Ga direct aan de slag met uw creatieve projecten door gebruik te maken van het ruime assortiment van sjablonen uit Adobe Stock en voorinstellingen voor lege documenten.

Opmerking:

Typekit heet nu Adobe Fonts en maakt deel uit van Creative Cloud en andere lidmaatschappen. Meer informatie.

Geïntroduceerd in Photoshop CC 2017-versie

hero-image_new-file-document

Wanneer u een document in Photoshop maakt, kunt u het lege canvas overslaan en direct aan de slag gaan met een van de talrijke sjablonen uit Adobe Stock. Sjablonen bevatten onder andere middelen en illustraties die u in uw project verder kunt uitwerken. Wanneer u een sjabloon in Photoshop opent, kunt u er op dezelfde manier mee werken als met elk ander Photoshop-document (.psd).

Voor het maken van een document kunt u naast sjablonen ook een van de vele voorinstellingen in Photoshop gebruiken of uw eigen waarden instellen. U kunt ook uw eigen aangepaste voorinstellingen opslaan voor hergebruik.

Sjablonen en voorinstellingen

Sjablonen

leveren inspiratie en herbruikbare elementen voor uw documenten. U kunt Adobe Stock-sjablonen met kwalitatief hoogwaardige afbeeldingen en illustraties rechtstreeks vanuit Photoshop downloaden. Vervolgens kunt u deze sjablonen verder uitwerken en zo eenvoudig documenten maken met gedeelde algemene instellingen en ontwerpelementen. Sjablonen kunt u in Photoshop openen als .psd-bestanden. Meestal bevatten ze meerdere tekengebieden.

Voorinstellingen voor lege documenten

zijn lege documenten met vooraf gedefinieerde afmetingen en instellingen. Met voorinstellingen wordt het gemakkelijker om ontwerpen voor vormfactoren of scenario's voor specifieke apparaten te maken. Zo kunt u een voorinstelling gebruiken om snel ontwerpen te maken voor de iPad Pro. Voorinstellingen voor lege documenten bevatten vooraf gedefinieerde instellingen voor grootte, kleurmodus, eenheid, oriëntatie, positionering en resolutie. U kunt deze instellingen wijzigen voordat u een document met de voorinstelling maakt.

Sjablonen en voorinstellingen worden ingedeeld in de volgende sets:

• Foto
  • Afdrukken
  • Afbeeldingen en illustraties
  • Web
  • Mobiele telefoon
  • Film en video

Het dialoogvenster Nieuw document openen

1. Start Photoshop.
  2. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Gebruik de volgende sneltoets:
      • (Mac) Cmd+N
      • (Windows) Ctrl+N
    • Selecteer Bestand > Nieuw.
    • Klik op Nieuw of Nieuwe beginnen in de Startwerkruimte.
    • Klik met de rechtermuisknop op het tabblad voor een open document en kies Nieuw document in het contextmenu.
    tabbed_document_Ps

Overzicht: dialoogvenster Nieuw document

In het dialoogvenster Nieuw document kunt u onder andere:

• Documenten maken met door u gekozen sjablonen uit Adobe Stock in verschillende categorieën: Foto, Afdrukken, Afbeeldingen en illustraties, Web, Mobiel en Film en video.
  • Meer sjablonen vinden en hiermee documenten maken. Zie Zoeken naar meer sjablonen uit Adobe Stock.
  • Snel bestanden, sjablonen en items openen die u recentelijk hebt geopend (tabblad Recent).
  • Uw eigen aangepaste voorinstellingen opslaan voor hergebruik zodat u ze de volgende keer snel kunt openen (tabblad Opgeslagen).
  • Documenten maken met Voorinstellingen voor lege documenten voor meerdere categorieën en vormfactoren voor apparaten. Voordat u de voorinstellingen opent, kunt u de instellingen ervan wijzigen.
New_document_dialog_box
Tabblad Foto | Dialoogvenster Nieuw document

Documenten maken met behulp van voorinstellingen

1. Klik in het dialoogvenster Nieuw document op het tabblad van een categorie: Foto, Afdrukken, Afbeeldingen en illustraties, Web, Mobiel of Film en video.

2. Selecteer een voorinstelling.

3. U kunt ook de instellingen voor de geselecteerde voorinstelling wijzigen in het deelvenster Details van voorinstelling aan de rechterkant. Zie Voorinstellingen wijzigen als u wilt weten hoe u dit doet.

4. Klik op Maken. In Photoshop wordt een nieuw document op basis van de voorinstelling geopend.

Voorinstellingen wijzigen

Voordat u een document met de voorinstelling opent, kunt u de instellingen ervan wijzigen in het rechterdeelvenster.

1. Geef een bestandsnaam voor het nieuwe document op.

Preset details
    Het deelvenster Details van voorinstelling

2. Geef de volgende opties voor de geselecteerde voorinstelling op:

Breedte en Hoogte: Geef de afmetingen van het document op. Selecteer de eenheid in het pop-upmenu.

Oriëntatie: Geef de afdrukstand voor het document op: Liggend of Staand.

Tekengebied: Selecteer deze optie als het document tekengebieden moet bevatten. Photoshop voegt een tekengebied toe terwijl het document wordt gemaakt.

Kleurmodus: Geef een kleurmodus voor het document op. Als u de kleurmodus wijzigt, wordt de standaardinhoud van het geselecteerde profiel voor het nieuwe document omgezet in een nieuwe kleur.

Resolutie: Geef de mate van detail in een bitmapafbeelding op, gemeten in pixels/inch of pixels/centimeter.

Achtergrondinhoud: Geef een achtergrondkleur voor het document op.

3. Klik op Geavanceerde opties om de volgende extra opties op te geven:

advanced options

Kleurprofiel: Geef het kleurprofiel voor uw document op en kies uit een keur van opties.

Pixelverhouding: Geef de verhouding op tussen de breedte en de hoogte van één enkele pixel in een frame.

4. Klik op Maken om een document met de instellingen van de voorinstelling te openen.

Uw eigen voorinstellingen opslaan

In het deelvenster Details van voorinstelling kunt u een bestaande voorinstelling wijzigen of nieuwe instellingen voor een nieuwe voorinstelling opgeven. Ga als volgt te werk om uw aangepaste instellingen als een nieuwe voorinstelling op te slaan:

1. Nadat u alle instellingen hebt opgegeven, klikt u op het pictogram in het deelvenster Details van voorinstelling.

2. Geef een naam op voor de nieuwe voorinstelling.

3. Klik op Voorinstelling opslaan.

U kunt later de nieuwe voorinstelling openen vanuit het tabblad Opgeslagen in het dialoogvenster Nieuw document.

Documenten maken met behulp van sjablonen uit Stock

Photoshop wordt geleverd met verschillende sjablonen uit Adobe Stock. Bij sjablonen met lettertypelagen worden basislettertypen of lettertypen gebruikt die via Adobe Typekit kunnen worden gesynchroniseerd. Ga als volgt te werk om een document met behulp van een sjabloon te maken:

1. Klik in het dialoogvenster Nieuw document op het tabblad van een categorie: Foto, Afdrukken, Afbeeldingen en illustraties, Web, Mobiel of Film en video.

2. Selecteer een sjabloon.

3. Klik op Voorvertoning bekijken als u een voorvertoning van de sjabloon wilt weergeven. Een voorvertoning is een afbeeldingsweergave van een sjabloon die u kunt beoordelen en gebruiken om te beslissen of u die sjabloon wilt licentiëren.

Templates
    Template_preview
    Een voorvertoning van de sjabloon weergeven alvorens deze te licentiëren

4. Klik op Downloaden.

In Photoshop wordt u gevraagd de sjabloon van Adobe Stock te licentiëren. Zie Help bij Adobe Stock voor meer informatie over het licentiëren en hiermee samenhangende overwegingen. Nadat de sjabloon is gelicentieerd door hiervoor rechten op middelen of credits in uw account te gebruiken, kunt u de sjabloon openen als een Photoshop-document en ermee werken.

Template_license
    Het licentiëren van een sjabloon is bezig

5. Wanneer de sjabloon is gedownload, klikt u op Openen. Als u tijdens het openen van de sjabloon wordt gevraagd om bepaalde lettertypen via Typekit te synchroniseren, klikt u op OK.

U kunt nu met het geopende document in Photoshop op dezelfde manier werken als met andere .psd-documenten.

Opmerkingen:

• Gedownloade sjablonen worden toegevoegd aan een Creative Cloud Library met de naam Stock-sjablonen. U kunt deze bibliotheek in het deelvenster Bibliotheken openen.
    • Photoshop-sjablonen hebben in de bestandsnaam de extensie .psdt. Wanneer u echter een sjabloon opent, wordt een exemplaar van de sjabloon geopend als een .psd -document. Wijzigingen die in dat .psd-document worden aangebracht, hebben geen gevolgen voor de originele .psdt-sjabloon.

Zoeken naar meer sjablonen uit Adobe Stock

Naast de vooraf geselecteerde sjablonen van Adobe Stock kunt u over nog meer sjablonen beschikken door ze rechtstreeks vanuit het dialoogvenster Nieuw document te zoeken en te downloaden.

• Ga naar het dialoogvenster Nieuw document en voer een zoekopdracht in het vak Meer sjablonen zoeken op Adobe Stock in. Klik als alternatief op Start om de volledige selectie van beschikbare sjablonen te bekijken.

Vanuit Photoshop wordt de Adobe Stock-website geopend in een nieuw browservenster waarin u kunt gaan zoeken. Zoek naar meer sjablonen en download de sjabloon die het beste voldoet aan de vereisten van uw project.

Stock_license
Sjablonen zoeken en licentiëren op de website van Adobe Stock

De vorige interface van het dialoogvenster voor een nieuw bestand gebruiken

Hoewel het niet wordt aanbevolen, kunt u de nieuwste gebruikerservaring van Nieuw document uitschakelen en terugkeren naar de interface van het dialoogvenster voor een nieuw bestand die standaard in versies CC 2015.5 en eerder van Photoshop werd gebruikt.

1. Selecteer Bewerken > Voorkeuren > Algemeen.

2. Selecteer Vorige interface voor Bestand > Nieuw gebruiken. Klik op OK.

Preferences
    De vorige interface van het dialoogvenster voor een nieuw bestand inschakelen (niet aanbevolen)

Opmerking:

U kunt de sneltoetsen voor het openen van bestanden (Ctrl/Cmd+O) of het starten van nieuwe documenten (Ctrl/Cmd+N) gebruiken om dit dialoogvenster te openen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beschikbare indelingen voor een sjabloon?

Sjablonen in Photoshop hebben de indeling .psdt. Wanneer u een sjabloon opent, wordt in Photoshop een exemplaar van de sjabloon geopend als een document. U kunt dat document bewerken en opslaan zoals u dat ook zou doen met andere Photoshop-documenten.

Kan ik een voorinstelling aanpassen nadat ik deze heb opgeslagen?

U kunt een opgeslagen voorinstelling verder aanpassen in het deelvenster Details van voorinstelling. De nieuwe voorinstelling moet echter worden opgeslagen onder een andere naam.

Kan ik een sjabloon aanpassen?

Nee. Wijzigingen die u aanbrengt aan een sjabloonexemplaar nadat u dit hebt gedownload, worden niet toegepast op de oorspronkelijke sjabloon.

Ik heb sjablonen gedownload in Photoshop en Illustrator. Kan ik deze door elkaar gebruiken?

De sjablonen die u in Photoshop en Illustrator hebt gedownload, kunt u in Bibliotheken vinden. U kunt in Photoshop alleen .psdt-sjablonen openen en in Illustrator alleen .ait-sjablonen.