Ontdek de algemene workflows die beschikbaar zijn voor clouddocumenten in Photoshop.

Clouddocument is het nieuwe cloud-eigen bestandstype voor documenten van Adobe dat is geoptimaliseerd om naadloos online en offline op apparaten te werken. Met clouddocumenten profiteert u van de zekerheid dat uw bewerkingen worden opgeslagen in en gesynchroniseerd met de cloud.

Lees het volledige artikel hieronder voor meer informatie over veelgebruikte workflows die zijn gekoppeld aan clouddocumenten in Photoshop.

Clouddocumenten in Photoshop

Een clouddocument maken en opslaan

iPad

Elk document dat u maakt met Photoshop op mobiele apparaten wordt automatisch standaard als clouddocument opgeslagen. Gebruik de optie Nieuwe maken in het beginscherm van de app om een clouddocument te maken.

Zie Documenten maken, openen en opslaan voor meer informatie over het maken en expliciet exporteren van een clouddocument naar een andere bestandsindeling.

Desktop

U kunt met Photoshop op een desktop een document maken en dit als clouddocument opslaan zodat u er altijd, overal en op alle apparaten mee kunt werken.

Als u een document wilt opslaan, gaat u naar Bestand > Opslaan als en selecteert u een optie in het venster Opslaan op uw computer of in Clouddocumenten dat wordt geopend. In de clouddocumentkiezer kunt u altijd schakelen tussen de beschikbare opties voor opslaan: Opslaan in Clouddocumenten en Opslaan op uw computer.

saveto-cloudvslocal-800

Schakel het selectievakje Niet meer weergeven in als u het venster Opslaan op uw computer of in Clouddocumenten niet meer wilt weergeven. Photoshop onthoudt het opslaggedrag van uw laatste sessie en presenteert u op een intuïtieve manier dezelfde ervaring wanneer u opnieuw een document wilt opslaan.

Web

U kunt uw clouddocumenten openen via Creative Cloud op het web, maar u kunt op de Creative Cloud-website geen clouddocumenten maken, openen, bewerken of opslaan.

Uw clouddocumenten openen

iPad

Tik in het beginscherm van de app op uw iPad op het tabblad Clouddocumenten.

In de sectie Clouddocumenten kunt u het volgende doen:

• Uw clouddocumenten in oplopende of aflopende volgorde sorteren op Gemaakt op, Datum gewijzigd of Naam.
  • U kunt schakelen tussen de lijstweergave () en de rasterweergave ().
  • U kunt een map maken () om uw clouddocumenten te ordenen.
v1artboard_4access-cloud-doc-ipad-low

Desktop

Klik op het tabblad Clouddocumenten in het beginscherm van de app op uw desktop.

In de sectie Clouddocumenten kunt u het volgende doen:

• U kunt het selectievakje inschakelen om meerdere clouddocumenten tegelijk te selecteren.
  • Uw kunt clouddocumenten in oplopende of aflopende volgorde sorteren op Datum gewijzigd of Naam.
  • U kunt schakelen tussen de lijstweergave () en de rasterweergave ().
  • U kunt een map maken () om uw clouddocumenten te ordenen.
access-cloud-docs-desktop-1200

Web

Open Creative Cloud op het web . Navigeer naar Creative Cloud > Bestanden > Uw werk > Clouddocumenten.

In de sectie Clouddocumenten kunt u het volgende doen:

• U kunt het selectievakje inschakelen om meerdere clouddocumenten tegelijk te selecteren.
  • U kunt uw clouddocumenten in oplopende of aflopende volgorde sorteren op Gewijzigd of Naam.
  • U kunt schakelen tussen de lijstweergave () en de rasterweergave ().
  • U kunt een map maken () om uw clouddocumenten te ordenen.
access-cloud-docs-web-1200

Anderen uitnodigen om uw clouddocument te bewerken

U kunt naadloos samenwerken door anderen uit te nodigen om uw clouddocumenten te bewerken. U kunt de clouddocumenten waarvoor u bent uitgenodigd snel openen via het tabblad Gedeeld met u in het startscherm van de Photoshop-app op uw desktop of iPad, of u kunt ze openen via Creative Cloud op het web of de Creative Cloud desktop-app (Creative Cloud > Uw werk > Gedeeld met u).

Uitnodigen om te bewerken vanuit Photoshop-desktop

1. Open een Photoshop-document en klik op het pictogram Uitnodigen om te bewerken () in de rechterbovenhoek van de app.
  2. Typ in het dialoogvenster Uitnodigen om te bewerken dat wordt geopend de e-mailadressen van de ontvangers die moeten kunnen samenwerken.
    Opmerking: Als u werkt met een niet-clouddocument op uw computer, moet u het document opslaan als een Photoshop-clouddocument voordat u iemand kunt uitnodigen om het te openen en te bewerken. Als u dit wilt doen, klikt u op de knop Doorgaan onder Opslaan als clouddocument om mensen uit te nodigen in het dialoogvenster Uitnodigen om te bewerken.
  3. (Optioneel) Typ, indien nodig, een aanvullende opmerking onder Bericht voordat u de uitnodiging verzendt.
  4. Klik op de knop Uitnodigen om te bewerken om de uitnodiging te verzenden.
  5. Nadat u de uitnodiging hebt verzonden, worden de namen van de ontvangers weergegeven in het gedeelte Leden in het dialoogvensterUitnodigen om te bewerken. Als eigenaar van het gedeelde clouddocument kunt u op Verwijderen klikken om de toegang in te trekken van een andere deelnemer die eerder is uitgenodigd om te bewerken.

Uitnodigen om te bewerken vanuit Photoshop op de iPad

1. Open een clouddocument in Photoshop op de iPad en tik op het pictogram Uitnodigen om te bewerken () in de rechterbovenhoek van de app.
  2. In het dialoogvenster Uitnodigen om te bewerken dat wordt geopend, kunt u personen toevoegen met wie u wilt samenwerken door hun e-mail-id's in te typen.
  3. (Optioneel) Typ, indien nodig, een aanvullende opmerking onder Bericht voordat u de uitnodiging verzendt.
  4. Tik op de knop Uitnodigen om te bewerken om de uitnodiging te verzenden.
  5. Nadat u de uitnodiging hebt verzonden, worden de namen van de samenwerkende personen weergegeven in het gedeelte Leden van het dialoogvenster Uitnodigen om te bewerken. U kunt op elk willekeurig moment op Verwijderen tikken om gebruikers te verwijderen die u hebt uitgenodigd voor uw gedeelde clouddocument.

Wanneer u de per e-mail ontvangen uitnodiging opent, gaat u naar Creative Cloud voor het web waar u een voorvertoning van het gedeelde clouddocument kunt zien. U kunt nu kiezen om het gedeelde clouddocument in Photoshop op de iPad te openen en meteen te bewerken.

Anderen vanaf uw iPad uitnodigen om uw clouddocumenten te bewerken
Anderen vanaf uw iPad uitnodigen om uw clouddocumenten te bewerken

Opmerking:

Als meerdere personen tegelijkertijd proberen om een gedeeld clouddocument te bewerken, kan er een conflict optreden. U ziet dan een dialoogvenster met een optie voor het vermijden van conflicten waarin u wordt gevraagd het bewerken van het document te annuleren terwijl iemand anders het document bewerkt of een kopie van het gedeelde clouddocument te maken om door te gaan met bewerken.

Ga voor meer informatie naar Toegang delen en uw clouddocumenten bewerken.

De versiegeschiedenis van een clouddocument weergeven

U kunt de versiegeschiedenis van uw Photoshop-clouddocumenten bekijken en beheren in het deelvenster Versiegeschiedenis in Photoshop of op het web.

Versiegeschiedenis in Photoshop op de desktop

Het deelvenster Versiegeschiedenis

U kunt snel uw versiegeschiedenis in Photoshop bekijken door onderstaande eenvoudige stappen te volgen:

1. Open een clouddocument en kies Bestand > Versiegeschiedenis of Venster > Versiegeschiedenis om het deelvenster Versiegeschiedenis te openen.
  2. In het deelvenster Versiegeschiedenis dat wordt geopend, kunt u eenvoudig miniaturen van de opgeslagen versies van uw clouddocument doorbladeren en bekijken.
    • Klik op het pictogram met de drie puntjes () en selecteer Deze versie een naam geven om de geselecteerde versie een naam te geven en deze aan de lijst met Gemarkeerde versies toe te voegen. U kunt ook op een later moment Deze versie hernoemen.
    • Klik op het pictogram Versie markeren () om die versie van uw clouddocument op te slaan en open uw versies van opgeslagen clouddocumenten in het gedeelte Gemarkeerde versies bovenaan het deelvenster Versiegeschiedenis.
    • Klik nogmaals op het pictogram Versie markeren om een opgeslagen versie van een clouddocument uit het gedeelte Gemarkeerde versies te verwijderen en de naamgeving van een versie ongedaan te maken.
    • Als u een vorige versie van een clouddocument wilt omzetten in een nieuw document, klikt u op het pictogram met de drie puntjes () en selecteert u Openen op een nieuw tabblad.

Versiegeschiedenis op het web

Ga als volgt te werk om de versiegeschiedenis op het web te bekijken:

1. Ga naar assets.adobe.com > Bestanden > Clouddocumenten en blader door uw clouddocumenten.
  2. Open een clouddocument en klik op het pictogram met de Tijdlijn ().
version-history1-1200

3. In het deelvenster met de tijdlijn dat wordt geopend, vindt u automatisch opgeslagen versies van uw clouddocument. Plaats de muisaanwijzer op een versie van een clouddocument om meer opties te zien:

• Klik op het pictogram met de drie puntjes () en selecteer Deze versie een naam geven om een naam aan de geselecteerde versie toe te wijzen en deze aan de lijst met Gemarkeerde versies toe te voegen. U kunt ook op een later moment Deze versie hernoemen.
  • Klik op het pictogram Versie markeren () om die versie van uw clouddocument op te slaan en open uw opgeslagen versies van clouddocumenten eenvoudig in de sectie Gemarkeerde versies boven aan het tijdlijnvenster.
  • Klik nogmaals op het pictogram Versie markeren om een opgeslagen versie van een clouddocument uit de sectie Gemarkeerde versies te verwijderen en de naamgeving van een versie ongedaan te maken.

Terugkeren naar een vorige versie van een clouddocument

version-history2-400
  1. Plaats de muisaanwijzer op de Gemarkeerde versie van een clouddocument en klik op het pictogram met de drie puntjes ().
  • Selecteer in het deelvenster Versiegeschiedenis van Photoshop de optie Terugkeren naar deze versie. De gekozen versie wordt naar de bovenkant van de versiestapel verplaatst: vanuit deze locatie kunt u deze bewerken.
  • Selecteer op het web Terugkeren naar deze versie om terug te gaan naar een vorige versie. Wanneer u hetzelfde clouddocument in Photoshop opent, ziet u de teruggedraaide versie en begint u met werken.

Hernoemen, verwijderen en verplaatsen

Uw clouddocumenten hernoemen

Zodra u uw clouddocumenten hebt geopend vanuit het beginscherm van Photoshop op uw apparaat (desktop of mobiel) of op internet (assets.adobe.com), kunt u de naam van uw clouddocumenten wijzigen.

Tik op het pictogram met de drie puntjes () dat zichtbaar is onder een miniatuur van een clouddocument en selecteer Hernoemen. Typ een nieuwe naam voor het clouddocument om de naam te wijzigen.

Uw clouddocumenten verwijderen

Open het menu met de drie puntjes () zichtbaar onder een miniatuur van een clouddocument op uw apparaat (desktop of mobiel) of op de website (assets.adobe.comen selecteer Verwijderen

De documenten die u vanuit de app of vanaf het web verwijdert, worden gearchiveerd en opgeslagen in de sectie Verwijderd in het beginscherm van de app of in Creative Cloud > Uw werk > Verwijderd.  Tik of klik op het menu met de drie puntjes onder een clouddocument in de sectie Verwijderd en kies Herstellen of kies voor uw clouddocument Definitief verwijderen. U kunt de teruggezette clouddocumenten opnieuw vinden in de sectie Clouddocumenten.

Verwijder uw clouddocumenten definitief als u uw cloudopslag wilt wissen. Zie Bestandsopslag en -quota voor meer informatie over opslagquota.

Uw clouddocumenten verplaatsen en ordenen

iPad

In de sectie Clouddocumenten in het beginscherm van de app sleept u een clouddocument naar een beschikbare map of maakt u een map (). U kunt niet meerdere clouddocumenten selecteren terwijl u op de iPad werkt.

Desktop

Tik op het pictogram met de drie puntjes () dat zichtbaar is onder de miniatuur van het clouddocument en selecteer Verplaatsen naar. In het deelvenster dat wordt geopend, kunt u een van de beschikbare mappen selecteren of de optie Map toevoegen () gebruiken om een map te maken. Tik op Verplaatsen om uw geselecteerde clouddocumenten in een map te plaatsen of op Annuleren om de verplaatsingsbewerking te sluiten.

Als u meerdere clouddocumenten tegelijk wilt verplaatsen, kunt u het selectievakje onder de sectie Clouddocument inschakelen om de modus voor meervoudige selectie te openen.

Web

Plaats de muisaanwijzer op een miniatuur van een clouddocument en klik op het pictogram met de drie puntjes (). Selecteer Verplaatsen naar om uw clouddocumenten te verplaatsen. In het deelvenster Verplaatsen naar dat wordt geopend, kunt u kiezen uit beschikbare mappen of de optie Map toevoegen () gebruiken om een map te maken. Klik op Hierheen verplaatsen om uw geselecteerde clouddocumenten in een map te plaatsen of op Annuleren om de verplaatsing af te sluiten.

Als u meerdere clouddocumenten tegelijk wilt verplaatsen, kunt u het selectievakje onder de sectie Clouddocument inschakelen om de modus voor meervoudige selectie te openen.

Een kopie van een clouddocument maken

iPad

Tik op het pictogram met de drie puntjes () dat zichtbaar is onder een miniatuur van een clouddocument onder Clouddocumenten in het beginscherm van de app. Selecteer Dupliceren om een kopie van uw clouddocument te maken.

Desktop

U kunt een clouddocument niet Dupliceren terwijl u met Photoshop op een desktop werkt.

Web

Terwijl u op het web werkt (assets.adobe.com ), gaat u naar Creative Cloud > Bestanden > Uw werk > Clouddocumenten. Tik op het pictogram met de drie puntjes () dat zichtbaar is onder de miniatuur van het clouddocument en selecteer Kopiëren om een kopie van het geselecteerde clouddocument te maken.