Om Adobe PDF

Portable Document Format (PDF) er et universelt filformat der bibeholder skrifttyper, billeder og layout i kildedokumenter oprettet i en bred vifte af programmer og på forskellige computer-platforme. Adobe PDF er en standard til sikker og pålidelig distribution og udveksling af elektroniske dokumenter og formularer til hele verden. Adobe PDF-filer er kompakte og komplette og kan deles, vises og udskrives af enhver, som har den gratis Adobe Reader®-software.

Adobe PDF er meget effektiv til brug i udgivelsesprocesser. Ved at gemme en sammensætning af illustrationen i Adobe PDF opretter du en kompakt, pålidelig fil, som du eller din serviceudbyder kan få vist, redigere, organisere og foretage korrektur af. Derefter kan dit prepress-bureau, når det er relevant, trykke Adobe PDF-filen direkte eller behandle den med værktøjer fra forskellige kilder i forbindelse med forhåndskontrol, diffusering, udskydning og farveseparation.

Når du gemmer i Adobe PDF, kan du vælge at oprette en PDF/X-kompatibel fil. PDF/X (Portable Document Format Exchange), der er en underordnet del af Adobe PDF, eliminerer mange af de farve-, skrifttype- og diffuseringsvariabler, som medfører udskrivningsproblemer. PDF/X kan altid anvendes, når PDF-filer udveksles som digitale mastere til trykproduktion – hvad enten det er på oprettelses- eller outputstadiet i arbejdsforløbet, når blot programmerne og outputenhederne understøtter PDF/X.

Adobe PDF-dokumenter kan løse følgende problemer vedrørende elektroniske dokumenter:

Typiske problemer

Adobe PDF-løsning

Modtageren kan ikke åbne filer, fordi vedkommende ikke har det program, filen blev oprettet i.

Alle kan åbne en PDF-fil. Man skal blot benytte den gratis Adobe Reader software.

Arkiver, der består af både papirudgaver og elektroniske filer, er vanskelige at søge i, de kræver plads og forudsætter, at man har det program, en given fil er oprettet i.

PDF-filer er kompakte og nemme at søge i og kan altid åbnes med Reader. Det er nemt at navigere i PDF-filer ved hjælp af hyperlinks.

På håndholdte enheder vises dokumenter ikke korrekt.

Med kodede PDF-filer kan tekst ombrydes til visning på mobile platforme, f.eks. Palm OS®, Symbian™ og Pocket PC®-enheder.

Dokumenter med kompleks formatering kan ikke anvendes af synshandicappede.

Kodede PDF-filer indeholder oplysninger om indhold og struktur og gør dem derfor tilgængelige for skærmlæsere.

Oprettelse af Adobe PDF-filer

Du kan oprette forskellige typer PDF-filer fra Illustrator. Du kan oprette flersidede PDF-filer, lagdelte PDF-filer og PDF/x‑kompatible filer. Med lagdelte PDF-filer kan du gemme en PDF-fil med lag, der kan bruges i forskellige kontekster. PDF/X‑kompatible filer gør det nemmere at afhjælpe problemer med farver, skrifttyper og diffusering.

Oprettelse af en Adobe PDF-fil

1. Vælg Filer > Gem som eller Filer > Gem en kopi.

2. Skriv et filnavn, og vælg en placering til filen.

3. Vælg Adobe PDF (*.PDF) som filformat, og klik på Gem (Windows) eller Arkiver (Mac OS).

4. Vælg enten en forudindstilling i menuen Adobe PDF-forudindstilling, eller vælg en kategori på listen til venstre i dialogboksen, og tilpas derefter indstillingerne.

5. Klik på Gem PDF.

Bemærk:

Hvis du vil vende tilbage til standardindstillingerne, skal du holde Alt (Windows) eller Alternativ (Mac OS) nede og klikke på Nulstil.

Oprette en Adobe PDF-fil med flere sider

1. Opret flere tegnebrætter i et dokument.

2. Vælg Filer > Gem som, og vælg Adobe PDF som Filtype.

3. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Hvis du vil gemme alle tegnebrætterne i én PDF-fil, skal du vælge Alle.

• Hvis du vil gemme et undersæt af tegnebrætterne i én PDF-fil, skal du vælge Område og skrive tegnebrætområdet.

4. Klik på Gem, og angiv yderligere PDF-indstillinger i dialogboksen Gem Adobe PDF.

5. Klik på Gem PDF.

Oprette en laginddelt Adobe PDF-fil

Adobe InDesign og Adobe Acrobat indeholder begge funktioner til ændring af lagenes synlighed i en Adobe PDF-fil. Når du gemmer en laginddelt PDF-fil i Illustrator, giver du mulighed for, at din illustration kan bruges i forskellige sammenhænge. I stedet for at oprette flere versioner af den samme illustration til en flersproget publikation, kan du f.eks. oprette en PDF-fil, der indeholder tekst til alle sprog.

1. Konfigurer din illustration, så de justerbare elementer (dem, du vil vise og skjule) er i separate lag på øverste niveau og ikke indlejret i underlag.

Hvis du f.eks. opretter en illustration, hvis formål skal ændres til flere sprog, skal du anbringe teksten til hvert sprog i et separat lag på øverste niveau.

2. Gem filen i Adobe PDF-format.

3. Vælg Acrobat 8 (1.7) eller Acrobat 7 (1.6) for Kompatibilitet i dialogboksen Gem Adobe PDF.

4. Vælg Opret Acrobat-lag ud fra lag på øverste niveau, angiv yderligere PDF-indstillinger, og klik på Gem PDF.

Oprette en Adobe PDF/X-kompatibel fil

PDF/X (Portable Document Format Exchange) er en ISO-standard for udveksling af grafisk indhold og eliminerer mange af de farve-, skrifttype- og diffuseringsvariabler, som medfører udskrivningsproblemer. Illustrator understøtter PDF/X‑1a (til en CMYK-proces), PDF/X‑3 (til en farvestyret proces) og PDF/X-4 (til en farvestyret proces med yderligere understøttelse til bevarelse af gennemsigtighed som dynamisk i stedet for samkopieret).

Du kan oprette en PDF/X-kompatibel fil under lagringen af en PDF-fil.

1. Vælg en PDF/X-forudindstilling i dialogboksen Gem Adobe PDF, eller vælg et PDF/X-format i menuen Standard.

2. Klik på Output i venstre side af dialogboksen Gem Adobe PDF, og angiv PDF/X-indstillinger.

Oprettelse af kompakte PDF-dokumenter

Illustrator giver mulighed for at gemme et dokument i den mindste filstørrelse. Sådan genereres en kompakt PDF-fil fra Illustrator:

1. Klik på Filer > Gem som, og vælg PDF.

2. Vælg indstillingen Mindste filstørrelse fra Adobe PDF-forudindstilling i dialogboksen Gem Adobe PDF.

Sørg for at fjerne markeringen i afkrydsningsfeltet Bevar redigeringsmuligheder i Illustrator for at undgå at gemme Illustrator-ressourcerne sammen med dokumentet.

Adobe PDF-forudindstillinger

En PDF-forudindstilling er en gruppe indstillinger, som berører processen med at oprette en PDF-fil. Disse indstillinger er udviklet til at skabe balance mellem filstørrelse og kvalitet, alt efter hvordan PDF-filen skal bruges. De fleste foruddefinerede formater deles på tværs af Adobe Creative Suite-komponenter, herunder InDesign, Illustrator, Photoshop og Acrobat. Du kan også oprette og dele brugerdefinerede forudindstillinger, som er skræddersyet til dine outputkrav.

Nogle af forudindstillingerne angivet herunder er ikke tilgængelige, før du flytter dem – efter behov – fra mappen Extras (hvor de blev installeret som standard) til mappen Settings. Mapperne Extras og Settings findes typisk i (Windows) ProgramData\Adobe\AdobePDF eller (Mac OS) Library/Application Support/Adobe PDF. Nogle forudindstillinger er ikke tilgængelige i visse Creative Suite-komponenter.

De brugerdefinerede indstillinger kan findes i (Windows) Users/[brugernavn]/AppData/Roaming/Adobe/Adobe PDF/Settings eller (Mac OS) Users/[brugernavn]/Library/Application Support/Adobe/Adobe PDF/Settings.

Bemærk:

Gennemgå regelmæssigt dine PDF-indstillinger. Indstillingerne vender ikke automatisk tilbage til standardindstillingerne. Programmer og værktøjer, som opretter PDF-dokumenter, bruger det sidste sæt definerede eller valgte indstillinger.

Højkvalitetsudskrivning

Opretter PDF-dokumenter til kvalitetsudskrivning på desktopprintere og korrekturenheder. Denne forudindstilling benytter PDF 1.4, nedsampler farve- og gråtonebilleder til 300 ppi og monokrome billeder til 1200 ppi, integrerer undersæt af alle skrifttyper, bevarer farver og samkopierer ikke gennemsigtighed (i filtyper, der kan bruge gennemsigtighed). Disse PDF-filer kan åbnes i Acrobat 5.0 og Acrobat Reader 5.0 og nyere versioner. I InDesign opretter denne forudindstilling også kodede PDF-filer.

Illustrator-standard (kun Illustrator)

Opretter en PDF-fil, hvor alle Illustrator-data bevares. PDF-filer, der er oprettet med denne forudindstilling, kan åbnes igen i Illustrator uden tab af data.

Store sider (kun Acrobat)

Opretter PDF-filer, der egner sig til visning og udskrivning af tekniske tegninger, der er større end 200 x 200 tommer. Disse PDF-dokumenter kan åbnes i Acrobat og Reader 7.0 og nyere versioner.

PDF/A-1b: 2005 (CMYK og RGB) (kun Acrobat)

Bruges til langtidsopbevaring (arkivering) af elektroniske dokumenter. PDF/A-1b bruger PDF 1.4 og konverterer alle farver til enten CMYK eller RGB, afhængigt af den valgte standard. Disse PDF-dokumenter kan åbnes i Acrobat- og Reader-versioner 5.0 og nyere.

PDF/X-1a (2001 og 2003)

PDF/X-1a kræver, at alle skrifttyper er integrerede, at de relevante mærker og beskæringer er angivet, og at farverne enten er CMYK-, staffagefarver eller begge dele. Kompatible filer skal indeholde oplysninger, som beskriver den udskriftsbetingelse, de er forberedte til. PDF-filer, som er oprettet med PDF/X-1a-kompatibilitet, kan åbnes i Acrobat 4.0 og Acrobat Reader 4.0 og nyere versioner.

PDF/X-1a benytter PDF 1.3, nedsampler farve- og gråtonebilleder til 300 ppi og monokrome billeder til 1200 ppi, integrerer undersæt af alle skrifttyper, opretter ukodede PDF-filer og samkopierer gennemsigtighed ved hjælp af indstillingen Høj opløsning.

Bemærk: Forudindstillingerne PDF/X1-a:2003 og PDF/X-3 (2003) placeres på computeren under installationen, men er ikke tilgængelige, før du flytter dem fra mappen Extras til mappen Settings.

PDF/X-3

Denne forudindstilling opretter en PDF-fil på basis af ISO-standarden PDF/X-3:2002. PDF-filer, som er oprettet med denne indstilling, kan åbnes i Acrobat 4.0 og Acrobat Reader 4.0 og nyere versioner.

PDF/X-4 (2008)

Denne forudindstilling, som opretter ISO PDF/X-4:2008-filer, understøtter dynamisk gennemsigtighed (gennemsigtighed samkopieres ikke) og ICC-farvestyring. PDF-filer, der eksporteres sammen med denne forudindstilling, er i PDF 1.4-format. Billeder nedsamples og komprimeres, og skrifttyper integreres på samme måde som med PDF/X-1a- og PDF/X-3-indstillingerne. Du kan oprette PDF/X-4:2008-kompatible PDF-filer direkte fra Creative Suite 4- og 5-komponenter, herunder Illustrator, InDesign og Photoshop. Acrobat 9 Pro indeholder muligheder for at validere og forhåndskontrollere PDF-filer af hensyn til kompatibilitet med PDF/X-4:2008 samt evt. konvertere ikke-PDF/X-filer til PDF/X-4:2008.

Adobe anbefaler PDF/X-4:2008 som det optimale PDF-filformat til pålidelige PDF-udgivelsesprocesser.

Trykkvalitet

Opretter PDF-filer, som giver udskriftsresultater af høj kvalitet (f.eks. til digital udskrivning eller til separationer på en fotosætter eller fladtryksmaskine), men opretter ikke filer, der er PDF/X-kompatible. I sådanne tilfælde er kvaliteten af indholdet af størst betydning. Formålet er at bevare alle oplysningerne i en Adobe PDF-fil, som en professionel trykker eller serviceudbyder skal bruge for at kunne trykke dokumentet korrekt. Dette sæt indstillinger benytter PDF 1.4, konverterer farver til CMYK, nedsampler farve- og gråtonebilleder til 300 ppi og monokrome billeder til 1200 ppi, integrerer delsæt af alle skrifttyper og bevarer gennemsigtighed (i filtyper, der kan bruge gennemsigtighed).

Disse PDF-filer kan åbnes i Acrobat 5.0 og Acrobat Reader 5.0 og nyere versioner.

Bemærk: Inden du opretter en Adobe PDF-fil, der skal sendes til et trykkeri eller en serviceudbyder, skal du finde ud af den outputopløsning og de indstillinger, du vil bruge, eller bede om en .joboptions-fil med de anbefalede indstillinger. Du kan være nødt til at tilpasse Adobe PDF-indstillingerne til et bestemt prepress-bureau og oprette din egen .joboptions-fil.

Rich Content PDF

Opretter tilgængelige PDF-filer, som indeholder mærker, hyperlinks, bogmærker, interaktive elementer og lag. Disse indstillinger anvender PDF 1.5 og integrerer delsæt af alle skrifttyper. Desuden optimeres filer til byte-serving. Disse PDF-filer kan åbnes i Acrobat 6.0 og Acrobat Reader 6.0 og nyere versioner. (Forudindstillingen Rich Content PDF er placeret i mappen Extras).

Bemærk: Denne forudindstilling blev kaldt eBook i tidligere versioner af nogle programmer.

Mindste filstørrelse

Opretter PDF-filer til internettet, et intranet eller til e-mail-distribution. Dette sæt indstillinger bruger komprimering, nedsampling og en relativt lav billedopløsning. Det konverterer alle farver til sRGB og integrerer skrifttyper. Desuden optimeres filer til byte-serving. Du opnår de bedste resultater ved at undgå at bruge denne forudindstilling, hvis du har til hensigt at udskrive PDF-filen.

Disse PDF-filer kan åbnes i Acrobat 5.0 og Acrobat Reader 5.0 og nyere versioner.

Magazine Ads 2006 (Japan)

Denne forudindstilling opretter en PDF-fil på basis af de regler for oprettelse, der er designet af komiteen Digital Data Delivery.

Standard (kun Acrobat)

Opretter PDF-filer, der skal udskrives på desktopprintere eller digitale kopimaskiner, udgives på en cd eller sendes til en klient som en udgivelseskorrektur. Dette sæt indstillinger benytter komprimering og nedsampling for at holde filstørrelsen nede, men integrerer også delsæt af alle (tilladte) skrifttyper, der bruges i filen, konverterer alle farver til sRGB og udskriver med en mellemopløsning. Vær opmærksom på, at Windows-erstatningsskrifttyper ikke integreres som standard. PDF-filer, som er oprettet med denne indstillingsfil, kan åbnes i Acrobat 5.0 og Acrobat Reader 5.0 og nyere versioner.

Bemærk:

Hvis du ønsker flere oplysninger om delte PDF-indstillinger for Creative Suite-komponenter, skal du se vejledningen om PDF-integration på Creative Suite-dvd'en.

Tilpasning af PDF-forudindstillinger

Selvom PDF-standardforudindstillingerne er baseret på bedste fremgangsmåde, kan det ske, at dit arbejdsforløb eller måske printerens arbejdsforløb kræver specielle PDF-indstillinger, der ikke er tilgængelige via nogle af de indbyggede forudindstillinger. Hvis dette er tilfældet, kan du eller din serviceleverandør oprette brugerdefinerede forudindstillinger.

1. Vælg Rediger > Adobe PDF-forudindstillinger.

2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:

• Klik på Ny for at oprette en ny forudindstilling. Hvis du vil basere den nye forudindstilling på en eksisterende forudindstilling, skal du markere forudindstillingen først.

• Hvis du vil redigere en eksisterende, brugerdefineret forudindstilling, skal du markere forudindstillingen og klikke på Rediger. (Du kan ikke redigere standardforudindstillingerne).

• Hvis du vil slette en forudindstilling, skal du markere den og klikke på Slet.

• Hvis du vil gemme en forudindstilling et andet sted end i mappen Settings i mappen Adobe PDF, skal du vælge den pågældende indstilling og klikke på Gem som. Angiv en placering, og klik på Save.

3. Angiv PDF-indstillingerne, og klik på OK.

Du kan også oprette en brugerdefineret forudindstilling, når du gemmer en PDF-fil, ved at klikke på Gem forudindstilling i bunden af dialogboksen Gem Adobe PDF.

Bemærk:

Hvis du vil dele dine forudindstillinger med en kollega, skal du markere en eller flere forudindstillinger og klikke på Eksporter. Forudindstillingerne gemmes i en separat .joboptions-fil, som du derefter kan overføre til din kollega via e-mail eller computernetværket.

Indlæse PDF-forudindstillinger

Illustrator leveres med supplerende PDF-forudindstillingsfiler (.joboptions). Du kan også modtage brugerdefinerede PDF-forudindstillingsfiler fra serviceleverandører og kollegaer.

1. Hvis du vil indlæse PDF-forudindstillinger til alle dine Creative Suite-programmer, skal du bruge en af følgende fremgangsmåder:

• Dobbeltklik på .joboptions-filen.

• Vælg Rediger > Adobe PDF-forudindstillinger. Klik på Importer, og marker den .joboptions-fil, du vil indlæse.