Oversigtskort over effekter

Effekt

Handling

Effekt > 3D

Konverterer åbne og lukkede kurver eller bitmapobjekter til tredimensionale (3D) objekter, som du kan rotere, oplyse og give skygge.

Se også: Oprette 3D-objekter

Effekt > Kunstnerisk

Simulerer et kunstnerisk udseende på traditionelle medier.

Se også: Kunstneriske effekter

Effekt > Sløring

Retoucherer billeder og udglatter overgange ved at tage gennemsnittet af pixel ved siden af de hårde kanter på definerede linjer og skyggelagte områder i et billede.

Se også: Sløringseffekter

Effekt > Penselstrøg

Skaber et udseende, der ligner maleri eller kunst, ved hjælp af forskellige penselstrøg- og blækeffekter.

Se også: Penselstrøgeffekter

Effekt > Konverter til form

Omformer enten et vektorobjekt eller et bitmapobjekt.

Se også: Omforme objekter ved hjælp af effekter

Effekt > Skæremærker

Anvender beskæringsmærker på det markerede objekt.

Se også: Angivelse af skæremærker til beskæring eller justering

Effekt > Forvræng og transformer

(øverste del af menuen)

Omformer vektorobjekter eller anvender effekterne på et fyld eller en streg, der er føjet til et bitmapobjekt med panelet Udseende.

Se også: Omforme objekter ved hjælp af effekter

Effekt > Forvræng

(nederste del af menuen)

Forvrænger og omformer et billede geometrisk.

Se også: Forvrængningseffekter (nederst i menu)

Effekt > Kurve

Forskyder et objekts kurve i forhold til den oprindelige placering, ændrer tekst til et sæt sammensatte kurver, som du kan redigere og bearbejde som andre grafikobjekter, og ændrer stregen på et markeret objekt til et fyldt objekt med samme bredde som den originale streg. Du kan også anvende disse kommandoer på et fyld eller en streg, der er føjet til et bitmapobjekt med panelet Udseende.

Se også: Forskyde dublerede objekter, Konvertere tekst til konturer, Konvertere streger til sammensatte kurver

Effekt > Kurvefinder

Kombinerer grupper, lag eller underlag i enkeltobjekter, som kan redigeres.

Se også: Anvende kurvefindereffekter

Effekt > Opbrydning

Definerer en markering skarpt ved at sammenklumpe pixel med ens farveværdier.

Se også: Opbrydningseffekter

Effekt > Rasteriser

Konverterer et vektorobjekt til et bitmapobjekt.

Se også: Rasterisering af et vektorobjekt

Effekt > Gøre skarpere

Fokuserer slørede billeder ved at forøge kontrasten i tilstødende pixel.

Se også: Effekten Skarpere

Effekt > Skitse

Føjer tekstur til billeder, ofte for at opnå en tredimensional effekt. Effekterne kan også bruges til at give billeder et kunstnerisk udseende eller håndtegnet look.

Se også: Skitseeffekter

Effekt > Effekter

(øverste del af menuen)

Tilføjer pilehoveder, skyggeeffekter, afrundede hjørner, fjereffekter på kanter, lysende effekter og udsmøringseffekter på objekter.

Se også: Oprettelse af en skyggeeffekt, Anvendelse af et indvendigt eller udvendigt skær, Tilføjelse af pilehoveder, Udtynding af et objekts kanter, Oprettelse af en skitse med effekten Udsmøring, Afrunding af et objekts hjørner

Effekt > Effekter

(nederste del af menuen)

Kommandoen Lysende kanter skaber en malet eller impressionistisk effekt på en markering ved at transformere pixel og ved at finde og forøge kontrasten i et billede.

Se også: Effekter (nederst i menu)

Effekt > SVG-filtre

Føjer XML-baserede grafikegenskaber, f.eks. skyggeeffekter, til illustrationen.

Se også: Anvende SVG-effekter

Effekt > Tekstur

Giver et billede dybde eller substans eller tilfører et organisk udseende.

Se også: Tekstureffekter

Effekt > Skærm

Optimerer billeder hentet fra en skærm eller illustration, der er beregnet til tv.

Se også: Skærmeffekter

Effekt > Fordrejning

Forvrænger eller deformerer objekter, herunder kurver, tekst, masker, blandinger og rasterbilleder.

Se også: Omforme objekter ved hjælp af effekter

Kunstneriske effekter

Kunstneriske effekter er rasterbaserede og anvender indstillinger for dokumentets rastereffekter, når du anvender effekten på et vektorobjekt.

Farveblyant

Tegner et billede med farveblyanter på en ren baggrund. Vigtige kanter bevares og får et udseende som groft fletværk. Den rene baggrundsfarve kan ses gennem de mere udjævnede områder.

Fritskrabning

Portrætterer et billede, som om det var oprettet af groft udskårne stykker farvepapir. Billeder med høj kontrast vises som i silhuet, og farvebilleder opbygges som af flere lag farvepapir.

Tør pensel

Maler billedets kanter med en teknik som en tør pensel (mellem olie og akvarel). Effekten forenkler et billede ved at reducere farveområdet.

Kornet film

Anvender et jævnt mønster på et billedes skyggetoner og mellemtoner. Et mere jævnt og mættet mønster føjes til billedets lysere områder. Denne effekt kan især bruges til at fjerne striber i blandinger og til visuelt at gøre elementer fra forskellige kilder ensartede.

Fresko

Maler et billede i en grov stil med korte, afrundede streger, der er hastigt anvendt.

Neonglød

Tilføj forskellige typer glød til objekterne i billedet. Denne effekt er velegnet til farvelægning af et billede, samtidig med at dets udseende gøres blødere. Du vælger en farve til skæret ved at klikke på boksen med neonskæret og vælge en farve i farvevælgeren.

Klatmaleri

Giver dig mulighed for at vælge mellem forskellige penselstørrelser (fra 1 til 50) og -typer for at opnå en kunstnerisk effekt. Penseltyper omfatter Simpel, Lys og grov, Mørk og grov, Bred og skarp, Bred og sløret og Funklende.

Paletkniv

Reducerer detaljerne i et billede, så der opnås en effekt som tyndt bemalet kanvas, der afslører den underliggende tekstur.

Plastfolie

Giver billedet et lag skinnende plast, der fremhæver overfladedetaljerne.

Reducer kanter

Formindsker antallet af farver i et billede i henhold til den angivne farvereduktionsværdi, finder derefter billedets kanter og tegner sorte streger på dem. Bredere områder på billedet har simpel skyggelægning, mens fine, mørke detaljer fordeles i hele billedet.

Pasteller

Får et billede til at se ud, som om der var anvendt farvet pastelkridt på en teksturbaggrund. I områder med lyse farver ser kridtet tykt ud med kun en smule tekstur, og i mørkere områder ser kridtet ud til at være skrabet af, så teksturen er synlig.

Udtværingspen

Gør et billede blødere ved at anvende korte diagonale strøg til at udtvære de mørkere områder i billederne. Lysere områder bliver lysere og mister detaljer.

Svamp

Frembringer billeder med områder med kraftig tekstur i kontrastfarver, der ser ud, som om de var malet med en svamp.

Undermaling

Maler billedet på en teksturbaggrund og maler derefter det endelige billede henover.

Akvarel

Maler billedet i akvarelstil. Billedets detaljer forenkles, og der benyttes en mellemstor pensel med vand og farve. Effekten mætter farven, hvis der forekommer væsentlige toneændringer ved kanterne.

Sløringseffekter

Kommandoerne i undermenuen Sløring i menuen Effekt er rasterbaserede og bruger dokumentets rastereffektindstillinger, når du anvender effekten på et vektorobjekt.

Gaussisk sløring

Slører hurtigt en markering med en mængde, der kan justeres. Denne effekt fjerner højfrekvente detaljer og kan frembringe en diset effekt.

Radial sløring

Simulerer den bløde sløring, der skabes ved at zoome eller rotere et kamera. Vælg Drej rundt for at sløre langs koncentriske cirkelstreger, og angiv derefter en rotationsgrad. Vælg Zoom for at sløre langs radiale streger, som om der zoomes ind på eller ud af billedet, og angiv derefter en værdi fra 1 til 100. Som sløringskvalitet kan vælges Udkast til hurtige, men kornede resultater eller God og Bedst for at få mere jævne resultater, man ikke kan se forskel på bortset fra i en stor markering. Angiv sløringens startpunkt ved at trække mønsteret i boksen Sløringscentrum.

Smart sløring

Slører et billede med præcision. Du kan angive en radius, en tærskel og en sløringskvalitet. Værdien for Radius bestemmer størrelsen på det område, hvor der søges efter uensartede pixel. Værdien for Tærskel bestemmer, hvor uensartede pixlene skal være, før de påvirkes. Du kan også indstille en tilstand for hele markeringen (Normal) eller for farveoverganges kanter (Kun kant og Maskekant). I områder med tydelig kontrast anvender Kun kant sorte og hvide kanter, og Maskekant anvender hvid.

Penselstrøgeffekter

Penselstrøgsfiltre er rasterbaserede og bruger indstillinger for dokumentets rastereffekter, når du anvender effekten på et vektorobjekt.

Fremhævede kanter

Fremhæver kanterne i et billede. Når kontrolelementet Kantens lyshed er indstillet til en høj værdi, ligner fremhævningerne hvidt kalk. Når den er indstillet til en lav værdi, ligner fremhævningerne sort blæk.

Kantede strøg

Maler et billede igen med diagonale strøg. De lysere områder i billedet males med strøg i én retning, mens de mørkere områder males med strøg i den modsatte retning.

Fletværk

Bevarer det oprindelige billedes detaljer og træk, samtidig med at der tilføjes tekstur, og kanterne i billedets farveområder gøres grovere med simuleret blyantsskravering. Indstillingen Styrke styrer antallet af skraveringsgennemløb (fra 1 til 3).

Mørke strøg

Maler mørke områder af billedet, så de tilnærmes sort, med korte strøg og lysere områder med lange hvide strøg.

Tuschkonturer

Gentegner billedet med fine, smalle streger oven på de oprindelige detaljer, som med pen og blæk.

Stænk

Svarer til effekten af en stænkairbrush. Hvis indstillingernes værdier forøges, forenkles den samlede effekt.

Stænkede strøg

Maler billedet igen ved hjælp af dets dominerende farver med vinklede, stænkede farvestrøg.

Sumi-e

Maler et billede i japansk stil som med en våd pensel fuld af sort trykfarve på rispapir. Effekten er bløde, slørede kanter med fyldige sorte farver.

Forvrængningseffekter (nederst i menu)

Forvrængningskommandoerne kan være meget hukommelseskrævende. De er rasterbaserede og bruger indstillinger for dokumentets rastereffekter, når du anvender effekten på et vektorobjekt.

Diffust skær

Gengiver et billede, som om det blev set gennem et blødt diffusionsfilter. Effekten føjer gennemsigtig hvid støj til et billede, hvor skæret udtones fra centrum i en markering.

Glas

Får et billede til at fremstå, som om det blev set gennem forskellige typer glas. Du kan vælge en forudindstillet glaseffekt eller oprette din egen glasoverflade ved hjælp af en Photoshop-fil. Du kan justere indstillingerne for skalering, forvrængning og udjævning samt teksturindstillinger.

Krusninger

Føjer tilfældigt placerede krusninger til illustrationen, så illustrationen ser ud, som om den er under vand.

Opbrydningseffekter

Opbrydningseffekter er rasterbaserede og bruger indstillinger for dokumentets rastereffekter, når du anvender effekten på et vektorobjekt.

Farvehalvtone

Simulerer virkningen af at bruge et forstørret halvtoneraster på hver kanal i billedet. For hver kanal opdeler effekten billedet i rektangler og erstatter hvert rektangel med en cirkel. Cirkelstørrelsen er proportional med rektanglets lysstyrke.

Når du vil bruge effekten, skal du angive en værdi i pixel (mellem 4 og 127), der angiver et halvtonepunkts maksimale radius, og angive en rastervinkelværdi (punktets vinkel i forhold til det sande vandrette plan) for en eller flere kanaler. Brug kun kanal 1 til gråtonebilleder. Brug kanal 1, 2 og 3 til RGB-billeder, som svarer til den røde, grønne og blå kanal. Til CMYK-billeder skal du bruge alle fire kanaler, som svarer til den cyan, magenta, gule og sorte kanal.

Krystalliser

Klumper farver sammen i polygonformer.

Mezzotint

Konverterer et billede til et vilkårligt mønster af sorte og hvide områder eller af helt mættede farver i et farvebillede. Vælg et punktmønster i pop op-menuen Tekst i dialogboksen Mezzotint for at bruge effekten.

Pointillistisk arbejdsmåde

Opbryder en farve i et billede i tilfældigt placerede punkter som i et pointillistisk maleri og anvender baggrundsfarven som et lærredsområde mellem punkterne.

Effekten Skarpere

Kommandoen Uskarp maskning i undermenuen Gør skarpere i menuen Effekt gør slørede billeder skarpere ved at øge kontrasten af de tilstødende pixel. Denne effekt er rasterbaseret og bruger dokumentets rastereffektindstillinger, når du anvender effekten på vektorgrafik.

Uskarp maske

Finder områderne i billedet med tydelige farveændringer og gør dem skarpere. Brug effekten Uskarp maskning til at justere kontrasten i kantdetaljer og frembringe en lysere og mørkere linje på hver side af kanten. Denne effekt fremhæver kanten og skaber illusionen af et skarpere billede.

Skitseeffekter

Mange af skitseeffekterne bruger sort-hvide farver, når billedet optegnes. Effekterne er rasterbaserede og bruger indstillinger for dokumentets rastereffekter, når du anvender effekten på vektorgrafik.

Basrelief

Transformerer et billede, så det fremstår udskåret i basrelief og belyst for at fremhæve overfladevariationerne. Mørke områder i billedet farves sorte og lyse farver hvide.

Kridt og trækul

Gentegner et billedes højlys og mellemtoner med en baggrund af ren mellemtonegrå tegnet med groft kridt. Skyggeområder erstattes med diagonale kulstreger. Kul tegnes med sort, kalk med hvid.

Trækul

Gentegner et billede for at oprette en farvereduceret, udtværet effekt. Større kanter fremhæves, mens mellemtoner skitseres med et diagonalt strøg. Kul farves sort, og papiret farves hvidt.

Krom

Behandler billedet som en poleret overflade af krom. Områder med højlys er høje punkter, og skygger er lave punkter i den reflekterende overflade.

Conté-farveblyant

Gengiver teksturen af dybe sorte og rene hvide Conté-farveblyanter på et billede. Effekten Conté-farveblyant bruger sort til mørke områder og hvid til lyse områder.

Grafisk pen

Bruger fine, lineære blækstrøg til at fange detaljerne i det originale billede. Effekten erstatter farve i det originale billede med sort til trykfarve og hvid til papir. Denne kommando er især påfaldende med scannede billeder.

Halvtonemønster

Simulerer effekten af et halvtoneraster, samtidig med at det kontinuerte farvetoneområde bevares.

Brevpapir

Opretter et billede, der ser ud til at være konstrueret af håndlavet papir. Effekten forenkler et billede og kombinerer effekten af kommandoen Korn (undermenuen Tekstur) med prægning. Mørke områder i billedet ser ud som huller i papirets øverste lag omgivet af hvidt.

Fotokopi

Simulerer effekten af at fotokopiere et billede. Store mørke områder kopieres normalt kun omkring kanterne, og mellemtoner ændres til enten ren sort eller hvid.

Gips

Støber et billede i gips og farvelægger derefter resultatet ved hjælp af sort og hvid. Mørke områder hæves, og lyse områder sænkes.

Neteffekt

Simulerer den kontrollerede skrumpning og forvrængning af filmemulsion for at skabe et billede, der ser klumpet ud i skyggeområderne og let kornet i de lyse områder.

Stempel

Forenkler billedet, så det ser ud til at være stemplet med et gummi- eller træstempel. Denne kommando fungerer bedst med sort-hvide billeder.

Iturevne kanter

Rekonstruerer billedet som iturevne stykker papir og farvelægger derefter billedet ved hjælp af sort og hvid. Denne kommando er velegnet til billeder, der består af tekst eller objekter med stor kontrast.

Akvarelpapir

Anvender skjoldet oversmøring, der ser ud som om, at den er malet på fiberholdigt, fugtigt papir, så farverne flyder ud og blandes.

Effekter (nederst i menu)

Effekten Lysende kanter er rasterbaseret og bruger dokumentets rastereffektindstillinger, når du anvender effekten på vektorgrafik.

Lysende kanter

Identificerer kanterne på farver og giver dem en neonlignende glød.

Tekstureffekter

Tekstureffekterne er rasterbaserede og bruger indstillinger for dokumentets rastereffekter, når du anvender effekten på vektorgrafik.

Krakelering

Maler et billede på en gipsflade udformet som et hautrelief og skaber et fint net af sprækker, som følger billedets konturer. Brug denne effekt til at oprette en prægningseffekt i billeder, som indeholder et bredt område af farve- eller gråtoneværdier.

Korn

Føjer tekstur til et billede ved at simulere forskellige slags korn – almindelige, bløde, drys, klumpede, kontrastfyldte, forstørrede, stiplede, vandrette, lodrette eller spættede. Yderligere oplysninger om brugen af disse teksturindstillinger finder du i Brug af teksturer og glasoverflader.

Mosaikfliser

Tegner billedet, som om det består af små skår eller fliser, og tilføjer fuger mellem fliserne. (I modsætning hertil opdeler kommandoen Opbrydning > Mosaik et billede i blokke med forskelligt farvede pixel).

Patchwork

Opdeler et billede i firkanter udfyldt med den dominerende farve i det pågældende område i billedet. Effekten reducerer eller forøger vilkårligt flisedybden for at gengive områder med højlys og skyggeområder.

Glasmosaik

Maler et billede igen som enkeltfarvede tilstødende celler med en kontur af forgrundsfarven.

Tekstureffekt

Anvender en tekstur, du vælger eller opretter, på et billede.

Skærmeffekter

Skærmeffekterne er rasterbaserede og bruger dokumentets rastereffektindstillinger, når du anvender effekten på vektorgrafik.

Fjern skærminterlacing

Udglatter levende billeder taget på video ved at fjerne enten de ulige eller lige interlace-linjer i et videobillede. Du kan vælge at erstatte de kasserede linjer med duplikering eller interpolation.

NTSC-farver

Begrænser farveskalaen til de farver, der er acceptable til tv-produktion, for at forhindre overmættede farver i at løbe på tværs af tv-scanningslinjerne.

Brug af teksturer og glasoverflader

Nogle effekter i Illustrator har teksturindstillinger, f.eks. Glas, Pasteller, Korn og Fresko. Teksturindstillingerne kan få et objekt til at se ud, som om det er malet på forskellige teksturer, f.eks. lærred og mursten, eller ses gennem glasblokke.

1. I effektens dialogboks kan du vælge en teksturtype i pop op-menuen Tekstur (hvis den er tilgængelig) eller vælge Indlæs tekstur (kun tilgængelig for kommandoerne Pasteller eller Glas) for at angive en fil.

2. Vælg andre indstillinger, hvis det er muligt:

• Træk i skaleringsskyderen for at forstørre eller formindske effekten på bitmapbilledets overflade.

• Træk i reliefskyderen for at justere dybden af teksturens overflade.

• Vælg i pop-up-menuen Lysretning den retning, som lyset skal vises fra.

• Vælg Inverter for at invertere overfladens lyse og mørke farver.