Met de tools voor selectiekaders kunt u rechthoeken, ovalen en rijen en kolommen van 1 pixel selecteren.

 1. Selecteer een van de volgende selectiekadertools:

  Rechthoekig selectiekader 

  Hiermee maakt u een rechthoekige selectie (of een vierkante selectie als u Shift ingedrukt houdt).

  Ovaal selectiekader 

  Hiermee maakt u een ovaalvormige selectie (of een cirkelvormige selectie als u Shift ingedrukt houdt).

  Selectiekader één rij of Selectiekader één kolom

  Hiermee wordt de rand gedefinieerd als een rij of kolom van 1 pixel breed.

 2. Kies een van de selectieopties in de optiebalk.
  Photoshop - Selectieopties
  Selectieopties

  A. Nieuwe selectie B. Toevoegen aan selectie C. Verwijderen uit selectie D. Doorsnede maken met selectie 
 3. Geef op de optiebalk een instelling voor doezelen op. Schakel anti-alias in of uit voor de tool Ovaal selectiekader. Zie Randen van selecties vloeiend maken.

 4. Kies een stijl op de optiebalk voor de tool Rechthoekig selectiekader of Ovaal selectiekader:

  Normaal

  Hiermee kunt u de verhoudingen van het selectiekader bepalen door te slepen.

  Vaste verhouding

  Hiermee stelt u de hoogte/breedte-verhouding voor het segment in. Geef waarden voor de verhouding op (decimalen zijn toegestaan). Als u bijvoorbeeld een selectiekader wilt tekenen waarvan de breedte twee keer zo groot is als de hoogte, typt u 2 voor de breedte en 1 voor de hoogte.

  Vaste grootte

  Hiermee stelt u de waarden in voor de hoogte en de breedte van het selectiekader. Typ het gewenste aantal pixels (in hele getallen).

  Opmerking:

  Naast pixels (px) kunt u ook specifieke eenheden gebruiken, zoals inches (in) of centimeters (cm) voor hoogte- en breedtewaarden.

 5. Als u de selectie wilt uitlijnen op hulplijnen, segmenten, een raster of de grenzen van het document, voert u een van de volgende handelingen uit:
  • Kies Weergave > Magnetisch of kies een opdracht in het submenu Weergave > Magnetisch. Het selectiekader kan worden uitgelijnd op een documentgrens of op een aantal verschillende Photoshop-extra's die u kunt kiezen in het submenu Magnetisch.
 6. Voer een van de volgende handelingen uit om een selectie te maken:
  • Sleep met de tool Rechthoekig selectiekader of Ovaal selectiekader over het gebied dat u wilt selecteren.
  • Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een vierkant of cirkel te tekenen (laat de muisknop eerder los dan Shift om de vorm te behouden).
  • Als u een selectiekader vanuit het middelpunt wilt slepen, houdt u Alt (Windows) of Option (Mac OS) ingedrukt nadat u begonnen bent met slepen.
  Photoshop - Het selectiekader slepen vanaf de hoek
  Een selectiekader slepen vanaf de hoek van een afbeelding (links) en vanaf het midden (rechts) door Alt/Option ingedrukt te houden tijdens het slepen

  • Als u het selectiekader voor één rij of één kolom gebruikt, klikt u in de buurt van het gebied dat u wilt selecteren en sleept u het kader naar de exacte positie. Vergroot de weergave van de afbeelding als het selectiekader niet zichtbaar is.

  Opmerking:

  Als u een rechthoekig of ovaal selectiekader wilt verplaatsen, sleept u eerst om het selectiekader te tekenen, terwijl u de muisknop ingedrukt houdt. Vervolgens houdt u de spatiebalk ingedrukt en gaat u door met slepen. Laat de spatiebalk los maar houd de muisknop ingedrukt als u wilt doorgaan met het aanpassen van het selectiekader.