Om utdatametoder

En utdatametod beskriver den slutliga målenhet som du använder för att återskapa färgen i PDF-filen, t.ex. en enhet för utskrift av separationer. Utdatametoder åsidosätter arbetsfärgrymder vid visning och utskrift, men de konverterar inte färgerna i PDF-filen.

Obs!

I en PDF/X1-a-arbetsgång beskriver utdatametoden CMYK-arbetsfärgrymden. I en PDF/X-3-arbetsgång används den inbäddade ICC-profilen i utdatametoden för att dynamiskt konvertera eventuella objekt med färghanterad färg till ICC-profilens färgrymd i utdatametoden. I de flesta fall innebär detta CMYK, men det kan också vara RGB eller Gråskala.

Det finns två typer av utdatametoder: En innehåller en inbäddad enhetsprofil som definierar färgrymden för målenheten, t ex U.S. Web Coated (SWOP) v2, den andra är ett namn som definierar målfärgrymden och normalt anger ett standardtryckförhållande. Om en namngiven utdatametod används i stället för en inkluderad profil blir PDF-filen mindre. Men detta är vanligtvis bara möjligt för PDF/X-1a- eller PDF/X-3-filer som inte innehåller färghanterad färg.

Du kan inkludera utdatametoder när du skapar PDF/X- eller PDF/A-filer genom att använda panelen Standarder i dialogrutan Adobe PDF-inställningar. (Du öppnar dialogrutan Adobe PDF-inställningar på olika sätt beroende på vilket program du använder.) Du kan även använda insticksprogram från tredje part för att inkludera utdatametoder. För dokument med namngivna utdatametoder i stället för inkluderade profiler, letar programmet efter den färgprofil som associeras med den namngivna metoden.

Skapa utdatametoder

1. Välj Verktyg > Tryckproduktion > Preflight. Gör något av följande på fliken Utdatametoder i Preflight-inställningar:

• Om du vill skapa en helt ny utdatametod klickar du på ikonen Skapa en ny utdatametod .

• Om du vill skapa en ny utdatametod som baseras på en befintlig väljer du ett alternativ i listan till vänster och klickar på ikonen Duplicera markerad utdatametod . En siffra läggs till efter namnet på den duplicerade utdatametoden.

2. Ange alternativ för utdatametod.

Extrahera en utdatametod för återanvändning

Du kan extrahera en inbäddad utdatametod från en annan PDF-fil och sedan lägga till den i listan över utdatametoder i dialogrutan Preflight-inställningar.

1. Klicka på Konvertera på fliken Utdatametoder i dialogrutan Preflight-inställningar.

2. Leta upp och öppna filen som innehåller den utdatametod som du vill använda.

Utdatametoden visas i slutet av listan och har ett namn som anger att den konverterades från en viss typ av fil, t ex "Konverterad utdatametod från PDF/X-fil".

Exportera en ICC-profil från en utdatametod

1. Välj Verktyg > Tryckproduktion > Preflight. Välj utdatametoden på fliken Utdatametoder i dialogrutan Preflight-inställningar och klicka sedan på Exportera ICC-profil.

2. Ange ett namn och en plats och klicka på Spara.

ICC-profilen visas med övriga ICC-profiler i profilmappen.

Ta bort en utdatametod

1. Välj utdatametoden på fliken Utdatametoder i dialogrutan Preflight-inställningar och klicka sedan på Ta bort .

2. Bekräfta borttagningen.