Basisbeginselen

Wat is Illustrator CC en voor wie is het bestemd?

Adobe Illustrator CC is de toonaangevende software voor vectorafbeeldingen. Dit pakket wordt wereldwijd gebruikt door tal van ontwerpers die digitaal beeldmateriaal, afbeeldingen en typografie maken voor allerlei media: Gedrukte publicaties, internet, en interactieve, mobiele en videotoepassingen. Meer informatie over Illustrator is beschikbaar op https://helpx.adobe.com/nl/illustrator/how-to/what-is-illustrator.html?set=illustrator--get-started--overview.

Omdat Illustrator CC deel uitmaakt van Adobe Creative Cloud, hebt u toegang tot de nieuwste updates en toekomstige versies zodra ze beschikbaar zijn. Meer informatie over Creative Cloud.

Wat zijn vectorafbeeldingen en waarom zijn ze belangrijk?

Vectorafbeeldingen zijn naast bitmapafbeeldingen (of rasterafbeeldingen) de meest gebruikte grafische indelingen voor ontwerp. Vectorafbeeldingen, zoals die van Illustrator, zijn resolutieonafhankelijk. Dit betekent dat ze onbeperkt kunnen worden uitvergroot zonder verlies van kwaliteit. Een logo dat in Illustrator is ontworpen kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor een visitekaartje of een reclamebord, met behoud van de nauwkeurigheid en details van het originele ontwerp.

Waar kan ik meer te weten komen over nieuwe functies?

Raadpleeg de pagina Nieuwe functies voor meer informatie.

Waarin verschilt Illustrator CC van eerdere versies?

Bekijk de Illustrator-versievergelijkingen.

Technische vragen

Wat zijn de minimale systeemvereisten voor Illustrator CC?

Zie de systeemvereisten voor meer informatie.

Welke hardware wordt aanbevolen om Illustrator CC sneller te laten werken?

Met native 64-bits ondersteuning kan Illustrator CC optimaal gebruikmaken van het beschikbare RAM in uw systeem. Veel gebruikers kunnen prestatieverbeteringen realiseren door het RAM uit te breiden. 8 GB RAM is een goede basis, vooral als u meerdere toepassingen tegelijk uitvoert.

Voor de 2015 versie van Illustrator CC zijn de GPU-prestatiefuncties beschikbaar voor zowel Windows als Mac OS. Te gebruiken met verschillende GPU's. Zie voor meer informatie GPU-prestaties op de helppagina's voor Illustrator CC.

Wat is GPU-versnelling?

GPU-versnelling (Graphics Processing Unit) levert aanmerkelijk betere prestaties van toepassingen op doordat intensieve handelingen worden overgelaten aan de GPU, terwijl het overige deel van de toepassing via de CPU wordt uitgevoerd. GPU-versnelling voor vectorafbeeldingen is relatief nieuw. Momenteel vindt de meeste rendering van vectorafbeeldingen plaats op de CPU.

Raadpleeg GPU-prestaties op de helppagina's voor Illustrator CC voor meer informatie.

Wat zijn de aanraakgevoelige functies in Illustrator CC en hoe gebruik ik ze?

Voor klanten die Windows-tablets gebruiken biedt Illustrator CC een werkruimte voor aanraken. Deze werkruimte bevat de belangrijkste tools en besturingselementen voor het werken met een drukgevoelige pen en gebaren met meerdere aanrakingen.

In Illustrator CC kunt u ook gebruikmaken van aanraakfunctionaliteit bij de tools Tekst aanpassen, Vrije transformatie en Padsegment omvormen. Deze aanraakfuncties bieden nieuwe manieren voor natuurlijke, intuïtieve bewegingen rechtstreeks op het scherm wanneer u werkt met multi-touchschermen, zoals de Wacom Cintiq 24HD of Windows-tablets.

Werken mijn bestaande plug-ins met Illustrator CC?

Plug-ins die zijn ontworpen voor eerdere versies van Illustrator, werken niet met Illustrator CC en moeten worden bijgewerkt. De leveranciers van de populairste plug-ins hebben hard gewerkt om zo snel mogelijk nieuwe versies beschikbaar te maken. Raadpleeg de pagina Plug-ins voor een overzicht van beschikbare plug-ins. Neem rechtstreeks contact op met de fabrikant van de plug-in voor meer informatie.

Waarom worden Chinese, Japanse en Koreaanse (CJK) lettertypen niet opgenomen in de functie voor bestandspakketten?

CJK-lettertypen zijn niet opgenomen in de pakketmap die is gemaakt met de functie Pakket maken in Illustrator CC, omdat er voor deze lettertypen locatie-afhankelijke beperkingen gelden. Dit geldt ook voor dezelfde functie in InDesign CC.

Kan ik de gebruikersinterface van Illustrator CC veranderen van donkergrijs naar lichtgrijs?

De donkere gebruikersinterface van Illustrator CC is de standaardinstelling, net als bij andere professionele producten van Adobe zoals Photoshop, InDesign en Adobe Premiere Pro. U kunt de helderheid eenvoudig wijzigen in het dialoogvenster Voorkeuren. Kies Bewerken > Voorkeuren > Gebruikersinterface (Windows) of Illustrator > Voorkeuren > Gebruikersinterface (Mac OS).

Is Illustrator CC compatibel met Windows 10?

Ja.

Is Illustrator CC compatibel met Mac OS X El Capitan (v10.11)?

Ja.

Gratis proefversies

Hoe kom ik aan een proefversie van Illustrator CC?

Met een gratis Creative Cloud-abonnement kunt u een proefversie downloaden van Illustrator CC en andere toepassingen in Creative Cloud. Als u overstapt naar het Alle apps-abonnement, kunt u de volledige versie van elke Creative Cloud-toepassing downloaden.

Kan ik mijn proefversie omzetten in een betaald lidmaatschap?

Ja. U kunt een proefversie omzetten in een Creative Cloud-abonnement voor alle apps of voor één app door dit aan te schaffen op de Creative Cloud-website. Na aanschaf van het abonnement wordt de proefversie van het desktopproduct automatisch gelicentieerd wanneer u het product opnieuw start.

Aankoopopties

Hoe kan ik Illustrator CC aanschaffen?

Raadpleeg de pagina Creative Cloud-abonnementen voor meer informatie over de aankoopmogelijkheden.

Meer informatie over Illustrator

Hoe ga ik aan de slag met Illustrator CC?

Raadpleeg Help en ondersteuning bij Illustrator CC voor alles wat u moet weten, compleet met video’s en stapsgewijze zelfstudies, en uitgebreide productondersteuning van Adobe en onze deskundige gebruikersgemeenschap.

Waar vind ik de handleiding?

De web- en de PDF-versie van de handleiding voor Illustrator CC staan op de pagina Help bij Illustrator.

Waar vind ik het laatste nieuws over Illustrator?

Volg Illustrator op Facebook en Twitter en bekijk informatieve berichten en zelfstudies op de blog van Illustrator.