Belichting in uw afbeeldingen aanpassen met Tegenhouden en Doordrukken

Meer informatie over het gebruik van de tool Tegenhouden en Doordrukken in Photoshop voor uw iPad

Met de tools Tegenhouden en Doordrukken kunt u de juiste belichting instellen door specifieke gebieden in uw afbeelding lichter (tegenhouden) of donkerder (doordrukken) te maken. Dit zijn destructieve bewerkingen.

U kunt als volgt werken met de tools Tegenhouden en Doordrukken:

 1. Tik in de werkbalk op de tool Tegenhouden of houd de tool Tegenhouden ingedrukt om meer toolopties te tonen en selecteer de tool Doordrukken.

 2. Kies in de zwevende optiebalk van de tool die wordt geopend een penseelgrootte, belichting en hardheid voor Tegenhouden of Doordrukken.

 3. Tik in de toolopties op het pictogram met drie puntjes om het deelvenster Tegenhouden-instellingen of Doordrukken-instellingen weer te geven.

 4. In het deelvenster Tegenhouden-instellingen of Doordrukken-instellingen. U kunt hier het bereik instellen vanuit het vervolgkeuzemenu Bereik:

  • Schaduwen: hiermee wijzigt u de donkere gebieden
  • Middentonen: hiermee wijzigt u het middelste bereik van grijswaarden
  • Hooglichten: hiermee wijzigt u de lichte gebieden

  U kunt ook de schuifregelaars Rondingen en Hoek gebruiken om de instellingen van de ronding en rotatiehoek van de penseelstreken te specificeren.

  Als u Druk voor formaat gebruiken inschakelt, varieert de diameter van de penseelstreek op basis van de toegepaste penseeldruk. Deze optie is standaard uitgeschakeld.

  Als u Kleurtinten beschermen inschakelt, wordt het knippen in de schaduwen en hooglichten geminimaliseerd en wordt voorkomen dat kleurtinten veranderen. Deze optie is standaard ingeschakeld.

 5. Teken over het afbeeldingsgebied dat u lichter of donkerder wilt maken. Hoe meer u met de tool Tegenhouden of Doordrukken over een gebied tekent, hoe lichter of donkerder dit wordt.

Adobe-logo

Aanmelden bij je account