Stalen zijn benoemde kleuren, tinten, verlopen en patronen. De stalen die zijn gekoppeld aan een document, worden weergegeven in het deelvenster Stalen. Stalen kunnen afzonderlijk of in groepen worden weergegeven.
U kunt bibliotheken met stalen uit andere Illustrator-documenten en verschillende kleursystemen openen. Stalenbibliotheken worden weergegeven in aparte deelvensters en worden niet met het document opgeslagen.
Het deelvenster Stalen en de deelvensters met stalenbibliotheken kunnen de volgende typen stalen bevatten:
Proceskleuren
Een proceskleur wordt gedrukt met een combinatie van vier standaardprocesinkten: cyaan, magenta, geel en zwart. Standaard definieert Illustrator nieuwe stalen als proceskleuren.
Algemene proceskleuren
Wanneer u een algemene kleur bewerkt, wordt deze automatisch overal in uw illustratie bijgewerkt. Alle steunkleuren zijn algemene kleuren, maar er zijn zowel algemene als lokale proceskleuren. U kunt algemene kleurstalen herkennen aan het pictogram voor algemene kleuren (in de lijstweergave van het deelvenster) of aan het driehoekje in de hoek onderaan (in de miniatuurweergave van het deelvenster).
Steunkleuren
Een steunkleur is een vooraf gemengde inkt die in plaats van of in aanvulling op CMYK-procesinkten wordt gebruikt. U kunt steunkleurstalen herkennen aan het pictogram voor steunkleuren (in de lijstweergave van het deelvenster) of aan een stip in de hoek onderaan (in de miniatuurweergave van het deelvenster).
Verlopen
Een verloop is een geleidelijke overvloeiing van twee of meer kleuren of tinten van dezelfde kleur of van verschillende kleuren. Verloopkleuren kunnen worden toegewezen als CMYK-proceskleuren, RGB-kleuren of als een steunkleur. Transparantie die wordt toegepast op een verloopstop, blijft behouden wanneer het verloop wordt opgeslagen als een verloopstaal. De verhoudingen en de hoekwaarden van elliptische verlopen (die worden gemaakt door de verhoudingen of de hoek van een radiaal verloop aan te passen) worden niet opgeslagen.
Patronen
Patronen zijn herhaalde (naast elkaar geplaatste) paden, samengestelde paden, tekst met effen vullingen of zonder vulling.
Geen
Als u de staal Geen selecteert, verwijdert u de lijn of vulling van een object. U kunt deze staal niet bewerken of verwijderen.
Registratie
Het staal Registratie is een intern staal waarmee objecten worden gevuld of omlijnd om te worden afgedrukt op elke kleurscheiding van een PostScript-printer. Zo gebruiken registratietekens bijvoorbeeld de kleur Registratie, waardoor de drukplaten nauwkeurig op een drukpers kunnen worden uitgelijnd. Deze staal kunt u niet verwijderen.
Opmerking: Als u de registratiekleur voor tekst gebruikt en het bestand vervolgens scheidt en afdrukt, wordt de tekst mogelijk niet goed geregistreerd en kan de zwarte inkt er vaal uit komen te zien. Als u dit wilt vermijden, kunt u voor tekst beter zwarte inkt gebruiken.
Kleurgroepen
Kleurgroepen kunnen proceskleuren, steunkleuren en algemene proceskleuren bevatten, maar ze kunnen geen patroon-, verloop- of registratiestalen of het staal Geen bevatten. U kunt kleurgroepen baseren op harmonieën met gebruik van het deelvenster Kleurengids of het dialoogvenster Kleuren bewerken/Illustratie opnieuw kleuren. Als u bestaande stalen in een kleurgroep wilt plaatsen, selecteert u de gewenste stalen en klikt u in het deelvenster Stalen op het pictogram Nieuwe kleurgroep . U kunt een kleurgroep herkennen aan het mappictogram
.
U kunt ook tinten maken in het deelvenster Stalen. Een tint is een algemene proces- of steunkleur met een gewijzigde intensiteit. Tinten van dezelfde kleur zijn elkaar gekoppeld, dus als u de kleur van een tintstaal bewerkt, wordt de kleur van alle gekoppelde tintstalen (en de objecten die met die stalen zijn getekend) ook gewijzigd. De tintwaarden blijven echter hetzelfde. Tinten worden aangegeven aan de hand van een percentage (in de lijstweergave van het deelvenster Stalen).
In het deelvenster Stalen (Venster > Stalen) kunt u alle documentkleuren, verlopen en patronen beheren. U kunt al deze elementen een naam geven en deze opslaan, zodat u ze altijd bij de hand hebt. Wanneer de vulling of lijn van een geselecteerd object een kleur, verloop, patroon of tint bevat die is toegepast vanuit het deelvenster Stalen, wordt het toegepaste staal gemarkeerd in het deelvenster Stalen.

A. Steunkleur B. Proceskleur C. Vulling of lijn van Geen D. Staal Registratie (wordt afgedrukt op alle platen) E. CMYK-symbool (wanneer het document is geopend in de CMYK-modus) F. RGB-symbool (wanneer het document is geopend in de RGB-modus) G. Menu Staalbibliotheek H. Deelvenster Kleurthema's openen I. Geselecteerde stalen en kleurgroepen toevoegen aan mijn huidige bibliotheek J. Menu Staaltypen tonen K. Staalopties L. Nieuwe kleurgroep M. Nieuw staal N. Staal verwijderen
Als u in het deelvenster Stalen alleen de kleuren wilt zien die in een document worden gebruikt, kunt u alle ongebruikte stalen selecteren en deze vervolgens verwijderen.
Als u de hele groep wilt selecteren, klikt u op het pictogram van de kleurgroep
.
Klik op afzonderlijke stalen om de stalen in de groep te selecteren.
Opmerking:
Als u de geselecteerde kleurgroep wilt bewerken, zorgt u ervoor dat er geen illustraties zijn geselecteerd en klikt u op de knop Kleurgroep bewerken of dubbelklikt u op de kleurgroepmap. Als u de geselecteerde kleurgroep wilt bewerken en de wijzigingen op geselecteerde illustraties wilt toepassen, klikt u op de knop Kleuren bewerken of toepassen
of dubbelklikt u op de kleurgroepmap. Zie Kleuren bewerken in het dialoogvenster Kleuren bewerken voor meer informatie.
Staalbibliotheken zijn verzamelingen vooraf ingestelde kleuren, waaronder inktbibliotheken zoals PANTONE, HKS, Trumatch, FOCOLTONE, DIC, TOYO en de per thema gegroepeerde bibliotheken, zoals camouflage, natuur, Grieks en edelstenen.
Wanneer u een stalenbibliotheek opent, wordt deze weergegeven in een nieuw deelvenster (niet in het deelvenster Stalen). U kunt de stalen in een stalenbibliotheek op dezelfde manier selecteren, sorteren en weergeven als in het deelvenster Stalen. U kunt echter geen stalen toevoegen aan, verwijderen uit of bewerken in het deelvenster met stalenbibliotheken.
Opmerking:
Als u een stalenbibliotheek automatisch wilt openen wanneer u Illustrator start, kiest u Blijvend in het deelvenstermenu van de stalenbibliotheek.
Opmerking:
PANTONE-kleurenbibliotheken bevinden zich in de submap Kleurenboeken (Staalbibliotheken > Kleurenboeken > PANTONE...).
Sleep een of meer stalen van het deelvenster van de stalenbibliotheek naar het deelvenster Stalen.
Selecteer de stalen die u wilt toevoegen en kies Toevoegen aan stalen in het deelvenstermenu van de bibliotheek.
Pas een staal toe op een object in het document. Als het om een algemeen staal of een steunkleurstaal gaat, wordt dit staal automatisch toegevoegd aan het deelvenster Stalen.
Selecteer een kleur met de Kleurkiezer of het deelvenster Kleur of selecteer een object met de gewenste kleur. Sleep vervolgens de kleur uit het deelvenster Tools of Kleur naar het deelvenster Stalen.
Klik in het deelvenster Stalen op de knop Nieuw staal of selecteer Nieuw staal in het deelvenstermenu. Selecteer in het dialoogvenster dat dan wordt weergegeven de optie Algemeen als u een algemene kleur wilt instellen voor het staal. Stel de overige staalopties in en klik op OK. (Zie Staalopties.)
Selecteer een kleur met de Kleurkiezer of het deelvenster Kleur of selecteer een object met de gewenste kleur. Houd vervolgens Ctrl (Windows) of Command (Mac OS) ingedrukt en sleep de kleur uit het deelvenster Tools of Kleur naar het deelvenster Stalen.
Houd Ctrl (Windows) of Command (Mac OS) ingedrukt en klik in het deelvenster Stalen op de knop Nieuw staal of kies Nieuw staal in het deelvenstermenu. Selecteer Steunkleur als kleurtype in het dialoogvenster dat dan wordt weergegeven. Stel de overige staalopties in en klik op OK. (Zie Staalopties.)
-
Sleep de verloopvulling uit het vak Vulling van het deelvenster Tools of het deelvenster Kleur naar het deelvenster Stalen.
Klik in het deelvenster Verloop op het verloopmenu (naast het verloopvak) en klik op het pictogram Opslaan in stalenbibliotheek
.
Klik in het deelvenster Stalen op de knop Nieuw staal of selecteer Nieuw staal in het deelvenstermenu. Geef een staalnaam op in het dialoogvenster dat dan wordt weergegeven en klik op OK. (Zie Staalopties.)
U kunt automatisch alle kleuren uit de geselecteerde illustratie of alle kleuren in uw document toevoegen aan het deelvenster Stalen. Illustrator zoekt de kleuren die nog niet in het deelvenster Stalen staan, zet eventuele proceskleuren om in algemene kleuren en voegt deze als nieuwe stalen toe aan het deelvenster.
Wanneer u automatisch kleuren toevoegt aan het deelvenster Stalen, worden alle kleuren in het document opgenomen, met uitzondering van:
Kleuren in dekkingsmaskers (wanneer de bewerkingsmodus van het dekkingsmasker niet actief is)
Geïnterpoleerde kleuren in overvloeiingen
Kleuren in afbeeldingspixels
Hulplijnkleuren
Kleuren in objecten die zich binnen samengestelde vormen bevinden en die niet zichtbaar zijn
Als u een verloopvulling, patroonvulling of symboolexemplaar wijzigt in een nieuwe algemene kleur, wordt de kleur toegevoegd als een nieuw staal en blijft het oorspronkelijke kleurstaal behouden.
Als u alle stalen uit een ander document wilt importeren, kiest u Staalbibliotheek openen > Andere bibliotheek in het menu van het deelvenster Stalen. Selecteer het bestand waaruit u stalen wilt importeren en klik op Openen. De geïmporteerde stalen worden weergegeven in een deelvenster van een stalenbibliotheek, niet in het deelvenster Stalen.
Als u afzonderlijke stalen uit een ander document wilt importeren, kopieert en plakt u objecten waarin de desbetreffende stalen worden gebruikt. De geïmporteerde stalen worden weergegeven in het deelvenster Stalen.
Opmerking:
Als geïmporteerde stalen voor steunkleuren of algemene proceskleuren dezelfde naam maar andere kleurwaarden hebben dan al in het document voorkomende stalen, is er sprake van een stalenconflict. In geval van dergelijke conflicten blijven de kleurwaarden van bestaande stalen behouden en worden geïmporteerde stalen automatisch samengevoegd met de bestaande stalen. Bij conflicten met de proceskleur wordt het dialoogvenster Staalconflict weergegeven en blijven de kleurwaarden van bestaande stalen automatisch behouden. U kunt Stalen toevoegen kiezen om de stalen toe te voegen door een nummer toe te voegen aan de conflicterende staalnamen, of u kunt Stalen samenvoegen kiezen om de stalen samen te voegen met gebruikmaking van de kleurwaarden van de bestaande stalen.
U kunt effen kleurstalen die u in Photoshop, Illustrator en InDesign hebt gemaakt, met andere gebruikers delen door ze op te slaan in een stalenbibliotheek voor uitwisseling. Zolang de kleurinstellingen zijn gesynchroniseerd, zijn de weergegeven kleuren in alle apps identiek.
Opmerking:
Vanuit het deelvenster Kleurthema's (voorheen het deelvenster Kuler) kunt u kleurgroepstalen maken en delen. Zie Het deelvenster Kleurthema's.
-
Opmerking:
De volgende typen kleurstalen kunt u niet delen met toepassingen: patronen, verlopen en het staal Registratie uit Illustrator of InDesign; alsmede verwijzingen naar kleurenboeken, HSB-, XYZ-, duotoon-, monitorRGB-, dekking-, totale inkt- en webRGB-stalen uit Photoshop. Deze typen kleurstalen worden automatisch uitgesloten wanneer u stalen opslaat voor uitwisseling.
-
Voer een van de volgende handelingen uit:
- Klik op het pictogram Geselecteerde stalen en kleurgroepen toevoegen aan mijn huidige bibliotheek in het deelvenster Stalen.
- Kies Staalopties in het deelvenstermenu en selecteer Toevoegen aan mijn bibliotheek. Klik vervolgens op OK.
- Kies Staalbibliotheek opslaan als ASE of Staalbibliotheek opslaan als AI in het menu van het deelvenster Stalen en sla de staalbibliotheken op in een toegankelijke locatie.
Opmerking:
Als u een bibliotheek laadt met stalen met identieke namen, worden de definities van de stalen met de identieke namen overschreven. Zorg ervoor dat de staalnamen uniek zijn.
U kunt de stalen in het deelvenster Stalen beheren door ze te dupliceren, te groeperen, te vervangen, samen te voegen of te verwijderen. U kunt ook staalopties opgeven, zoals staalnaam, kleurtype, kleurmodus of voorvertoning.
Maak een kleurgroep als u specifieke kleuren wilt groeperen in het deelvenster Stalen. U kunt bijvoorbeeld een kleurgroep maken voor de kleuren die u selecteert in het dialoogvenster Kleurengids. Wanneer u een kleurgroep opslaat in het dialoogvenster Kleuren bewerken, wordt deze automatisch ook opgeslagen als een kleurgroep in het deelvenster Stalen. U kunt een set effen kleurstalen ook handmatig groeperen.
Als u een staal wilt vervangen, houdt u Alt (Windows) of Option (Mac OS) ingedrukt en sleept u de kleur of het verloop van het deelvenster Kleur, het deelvenster Verloop, een object of het deelvenster Tools naar het deelvenster Stalen, waarbij u het te vervangen staal markeert.
Als u een bestaande kleur of een bestaand verloop of patroon vervangt in het deelvenster Stalen, wordt de nieuwe kleur of het nieuwe verloop of patroon toegepast in alle objecten in het bestand die die staalkleur bevatten. De enige uitzondering hierop geldt voor proceskleuren waarbij de optie Algemeen niet is geselecteerd in het deelvenster Staalopties.
Als u meerdere stalen wilt samenvoegen, selecteert u twee of meer stalen en kiest u Stalen samenvoegen in het menu van het deelvenster Stalen. De naam en de kleurwaarde van het staal dat u het eerst hebt geselecteerd, vervangen deze voor alle andere geselecteerde stalen.
Als u stalen wilt verwijderen, selecteert u de desbetreffende stalen. Selecteer Staal verwijderen in het deelvenstermenu, klik op de knop Staal verwijderen of sleep de geselecteerde stalen naar de knop Staal verwijderen.
Wanneer u een steunkleurstaal of algemene proceskleurstaal verwijdert (of een patroon of verloop met een steun- of algemene proceskleur), worden alle objecten met deze kleuren naar de niet-algemene proceskleurequivalenten omgezet.
Als u staalopties wilt instellen, dubbelklikt u op een bestaand staal of selecteert u Nieuw staal in het menu van het deelvenster Stalen.
Kleurmodus
Hiermee bepaalt u de kleurmodus van het staal.
Nadat u de gewenste kleurmodus hebt geselecteerd, kunt u de kleurschuifregelaars gebruiken om de kleur aan te passen. Als u een kleur selecteert die niet webveilig is, wordt er een waarschuwingskubus weergegeven. Klik op de kubus om over te schakelen naar de dichtstbijzijnde webveilige kleur, die rechts van de kubus wordt weergegeven. Als u een kleur selecteert die buiten de kleuromvang valt, wordt er een waarschuwingsdriehoekje
weergegeven. Klik op het driehoekje om naar het dichtstbijzijnde CMYK-equivalent (rechts van het driehoekje) te gaan.
Voorvertoning
Hiermee geeft u kleuraanpassingen weer voor alle objecten waarop het staal is toegepast.
