Tekenen met het mixerpenseel

Het mixerpenseel simuleert realistische schildertechnieken, zoals het mengen van kleuren op het canvas, het combineren van kleuren in een penseel en het variëren van de natheid van de verf tijdens een streek.

Het mixerpenseel heeft twee verfbronnen: een reservoir en een oppikpunt. In het reservoir wordt de definitieve kleur bewaard die op het canvas is geschilderd. Het reservoir beschikt over meer capaciteit voor verf. Het oppikpunt ontvangt alleen verf van het canvas en de inhoud van dit punt wordt voortdurend gemengd met de canvaskleuren.

Opmerking:

Zie voor een video over het mixerpenseel de Adobe Photoshop-zelfstudie met uitleg over het gebruik van het mixerpenseel.

1. Selecteer de tool Mixerpenseel . (Klik, indien nodig, op de standaardtool Penseel en houd de muisknop ingedrukt om het mixerpenseel weer te geven.)

2. Houd Alt (Windows) of Option (Mac OS) ingedrukt en klik op het canvas om verf in het reservoir te laden. Of kies een voorgrondkleur.

Opmerking:

Wanneer u verf laadt van het canvas, bevat het penseeluiteinde alle kleurvariatie in het monstergebied. Als u liever penseeluiteinden met een uniforme kleur wilt, selecteert u Alleen effen kleuren laden in het pop-menu Huidige penseellading op de optiebalk.

3. Kies een penseel in het deelvenster Voorinstellingen penseel. Zie Een vooraf ingesteld penseel selecteren.

4. Stel toolopties in op de optiebalk. Zie Opties voor de tekentools voor gebruikelijke opties. Zie het volgende voor opties die uniek zijn voor het mixerpenseel:

Staal Huidige penseellading

Klik in het pop-upvenster op Penseel laden om het penseel te vullen met de reservoirkleur of op Penseel reinigen om verf van het penseel te verwijderen. Selecteer de opties voor automatisch laden  of reinigen  om deze taken na elke streek uit te voeren.

Pop-upmenu Voorinstelling

Hiermee past u populaire combinaties van de instellingen Nat, Laden en Mix toe.

Nat

Hiermee bepaalt u hoeveel verf het penseel oppakt van het canvas. Hogere instellingen resulteren in langere verfstreken.

Photoshop - De natheid van de verf verhogen
    De natheid van de verf verhogen

A. 0% B. 100%

Laden

Hiermee bepaalt u hoeveel verf wordt geladen in het reservoir. Als u weinig verf laadt, droogt de verfstreek sneller uit.

Photoshop - Meer verf laden
    Meer verf laden

A. 1% B. 100%

Mix

Hiermee bepaalt u de verhouding tussen de verf in het reservoir en de verf op het canvas. Bij een instelling van 100% wordt alle verf opgepakt van het canvas en bij een instelling van 0% komt alle verf uit het reservoir. (De instelling Nat blijft echter bepalen hoe verf wordt gemengd op het canvas.)

Monster nemen van alle lagen

Pakt de canvaskleur op uit alle zichtbare lagen.

5. Voer een of meer van de volgende handelingen uit:

• Sleep in de afbeelding om te tekenen.

• Als u een rechte lijn wilt tekenen, klikt u in de afbeelding om het beginpunt in te stellen. Vervolgens houdt u Shift ingedrukt en klikt u op de gewenste plaats voor het eindpunt.

• Wanneer u het penseel als airbrush gebruikt, houdt u de muisknop ingedrukt zonder de muis te slepen om de kleur intensiever te maken.