevenstypen selecteren in de vervolgkeuzelijst Type:

  • Hyperlink
  • Onbewerkte tekst
  • Tekstbericht
  • E-mail
  • Visitekaartje

  Op basis van het geselecteerde type worden een of meer velden weergegeven voor de inhoud waarvoor u de QR-code wilt genereren.

 3. Op het tabblad Kleur wordt Stalenlijst weergegeven. Als u een specifieke kleur op de QR-code wilt toepassen, schakelt u over naar het tabblad Kleur en selecteert u een specifieke kleur. De gegenereerde QR-code wordt standaard zwart en met een transparante achtergrond weergegeven.

 4. Klik op OK.

 5. Als u een kader hebt geselecteerd voordat u de QR-code genereert, wordt de code rechtstreeks in het geselecteerde kader geplaatst, waarbij de inhoud van het kader wordt vervangen.

  Als u geen kader hebt geselecteerd, wordt de QR-code in het gereedschap Plaatsen geladen en kunt u de code op dezelfde manier als een traditioneel EPS-object plaatsen:

  • Door te klikken in het document, plaatst u het object in de oorspronkelijke grootte/standaardgrootte van 30 x 30 (cm).
  • Door te klikken in een bestaand kader, plaatst u de code in de standaardgrootte in het kader. (Als u Alt ingedrukt houdt en in het kader klikt, wordt de bestaande inhoud van het kader vervangen.)
  • Door te klikken en te slepen, tekent u een nieuw kader met een vaste breedte-/hoogteverhouding. Als u de muisknop vervolgens loslaat, plaatst u de code in het kader.

Nadat de QR-code in een document is geplaatst, wordt deze behandeld als een traditioneel EPS-object, behalve dat knopinfo met gegevens over de inhoud in de vorm van de ingesloten code wordt weergegeven wanneer de muisaanwijzer op het object wordt geplaatst.

Een gegenereerde QR-code plaatsen

De inhoud en kleur van de QR-code bewerken

 1. Selecteer het QR-codeobject of het kader: dubbelklik in het kader.

 2. Kies Object > QR-code bewerken in het menu. U kunt ook met de rechtermuisknop klikken en QR-code bewerken kiezen in het contextmenu.

 3. Het dialoogvenster QR-code bewerken wordt weergegeven met de bestaande inhoud en kleurgegevens.

 4. Wijzig desgewenst het gegevenstype en de inhoud op het tabblad Inhoud.

 5. Als u een andere kleur voor de QR-code wilt selecteren, klikt u op het tabblad Kleur en selecteert u de gewenste kleur.

 6. Klik op OK.

De kenmerken van het kader van de QR-code aanpassen

De achtergrond van het kader van een QR-code is standaard transparant. U kunt echter de vulling- en lijn-kenmerken van het kader (zoals de kleur, lijnstijl en dikte) aanpassen met de gebruikelijke besturingselementen.

De kenmerken van het kader van een QR-code aanpassen

Het QR-codeobject transformeren

U kunt het geplaatste QR-codeobject verplaatsen, vergroten/verkleinen of roteren met het selectiegereedschap. Als u de rand van het kader sleept, wordt alleen het kader groter of kleiner. U kunt tijdens het slepen echter het volgende doen:

 • Als u de Shift-toets ingedrukt houdt, blijft de breedte-/hoogteverhouding van het kader behouden.
 • Als u Ctrl (Windows) of Command (Mac) ingedrukt houdt, worden zowel het kader als de inhoud ervan geschaald met behoud van de breedte-/hoogteverhouding.
 • Als u Shift + Alt (Windows) of Option (MAC) ingedrukt houdt, wordt het kader vanuit het midden van het kader geschaald en gaat de breedte/hoogteverhouding verloren. U kunt de Shift-toets ingedrukt houden om de breedte/hoogteverhouding te behouden.
Een QR-codeobject wijzigen

Dit werk is gelicentieerd onder de Creative Commons Naamsvermelding/Niet-commercieel/Gelijk delen 3.0 Unported-licentie  De voorwaarden van Creative Commons zijn niet van toepassing op Twitter™- en Facebook-berichten.

Juridische kennisgevingen   |   Online privacybeleid