Ontdek hoe u tekst toevoegt en opmaakt in Live View of de Codeweergave of door tekst en de bijbehorende eigenschappen te extraheren uit PSD-bestanden.
Als u tekst wilt toevoegen aan een Dreamweaver-document, kunt u rechtstreeks tekst in het documentvenster typen of tekst knippen en plakken. U kunt ook tekst uit andere documenten importeren.
Als u tekst in een Dreamweaver-document plakt, kunt u de opdracht Plakken of Plakken speciaal gebruiken. Met de opdracht Plakken speciaal kunt u de opmaak van de geplakte tekst op verschillende manieren opgeven. Als u bijvoorbeeld tekst uit een opgemaakt Microsoft Word-document in een Dreamweaver-document wilt plakken maar alle opmaak wilt verwijderen zodat u uw eigen CSS-stijlpagina op de geplakte tekst kunt toepassen, kunt u de tekst selecteren in Word, deze naar het Klembord kopiëren en met de opdracht Plakken speciaal de optie selecteren waarmee u alleen tekst plakt.
Als u de opdracht Plakken gebruikt voor het plakken van tekst uit andere applicaties, kunt u plakvoorkeuren instellen als standaardopties.
Met Control+V (Windows) en Command+V (Macintosh) wordt altijd alleen tekst (zonder opmaak) geplakt in de codeweergave.
Als u Bewerken > Plakken speciaal selecteert, kunt u verschillende opmaakopties voor plakken selecteren.
U kunt ook tekst plakken met de volgende sneltoetsen:
Optie Plakken |
Sneltoets |
---|---|
Plakken |
Control+V (Windows) Command+V (Macintosh) |
Plakken speciaal |
Control+Shift+V (Windows) Command+Shift+V (Macintosh) |
Bepaalde speciale tekens worden in HTML weergegeven met een naam of een getal, aangeduid als een entiteit. HTML bevat entiteitsnamen voor tekens als het copyrightsymbool (©), het en-teken (&) en het gedeponeerd-handelsmerksymbool (®). Elke entiteit heeft zowel een naam (bijvoorbeeld —) als een numeriek equivalent (zoals —).
HTML gebruikt de punthaken <> in de code, maar u wilt mogelijk de speciale tekens voor groter dan of kleiner dan gebruiken zonder dat Dreamweaver ze interpreteert als code. Gebruik in dit geval > voor groter dan (>) en < voor kleiner dan (<).
Veel benoemde entiteiten worden niet correct weergegeven in een groot aantal oudere browsers.
Selecteer de naam van het teken in het vervolgmenu Invoegen > HTML > Teken.
Ga naar de categorie HTML van de invoegbalk, klik op de optie Tekens en selecteer het gewenste teken in het pop-upmenu.
Er zijn heel wat andere speciale tekens beschikbaar; om er een te selecteren, selecteert u Invoegen > HTML > Teken > Overige..., of klikt u op de knop Tekens in de categorie HTML van het deelvenster Invoegen en selecteert u de optie Andere lettertekens. Selecteer een teken uit het dialoogvenster Andere lettertekens en klik op OK.
In HTML kan er maar één spatie tussen tekens staan. Als u meer spaties wilt toevoegen in een document, moet u een vaste spatie invoegen. U kunt een voorkeur instellen waarmee automatisch vaste spaties worden toegevoegd in een document.
Selecteer Invoegen > HTML > Speciale tekens > Vaste spaties.
Druk op Control+Shift+spatiebalk (Windows) of Option+spatiebalk (Macintosh).
Selecteer in het deelvenster Invoegen de optie HTML, klik op de knop Tekens en selecteer de optie Vaste spaties.
De manier van werken van Dreamweaver lijkt op die van heel wat tekstverwerkingstoepassingen: om een nieuwe alinea te maken, drukt u op Enter (Windows) of op Return (Macintosh). Webbrowsers voegen automatisch een lege regel met witruimte in tussen alinea's. U kunt één regel witruimte tussen alinea's toevoegen door een regeleinde in te voegen.
Druk op Shift+Enter (Windows) of Shift+Return (Macintosh).
Selecteer Invoegen > HTML > Speciale tekens > Regeleinde.
Selecteer in het deelvenster Invoegen de optie HTML, klik op de knop Tekens en selecteer Regeleinde.
U kunt een genummerde lijst (in rangorde), een lijst met opsommingstekens (zonder volgorde) en definitielijsten maken op basis van bestaande tekst of met nieuwe tekst die u in het documentvenster typt.
Voor definitielijsten worden geen voorlooptekens, zoals opsommingstekens of nummers, gebruikt. Ze worden vaak gebruikt in woordenlijsten of beschrijvingen. Lijsten kunnen ook worden genest. Geneste lijsten zijn lijsten die andere lijsten bevatten. U kunt bijvoorbeeld een geordende lijst of een lijst met opsommingstekens nesten binnen een andere genummerde of geordende lijst.
U gebruikt het dialoogvenster Lijsteigenschappen om het uiterlijk van een hele lijst of van een afzonderlijk lijstitem in te stellen. U kunt de nummeringsstijl instellen, de nummering opnieuw instellen of stijlopties voor opsommingstekens instellen voor afzonderlijke lijstitems of voor de hele lijst.
In de HTML-eigenschappencontrole klikt u op Geordende lijst of Lijstitem.
Selecteer Invoegen > HTML en selecteer het gewenste type lijst: Niet-geordende lijst (met opsommingstekens) of Geordende lijst (met nummers).
Het voorloopteken voor het opgegeven lijstitem wordt weergegeven in het documentvenster.
Selecteer Invoegen > HTML > Niet-geordende Lijst, Geordende lijst of Lijstitem.
Selecteer de lijstitems die u wilt nesten.
Klik met de rechtermuisknop en selecteer Lijst > Inspringen.
De tekst wordt ingesprongen in Dreamweaver en er wordt een afzonderlijke lijst gemaakt met de HTML-kenmerken van de oorspronkelijke lijst.
Met de invoegpositie in de tekst van het lijstitem, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u Lijst > Eigenschappen. Het systeem geeft het dialoogvenster Lijsteigenschappen weer.
Lijsttype
Hiermee geeft u lijsteigenschappen op, terwijl u met Lijstitem een afzonderlijk item in een lijst opgeeft. Gebruik het pop-upmenu om een lijst met opsommingstekens, een genummerde lijst, een maplijst of een menulijst te selecteren. Afhankelijk van het geselecteerde lijsttype worden er verschillende opties weergegeven in het dialoogvenster.
Stijl
Bepaalt de stijl van nummers of opsommingstekens die worden gebruikt voor een genummerde lijst of lijst met opsommingstekens. Alle items in de lijst hebben deze stijl, tenzij u een nieuwe stijl opgeeft voor items binnen de lijst.
Beginaantal
Stelt de waarde in voor het eerste item in een genummerde lijst.
Klik met de rechtermuisknop en selecteer Lijst > Eigenschappen.
Nieuwe stijl
Geeft een stijl voor het geselecteerde lijstitem. Stijlen in het menu Nieuwe stijl hebben betrekking op het type lijst dat wordt weergegeven in het menu Lijsttype. Als in het menu Lijstitem bijvoorbeeld Lijst met opsommingstekens wordt weergegeven, zijn in het menu Nieuwe stijl alleen opties voor opsommingstekens beschikbaar.
Aantal opnieuw instellen op
Hiermee kunt een specifiek getal instellen waar vanaf lijstitems moeten worden genummerd.
Zie Tekst zoeken en vervangen voor informatie over het zoeken en vervangen van tekst.
HTML biedt tags waarmee u afkortingen en letterwoorden kunt definiëren die u in uw pagina gebruikt voor zoekmachines, spellingcontrole, vertaalprogramma's of spraakprogramma's. U kunt bijvoorbeeld opgeven dat de afkorting ME in uw pagina voor mechanical engineer staat, of het letterwoord WHO voor World Health Organization.
U kunt speciale voorkeuren voor plakken instellen als standaardopties als u Bewerken > Plakken gebruikt om tekst uit andere applicaties te plakken. Als u bijvoorbeeld tekst altijd als alleen-tekst of als tekst met een basisopmaak wilt plakken, kunt u de standaardoptie instellen in het dialoogvenster met voorkeuren voor Kopiëren/Plakken.
Als u tekst in een Dreamweaver-document plakt, kunt u de opdracht Plakken of Plakken speciaal gebruiken. Met de opdracht Plakken speciaal kunt u de opmaak van de geplakte tekst op verschillende manieren opgeven. Als u bijvoorbeeld tekst uit een opgemaakt Microsoft Word-document in een Dreamweaver-document wilt plakken maar alle opmaak wilt verwijderen zodat u uw eigen CSS-stijlpagina op de geplakte tekst kunt toepassen, kunt u de tekst selecteren in Word, deze naar het Klembord kopiëren en met de opdracht Plakken speciaal de optie selecteren waarmee u alleen tekst plakt.
Voorkeuren die zijn ingesteld in het dialoogvenster met voorkeuren voor Kopiëren/Plakken, gelden alleen voor materiaal dat wordt geplakt in de ontwerpweergave.
Alleen tekst
Hiermee kunt u niet-opgemaakte tekst plakken. Als de oorspronkelijke tekst is opgemaakt, wordt alle opmaak, waaronder regeleinden en alinea's, verwijderd.
Tekst met structuur
Hiermee kunt u tekst plakken waarin de structuur behouden blijft, maar de basisopmaak niet. U kunt bijvoorbeeld tekst plakken en daarbij de structuur van alinea's, lijsten en tabellen behouden, zonder dat vet, cursief en andere opmaak behouden blijft.
Tekst met structuur en basisopmaak
Hiermee kunt u zowel gestructureerde als eenvoudige HTML-tekst plakken (bijvoorbeeld paragrafen en tabellen, en tekst die is opgemaakt met de tag b, i, u, strong, em, hr, abbr of acronym).
Tekst met structuur en volledige opmaak
Hiermee kunt u tekst plakken waarin alle structuur, HTML-opmaak en CSS-stijlen behouden blijven.
Met de optie Volledige opmaak worden geen CSS-stijlen behouden die uit een externe stijlpagina komen. Ook kunnen er geen stijlen behouden blijven als de applicatie van waaruit u plakt geen stijlen behoudt bij het kopiëren naar het Klembord.
Regeleinden behouden
Hiermee kunt u regeleinden behouden in geplakte tekst. Deze optie is uitgeschakeld als u Alleen tekst hebt geselecteerd.
Alinea-afstanden van Word opruimen
Selecteer deze optie als u Tekst met structuur of Tekst met structuur en basisopmaak hebt geselecteerd en extra witruimte tussen alinea's wilt verwijderen bij het plakken van de tekst.
Gekrulde aanhalingstekens omzetten in rechte aanhalingstekens Zet gekrulde aanhalingstekens om in rechte.
Aanmelden bij je account