Tämä dokumentti on tarkoitettu ensimmäisen ja toisen asteen kouluille ja koulupiireille opiskelijoiden, opettajien ja opetushenkilökunnan nimettyjen Adobe Spark ‑käyttöoikeuksien (vain englanti), Kaikki sovellukset ‑sopimusten tai muiden Adoben tuotteiden käyttöönottoa varten.

Tämä dokumentti on vaiheittainen opas, mutta Adobe Admin Consolesta ja jokaisesta vaiheesta on lisätietoja yrityssivulla.

Creative Cloud for education

Aloitus

Koulusi järjestelmänvalvojana Spark maksullisilla toiminnoilla on jo käytettävissä Adobe Admin Consolessa, jos sinulla on jo Adoben tuotteita.

1. Kirjaudu Admin Consoleen.

Ostettujen käyttöoikeuksien lisäksi Yleiskatsaus-sivulla näkyvät myös Spark maksullisilla toiminnoilla ‑sovelluksen Uusi maksuton tarjous ‑kortit.

Uusi maksuton tarjous ‑kortit
  2. Valitse Aloitus.

3. Valitse Vahvista organisaation tyyppi ‑näytössä luokka, johon organisaatiosi kuuluu.

Hyväksy ehdot, jos valitset K-12, ala- ja yläaste.

Vahvista organisaation tyyppi
  4. Valitse Vahvista ja jatka.

Yleiskatsaus-sivulla näkyy Spark maksullisilla toiminnoilla ‑sovelluksen kortti. Voit nyt aloittaa käyttäjilläsi Sparkin käyttöönoton.

Spark maksullisilla toiminnoilla ‑sovelluksen kortti

1. Selvitä koulusi tai koulupiirisi toimialueen järjestelmänvalvoja.

Koulu tai koulupiiri omistaa ensimmäisen ja toisen asteen (K-12) opiskelijoille annettavat nimetyt lisenssit (koskee Adobe Spark- ja Kaikki sovellukset ‑sopimuksia). Nämä käyttöoikeudet on siis otettava käyttöön Enterprise ID:illä tai Federated ID:illä. Osana käyttöönottoa sinun on DNS-tietueiden päivityksellä osoitettava, että omistat toimialueen. Jos sinulla ei ole käyttöoikeuksia, pyydä toimialueen järjestelmänvalvojia tekemään tämä päivitys sinulle.

2. Suunnittele organisaatiosi tunnistetietojärjestelmä. Päätä, haluatko määrittää Enterprise ID- vai Federated ID ‑tyyppisiä käyttäjiä.

Adobe ID Ei tueta. Ensimmäisen ja toisen asteen koulut (K-12) tukevat vain Enterprise ID:itä ja Federated ID:itä.
    Enterprise ID Enterprise ID:t omistaa ja niitä hallinnoi organisaatiosi. Loppukäyttäjät kirjautuvat sisään sisäänkirjautumista varten määrittämillään salasanoilla.
    Federated ID Federated ID:illä käyttäjät voivat kirjautua sisään organisaation kertakirjautumistoiminnolla (SSO). Loppukäyttäjät kirjautuvat sisään samalla käyttäjänimellä ja salasanalla kuin mitä he käyttävät kirjautuakseen kaikkiin muihin sovelluksiin ja palveluihin. He voivat käyttää esimerkiksi Googlen tai Active Directory File Systemin (ADFS) tunnistetietoja.
  3. Jos haluat ottaa kertakirjautumisen (SSO) käyttöön, selvitä koulun toimittamista tunnuksista (kirjautumistiedoista) vastaava järjestelmänvalvoja.

Jos opiskelijoilla on Google Suite ‑tunnukset ja haluat heidän käyttävän näitä tunnuksia kirjautuakseen Adoben sovelluksiin, käytä Federated ID:itä ja ota SSO käyttöön. Jos et halua ottaa kertakirjautumista käyttöön, käytä Enterprise ID:itä.

Jos haluat käyttää Federated ID ‑todennusta, sinulla on oltava SAML2-tunnistetietotoimittaja.

Adobe Admin Console mahdollistaa pilvi-integroinnin Google Federation ID:n ja Azure Active Directoryn kanssa, jotta seuraavat voidaan muuntaa yksinkertaiseksi todennustyönkuluksi:

• toimialueiden varaus
  • SSO:n käyttöönotto
  • automaattinen käyttäjien hallinta.

Azure AD:lla voit jopa synkronoida käyttäjäryhmiä.

1. Määritä tunnistetiedot

1. Kirjaudu Admin Consoleen, valitse Asetukset > Tunnistetiedot ja napsauta Luo hakemisto.

Luo hakemisto
  2. Anna hakemistolle nimi ja valitse tunnistetietotyyppi.

Valitse Enterprise ID ja napsauta Luo hakemisto, tai valitse Federated ID ja napsauta Seuraava.

3. (vain Federated ID)

Tee Kuka on tunnistetietojen toimittaja? ‑näytössä jokin seuraavista:

Tunnistetietojen toimittaja

2. Testaa kokoonpanosi

Voit testata kokoonpanosi lisäämällä käyttäjän ja kirjautumalla uuden käyttäjätilin tunnistetiedoilla sisään. Voit valita olemassa olevan sähköpostiosoitteen, jonka käyttöön sinulla on oikeudet, tai luoda sähköpostiosoitteen tätä testiä varten.

Voit lisätä käyttäjän seuraavalla tavalla:

1. Valitse Admin Consolesta Käyttäjät Käyttäjät ja sitten Lisää käyttäjä.

2. Anna käyttäjän sähköpostiosoite. Valitse Lisää Federated ID ‑käyttäjänä tai Lisää Enterprise ID ‑käyttäjänä.

Varoitus:

Käytä johonkin varattuun toimialueeseen kuuluvaa sähköpostiosoitetta. Älä valitse Lisää Adobe ID ‑käyttäjänä ‑vaihtoehtoa.

3. Valitse Maa ja anna sitten käyttäjän etunimi ja sukunimi.

Varoitus:

Etunimi ja sukunimi ovat pakollisia, vaikka niiden on virheellisesti ilmoitettu olevan valinnaisia.

Lisää käyttäjä
  4. Jos haluat määrittää käyttäjälle tuotteita, siirry Määritä tuotteet ‑välilehteen. Napsauta tuotetta, valitse tuotteelle profiili ja tallenna muutokset.

Näytettävät tuotteet perustuvat organisaatiosi ostosuunnitelmaan. Lisätietoja tuotteista ja profiileista on artikkelissa Tuotteiden ja profiilien hallinta.

Määritä tuotteet

Kun olet luonut käyttäjän ja määrittänyt tuotteen, saat vastaavalle sähköpostitilille sähköpostiviestin. Toimi sähköpostiviestissä olevien ohjeiden mukaan.

Kirjaudu sisään luomanasi käyttäjänä, avaa Adobe Spark ‑sivusto ja valitse Kirjaudu sisään > Kirjaudu koulutilillä. Kirjaudu sen jälkeen sähköpostiosoitteellasi ja salasanallasi sisään.

Kirjautuminen Adobe Sparkiin

Huomautus:

Jos sähköpostiosoitteeseen liittyy sekä henkilökohtainen Adobe ID (jonka on luonut loppukäyttäjä) että koulun tunnus (Enterprise ID tai Federated ID, joka on luotu Adobe Admin Consolessa), näet tilin valintanäytön. Jos haluat kirjautua sisään uuden yritystilisi tunnistetiedoilla, valitse Enterprise ID.

Jos käytät Federated ID:itä, sinut ohjataan tunnistetietojen toimittajan (esimerkiksi Googlen) sisäänkirjautumisnäyttöön. Anna käyttäjän sähköpostiosoite, valitse Seuraava ja toimi näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

Sisäänkirjautuminen Google-tilisi tunnistetiedoilla

3. Hallitse käyttäjiä

Tuoteprofiilien avulla voit ottaa käyttöön kaikki Adobelta ostamasi sopimuksessa käytettävissä olevat palvelut tai vain osan niistä. Niiden avulla voit mukauttaa tiettyyn tuotteeseen ja sopimukseen liittyviä asetuksia.

Jotta käyttäjä voisi käyttää tuotetta tai palvelua, hänen pitää kuulua tuoteprofiiliin. Voit määrittää käyttöoikeuksia tuoteprofiiliin liittämällä sen ostettuun tilaukseen. Käyttäjä voi kuulua useisiin tuoteprofiileihin, joista jokainen määrittää käyttäjälle eri käyttöoikeudet. Käyttäjän lopulliset oikeudet ovat yhdistelmä kaikkien käyttäjän tuoteprofiilien sisältämistä käyttöoikeuksista. Lisätietoja tuoteprofiileista on artikkelissa Tuotteiden ja profiilien hallinta.

1. Siirry Admin Consolessa Tuotteet-kohtaan.

Näyttöön tulee luettelo kaikista sellaisista Adoben tuotteiden sopimuksista, joiden hallinnoijana toimit.

2. Valitse haluamasi tuotteen sopimus ja sitten Uusi profiili.

Ohjattu Luo uusi profiili ‑toiminto avautuu näyttöön.

Luo uusi profiili
  3. Anna Tiedot-näytössä profiilin nimi, näyttönimi ja kuvaus ja valitse Seuraava.

Jos haluat ilmoittaa käyttäjille automaattisesti, kun heidät lisätään tähän profiiliin tai poistetaan tästä profiilista, ota Käyttäjäilmoitukset-toiminto käyttöön.

4. Valitse Kiintiö-näytössä tälle profiilille asetettu käyttöoikeuksien tavoitemäärä ja valitse Seuraava.

Huomautus:

Kiintiöt eivät koske Adobe Spark for education ‑sopimuksia.

5. Palvelut-näytössä voit halutessasi ottaa tuoteprofiilin yksittäiset palvelut käyttöön tai poistaa ne käytöstä.

Palvelunäyttö
  6. Tallenna uusi profiili valitsemalla Valmis.

Adobe suosittelee käyttäjäryhmien luontia tuotteiden ja palveluiden käyttöä varten. Voit luoda yhden ryhmän ja lisätä kaikki käyttäjät siihen tai luoda erillisiä ryhmiä osastoja, ohjelmia tai rooleja (opiskelija, opettaja, henkilökunta) varten.

Kannattaa luoda useita käyttäjäryhmiä:

• Jos aiot antaa eri tuotteita tietyille käyttäjäryhmille. Esimerkki: Creative Cloud – Kaikki sovellukset ‑sopimuksen lukiolaisille ja Adobe Sparkin kaikille opiskelijoille.
  • Jos haluat myöntää rajoitetut järjestelmänvalvojan oikeudet. Esimerkki: osastopäällikkö voi lisätä osastolleen käyttäjiä tai poistaa niitä, jotta IT-osaston ei tarvitse tehdä sitä.

Voit luoda käyttäjäryhmän seuraavalla tavalla:

1. Valitse Admin Consolesta Käyttäjät > Käyttäjäryhmät ja sitten Uusi käyttäjäryhmä.

Uusi käyttäjäryhmä
  2. Anna luotavan käyttäjäryhmän nimi ja kuvaus ja valitse Tallenna.

Kuvaus ei millään tavalla vaikuta määritykseen, ja se on tarkoitettu vain antamaan tietoja. Anna kuitenkin nimi ja kuvaus, josta käy ilmi ryhmän tarkoitus.

Nimi ja kuvaus
  3. Voit lisätä käyttäjäryhmälle oman hallinnoijan, jota kutsutaan käyttäjäryhmästä vastaavaksi hallinnoijaksi.

Voit lisätä käyttäjäryhmästä vastaavan hallinnoijan napsauttamalla ryhmän nimeä. Valitse Hallinnoijat ja sitten Lisää hallinnoija.

Lisää hallinnoija
  4. Anna hallinnoijan sähköpostiosoite. Voit hakea olemassa olevia käyttäjiä tai lisätä uusia käyttäjiä määrittämällä kelvollisen sähköpostiosoitteen ja antamalla tiedot näytössä.

Valitse Tallenna.

Lisää hallinnoija
  5. Määritä käyttäjäryhmälle tuoteprofiileja käyttäjille myönnettyjen oikeuksien hallintaa varten.

Napsauta ryhmän nimeä, siirry Määritetyt tuoteprofiilit ‑välilehteen ja valitse Määritä tuoteprofiili.

Määritä tuoteprofiilit
  6. Lisää halutut tuoteprofiilit käyttäjäryhmään ja valitse Tallenna.

Lisää tuoteprofiileja käyttäjäryhmään

Käyttäjäryhmä on nyt valmis, ja voit nyt aloittaa käyttäjien lisäämisen ryhmään.

Kun määrität käyttäjille hallinnoijan roolin tai tuoteprofiilin, he saavat sähköposti-ilmoituksen. Käyttäjien on pyydettäessä napsautettava linkkiä profiilinsa viimeistelemiseksi.

Jos haluat lisätä organisaatioosi useita käyttäjiä ja varata heille tuoteprofiileja, voit lähettää kaikkien käyttäjien tiedot sisältävän, pilkuilla erotetun luettelon. CSV-tiedoston lähetystoiminnolla voit tuoda enintään 5 000 käyttäjää kerrallaan.

Jos haluat automatisoida käyttäjien hallintaprosessin, voit käyttää käyttäjien synkronointityökalua. Tämä menetelmä edellyttää, että verkkoosi asennetaan ylimääräinen ohjelmisto käyttäjien synkronoimiseksi hakemistosi ja Adoben välillä. Suurilla koulupiireillä, joilla on riittävät IT-resurssit, Adobe suosittelee kuitenkin käyttäjien synkronointityökalun käyttöä. Lisätietoja saat käyttäjien synkronointityökalun määrittämisohjeista tai rekisteröitymällä omatahtiselle käyttäjien automatisointikurssille käyttämällä maksutonta Adobe Captivate Prime ‑tiliä.

Jos haluat lisätä useita käyttäjiä eränä Admin Consolen kautta, toimi seuraavasti:

1. Valitse Admin Consolessa Käyttäjät > Käyttäjät, napsauta ja valitse sitten avattavasta luettelosta Lisää käyttäjiä CSV-tiedoston mukaan.

2. Napsauta Lisää käyttäjiä CSV-tiedoston mukaan ‑valintaikkunassa Lataa CSV-malli ja valitse Vakiomalli.

Lisää käyttäjiä CSV-tiedoston mukaan
  3. Avaa ladattu CSV-malli laskentataulukoiden muokkausohjelmassa, kuten Microsoft Excelissä, ja liitä käyttäjät alla olevan näyttökuvan mukaisesti malliin.

Ladatun tiedoston kenttien kuvauksen löydät artikkelista CSV-tiedostomuoto.

Enterprise ID:iden ja Federated ID:iden tapauksessa sarakkeet A–G ovat pakollisia.

Jos käytät käyttäjäryhmiä tuotteiden käytön hallintaan, määritä käyttäjät asianmukaisiin ryhmiin sarakkeiden K ja L avulla. Tällöin voit jättää muut solut tyhjiksi.

Ladattu CSV-malli

Huomautus:

Tämä toiminto ei tue käyttäjien nimiä, joissa on erikoismerkkejä, kuten pilkkuja (,) tai puolipisteitä (;).

4. Vedä päivitetty CSV-tiedosto Lisää käyttäjiä CSV-tiedoston mukaan ‑valintaikkunaan ja valitse Lähetä.

Valitse Lähetä

Huomautus:

Voit lähettää enintään 10 Mt:n kokoisen CSV-tiedoston.

Lisätietoja erätoiminnoista on artikkelissa Käyttäjien ja erätoimintojen hallinta.

Kun olet määrittänyt käyttäjille tuoteprofiilit tai järjestelmänvalvojan oikeudet, he saavat tervetuliaissähköpostiviestin.

Tervetuliaissähköpostiviesti

Käyttäjät voivat napsauttaa sähköpostiviestissä olevaa Aloittaminen-linkkiä, kirjautua sisään ja aloittaa heille määritettyjen palveluiden käytön.

Jos haluat kirjautua Adobe Sparkiin Googlen Federated ID ‑tilillä, avaa Adobe Spark ja valitse Kirjaudu sisään > Jatka Googlella. Kirjaudu sen jälkeen sähköpostiosoitteella ja salasanalla sisään.

Kirjaudu sisään Googlen tunnistetiedoilla

Jos käyttäjillä ei ole Google-tiliä, toimi kohdassa Kirjaudu sisään uutena käyttäjänä annettujen ohjeiden mukaan.

Vianmääritys

Perehdy ongelmien ilmetessä ensimmäiseksi järjestelmänvalvojan oppaaseen ja hae artikkeleita yritysten Opettelu & tuki ‑sivulta.

Jos kohtaat erityisesti kertakirjautumiseen liittyvän virheen, perehdy artikkeliin Virheiden vianmääritys. Jos kertakirjautumiseen liittyvät ongelmat johtuvat tunnistetietojen toimittajasta, ota yhteyttä sen tukikeskukseen.

Perehdy erälähetykseen liittyvien ongelmien vianmääritystä varten artikkeliin Erälähetyksen vianmääritys.

Kun otat yhteyttä Adoben asiakaspalveluun ilmoittaaksesi epäillystä kertakirjautumiseen liittyvästä ongelmasta, anna seuraavat tiedot, jotta saat Adoben asiakastuelta nopeaa ja tehokasta palvelua.

• Sellaisten käyttäjätilien määrä, joita ongelma koskee
  • Adoben toimialuenimi
  • Se kirjautumistunnus ja sähköpostiosoite, jota ongelma koskee (oltava samat)
  • Käyttäjän täydelliset yhteystiedot
  • Ongelman ilmenemispäivä ja -aika
  • Näyttökuvia tai video käyttöelämyksen työnkulusta uloskirjautuneessa tilassa ja sen jälkeen kirjautumisyritys osoitteessa www.adobe.com
  • Esittelytyönkulun aikana tallennettu SAML-jäljityksen tuotos. SAML-jäljitys ei edellytä erikoistaitoja tai käyttöoikeutta (sen voivat suorittaa myös muut kuin järjestelmänvalvojat), ja se on käytettävissä monissa selaimissa. (esimerkiksi Firefoxissa ja Chromessa)

Voit käyttää SAML-jäljityksen lisäosaa toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan.

1. Asenna SAML-jäljityksen lisäosa käyttäjän selaimeen.

2. Varmista, että käyttäjä on kirjautunut ulos Adobe-tililtään.

3. Etsi SAML-jäljityksen ikkuna ja napsauta työkalupalkissa olevaa SAML-kuvaketta.

Näyttöön tulee erillinen ikkuna. Siirrä se pois tieltä ja jätä se auki.

4. Siirry osoitteeseen www.adobe.com, valitse Kirjaudu sisään ja jatka sisäänkirjautumista mahdollisimman pitkälle.

5. Siirry ongelman ilmetessä alla olevan näyttökuvan mukaisesti SAML-jäljityksen ikkunaan.

Etsi Orangen SAML-tunnisteen sisältävä POST-rivi, jonka loppuosa on accauthlinktest, ja napsauta sitä.

Kertakirjautumisen tarkistus
  6. Valitse SAML (HTML- ja Parametrit-kohtien vieressä).

7. Kopioi kaikki sisällöt tekstitiedostoon ja sisällytä ne uuteen tukipyyntöön.

8. Voit suorittaa kertakirjautumisen tarkistuksen etsimällä neljä pakollista SAML 2.0 ‑vahvistusta.

1. NameID
    2. FirstName
    3. LastName
    4. Email
    • Tukipyynnön on vastattava täsmällisesti yllä olevaa luetteloa.
    • Tarkista kunkin kohdan vieressä olevat arvot ja varmista, että ne on kaikki annettu.
    • Varmista, että Email- ja NameID-arvot vastaavat toisiaan.
    • Varmista, että Email- ja NameID-arvot on annettu muodoltaan oikein ja että ne ovat täydellisiä.

Kertakirjautuminen epäonnistuu, jos verkon käyttäjätilin ja Adobe-käyttäjätilin nimien välillä on ristiriita.

Ongelmien ilmetessä kannattaa tarkistaa myös Adobe Admin Console: Asetukset - Tunnistetiedot - <napsauta toimialuetta> - Tapahtumalokit. Nämä lokit ovat peräisin SP (Okta) syslogista. Lokin päivittäminen voi kestää muutaman minuutin.