Visuele zelfstudie - Een masker maken

Een knipmasker is een object waarvan de vorm andere illustraties maskeert, zodat alleen de gebieden binnen de vorm zichtbaar zijn. De illustratie wordt dus bijgeknipt naar de vorm van het masker. Het is een handige manier om een 'uitgesneden' afbeelding te maken zonder in Photoshop een echte uitgesneden afbeelding te moeten maken.

Volg de onderstaande stappen om een knipmasker rond een gedeelte van een afbeelding te maken.

Voor en na uitknipmasker

Open een afbeelding in Illustrator

Stel de kleuren in op zwarte lijn en geen vulling

Selecteer de tool Rechthoek

Klik en sleep om een rechthoek te tekenen rond het gebied dat u zichtbaar wilt maken met het masker

De rechthoek wordt automatisch geselecteerd

Kies de tool Selecteren

Houd Shift ingedrukt en klik op de afbeelding

Uw afbeelding en de rechthoek worden tegelijkertijd geselecteerd

Ga naar Object > Knipmasker > Maken

Het masker is toegepast op de afbeelding

Stappen

1. Open een afbeelding in Illustrator. Hiervoor gaat u naar Bestand > Plaatsen en selecteert u de afbeelding. U kunt de afbeelding ook vanaf uw bureaublad in Illustrator slepen.

2. Stel de kleuren in op zwarte lijn en geen vulling.

3. Selecteer de tool Rechthoek.

4. Klik en sleep om een rechthoek te tekenen rond het gebied dat u zichtbaar wilt maken met het masker.

5. De rechthoek wordt automatisch geselecteerd.

6. Kies de tool Selecteren.

7. Houd Shift ingedrukt en klik op de afbeelding. Hiermee selecteert u tegelijkertijd de afbeelding en de rechthoek.

8. Ga naar Object > Knipmasker > Maken.

9. Het masker is toegepast op de afbeelding!