Met het filter Olieverf kunt u een foto transformeren in een afbeelding die eruitziet als een klassiek olieverfschilderij. U kunt de mate van stilering, penseelschaal, netheid en andere parameters aanpassen met een paar eenvoudige schuifregelaars.

Photoshop - Een foto eruit laten zien als een olieverfschilderij
Een foto (boven) transformeren in een klassiek olieverfschilderij (onder)

Werken met olieverf in Photoshop
Een nadere blik op het schilderij

Werken met het filter Olieverf

Selecteer Filter > Stileer > Olieverf om het filter te gebruiken. U kunt de volgende instellingen voor het filter aanpassen:

Schuifregelaars Penseel

Stilering

Hiermee past u de stijl van de penseelstreken aan, variërend van een kloddereffect (0) tot vloeiende streken (10)

Netheid

Hiermee past u de lengte van de penseelstreken aan, variërend van kort en stomp (0) tot lang en vloeiend (10)

Schalen

Hiermee past u het reliëf of de zichtbare dikte van de verf aan, variërend van een dun laagje (0) tot een dikke laag die aan de prachtige verfklodders van Vincent van Gogh doet denken (10)

Penseelharen

Hiermee past u aan in hoeverre de druk van de penseelharen zichtbaar is, variërend van nauwelijks (0) tot duidelijk zichtbare groeven (10)

Schuifregelaars Belichting

Hoek

Hiermee past u de invalshoek van het licht aan (niet van de penseelstreek). Deze instelling is belangrijk als u het olieverfschilderij wilt opnemen in een andere scène.

Schittering

Hiermee past u de helderheid van de lichtbron aan en de mate waarin het licht wordt weerkaatst op het oppervlak van de verf.

Opmerking:

• Als het filter Olieverf uitgeschakeld is, controleert u of uw computer ondersteuning biedt voor OpenCL v1.1 of hoger. Zie voor meer informatie de veelgestelde vragen over GPU.
  • Op computers met grafische processors van AMD en Mac OS X 10.11 of een latere versie kunt u het Apple Metal-framework voor grafische versnelling gebruiken in combinatie met het filter Olieverf. Voer de volgende stappen uit:
    1. Selecteer Voorkeuren > Prestaties.
    2. Zorg dat GPU gebruiken is geselecteerd.
    3. Open het dialoogvenster Geavanceerde GPU-instellingen.
    4. Selecteer De geïntegreerde GPU-versnelling van het besturingssysteem gebruiken.

Video | Het filter Olieverf is terug in Photoshop

Video | Het filter Olieverf is terug in Photoshop
Het filter Olieverf is terug in Photoshop.
Howard Pinsky