Meer informatie over basisselectievaardigheden in Photoshop.

Wat is een selectie in Photoshop?

Een selectie is de afbakening van het gebied van een afbeelding dat u wilt bewerken. Met een selectie isoleert u een of meer gedeelten van een afbeelding. Door bepaalde gebieden te selecteren, kunt u effecten en filters toepassen op gedeelten van de afbeelding, terwijl de gebieden die niet zijn geselecteerd niet worden gewijzigd.

U kunt een selectie maken met verschillende selectietools, opdrachten en de werkruimte Selecteren en maskeren in Photoshop. Wanneer u een selectie maakt, verschijnt er een kader om het geselecteerde gebied. Binnen het selectiekader kunt u pixels verplaatsen, kopiëren of verwijderen. Buiten het selectiekader kunt u pas weer iets doen als u de selectie opheft.

Een selectie in Photoshop

Alle pixels op een laag selecteren

Ga als volgt te werk om alle pixels op een laag binnen de grenzen van het canvas selecteren:

1. Selecteer de laag in het deelvenster Lagen.

2. Kies Selecteren > Alles.

Een selectie opheffen

Voer een van de volgende handelingen uit:
  • Kies Selecteren > Deselecteren.
  • Druk op Ctrl + D (Win) / Command + D (Mac).
  • Als u gebruikmaakt van het rechthoekige selectiekader, het ovale selectiekader of de lasso, klikt u op een willekeurige plaats in de afbeelding buiten het geselecteerde gebied.

De meest recente selectie opnieuw selecteren

Kies Selecteren > Opnieuw selecteren.