Voorkeuren

Laat Illustrator zo soepel mogelijk werken, op een manier die aansluit op uw specifieke workflow, door de voorkeuren af te stemmen op uw wensen.

Er worden talloze programma-instellingen opgeslagen in het bestand Adobe Illustrator Prefs, waaronder de algemene weergaveopties, opties voor het opslaan van bestanden, opties voor de prestaties, opties voor tekst en opties voor plug-ins en werkschijven. Van deze opties worden de meeste ingesteld in het dialoogvenster Voorkeuren. Voorkeuren worden elke keer opgeslagen als u de toepassing afsluit.

Onverwachte gebeurtenissen kunnen duiden op een beschadigd voorkeurenbestand. Als u vermoedt dat het voorkeurenbestand is beschadigd, herstel dan de standaardinstellingen van de voorkeuren.

Een dialoogvenster voor voorkeuren openen

1. Voer een van de volgende handelingen uit:

• (Windows) Kies Bewerken > Voorkeuren > [naam van voorkeursset].

• (macOS) Kies Illustrator > Voorkeuren > [naam van voorkeursset].

• Klik, terwijl u niets hebt geselecteerd, op de knop Voorkeuren in het regelpaneel.

Preferences-option_control-panel_2
    De knop Voorkeuren in het regelpaneel

2. Selecteer een optie in het menu links van het dialoogvenster Voorkeuren om een andere set voorkeuren in te schakelen.

Voorkeuren van Illustrator instellen

Het voorkeurenbestand van Illustrator bevat de opdracht- en deelvensterinstellingen van Illustrator. Wanneer u Illustrator opent, worden de posities van de deelvensters en opdrachten opgeslagen in het voorkeurenbestand. Verwijder het voorkeurenbestand als u de standaardinstellingen voor Illustrator wilt herstellen of de huidige instellingen wilt wijzigen. Illustrator maakt automatisch een voorkeurenbestand wanneer u Illustrator opnieuw opstart en een bestand opslaat.

De standaardvoorkeuren handmatig herstellen

• Verwijder het bestand Adobe Illustrator Prefs of geef het een nieuwe naam. Wanneer u Illustrator opnieuw opstart, wordt een nieuw voorkeurenbestand gemaakt op de oorspronkelijke locatie.

Voorkeuren snel herstellen met een sneltoets

• Houd Alt+Control+Shift (Windows) of Option+Command+Shift (macOS) ingedrukt als u Illustrator start. U wordt gevraagd of u de huidige instellingen wilt verwijderen. De volgende keer dat u Illustrator start, worden nieuwe voorkeurenbestanden gemaakt.

Afhankelijk van uw besturingssysteem vindt u het voorkeurenbestand van Illustrator op een van de volgende locaties:

macOS

<OSDisk>/Users/<username>/Library/Preferences/Adobe Illustrator <version number> Settings/en_US*/Adobe Illustrator Prefs

Windows

<OSDisk>\Users\<username>\AppData\Roaming\Adobe\Adobe Illustrator <version number> Settings\en_US*\x64\Adobe Illustrator Prefs

Opmerkingen:

• Vervang <versienummer> door de volgende waarden, afhankelijk van de Illustrator-versie die u op uw systeem hebt geïnstalleerd:
Versie van Illustrator CC Versienummer
CC oktober 2017 22
CC 2017 21
CC 2015.3 20
CC 2015 19
CC 2014 18
CC 17
  • De mapnaam kan variëren, afhankelijk van de geïnstalleerde taalversie.
  • In Windows is de map Application Data standaard verborgen. Als u deze map zichtbaar wilt maken, klikt u in het Configuratiescherm op Mapopties en vervolgens op het tabblad Weergave. Selecteer in het deelvenster Geavanceerde instellingen de optie Verborgen bestanden en mappen weergeven of de optie Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven.
  • Als u het voorkeurenbestand niet kunt vinden, gebruik dan de zoekfunctie van uw besturingssysteem om te zoeken naar AIPrefs (Windows) of Adobe Illustrator Prefs (macOS).

Plug-ins

Plug-ins zijn programma's waarmee functies aan Adobe Illustrator worden toegevoegd. Een aantal plug-ins voor speciale effecten wordt bij het programma geleverd en wordt automatisch in de map Plug-ins in de programmamap van Illustrator geïnstalleerd.

U kunt alle in de handel verkrijgbare plug-ins installeren die voor gebruik met Photoshop of Illustrator zijn ontworpen. Gebruik het installatieprogramma als dat is meegeleverd om een plug-in van Adobe te installeren. Als geen installatieprogramma is meegeleverd, sleept u een kopie van de plug-in naar de map Plug-ins in de programmamap van Illustrator. Start Illustrator opnieuw zodat de plug-in wordt geactiveerd. Als u een plug-in van een andere fabrikant wilt installeren, volgt u de installatie-instructies voor die plug-in.

Opmerking:

De open architectuur van het programma Adobe Illustrator maakt het mogelijk dat ontwikkelaars buiten Adobe functies maken die vanuit Adobe Illustrator kunnen worden gebruikt. Ga naar www.adobe.com als u plug-ins wilt maken die compatibel zijn met Adobe Illustrator.