CJK-compositie
InDesign biedt ondersteuning voor vier methoden die zijn ontwikkeld voor typografie: Adobe Composer enkele regel Japans, Adobe Composer alinea Japans, Adobe Composer alinea en Adobe Composer enkele regel. Elke Composer evalueert mogelijke afbrekingen in CJK- en Romeinse tekst en kiest de afbrekingen die het beste aansluiten bij de opties voor woordafbreking en uitvulling die voor een bepaalde alinea zijn opgegeven.
Voordat u doorgaat, moet u ervoor zorgen dat u de CJK-versie (Chinees-Japans-Koreaans) van Adobe InDesign hebt om toegang te krijgen tot CJK-compositie en gerelateerde functies.
Adobe Composer alinea
Voor een gehele alinea worden alle mogelijke afbrekingen overwogen, waarna eerdere regels in de alinea kunnen worden geoptimaliseerd en zo onaantrekkelijke afbrekingen verderop worden voorkomen.
Composer alinea voert de compositie uit door mogelijke afbrekingen te overwegen, te evalueren en te classificeren op basis van onder meer gelijkmatige letterspatiëring, woordspatiëring, woordafbreking of Romeinse woorden die zijn ingesteld op een taal die woordenboeken voor woordafbreking ondersteunt.
In het dialoogvenster Woordafbreking kunt u de relatie bepalen tussen een betere spatiëring en minder afbreekstreepjes.
Adobe Composer alinea Japans
Net als Composer alinea evalueert Adobe Composer alinea Japans afbrekingen (waar tekst moet omlopen naar de volgende regel) in alinea's. Als er tekens worden toegevoegd aan of verwijderd uit een alinea die voor deze Composer is ingesteld, kan mojikumi vóór het bewerkingspunt op de regel worden gewijzigd, omdat de Composer mojikumi opnieuw evalueert in de gehele alinea om die te optimaliseren.
Composer alinea voert de compositie uit door mogelijke afbrekingen te overwegen, te evalueren en te classificeren op basis van onder meer gelijkmatige letterspatiëring, woordspatiëring en woordafbreking.
Composer alinea evalueert afbrekingen voor de gehele alinea en past mojikumi in op basis van tekenafstand, woordspatiëring en regels voor zelfs woordafbreking. Voor CJK-tekst wordt dit berekend als het verschil tussen de werkelijke waarde van een mojikumi aki die is ingevoegd voor volledige uitlijning of verwerking van kinsoku, en de optimale waarde die is ingesteld in het dialoogvenster Mojikumi-instellingen. Wanneer de aki die nodig is voor volledige uitvulling, meer is dan de maximale aki of wanneer de aki die nodig is voor verwerking van kinsoku, minder is dan de minimale aki, treedt er een overtreding van afbreken en uitvullen op.
Adobe Composer enkele regel
Deze methode biedt een traditionele benadering door de tekst regel voor regel samen te stellen. Deze optie is handig als u compositiewijzigingen in latere bewerkingsfasen wilt beperken en u het niet erg vindt dat sommige regels in de alinea erg los worden weergegeven terwijl andere precies passen.
Adobe Composer enkele regel Japans
Adobe Composer enkele regel Japans past mojikumi toe door de regelafbrekingen regel voor regel te evalueren, op dezelfde manier als Composer enkele regel.
CJK-compositievoorkeuren wijzigen
-
Kies Bewerken > Voorkeuren > Compositie (Windows) of InDesign > Voorkeuren > Compositie (Mac OS).
-
Voer een of meerdere van de volgende handelingen uit in de Mojikumi-compatibiliteitsmodi:
Selecteer Nieuwe verticale schaling gebruiken om gebruik te maken van de InDesign CS2 methode van verticale schaling. Romeinse tekst is meestal gedraaid op zijn kant, terwijl CJK-tekst rechtop kan staan. In eerdere versies van InDesign is het zo dat wanneer u glyph-schaling in het deelvenster Teken instelt, de X- en Y-schaalkenmerken verschillende resultaten opleveren, afhankelijk van de richting van de tekens die worden geschaald. In CS2 of latere versies van InDesign en InCopy heeft schaling op dezelfde manier invloed op alle tekst op de regel, ongeacht of de tekst is gedraaid of rechtop staat. Als de tekst niet rechtop staat in verticale positie, worden de X- en Y-schaalwaarden uitgewisseld, waardoor de Romeinse tekst wordt geschaald in dezelfde richting als de rechtopstaande CJK-tekst. Deze optie is ingeschakeld voor nieuwe documenten en uitgeschakeld voor documenten die in InDesign CS en eerder zijn gemaakt.
Selecteer Op CID gebaseerde Mojikumi gebruiken voor het bepalen van de juiste JIS X 4051 Mojikumi-klasse en gebruik daarbij de glyphs (jikei) van het lettertype in plaats van Unicode. Deze functie ondersteunt alle CID-lettertypen van AdobeJapan1-0 tot en met AdobeJapan1-6. Unicode wordt gebruikt in combinatie met alle andere lettertypen.
-
Klik op OK.
Mojikumi gebruiken
Mojikumi duidt de compositie van tekst aan en definieert de spatiëring van Japanse en Chinese tekens, romeinse tekens, leestekens, speciale tekens, getallen en het begin en einde van regels. Voor Koreaanse tekst is mojikumi wellicht niet van toepassing. U kunt ook alinea-inspringingen opgeven.
Voor Japanse tekst komen de bestaande regels voor tekenafstand van InDesign overeen met de JIS-richtlijn (Japanese Industrial Standards) JISx4051‑1995. U kunt ook kiezen uit voorgedefinieerde mojikumi-sets van InDesign. Bovendien kunt u specifieke mojikumi-sets maken en de waarden voor tekenafstand wijzigen.
Voor Chinese tekst kunt u mojikumi-weergave-instellingen gebruiken voor Traditioneel Chinees en Vereenvoudigd Chinees. Als deze opties niet in de lijst Mojikumi-set voorkomen, kunt u ze selecteren in het gedeelte met Mojikumi-opties in het dialoogvenster Voorkeuren.
InDesign bevat 14 soorten mojikumi-voorinstellingen voor Japans en 2 voor Chinees. U kunt ook de voorinstellingen wijzigen zodat ze worden weergegeven in Voorkeuren en u kunt bepalen of Op CID gebaseerde Mojikumi wordt gebruikt.
In InCopy kunt u de mojikumi-instellingen van een alinea wijzigen, maar u kunt geen aangepaste mojikumi-set maken of aangepaste mojikumi-instellingen wijzigen zoals in InDesign wel het geval is. Zie voor details de Help bij InDesign.
Een mojikumi-set toepassen op een alinea
-
Selecteer de gewenste alinea of het doelkader. Voordat u de standaardinstelling wijzigt, controleert u of er geen alinea of kader is geselecteerd.
-
Kies een set in het pop-upmenu Mojikumi in het deelvenster Alinea of het regelpaneel.
Kies Geen in het pop-upmenu Mojikumi als u mojikumi-instellingen wilt uitschakelen.
Om te bepalen welke mojikumi-instellingen worden weergegeven in het pop-upmenu Mojikumi, selecteert u de instellingen in het gedeelte met Mojikumi-opties in het dialoogvenster Voorkeuren.
De weergave van mojikumi-voorinstellingen wijzigen
-
Kies Bewerken > Voorkeuren > Mojikumi-opties (Windows) of InDesign > Voorkeuren > Mojikumi-opties (Mac OS).
-
Selecteer de items die u wilt weergeven in het pop-upmenu Mojikumi en klik op OK.
De itemnamen in het gedeelte met Mojikumi-voorinstellingen worden grijs weergegeven. Items die niet kunnen worden geselecteerd, zijn mojikumi sets die op dat moment zijn toegepast op alinea's of het zijn standaard mojikumi-sets.
Mojikumi-voorinstellingen |
||||
---|---|---|---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mojikumi-instellingen wijzigen
Wanneer u een mojikumi-set maakt, kunt u de veelgebruikte spatiëringsinstellingen bewerken, zoals de spatiëring tussen een punt en het daaropvolgende haakje openen.
Als u bijvoorbeeld de tekenafstand voor haakjes in de tekst wilt comprimeren, van Okoshi yakumono in Yakumono, verandert u de instelling Regelmidden voor haakje openen of haakje sluiten in Uke yakumono. De volgende instellingen zijn beschikbaar: 50% vast en 50%(0%-50%), 50% (25%-50%), 0% vast, 0%(0%-50%). In het geval van haakje openen blijft er bij 50% vast een 50% aki van halve breedte over voorafgaand aan het haakje. Met andere woorden, de aki wordt niet gecomprimeerd. Bij 50%(0% - 50%) wordt een aki van halve breedte vóór het haakje geplaatst. Het kan ook voorkomen dat er helemaal geen aki wordt geplaatst, afhankelijk van de mojikumi-instellingen. Bij 50%(25%-50%) wordt een aki van halve breedte vóór het haakje gezet. Het is ook mogelijk dat er een aki wordt geplaatst dat de helft van de grootte (25%) bedraagt van een teken van halve breedte, afhankelijk van de mojikumi-instellingen. Bij 0% vast wordt aki altijd gecomprimeerd. Bij 0%(0-50%) wordt de aki gecomprimeerd, maar wordt een aki van halve breedte mogelijk ook toegelaten, afhankelijk van de mojikumi-instellingen. Kies 0% vast als u altijd de spatiëring voor en na haakjes wilt comprimeren.
Door te klikken op het driehoekje links van haakje open, haakje sluiten, komma's, punten en leestekens binnen een zin in elk van Okoshi Yakumono, Uke Yakumono en Chuzuki Yakumono binnen Yakumono, worden items zoals ronde haakjes, hoekhaakjes, Japanse komma's, komma's, Japanse punten, punten, nakaguro en dubbelepunten weergegeven, waardoor het mogelijk is om de aki voor elk tekentype in te stellen. Als u deze instellingen toepast, worden haakjes niet gecomprimeerd maar kunt u aki voor ronde haakjes aanpassen.
Bovendien, als u de uitgebreide versie weergeeft, kunt u alle klassen bewerken, de verwerkingsvolgorde voor elke klasse instellen en verschillen aangeven tussen een specifieke mojikumi-set en de huidige instellingen.
U kunt de gewenste waarde, minimumwaarde, maximumwaarde en volgorde van prioriteit instellen om de tekenafstand voor elke optie toe te passen. De minimum- en maximumwaarden worden toegepast wanneer u de spatiëring aanpast voor tekst die volledig is uitgelijnd door kinsoku. Hoe meer de minimale en maximale percentages afwijken van het gewenste percentage, hoe meer ruimte u InDesign kunt geven om de spatiëring te verkleinen of vergroten bij het uitvullen van de regel.
Een nieuwe mojikumi-set maken
-
Ga op een van de volgende manieren te werk:
Kies Tekst > Mojikumi-instellingen > Basis of Uitgebreid.
Kies Basis of Uitgebreid in het menu Mojikumi-set in het deelvenster Alinea of het regelpaneel.
-
Klik op Nieuw in het dialoogvenster Mojikumi-instellingen.
-
Geef de naam van de mojikumi-set op, geef aan op welke bestaande set u de nieuwe set wilt baseren en klik vervolgens op OK.
-
Kies bij Eenheden of u percentage (%) of Bu-eenheden wilt gebruiken of geef aan of u Tekenbreedte/Bu wilt gebruiken.
-
Geef waarden op voor Regelbegin, Regeleinde en Regelmidden voor items in elk gedeelte van Yakumono, Contiguous Yakumono, Paragraph Mojikumi Indent en Tussen CJK en Romeins. De waarde Regelmidden wordt gebruikt om regels te comprimeren voor kinsoku (geef een waarde op die lager is dan de waarde Regelbegin). De waarde Regeleinde wordt gebruikt om regels te verspreiden voor volledig uitgelijnde tekst (geef een waarde op die hoger is dan de waarde Regelmidden).
-
Voor itemnamen in elk gedeelte met een indicator in de vorm van een driehoekje kunt u mojikumi-instellingen voor elk teken in detail opgeven. Als u bijvoorbeeld items wilt weergeven, klikt u op het driehoekje aan de linkerkant van Haakje openen in Okoshi Yakumono in het gedeelte Yakumono. De drie items Vierkant haakje openen, Rond haakje openen en Andere haakjes openen worden weergegeven. U kunt nu mojikumi-instellingen opgeven voor elke tekenklasse.
-
Als alles naar wens is ingesteld, klikt u op Opslaan of OK om de instellingen op te slaan. Klik op Annuleren als u de instellingen niet wilt opslaan.
Als u de spatiëring niet wilt aanpassen, kunt u bij Regelbegin, Regelmidden en Regeleinde dezelfde waarden opgeven (afhankelijk van het type teken).
Gedetailleerde instellingen bewerken voor mojikumi
-
Ga op een van de volgende manieren te werk:
Selecteer Tekst > Mojikumi-instellingen > Uitgebreid.
Kies Geavanceerde instellingen uit Mojikumi in het deelvenster Alinea of in het regelpaneel.
Klik op Uitgebreid in het dialoogvenster Mojikumi-instellingen.
-
Selecteer in het pop-upmenu Mojikumi een mojikumi-set die u wilt bewerken of klik op Nieuw voor het maken van een nieuwe set. U kunt ook een mojikumi-set uit een ander document importeren door te klikken op Importeren.
-
Selecteer in het pop-upmenu Tekenklasse onderaan in het menu Mojikumi de tekenklasse om de aki-instellingen van dat teken te bewerken. In de klasse is een lijst met te bewerken instellingen opgenomen. U kunt interpunctie-items als haakje openen of sluiten, komma's, punten en leestekens binnen een zin afzonderlijk instellen, maar u kunt ook aki nader specificeren voor individuele tekens zoals Japanse punten of Romeinse punten.
-
Kies Vorige klasse of Volgende klasse in het pop-upmenu Voor en na en geef aan of de aki-waarde voor de klasse vóór of na het ingevoerde teken moet worden ingevoegd. Als u bijvoorbeeld de aki voor een teken wilt instellen dat na een Japanse punt komt, kies dan Japanse punt in het pop-upmenu Tekenklasse en selecteer de vorige tekenklasse van het pop-upmenu Voor en na.
-
Stel voor elk item waarden in voor Minimum, Gewenst en Maximum. De waarde Minimum wordt gebruikt om regels te comprimeren voor kinsoku (geef een waarde op die lager is dan de waarde Gewenst). De maximumwaarde wordt gebruikt om regels te verspreiden voor volledig uitgelijnde tekst (geef een waarde op die hoger is dan de waarde Gewenst).
-
Voor itemnamen met een indicator in de vorm van een driehoekje kunt u mojikumi-instellingen voor elk teken in detail opgeven. Klik bijvoorbeeld op het driehoekje aan de linkerkant van het haakje open om de items weer te geven. De drie items Vierkant haakje openen, Rond haakje openen en Andere haakjes openen worden weergegeven. U kunt nu mojikumi-instellingen opgeven voor elk teken.
-
Geef voor elke klasse de volgorde van compressieprioriteit op in Prioriteit. Op deze manier bepaalt u voor elke klasse afzonderlijk de compressievolgorde. Wanneer u 1 voor een tekenklasse instelt, worden tekens met grotere waarden naderhand verwerkt, in oplopende volgorde van prioriteit. Wanneer u Geen instelt, worden ze als laatste verwerkt. U kunt dezelfde waarde (1 - 9) toewijzen in verschillende aki-opties.
-
Geef in het menu Verschillen aangeven een optie op om te bepalen welke mojikumi-tabel wordt vergeleken. Wanneer een andere tabel is geselecteerd, zijn alle waarden die afwijken van die tabel blauw gemarkeerd.
-
Klik op Opslaan, of op Annuleren als u de instellingen niet wilt opslaan.
De naam van een aangepaste mojikumi-set wijzigen
-
Kies een aangepaste mojikumi-set uit het pop-upmenu Mojikumi in het dialoogvenster Mojikumi-instellingen en klik op Naam wijzigen.
-
Voer de nieuwe naam in het dialoogvenster Naam wijzigen in en klik op OK.
Namen van standaard mojikumi-sets kunnen niet worden gewijzigd.
Een aangepaste mojikumi-set verwijderen
-
Kies een aangepaste mojikumi-set uit het pop-upmenu Mojikumi in het dialoogvenster Mojikumi-instellingen en klik op Set verwijderen.
Alle tekst waarop de mojikumi-set is toegepast, wordt weer ingesteld op de standaardinstellingen. Vooraf gedefinieerde mojikumi-sets kunt u niet verwijderen. Standaard InDesign mojikumi-sets kunnen niet worden verwijderd.
Opmerking:Wanneer u Japanse tekst met veel spaties van halve breedte of Romeinse haakjes samenstelt, kunt u meer problemen op het gebied van tekstcompositie verwachten die moeten worden opgelost. U kunt het beste het gebruik van Romeinse haakjes vermijden en in plaats daarvan haakjes van volledige breedte te gebruiken voor Japanse compositie. Gebruik alleen Romeinse haakjes wanneer u relatief lange Engelse zinnen gebruikt in Japanse tekst of wanneer zich ernstigere problemen voordoen indien u geen Romeinse haakjes gebruikt.
Kinsoku-instellingen gebruiken
Kinsoku bepaalt regeleinden in Aziatische tekst. Tekens die niet aan het begin of op het einde van een regel kunnen worden geplaatst, worden kinsoku-tekens genoemd. In Japanse tekst kunt u met harde kinsoku-sets en zachte kinsoku-sets werken. Zachte kinsoku-sets laten symbolen voor lange klinkers en kleine hiragana-tekens weg. U kunt deze bestaande sets gebruiken of kinsoku-tekens toevoegen of verwijderen om zo nieuwe sets samen te stellen. Chinese en Koreaanse versie bevatten speciale kinsoku-sets.
Kinsoku-instellingen voor een alinea selecteren
-
Selecteer een alinea of kader.
-
Selecteer een optie in de lijst Kinsoku-set in het deelvenster Alinea.
Een nieuwe kinsoku-set maken
-
Ga op een van de volgende manieren te werk.
Selecteer Tekst > Kinsoku-instellingen.
Kies Instellingen in het pop-upmenu Kinsoku in het deelvenster Alinea of het regelpaneel en geef vervolgens het dialoogvenster Kinsoku-instellingen weer.
-
Klik op Nieuw in het dialoogvenster Kinsoku-instellingen. Het is mogelijk om te importeren uit andere documenten, maar er is geen knop Importeren zoals bij de Mojikumi-instellingen wel het geval is.
-
Geef een naam voor de nieuwe kinsoku-set op en geef aan op welke bestaande set u de nieuwe set wilt baseren.
-
Als u een teken aan een veld wilt toevoegen, selecteert u het veld en voert u een van de volgende handelingen uit:
Voer een teken in het vak Teken toevoegen in en klik op Toevoegen om het in de keuzelijst in te voegen.
Geef het codesysteem (Shift JIS, JIS, Kuten, Big5, GB, Johab of Unicode) op in het pop-upmenu Teken toevoegen, voer de code in het vak Teken toevoegen in en klik op Toevoegen.
-
Als u een teken uit de keuzelijst wilt verwijderen, selecteert u het desbetreffende teken en drukt u op Backspace (Windows) of Delete (Mac OS).
-
Controleer de huidig geselecteerde tekencode door Shift JIS, JIS, Kuten, Big5, GB, Johab of Unicode te selecteren in het pop-upmenu Teken toevoegen. Het codesysteem wordt weergegeven in het tekstvak Teken toevoegen.
-
Klik op Opslaan als u de instellingen wilt opslaan. Klik op Annuleren als u de instellingen niet wilt opslaan.
Een kinsoku-set verwijderen
-
Kies in het dialoogvenster Kinsoku Shori-set de kinsoku-instelling die u wilt verwijderen uit het pop-upmenu Kinsoku-instellingen.
-
Klik op Set verwijderen.
Vooraf gedefinieerde kinsoku-instellingen kunt u niet verwijderen.
Aangeven of kinsoku-tekst moet worden in- of uitgeduwd
U kunt bepalen of de tekst wordt in- of uitgeduwd om te voorkomen dat de regel begint of eindigt met kinsoku-tekens.
-
Selecteer de alinea of het kader.
-
Kies in het deelvenster Alinea of van het regelpaneel een optie uit het menu Breektype Kinsoku:
Kies Eerst induwen om voorrang te geven aan het inpassen van kinsoku-tekens op dezelfde regel.
Kies Eerst uitduwen om voorrang te geven aan het verplaatsen van kinsoku-tekens naar de volgende regel.
Kies Alleen uitduwen om kinsoku-tekens altijd naar de volgende regel te verplaatsen.
Kies Prioriteiten instellen voor mate van aanpassing om tekst in te duwen wanneer het uitduwen van die tekst zou resulteren in grotere uitbreiding van tekenruimte in vergelijking met induwen waarbij de tekenruimte zou worden gecomprimeerd.
Het markeren van kinsoku-tekst forceren
U wilt wellicht controleren waar kinsoku is toegepast, aangezien verschillende elementen de tekstcompositie kunnen beïnvloeden. Wanneer u de optie voor het markeren van kinsoku-tekst inschakelt, worden kinsoku-items blauw-grijs gemarkeerd. Kinsoku-items die zijn ingeduwd om op dezelfde lijn te blijven, zijn rood gemarkeerd. Kinsoku-items die zijn uitgeduwd zodat ze niet op de vorige regel liggen, zijn blauw gemarkeerd. U kunt de compositie van deze gemarkeerde items handmatig bewerken en aanpassen.
-
Selecteer Bewerken > Voorkeuren > Compositie (Windows) of InDesign > Voorkeuren > Compositie (Mac OS).
-
Selecteer Kinsoku en klik op OK.
Bunri-kinshi in- of uitschakelen
Wanneer bunri-kinshi is ingeschakeld, worden de tekens die zijn opgegeven in het gedeelte Bunri-kinshi-tekens van het dialoogvenster Kinsoku-instellingen, niet verdeeld over verschillende regels en ook niet gespatieerd tijdens volledige uitlijning.
-
Selecteer de tekst waarop u de instelling wilt toepassen.
-
Kies Bunri-Kinshi in het menu van het deelvenster Alinea of van het regelpaneel.
Rensuuji gebruiken
Rensuuji voorkomt dat er in een getal wordt afgebroken. Met deze optie wordt daarnaast leestekenspatiëring in getallenreeksen verwerkt volgens JIS-specificaties.
-
Selecteer de tekst waarop u de instelling wilt toepassen.
-
Als u rensuuji wilt inschakelen, selecteert u Rensuuji in het menu van deelvenster Alinea of van het regelpaneel.
Ideografische spatie absorberen
Als er een spatie valt op het einde van de regel, kan de spatie omlopen naar de volgende regel, waardoor het geheel er onregelmatig uitziet. U kunt een optie selecteren waarmee wordt voorkomen dat een regel begint met een spatie.
-
Selecteer de tekst waarop u de instelling wilt toepassen.
-
Kies Ideografische spatie aan lijnuiteinde absorberen in het menu van deelvenster Alinea of van het regelpaneel om te voorkomen dat een regel begint met een spatie.
U kunt deze optie ook in een alineastijl opnemen. Deze optie bevindt zich in het gedeelte Japanse compositie-instellingen wanneer een stijl wordt gemaakt of bewerkt.
Romeinse tekstterugloop uitschakelen
Wanneer de optie voor willekeurige woordafbreking is geselecteerd, kunnen Romeinse woorden worden afgebroken zonder afbreekregels voor Romeinse tekst te gebruiken. Ook verschijnt er geen afbreekstreepje (-) aan het einde van de regel. Als deze optie niet is geselecteerd, worden afbreekregels voor Romeinse tekst gebruikt voor woordafbrekingen.
De optie voor willekeurige woordafbreking werkt alleen als een CJK-taak is toegepast op de tekst. Deze optie heeft geen invloed op tekst waarop Romeinse talen zijn toegepast.
-
Selecteer de tekst waarop u de instelling wilt toepassen.
-
Kies de optie voor willekeurige woordafbreking in het menu van het deelvenster Alinea of het regelpaneel.
U kunt deze optie ook in een alineastijl opnemen. Deze optie bevindt zich in het gedeelte Japanse compositie-instellingen wanneer een stijl wordt gemaakt of bewerkt.
Kinsoku hangend toepassen
Met hangend bepaalt u of u Japanse leestekens zoals punten of komma's wel of niet buiten de marge hangt en uitlijnt met de rand van het tekstkader. Geef hangende tekens op in Hangende interpunctie in het dialoogvenster Kinsoku-instellingen.
-
Selecteer de tekst waarop u de instelling wilt toepassen.
-
Als u hangende interpunctie wilt inschakelen, kiest u een van de volgende methoden voor hangend van de opdracht Type Kinsoku Hang in het menu van deelvenster Alinea of van het regelpaneel.
Geen
Geen hangende interpunctie.
Standaard
Wanneer de alinea is ingesteld op uitvullen of alle regels uitvullen, wordt positionering gebruikt om hangende tekens binnen de marge te houden.
Geforceerd
Geforceerd Wanneer de alinea is ingesteld op uitvullen of aan beide kanten uitlijnen, worden de hangende tekens eerst geforceerd voordat positionering wordt toegepast. Geforceerd hangend wordt alleen toegepast wanneer alinea-uitvulling is toegepast.
Tekens met halve breedte roteren in verticale tekst
-
Selecteer de tekst waarop u de instelling wilt toepassen.
-
Kies Romeinse rotatie in verticale tekst in het menu van deelvenster Alinea of van het regelpaneel.
De richting van tekens met halve breedte, zoals Romeinse tekst of cijfers, verandert in verticale tekst. Door Romeinse rotatie in verticale tekst in te stellen, kunt u deze tekens verticaal roteren in de alinea.
Wanneer u deze optie inschakelt, worden tekens met halve breedte afzonderlijk geroteerd.
Warichu in- of uitschakelen
Warichu kan worden ingesteld als inline-notitie voor de hoofdtekst. Warichu bestaat meestal uit twee regels, ingesloten tussen haakjes.
-
Selecteer de tekst.
-
Ga op een van de volgende manieren te werk.
Kies Warichu in het menu van het deelvenster Teken of van het regelpaneel.
Kies Warichu-instellingen in het menu van deelvenster Teken of van het regelpaneel. Selecteer Warichu in het dialoogvenster Warichu-instellingen en klik vervolgens op OK.
Warichu-opties wijzigen
-
Selecteer de tekst waarop u de instelling wilt toepassen.
-
Kies Warichu-instellingen in het menu van het deelvenster Teken of van het regelpaneel.
-
Geef bij Aantal regels op hoeveel tekstregels als warichu-tekens moeten worden weergegeven.
-
Geef bij Regelafstand op wat de afstand is tussen de regels met warichu-tekens.
-
Geef bij Warichu-grootte de tekengrootte van de warichu-tekens op als percentage van de tekengrootte van de oorspronkelijke tekst.
-
Selecteer een uitlijningsoptie voor het uitlijnen van Warichu-tekens. Als u bijvoorbeeld Links/Boven selecteert in een verticaal kaderraster, wordt het begin van de warichu-tekens boven in het kader uitgelijnd. Als Automatisch is ingesteld, wordt uitvulling automatisch uitgevoerd op basis van de warichu-grootte of de oorspronkelijke tekst.
-
Geef in het gedeelte Opties voor regelafbreking het minimum aantal tekens op dat voor en na een regeleinde moet komen om een nieuwe regel te beginnen. Klik vervolgens op OK.