Basisbeginselen

Wat is Illustrator en voor wie is het bestemd?

Adobe Illustrator is de toonaangevende software voor vectorafbeeldingen. Dit pakket wordt wereldwijd gebruikt door tal van ontwerpers die digitaal beeldmateriaal, afbeeldingen en typografie maken voor allerlei media: Gedrukte publicaties, internet, en interactieve, mobiele en videotoepassingen. Meer informatie over Illustrator is beschikbaar op https://helpx.adobe.com/nl/illustrator/how-to/what-is-illustrator.html?set=illustrator--get-started--overview.

Omdat Illustrator deel uitmaakt van Adobe Creative Cloud, hebt u toegang tot de nieuwste updates en toekomstige versies zodra ze beschikbaar zijn. Meer informatie over Creative Cloud.

Wat zijn vectorafbeeldingen en waarom zijn ze belangrijk?

Vectorafbeeldingen zijn naast bitmapafbeeldingen (of rasterafbeeldingen) de meest gebruikte grafische indelingen voor ontwerp. Vectorafbeeldingen, zoals die van Illustrator, zijn resolutieonafhankelijk. Dit betekent dat ze onbeperkt kunnen worden uitvergroot zonder verlies van kwaliteit. Een logo dat in Illustrator is ontworpen kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor een visitekaartje of een reclamebord, met behoud van de nauwkeurigheid en details van het originele ontwerp.

Waar kan ik meer te weten komen over nieuwe functies?

Raadpleeg de pagina Nieuwe functies voor meer informatie.

Waarin verschilt Illustrator van eerdere versies?

Bekijk de Illustrator-versievergelijkingen.

Technische vragen

Wat zijn de minimale systeemvereisten voor Illustrator?

Zie de systeemvereisten voor meer informatie.

Welke hardware wordt aanbevolen om Illustrator sneller te laten werken?

Met native 64-bits ondersteuning kan Illustrator optimaal gebruikmaken van het beschikbare RAM in uw systeem. Veel gebruikers kunnen prestatieverbeteringen realiseren door het RAM uit te breiden. 8 GB RAM is een goede basis, vooral als u meerdere toepassingen tegelijk uitvoert.

Voor de 2015-versie van Illustrator zijn de GPU-prestatiefuncties beschikbaar voor zowel Windows als Mac OS. Te gebruiken met verschillende GPU's. Zie voor meer informatie GPU-prestaties op de helppagina's voor Illustrator .

Wat is GPU-versnelling?

GPU-versnelling (Graphics Processing Unit) levert aanmerkelijk betere prestaties van toepassingen op doordat intensieve handelingen worden overgelaten aan de GPU, terwijl het overige deel van de toepassing via de CPU wordt uitgevoerd. GPU-versnelling voor vectorafbeeldingen is relatief nieuw. Momenteel vindt de meeste rendering van vectorafbeeldingen plaats op de CPU.

Raadpleeg GPU-prestaties op de helppagina's voor Illustrator voor meer informatie.

Wat zijn de aanraakgevoelige functies in Illustrator en hoe gebruik ik ze?

Voor klanten die Windows-tablets gebruiken biedt Illustrator een werkruimte voor aanraken. Deze werkruimte bevat de belangrijkste tools en besturingselementen voor het werken met een drukgevoelige pen en gebaren met meerdere aanrakingen.

In Illustrator kunt u ook gebruikmaken van aanraakfunctionaliteit bij de tools Tekst aanpassen, Vrije transformatie en Padsegment omvormen. Deze aanraakfuncties bieden nieuwe manieren voor natuurlijke, intuïtieve bewegingen rechtstreeks op het scherm wanneer u werkt met multi-touchschermen, zoals de Wacom Cintiq 24HD of Windows-tablets.

Werken mijn bestaande plug-ins met Illustrator?

Plug-ins die zijn ontworpen voor eerdere versies van Illustrator, werken niet met Illustrator en moeten worden bijgewerkt. De leveranciers van de populairste plug-ins hebben hard gewerkt om zo snel mogelijk nieuwe versies beschikbaar te maken. Raadpleeg de pagina Plug-ins voor een overzicht van beschikbare plug-ins. Neem rechtstreeks contact op met de fabrikant van de plug-in voor meer informatie.

Waarom worden Chinese, Japanse en Koreaanse (CJK) lettertypen niet opgenomen in de functie voor bestandspakketten?

CJK-lettertypen zijn niet opgenomen in de pakketmap die is gemaakt met de functie Pakket maken in Illustrator, omdat er voor deze lettertypen locatie-afhankelijke beperkingen gelden. Dit geldt ook voor dezelfde functie in InDesign.

Kan ik de gebruikersinterface van Illustrator veranderen van donkergrijs naar lichtgrijs?

De donkere gebruikersinterface van Illustrator is de standaardinstelling, net als bij andere professionele producten van Adobe zoals Photoshop, InDesign en Adobe Premiere Pro. U kunt de helderheid eenvoudig wijzigen in het dialoogvenster Voorkeuren. Kies Bewerken > Voorkeuren > Gebruikersinterface (Windows) of Illustrator > Voorkeuren > Gebruikersinterface (Mac OS).

Is Illustrator compatibel met Windows 10?

Zie de systeemvereisten voor meer informatie.

Is Illustrator compatibel met macOS X El Capitan (v10.11)?

Zie de systeemvereisten voor meer informatie.

Gratis proefversies

Hoe kom ik aan een proefversie van Illustrator?

Met een gratis Creative Cloud-abonnement kunt u een proefversie downloaden van Illustrator en andere toepassingen in Creative Cloud. Als u overstapt naar het Alle apps-abonnement, kunt u de volledige versie van elke Creative Cloud-toepassing downloaden.

Kan ik mijn proefversie omzetten in een betaald lidmaatschap?

Als er naar uw betaalgegevens wordt gevraagd voordat u Illustrator downloadt, wordt de proefversie automatisch omgezet naar een betaald lidmaatschap als de proefperiode is verlopen. U kunt een betaald lidmaatschap afsluiten op de Creative Cloud-website.

Aankoopopties

Hoe kan ik Illustrator aanschaffen?

Raadpleeg de pagina Creative Cloud-abonnementen voor meer informatie over de aankoopmogelijkheden.

Meer informatie over Illustrator

Hoe ga ik aan de slag met Illustrator?

Raadpleeg Help en ondersteuning bij Illustrator voor alles wat u moet weten, compleet met video’s en stapsgewijze zelfstudies, en uitgebreide productondersteuning van Adobe en onze deskundige gebruikersgemeenschap.

Waar vind ik de handleiding?

De web- en de PDF-versie van de handleiding voor Illustrator staan op de pagina Help bij Illustrator.

Waar vind ik het laatste nieuws over Illustrator?

Volg Illustrator op Facebook en Twitter en bekijk informatieve berichten en zelfstudies op de blog van Illustrator.