Leer hoe u kleurverzadiging aanpast met de aanpassingslaag Levendigheid.

Met Levendigheid past u de verzadiging aan, zodat zo weinig mogelijk kleuren worden bijgesneden, naarmate de kleuren volledig verzadigd raken. Door deze aanpassing wordt de verzadiging van minder verzadigde kleuren meer verhoogd dan die van kleuren die al zijn verzadigd. Levendigheid voorkomt ook dat huidskleuren oververzadigd raken.

Levendigheid aanpassen
 1. Een aanpassingslaag toevoegen. Voer een van de volgende handelingen uit:

  • Kies op de menubalk Laag > Nieuwe aanpassingslaag > Levendigheid. In het dialoogvenster Nieuwe laag typt u een naam voor de aanpassingslaag Levendigheid en klikt u op OK.
  • In het deelvenster Aanpassingen klikt u op het pictogram Levendigheid.
  Een aanpassingslaag Levendigheid toevoegen

  U kunt ook Afbeelding > Aanpassingen > Levendigheid kiezen. Onthoud echter dat bij deze methode aanpassingen rechtstreeks worden aangebracht op de afbeeldingslaag en dat informatie over afbeeldingen wordt verwijderd.

 2. Sleep in het deelvenster Eigenschappen de schuifregelaar Levendigheid om de kleurverzadiging te verhogen of te verlagen zonder dat er kleurverlies optreedt wanneer de kleuren meer verzadigd raken. Voer vervolgens een van de volgende stappen uit:

  • Als u meer aanpassing wilt toepassen op minder verzadigde kleuren en wilt vermijden dat kleuren moeten worden bijgesneden als ze totale verzadiging bereiken, verschuift u de schuifregelaar Levendigheid naar rechts.
  • Als u dezelfde hoeveelheid verzadiging wilt toepassen op alle kleuren, ongeacht hun huidige verzadiging, verschuift u de schuifregelaar Verzadiging.
  • Als u de verzadiging wilt verlagen, verschuift u de schuifregelaar Levendigheid of de schuifregelaar Verzadiging naar links.
  Het deelvenster Eigenschappen