Sisällytä ääntä, videota ja vuorovaikutteisia 3D-objekteja PDF-tiedostoihisi. Lisää tiedostoja suoraan PDF-tiedostoosi tai linkitä Webissä oleviin tiedostoihin.

Huomautus:

Tässä dokumentissa on ohjeet Acrobat DC:tä ja Acrobat 2017:ää varten. Jos käytät Acrobat XI:tä, perehdy Acrobat XI:n ohjeeseen.

Multimedia ja PDF-tiedostot (Acrobat Pro)

Videon, äänen ja vuorovaikutteisen sisällön lisääminen muuttaa PDF-tiedostot monipuolisiksi viestintävälineiksi, jotka tekevät dokumenteista mielenkiintoisempia ja kiehtovampia.

Kaikkea H.264-yhteensopivaa multimediaa voidaan toistaa Adobe Reader 9:ssä ja uudemmissa versioissa. (H.264, joka tunnetaan myös nimellä MPEG-4 part 10, on videopakkausstandardi, jolla saadaan aikaan laadukkaita videotiedostoja kasvattamatta olennaisesti tiedostokokoa.) Videotiedostot voivat olla H.264-yhteensopivia, vaikka muoto ja tiedostonimen tunniste vaihtelevat.

Adobe Readerin vanhemmissa versioissa voidaan toistaa muunmuotoisia mediatiedostoja. Käyttäjien täytyy kuitenkin asentaa oikea sovellus (esimerkiksi QuickTime tai Windows Media Player) multimedian toistamista varten.

Multimediaa voidaan lisätä myös kirjoittamalla videotiedostoon tai suoratoistomediaan viittaava URL-osoite. Tässä on mahdollista käyttää kolmentyyppisiä URL-osoitteita: RTMP, HTTP ja HTTPS. HTTP- ja HTTPS -palvelimet tukevat H.264-yhteensopivia MOV- ja MP4-tiedostoja.

Flashissa kehitetty ja SWF-tiedostoihin (.swf) tallennettu vuorovaikutteinen sisältö voidaan lisätä PDF-tiedostoihin tekstiä täydentäviksi työkaluiksi. Flashissa kehitettyjä sovelluksia ovat esimerkiksi RSS Reader, laskin ja online-kartat.

Multimediatiedostojen lisääminen PDF-tiedostoon

Acrobat Pro tukee .mp3-, .mov- sekä .SWF-tiedostoja ja muita H.264-koodattuja (käyttäen AAC-ääntä) tiedostoja. Muita tiedostotyyppejä voi muuntaa tuettuun muotoon Adobe Media Encoderin avulla. Mp3-äänitiedostoja voi myös lisätä PDF-tiedostoon toistettavaksi missä tahansa ympäristössä.

Huomautus:

FLV- ja F4V-tiedostoja ei enää tueta Acrobatissa ja PDFMakerissa. FLV- ja F4V-tiedostoja ei voi upottaa Acrobatin tai PDFMakerin avulla.

Jos dokumentissa on kuitenkin jo FLV- tai F4V-tiedostoja upotettuna (esimerkiksi PowerPoint-esitys tai Word-tiedosto), se muunnetaan yhä PDF-tiedostoiksi.

1. Avaa PDF-tiedosto.
  2. Valitse Työkalut > Monimuotomedia ja valitse sitten Lisää video -, Lisää ääni - tai Lisää SWF -työkalu.

3. Valitse sivulta alue lisättävää videota tai ääntä varten vetämällä hiirtä tai kaksoisnapsauttamalla. Lisäys-valintaikkuna avautuu.

Jos kaksoisnapsautat sivua, Acrobat Pro sijoittaa videon vasemman yläkulman napsauttamaasi kohtaan. Jos valitset sivulta alueen vetämällä hiirtä, medialeike sijoitetaan alueen sisään. Videon toistoalue on täsmälleen samankokoinen kuin videoruutu (jos Acrobat Pro pystyy lukemaan videoleikkeen mitat).

4. Lisää URL-osoite Nimi-ruutuun tai etsi mediatiedosto valitsemalla Selaa ja valitse sitten Avaa.

Käytä URL-osoitteissa tiedoston täydellistä osoitetta ja videotiedostontunnistetta, kuten .mov tai .mp4.

5. Muuta mediaa tarvittaessa käyttämällä Lisäys-valintaikkunan lisäasetuksia ja napsauta lopuksi OK.

Kaikki asetukset eivät toimi kaikkien mediatyyppien yhteydessä.

Tartu sisällön mittasuhteisiin

Varmistaa, että toistoalue säilyttää alkuperäisen videon tai vuorovaikutteisen sisällön leveys- ja korkeussuhteen.

Näytä lisäasetukset

Esiin tulee lisäasetusten, kuten käynnistysasetusten, toistosäätimien ja videoasetusten valintaikkuna. Käytettävissä olevat asetukset riippuvat lisättävän median muodosta.

Multimedian lisäasetukset (Acrobat Pro)

Jos haluat nähdä multimedian lisäasetukset lisätessäsi videota, ääntä tai vuorovaikutteista sisältöä, valitse Lisää-valintaikkunassa Näytä lisäasetukset.

Voit muuttaa näitä asetuksia myös sen jälkeen, kun multimediasisältö on lisätty PDF-tiedostoon. Kaksoisnapsauta multimedialeikettä objektinvalintatyökalulla (Työkalut > Monimuotomedia > Valitse objekti).

Huomautus:

Videon ja äänen laatuasetuksia voidaan muuttaa vain silloin, kun tiedosto lisätään PDF-tiedostoon.

SWF-välilehti

Näkyy SWF-tiedostoja lisättäessä.

Välitä pikavalikon valinta SWF:ään

SWF-tiedoston kehittäjä voi valita tämän asetuksen, joka korvaa Acrobat Pron pikavalikon SWF-tiedoston luoneen sovelluksen pikavalikolla. Kun käyttäjä napsauttaa SWF-tiedostoa hiiren kakkospainikkeella, alkuperäisen tiedoston mukaiset asetukset tulevat näkyviin.

Käynnistysasetukset-välilehti

Näillä asetuksilla voit määrittää, kuinka mediasisällön toisto aloitetaan ja lopetetaan, missä mediasisältö näkyy ja mitä näkyy silloin, kun mediasisällön toisto ei ole käynnissä.

Aktivointiasetukset

Valitse asetukset, jotka määrittävät, milloin mediasisällön toisto alkaa ja loppuu. Valitse Toistotyyli-valikosta Toista sisältö kelluvassa ikkunassa, jos video tai vuorovaikutteinen sisältö pitää näyttää sivun ulkopuolella. Kun sisältö on kelluvassa ikkunassa, käyttäjä voi lukea sivua ja katsella videota tai sovellusta samanaikaisesti.

Reunuksen leveys

Lisää videon tai vuorovaikutteisen sisällön ympärille mustan reunuksen. Jos kyseessä on ääni, reunus ympäröi julistekuvan.

Julistekuva

Jos haluat käyttää kuvaa, joka ei kuulu lisättävään tiedostoon, valitse Luo juliste tiedostosta. Napsauta Selaa ja etsi kuva, jonka haluat näkyvän silloin, kun video, ääni tai vuorovaikutteinen sisältö ei ole aktiivinen.

Resurssit-välilehti

Tässä välilehdessä näkyvät kaikki tiedostot, jotka tarvitaan SWF-tiedoston toistamiseen. Kun tiedosto näkyy lisättyjen tiedostojen luettelossa, voit napsauttaa sitä ja määrittää sen ominaisuudet.

Ominaisuudet

Kun napsautat Resurssit-luettelossa näkyvää tiedostonimeä, koko nimi (polkuineen) tulee Nimi-kenttään. Voit varmistaa komentosarjojen suorittumisen oikein nimeämällä resursseja uudelleen.

Ohjaimet-välilehti

Määritä tässä välilehdessä, mitkä toistosäätimet ovat käytettävissä.

Teema

Valitse, mitkä toistosäätimet näkyvät videon yhteydessä.

Väri

Avaa väripaletti napsauttamalla tätä ja valitse säätimien väri.

Peittävyys

Määrittää toistosäätimien läpinäkyvyyden.

Piilota ohjaimet automaattisesti

Kun tänä on valittuna, toistosäätimet piilotetaan, kun hiiren osoitin ei ole multimedian päällä.

Video-välilehti

Käytettävissä, kun olet lisäämässä videota.

Esikatsele ja rajaa

Poista leikkeestä turhia ruutuja vetämällä liukusäädinpalkin alla olevia alku- ja loppumerkkejä. Tämä asetus on käytettävissä vain silloin, kun videoleikettä lisätään PDF-tiedostoon ensimmäistä kertaa.

Aseta julistekuva nykyisestä ruudusta

Julistekuva näkyy, kun videon toisto ei ole kesken. Vedä liukusäädinpalkin yläpuolella oleva merkki haluamasi ruudun kohdalle ja valitse sitten Aseta julistekuva nykyisestä ruudusta.

Jaksopisteet

Jaksopisteet-asetuksilla lisätään videoon merkkejä, joilla käynnistetään tiettyjä toimintoja. Esimerkiksi koulutusvideon jaksopisteet voivat toimia linkkeinä tiedostossa tai Webissä oleviin lisätietoihin.

Kun haluat lisätä jaksopisteen, siirrä liukusäädin haluamasi ruudun kohdalle. Napsauta Jaksopisteet-osan plusmerkkiä. Lisää toiminto korostamalla luettelossa oleva jaksopiste ja napsauttamalla Toiminnot.

Huomautus:

Yleensä Jaksopiste-makroja voidaan lisätä vain multimedian luomisen jälkeen. Tämän jälkeen on mahdollista muokata toistoaluetta ja lisätä Jaksopiste-makroja.

Videon lisääminen Word- ja PowerPoint-tiedostoihin (Acrobat Pro)

Acrobat Pro lisää Wordiin ja PowerPointiin toiminnon, jolla voit lisätä .mov, .mp3- tai .SWF-muodossa olevan videon Word- tai PowerPoint-dokumenttiin.

Kun olet lisännyt videon Word-asiakirjaan tai PowerPoint-esitykseen, voit muuntaa tiedoston PDF:ksi ja muokata video-ominaisuuksia tarvittaessa.

1. Valitse Word- tai PowerPoint-tiedostossa sijainti, jossa haluat videon näkyvän.
  2. Napsauta Acrobat-valintanauhan Upota Flash -painiketta.

3. Napsauta Selaa-painiketta ja etsi sitten video, jonka haluat sisällyttää.

4. Muuta videoasetuksia haluamallasi tavalla:
    • Jos videotiedoston muoto ei SWF, aseta julistekuva siirtymällä liukusäätimellä haluamaasi ruutuun. Valitse sitten Aseta julistekuva nykyisestä ruudusta.

• Voit määrittää toistosäädinten näyttötavan valitsemalla haluamasi vaihtoehdon Olemus-valikosta.

• Voit muuttaa videon näyttökokoa valitsemalla Muuta videon koko ja muuttamalla sitten leveyttä ja korkeutta. Videon laatu on paras, kun kuvasuhde säilytetään ennallaan.

5. Muunna video (tarvittaessa) ja lisää se dokumenttiin valitsemalla OK.

Toistoalueen muuttaminen (Acrobat Pro)

1. Valitse Työkalut > Monimuotomedia > Valitse objekti ja napsauta multimediaobjektia.

Kun siirrät työkalun toistoalueelle, toistoalueen reunoihin tulee kahvat, vaikka reunat olisivat näkymättömät.

2. Valitse toistoalue napsauttamalla sitä ja tee sitten jokin seuraavista toimista:
    • Siirrä leikettä vetämällä sen kuvake uuteen kohtaan sivulla.

• Poista leike valitsemalla se ja painamalla Delete-näppäintä.

• Muuta leikeruudun kokoa vetämällä sen jostakin kulmasta, kunnes koko on oikea. Pidä vaihtonäppäintä painettuna, jos haluat säilyttää videoleikkeen oikeat mittasuhteet.