Hjälpen för Photoshop Lightroom Classic CC (tidigare Lightroom CC) visas.
Inte din version? Du kan visa hjälpen för nya Photoshop Lightroom CC.

Planera din strategi för säkerhetskopiering

Du kan schemalägga katalogsäkerhetskopieringar med regelbundna intervall när du avslutar Lightroom Classic CC. I säkerhetskopieringar som du utför i Lightroom Classic CC inkluderas endast katalogfilen. Du måste säkerhetskopiera dina redigerade foton och allt som exporteras från Lightroom Classic CC separat.

Att ofta och regelbundet göra säkerhetskopior av kataloger är bara en del av vad som bör vara en omfattande strategi för säkerhetskopiering. Så här formulerar du en säkerhetskopieringsstrategi:

• Ju oftare du säkerhetskopierar katalog och foton desto mindre data kan du förlora om en datakrasch eller skador inträffar.
  • Om det är möjligt lagrar du säkerhetskopior av foton och katalog på en separat hårddisk.
  • Du kan använda speciella säkerhetskopieringsprogram för att automatisera processen och synkronisera ändringar mellan dina arbets- och säkerhetskopieringsfiler.
  • Om du oroar dig för att säkerhetskopieringsfilerna kan raderas skapar du extra säkerhetskopior på andra diskar eller på skrivskyddade medier som DVD-skivor.
  • För större säkerhet bör du förvara hårddisken för säkerhetskopiering på en annan plats än din arbetshårddisk, helst på en annan plats eller i ett brandsäkert kassaskåp.
  • Överväg att kopiera bilderna när du importerar dem. Kom ihåg att det bara ger dig en kopia av dina originalfoton, inte dina redigerade bilder. Se Säkerhetskopiera foton vid import.
Som standard sparar säkerhetskopior av kataloger på följande platser:

• Windows: \Users\[användarnamn]\Pictures\Lightroom\[katalognamn]\Backups\
  • Mac OS: /Users/[användarnamn]/Pictures/Lightroom/[katalognamn]/Backups/
I mappen "Backups" skapas en mapp med tid och datum för säkerhetskopian med följande format: ÅÅÅÅ-MM-DD HHMM. (Tiden anges i 24-timmarsformat utan kolon mellan timmar och minuter.) Den säkerhetskopierade katalogen sparas i den datummärkta mappen med samma namn som arbetskatalogen.

En ny katalog skapas varje gång en säkerhetskopia skapas i Lightroom Classic CC. Om du vill spara utrymme på hårddisken kan du ta bort eller komprimera gamla säkerhetskopior. Se även till att du har skrivbehörighet på den plats där du sparar din säkerhetskopia.

Obs!

Du bör inte köra Time Machine-säkerhetskopiering eller -återställningsåtgärder i macOS när du använder Lightroom Classic CC.

Obs!

I macOS går det inte att komprimera kataloger som är större än 4 GB till .zip-filer med hjälp av Lightroom Classic CC/Lightroom 6.1. Det beror på att standardverktyget för att packa upp .zip-filer i OS X inte kan hantera arkiv som är större än 4 GB och rapporterar att sådana .zip-filer med kataloger är "skadade".

Schemalägga säkerhetskopiering av kataloger

1. Välj Redigera > Kataloginställningar (Windows) respektive Lightroom Classic CC > Kataloginställningar (macOS).
  2. Välj ett alternativ på menyn Säkerhetskopiera katalog i området Säkerhetskopia i panelen Allmänt:

När Lightroom Classic CC avslutas nästa gång

Katalogen säkerhetskopieras nästa gång du avslutar Lightroom Classic CC och alternativet Säkerhetskopiera katalog ändras till Aldrig.

Varje gång Lightroom Classic CC avslutas

Katalogen säkerhetskopieras när du avslutar Lightroom Classic CC, vilket innebär att du alltid säkerhetskopierar ändringar från den aktuella arbetssessionen.

En gång om dagen, när Lightroom Classic CC avslutas

Katalogen säkerhetskopieras första gången du avslutar Lightroom Classic CC en viss dag. Om du avslutar Lightroom Classic CC flera gånger om dagen kommer eventuella ytterligare ändringar inte att säkerhetskopieras förrän nästa dag.

En gång i veckan, när Lightroom Classic CC avslutas

Katalogen säkerhetskopieras en gång i veckan. Om du avslutar Lightroom Classic CC flera gånger i veckan kommer eventuella ytterligare ändringar inte att säkerhetskopieras förrän nästa vecka.

En gång i månaden, när Lightroom Classic CC avslutas

Katalogen säkerhetskopieras en gång i månaden. Om du avslutar Lightroom Classic CC flera gånger i månaden kommer eventuella ytterligare ändringar inte att säkerhetskopieras förrän nästa månad.

Aldrig

Inga säkerhetskopieringar utförs i Lightroom Classic CC. (Rekommenderas inte.)

Säkerhetskopiera en katalog automatiskt

1. Avsluta Lightroom Classic CC under en schemalagd säkerhetskopiering i dina kataloginställningar.

2. I dialogrutan Säkerhetskopiera katalog klickar du på Säkerhetskopiera för att säkerhetskopiera katalogen på standardplatsen och stänga Lightroom Classic CC.

Du kan också välja något av följande innan du klickar på Säkerhetskopiera:

Mapp för säkerhetskopia

Standardplatsen för säkerhetskopior för Lightroom Classic CC. Klicka på Välj för att säkerhetskopiera till en annan plats.

Testa integriteten före säkerhetskopiering

Testa om det finns skadade filer i katalogen innan säkerhetskopieringen slutförs i Lightroom Classic CC. Det tar längre tid att säkerhetskopiera katalogen när integriteten testas, men det minskar risken för förlust av data.

Obs!

Du kan även testa katalogintegriteten när du öppnar en katalog. I panelen Allmänt i dialogrutan Inställningar väljer du Använd den här katalogen vid start > Fråga när Lightroom Classic CC startas. Starta sedan Lightroom Classic CC. I dialogrutan Välj katalog väljer du Testa katalogens integritet och klickar på Öppna.

Optimera katalogen efter säkerhetskopiering

Rensar och omorganiserar databasfilen så att den blir snabbare och mer effektiv.

Hoppa över tills i morgon

Om du har valt att säkerhetskopiera katalogen en gång om dagen så klickar du här för att skjuta upp säkerhetskopieringen en dag.

Hoppa över tills nästa vecka

Om du har valt att säkerhetskopiera katalogen en gång i veckan så klickar du här för att skjuta upp säkerhetskopieringen en vecka.

Hoppa över tills nästa månad

Om du har valt att säkerhetskopiera katalogen en gång i månaden så klickar du här för att skjuta upp säkerhetskopieringen en månad.

Hoppa över

Klicka om du vill att skjuta upp säkerhetskopieringen till nästa gång du avslutar Lightroom Classic CC.

Dialogrutan Säkerhetskopiera katalog i Lightroom Classic CC

Säkerhetskopiera en katalog manuellt

1. Välj Redigera > Kataloginställningar (Windows) eller Lightroom > Kataloginställningar (Mac OS).

2. Välj Säkerhetskopiera katalog > När Lightroom Classic CC avslutas nästa gång.

Säkerhetskopiera katalog nästa gång Lightroom CC avslutas
  3. Stäng fönstret och avsluta Lightroom Classic CC.

Återställa en katalogsäkerhetskopia

1. Välj Arkiv > Öppna katalog.
  2. Bläddra efter den säkerhetskopierade katalogfilen.
  3. Markera den säkerhetskopierade .lrcat-filen och klicka sedan på Öppna.
  4. (Valfritt) Ersätt den ursprungliga katalogen genom att kopiera den säkerhetskopierade katalogen över den ursprungliga katalogen.

Videosjälvstudie: Säkerhetskopiera din katalog

Videosjälvstudie: Säkerhetskopiera din katalog
Adobe TV