Ud over at angive forskellige tegnebrætter med henblik på beskæring af illustrationen til output kan du også oprette og bruge flere sæt skæremærker i illustrationen. Skæremærker angiver, hvor udskriften skal skæres. Skæremærker er praktiske, når du vil oprette mærker omkring flere objekter på en side – f.eks. når du udskriver et ark med visitkort. De er også nyttige til at justere Illustrator-illustrationer, som du har eksporteret til et andet program.

Skæremærker adskiller sig fra tegnebrættet på følgende måder:

• Tegnebrætter angiver illustrationers udskriftsgrænser, hvorimod skæremærker overhovedet ikke påvirker udskriftsområdet.

• Du kan kun aktivere ét tegnebræt ad gangen, men du kan oprette og vise flere skæremærker.

• Tegnebrættet angives med synlige mærker, der ikke udskrives, hvorimod skæremærker udskrives med registersort (så de ligesom printermærker udskrives på alle separationsplader).

Bemærk:

Skæremærker erstatter ikke renskæringsmærker, der er oprettet med indstillingerne under Kontrolmærker og satslinjer i dialogboksen Udskriv.

Oprette skæremærker omkring et objekt

I Illustrator kan du oprette redigerbare renskærings-/skæremærker eller oprette skæremærker som dynamiske effekter.

Sådan bruges beskæringsmærker:

1. Marker objektet.

2. Du kan oprette redigerbare renskæringsmærker eller beskæringsmærker ved at vælge vælge Objekt > Opret renskæringsmærker.

3. Du kan oprette skæremærker som dynamisk effekt ved at vælge Effekt > Skæremærker.

Sletning af skæremærker

Hvis du vil slette et redigerbart skære- eller renskæringsmærke, skal du markere mærket og trykke på Delete.

Hvis du vil slette en skæremærkeeffekt, skal du vælge Skæremærker i panelet Udseende og klikke på ikonet Slet markeret element .

Bruge japanske skæremærker

Japanske skæremærker har dobbelte streger, som visuelt definerer en standardbeskæringsmargen på 8,5 punkter (3 mm).

1. Vælg Rediger > Indstillinger > Generelt (Windows) eller Illustrator > Indstillinger > Generelt (Mac OS).
  2. Vælg Brug japanske skæremærker, og klik derefter på OK.