De 64-bits versie van Photoshop verbetert de prestaties, vooral in de manier waarop RAM wordt gebruikt. In dit document worden de voordelen van 64-bits Photoshop besproken vergeleken met de 32-bits versie.

Mac OS

Photoshop CS6 en CC installeren alleen een 64-bits versie op Mac OS.

Photoshop CS5 installeert een versie die in 32-bits of 64-bits kan worden gestart wanneer u op een 64-bits versie van Mac OS installeert (Mac OS X 10.5 of later). Als u Mac OS X 10.4 of eerder gebruikt, installeert Photoshop alleen de 32-bits versie.

Photoshop CS4 installeert alleen een 32-bits versie.

32-bits en 64-bits versies van Photoshop CS5 op Mac OS openen

Photoshop CS5 op Mac OS installeert één kopie van de toepassing, en het start standaard in 64-bits modus. Het is mogelijk om Photoshop CS5 te draaien in 32-bits modus.

Photoshop CS5 in 32-bits modus uitvoeren:

1. Sluit Photoshop CS5 af.
  2. Navigeer naar de map Toepassingen/Adobe Photoshop CS5.
  3. Selecteer het bestand Adobe Photoshop CS5.app.
  4. Kies Bestand > Informatie Ontvangen.
  5. Selecteer Open in 32-Bits Modus.
  6. Sluit het dialoogvenster Info.
  7. Maak Photoshop CS5 opnieuw open.

RAM-gebruik (Mac OS)

Het belangrijkste voordeel van het gebruiken van de 64-bits versie van Photoshop CS5 is de toegang tot een hoeveelheid RAM die verder gaat dan wat Photoshop kan gebruiken als 32-bits toepassing. Photoshop kan alleen optimaal profiteren wanneer meer dan 4 GB RAM beschikbaar is als de toepassing als 64-bits wordt uitgevoerd. Als u bestanden gebruikt die meer dan 4 GB RAM vereisen en u hebt voldoende RAM, kunnen alle bewerkingen die u op grote afbeeldingen uitvoert, in RAM worden gedaan. Photoshop hoeft niet over te schakelen naar de harde schijf. Anders dan op Windows kunnen alle ondersteunde versies van Mac OS Photoshop CS5 uitvoeren in 64-bits modus. In de 64-bits modus gebruikt Photoshop CS5 alle RAM die u uw computer kwijt kunt.

Windows

Photoshop CS5 en CS4 installeren zowel een 32-bits als een 64-bits versie wanneer u op een 64-bits versie van Windows 7, Vista en XP installeert. Als u een 32-bits versie van Windows gebruikt, installeert Photoshop alleen de 32-bits versie. Bij Photoshop CS6 kunt u een van de twee versies kiezen om te installeren. Photoshop CC installeert beide versies. Photoshop CC (2014) en later installeert de 64-bits versie standaard op een 64-bits besturingssysteem. U kunt de 32-bits versie hier downloaden.

Als u Windows Vista gebruikt, voer dan een upgrade uit naar Service Pack 1 voor betere prestaties.

Opmerking: Photoshop CS6 ondersteunt Windows 8, 7 en XP. Photoshop CC ondersteunt Windows 8 en 7.

Opmerking: 64-bits Photoshop CS4 is niet grondig getest onder Windows XP64. Hoewel het niet wordt ondersteund, moet u het wel kunnen gebruiken.

32-bits en 64-bits versies openen op Windows

Photoshop installeert een 32-bits en een 64-bits sneltoets in het Startmenu. Als u de toepassing handmatig moet uitvoeren, is de 32-bits versie het photoshop.exe-bestand, in de map Program Files (x86)/Adobe/Adobe Photoshop [versie]. De 64-bits versie is het photoshop.exe-bestand in de map Program Files/Adobe/Adobe Photoshop [versie].

RAM-gebruik (Windows)

Het voornaamste voordeel van het gebruik van de 64-bits versie is de toegang to meer RAM dan waartoe Photoshop toegang heeft wanneer de 32-bits versie wordt gebruikt. U kunt alleen profiteren van meer dan 4 GB RAM wanneer u een 64-bits systeem gebruikt met 64-bits Photoshop. Als u bestanden gebruikt die meer dan 4 GB RAM vereisen en u over voldoende RAM beschikt, kunt u alle bewerkingen op grote afbeeldingen in RAM uitvoeren. Photoshop hoeft niet over te schakelen naar de harde schijf.

Deze tabel vermeldt de hoeveelheid beschikbare RAM voor Photoshop met de verschillende versies van Windows:

Photoshop-versie Windows-versie Maximumhoeveelheid RAM die Photoshop kan gebruiken
32 bits 32 bits 1.7 GB
32 bits 64-bits 3.2 GB
64-bits 64-bits Zoveel RAM als u in uw computer kunt passen

Invoegtoepassingen van derden

Invoegtoepassingen van derden voor 32-bits versies van Photoshop worden niet weergegeven onder het menu Filter wanneer u de 64-bits versie van Photoshop uitvoert. Als u invoegtoepassingen moet gebruiken die niet bijgewerkt zijn, gebruikt u de 32-bits versie van Photoshop. Wanneer u klaar bent met de invoegtoepassingen, sluit u de 32-bits versie en voert u de 64-bits versie uit. Neem contact op met de fabrikant van de invoegtoepassingen voor informatie over enige bijwerkingen.

Processorsnelheid en Photoshop-bewerkingen

De 64-bits versie van Photoshop kan sommige bewerkingen versnellen, maar niet allemaal en niet in dezelfde mate. In het algemeen worden bewerkingen ongeveer 8-12% sneller uitgevoerd. In het algemeen is de snelheid van de processor niet het belangrijkste voordeel van de 64-bits versie, behalve waanneer u bewerkingen uitvoert op grote bestanden. Photoshop schrijft stapsgewijs gegevens naar de harde schijf terwijl u pauzeert in Photoshop. Wanneer u bewerkingen uitvoert, zijn er geen pauzes in Photoshop waarbij naar de schijf kan worden geschreven. Daarom schrijft Photoshop naar de schijf terwijl de bewerking wordt uitgevoerd. De verhoging in processorsnelheid verhoogt de snelheid van deze processen.