Dit document bevat de basisstappen waarmee u de meeste problemen zou moeten kunnen oplossen die u kunt tegenkomen bij het gebruik van Photoshop. Probeer eerst alle onderstaande stappen voordat u een probleem op de forums plaatst of contact opneemt met Ondersteuning voor problemen die specifiek in Photoshop optreden.

Opmerking:

Mocht uw computer vastlopen, dan verzoeken we u alle crashrapporten aan ons te verzenden. Als u een crashrapport voor een bekend probleem naar Adobe verzendt en hierbij uw e-mailadres vermeldt, kunnen wij u een oplossing mailen om het probleem te verhelpen.

De meest recente Camera Raw-ondersteuning krijgen

De meest gestelde ondersteuningsvraag is: “Photoshop herkent de RAW-bestanden van mijn nieuwe camera niet. Hoe kan ik ervoor zorgen dat Photoshop mijn RAW-bestanden opent?”

Voor oplossingen, zie Photoshop of Lightroom biedt geen ondersteuning voor mijn camera.

Programma-updates installeren

U kunt veel problemen oplossen door uw Adobe-software up-to-date te houden. Zie Photoshop up-to-date houden.

Updates op het besturingssysteem installeren

U kunt veel problemen oplossen door uw besturingssysteem up-to-date te houden.

Adobe raadt u aan uw eigen tests uit te voeren via een niet-productiepartitie om ervoor te zorgen dat de nieuwe besturingssystemen met uw huidige hardware en stuurprogramma's werken.

In de proefversie worden in Creative Cloud geen beschikbare updates weergegeven of programma's worden als proefversies weergegeven

Ziet u de beschikbare updates niet? Worden uw programma's weergegeven als proefversies? Zie Er worden geen beschikbare updates vermeld.

Ik kan Photoshop niet activeren of de programma's worden als proefversies weergegeven

Als u Photoshop niet kunt activeren of programma's als proefversies worden weergegeven, is het mogelijk dat een firewall of hostbestand de communicatie met de activeringsserver blokkeert. Zie Verbindingsproblemen oplossen. Lees Licentieproblemen oplossen | CC 2019 voor de oktober 2018-release van Photoshop.

Updates voor stuurprogramma van videokaart installeren

Als u problemen ondervindt bij het weergeven van beelden of als uw computer langzaam is of vastloopt, kan dit het gevolg zijn van een defect, niet-ondersteund of incompatibel grafisch stuurprogramma. Zie Problemen met GPU en grafische stuurprogramma's oplossen.

Opmerking:

BELANGRIJK: Windows Update levert niet altijd de nieuwste stuurprogramma's. Ga rechtstreeks naar de website van de maker van uw kaart om te controleren of er stuurprogramma-updates beschikbaar zijn.

Problemen met de grafische processor oplossen

In sommige gevallen kan het hebben van het meest recente stuurprogramma niet alle aspecten met betrekking tot videoadapters en stuurprogramma's oplossen.

De snelste en eenvoudigste manier om te bepalen of het probleem het gevolg is van uw videoadapter of stuurprogramma, is het uitschakelen van de voorkeursinstelling Grafische processor gebruiken. Zie De GPU uitschakelen om snel het probleem te isoleren.

Voor specifieke fouten raadpleegt u:

Onverwachte resultaten bij gebruik van gereedschappen

Als een gereedschap in Photoshop niet goed werkt (het bijsnijdgereedschap snijdt bijvoorbeeld een klein grijs vierkantje uit of u tekent met de penselen de verkeerde kleur of helemaal geen kleur), probeert u of u het probleem kunt oplossen door het gereedschap opnieuw in te stellen:

• Klik met de rechtermuisknop (Windows) of Control-klik (Mac OS) op de Voorinstellingenkiezer voor gereedschappen op de Balk met gereedschapsopties en kies Gereedschap herstellen om het actieve gereedschap opnieuw in te stellen, of kies Alle gereedschappen herstellen om alle gereedschappen terug te zetten naar hun standaardinstellingen.
Kies Gereedschap opnieuw instellen om onverwachte resultaten bij gebruik van een gereedschap te verhelpen.
De optie Gereedschap opnieuw instellen in Photoshop CC 18.0 en eerder
Kies Gereedschap opnieuw instellen om onverwachte resultaten bij gebruik van een gereedschap te verhelpen.
Gereedschap opnieuw instellen in Photoshop CC 19.0 en later

Problemen met weergave of grootte van cursor oplossen

• Dradenkruis: als u een dradenkruis (Exact) ziet in plaats van de normale penseelpunt of een andere gereedschapsvorm, zet u Caps Lock uit.
  • Onjuiste penseelgrootte: op macOS is het geschilderde resultaat kleiner dan de grootte van het penseel op het scherm. Kijk of u een grotere aanwijzergrootte heeft ingesteld in uw Systeemvoorkeuren: Toegankelijkheid > Weergave.
Controleer de aanwijzergrootte in de systeemvoorkeuren van uw Mac.
(macOS) Controleer de aanwijzergrootte in Systeemvoorkeuren> Toegankelijkheid> Weergave.

Ontbrekende gereedschappen

Als er een of meer gereedschappen ontbreken op de werkbalk, kunt u proberen de standaardwaarden van aangepaste werkbalken te herstellen. Om dit te doen, selecteert u Bewerken > Werkbalk en klikt u op Standaardwaarden herstellen in de rechterkolom.

Opmerking:

Als u een andere werkruimte dan Essentials hebt geselecteerd, wordt de werkbalk in elk van de andere werkruimten in Photoshop aangepast met een andere serie gereedschappen. U kunt de standaardwerkbalk ook herstellen door Venster > Werkruimte > Essentials (standaard) of Venster > Werkruimte > Essentials opnieuw instellen te selecteren.

U kunt ook de uitgebreide zoekopdrachtervaring in Photoshop gebruiken om naar gereedschappen te zoeken en deze te identificeren. Gebruik de sneltoets Command/Control + F om het zoekopdrachtdialoogvenster te openen, typ het gereedschap in dat u zoekt en selecteer het gewenste resultaat. Photoshop activeert standaard het gereedschap en markeert het in de GEBRUIKERSINTERFACE. Zie voor meer informatie Zoeken in Photoshop.

Voorkeuren herstellen

Het geven van de voorkeuren van Photoshop naar hun factory-verse status kan veel problemen (inclusief programmafouten gereedschap/interfacegedrag, vreemd, enz.). Zie Voorkeurenbestanden terugzetten naar de standaardinstellingen.

Problemen met invoegtoepassingen oplossen

Veel problemen zijn het gevolg van het gebruik van incompatibele invoegtoepassingen die zijn gemaakt voor vorige versies van Photoshop in een nieuwere versie, of het verkeerd installeren van een invoegtoepassing. Zie Problemen met Photoshop-invoegtoepassingen oplossen.

Problemen met lettertypen oplossen

Veel problemen kunnen optreden wanneer u lettertypen van andere leveranciers gebruikt. De computer kan bijvoorbeeld vastlopen wanneer u het deelvenster Lettertypen activeert of zichtbaar maakt. Een slecht lettertype kan ook algemene prestatieproblemen veroorzaken bij het starten of gebruik van Photoshop. Controleer en verwijder dubbele of problematische lettertypen om de stabiliteit en de werking van de tekstfunctie te verbeteren. Zie Problemen met lettertypen oplossen.

Problemen met gebruikersmachtigingen oplossen

Als u met geen van de oplossingen hierboven uw probleem kunt oplossen, kan uw probleem te maken hebben met gebruikersmachtigingen. Met de opdracht Machtigingen herstellen kunt u de machtigingen voor het besturingssysteem herstellen, maar niet voor programma's, zoals Photoshop.

Maak een beheerdersaccount om problemen met machtigingen te identificeren.Lees de volgende artikelen voor het maken van een beheerdersaccount:

Mac OS:

Opmerking:

Zorg dat u het pop-upvenster Nieuwe account wijzigt van [Standaard] naar [Beheerder] wanneer u de gebruiker maakt.

Als u nog steeds problemen op de Mac ondervindt, probeert u de machtigingen van de schijf te herstellen. Zie Bestandsbevoegdheden herstellen met Schijfhulpprogramma voor meer informatie.

Windows:

Nadat u de beheerdersaccount hebt gemaakt, meldt u zich aan als de nieuwe gebruiker en start u Photoshop om te zien of het probleem hiermee is opgelost.

Opstarten in Veilige modus

Het is mogelijk dat extensies van derden en andere hulpprogramma's de werking van Photoshop verstoren.

Als u uw computer in de veilige modus opstart, worden de extensies van derden en de hulpprogramma's uitgeschakeld, zodat u de ruimte krijgt om het probleem op te lossen.

Mac OS:

• Opstarten in veilige modus: in Mac OS worden in veilige modus alle extensies van derden en opstartitems uitgeschakeld en alleen de vereiste kernextensies en Apple-geïnstalleerde opstartitems opgestart.

Windows:

Stuurprogramma's die worden uitgevoerd in 32-bits of 64-bits

Als Photoshop normaal in Veilige modus wordt uitgevoerd, kan dit veroorzaakt worden door een stuurprogramma (printer/apparaat) of extensie (systeem of plug-in).Stuurprogramma'skunnen unieke problemen ervaren bij het uitvoeren in 64-bits of 32-bits modus. Voer Photoshop uit in 32-bits modus of vice versa.

Windows:

32-bits ondersteuning wordt niet meer ondersteund in Photoshop CC 2019 of later.

De 32-bits versies van Photoshop CC 2014 - CC 2018 worden niet standaard geïnstalleerd op 64-bits versies van Windows:

1. Download en installeer de 32-bits versie van Photoshop CC.

2. Na installatie navigeert u naar de map Program Files (x86) > Adobe > Adobe Photoshop CC <2015 - 2018>.

3. Dubbelklik op het bestand Adobe Photoshop CC <2015-2018>.exe.

Voor uitvoer van Photoshop CS6 of CC in Windows als een 32-bits toepassing:

1. Sluit Photoshop.

2. Navigeer naar de map Program Files (x86) > Adobe > Adobe Photoshop CS6.

3. Dubbelklik op het bestand Adobe Photoshop CS6.exe.

Voor het uitvoeren van Photoshop CC <2014-2018> of CS6 in Windows als 64-bits toepassing:

1. Sluit Photoshop.

2. Navigeer naar de map Program Files > Adobe > Adobe Photoshop CC <2014-2018> of Adobe Photoshop CS6.

3. Dubbelklik op het bestand Adobe Photoshop CC <2014-2018>.exe of Adobe Photoshop CS6.exe.

macOS:

Photoshop CS6 en CC zijn alleen beschikbaar als 64-bits toepassing op macOS.

Updatefouten oplossen

Verschillende updatefouten worden veroorzaakt door ontbrekende of gewijzigde bestanden die Photoshop vereist. Meestal wordt dit veroorzaakt door een hulpprogramma voor schijfopruiming, zoals CleanMyMac of MacKeeper. Houd uw opruimprogramma's bijgewerkt of beëindig het gebruik ervan. Als u problemen hebt met de installatie van Photoshop of Bridge-updates, raadpleegt u:

Als u problemen hebt met de installatie van Camera Raw-updates, raadpleegt u installatieprogramma voor Camera Raw-plugin.

Logboeken en systeemgegevens verzamelen

In het onwaarschijnlijke geval dat Photoshop vastloopt of er zich een programmafout voordoet, bieden de volgende informatiebronnen essentiële aanwijzingen voor de oorzaak ervan:

Meer informatie over het oplossen van problemen

Lees het volgende als u problemen met prestaties ondervindt wanneer u Photoshop gebruikt:

Als u wilt vragen hoe u iets moet doen of een vraag hebt over wijzigingen in werking tussen Photoshop-versies, leest u de volgende artikelen:

Extra tips voor het oplossen van algemene problemen kunt u vinden in:

Als u hulp nodig hebt bij het downloaden en installeren van apps of met uw Creative Cloud-lidmaatschap, raadpleegt u het volgende onderwerp: