Aanraakbewegingen zijn ingeschakeld in de 2014-versie van Photoshop CC voor Windows 8-systemen. Photoshop herkent de aangepaste bewegingen op elk digitale apparaat dat is aangesloten op het systeem, waaronder touchscreens en externe tablets. Aangepaste Photoshop-bewegingen worden niet herkend op touchpads van laptops. U kunt Photoshop besturen met apparaten die twee of meer gelijktijdige aanraakpunten ondersteunen.

In Photoshop worden aanraakbewegingen met twee vingers gebruikt om de locatie, rotatie en schaal van de canvasweergave van de afbeelding te besturen. Gebruikers kunnen schakelen tussen besturing met aanraakbewegingen en interacties met de muis of stylus. Aanrakingen kunnen echter niet tegelijkertijd met andere invoer worden gebruikt. Aanraakbesturing van de weergave is heel handig bij het tekenen op grote beeldschermen die moeilijk fysiek gedraaid kunnen worden, en op tablets om het voortdurend verschuiven van het apparaat te vermijden.

Algemene overwegingen

 • Photoshop beperkt de vrijheid in de weergave van wijzigingen aan de hand van de beweging aan het begin van de aanraakbeweging. De gebruiker kan dus onafhankelijk verschillende aspecten van de weergave besturen. 
  • Als de gebruiker beide aanraakpunten parallel verplaatst, wordt de weergave gepand zonder dat deze wordt gedraaid of geschaald.
  • Als de eerste beweging een knijpbeweging is, treedt schalen en pannen op. 
  • Door een rotatie van aanraakpunten rond een relatief bewegingloos midden, kunt u roteren en pannen, maar zonder te schalen. 
  • En tot slot, door eerst een knijpbeweging en een rotatie uit te voeren, kunnen alle drie de aspecten worden aangepast. Voor het gemak kan deze laatste vrije-vormbewegingsmodus ook worden gekozen door gewoon de eerste aanraakpunten even vast te houden zonder te bewegen.
 • Wanneer u niet in het volledige scherm werkt, wordt een canvasweergave die kleiner is dan het documentvenster uiteraard niet gepand. Als u weergaven in een venster wilt pannen met aanraakbewegingen, voert u eerst een knijpbeweging uit om de weergave te schalen tot deze een vensterrand overschrijdt. In de modus Volledig scherm zijn altijd alle weergavetransformaties beschikbaar.
 • Door met twee vingers te dubbeltikken, kunt u de weergave van het afbeeldingscanvas opnieuw instellen op de weergave van het hele canvas. Door een tweede keer met twee vingers te dubbeltikken, wordt de eerder geselecteerde weergave van de gebruiker hersteld.

Ondersteunde bewegingen