Met het penseel Tekeninghistorie kunt u gestileerde streken aanbrengen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de brongegevens van een opgegeven historiestaat of opname. Door te experimenteren met verschillende opties voor stijl, grootte en tolerantie, kunt u de structuur van de verf met verschillende kleuren en artistieke stijlen nabootsen.

Net als het historiepenseel gebruikt het penseel Tekeninghistorie de opgegeven historiestaat of opname als gegevensbron. Als u echter met het historiepenseel tekent, gebruikt u de opgegeven brongegevens opnieuw. Het penseel Kunsthistorie gebruikt deze gegevens in combinatie met de opties die u hebt ingesteld om verschillende kleureffecten te bereiken en een bepaalde schilderstijl te simuleren.

Opmerking:

De mogelijke effecten zijn nagenoeg onbeperkt; u kunt daarom het beste eerst experimenteren met filters en opvulling in effen kleuren, voordat u het penseel Kunsthistorie gebruikt. U kunt ook de afbeelding met een factor vier vergroten om de details zachter te maken.

Photoshop - Penseel Tekeninghistorie
Voorbeeld van het gebruik van het penseel Tekeninghistorie

A. Origineel B. Een klein penseel gebruiken C. Een groot penseel gebruiken 
 1. Klik in het deelvenster Historie in de linkerkolom van de staat of opname die u wilt gebruiken als bron voor het penseel Tekeninghistorie. Naast de als bron gekozen historiestaat wordt een pictogram in de vorm van een penseel weergegeven.
 2. Selecteer het penseel Tekeninghistorie .
 3. Voer de volgende handelingen uit op de optiebalk:
  • Kies een overvloeimodus in het menu Modus. (Zie Overvloeimodi.)
  • Kies een optie in het menu Stijl om de vorm van de penseelstreek te bepalen.
  • Geef een waarde op voor Gebied om de grootte te bepalen van het gebied dat door de penseelstreek wordt gedekt. Een grote waarde voor Gebied betekent dat de penseelstreek een groot gebied dekt en dat er ook meer streken worden gebruikt.
  • Geef een waarde op voor Tolerantie om aan te geven in welke gebieden de penseelstreken mogen worden aangebracht. Bij een lage waarde voor Tolerantie kunt u zonder beperkingen overal in de afbeelding werken. Bij een hoge waarde kunnen de penseelstreken alleen worden geplaatst in gebieden waarvan de kleur aanzienlijk afwijkt van de kleur in de bronstaat of -opname.
 4. Klik en sleep in de afbeelding om te tekenen.