Om bitmapbilleder

Bitmapbilleder - med den tekniske betegnelse rasterbilleder - bruger et rektangulært gitter af billedelementer (pixel) til at gengive billeder. Hver enkelt pixel er knyttet til en bestemt placering og farveværdi. Når du arbejder med bitmapbilleder, redigerer du pixel, ikke objekter eller former. Bitmapbilleder er det mest almindelige elektroniske medie til halvtonebilleder, f.eks. fotografier eller digitale malerier, fordi de kan gengive meget fine nuancer mere effektivt.

Bitmapbilleder er afhængige af opløsningen, dvs. de indeholder et fast antal pixel. De kan derfor miste detaljer og se kantede ud, hvis de skaleres til en høj forstørrelse på skærmen, eller hvis de udskrives ved en lavere opløsning, end de er oprettet til.

Bitmapbillede med forskellige forstørrelsesniveauer
Eksempel på et bitmapbillede med forskellige forstørrelsesniveauer

Bitmapbilleder kræver sommetider store mængder lagringsplads og skal ofte komprimeres for at holde filstørrelsen nede, når de bruges i visse Creative Suite-komponenter. Du skal f.eks. komprimere en billedfil i dens oprindelige program, inden du importerer den til et layout.

Bemærk:

I Adobe Illustrator kan du oprette bitmapeffekter i en illustration ved hjælp af effekter og grafikformater.

Retningslinjer for billedopløsning for endeligt output

Bitmapbilleder indeholder et fast antal pixel, der normalt måles i ppi (pixel pr. tomme). Et billede med høj opløsning indeholder flere, og derfor mindre, pixel end et billede med lav opløsning, der har samme udskriftsdimensioner. Et billede på 1 x 1 tomme med en opløsning på 72 ppi indeholder f.eks. 5184 pixel i alt (72 pixel i bredden x 72 pixel i højden = 5184). Det samme billede på 1 x 1 tomme med en opløsning på 300 ppi indeholder i alt 90.000 pixel.

Billedopløsningen for importerede bitmapbilleder bestemmes af kildefilen. Du kan angive en brugerdefineret opløsning for bitmapeffekter. Overvej billedets endelige distributionsmedie, når du skal bestemme, hvilken billedopløsning der skal benyttes. Følgende retningslinjer kan hjælpe med at afgøre, hvilke krav du har til billedopløsning:

Professionel trykning

Professionel trykning kræver billeder med 150 til 300 ppi (eller mere), afhængigt af den anvendte tryk- (dpi) og rasterfrekvens (lpi). Spørg altid din prepress-leverandør, før du tager beslutninger vedr. produktionen. Da professionel trykning kræver store billeder med høj opløsning, der tager længere tid at vise, når du arbejder med dem, kan det være en god ide at bruge versioner med lav opløsning til layout og derefter erstatte dem med versioner med høj opløsning, når de skal trykkes.

I Illustrator og InDesign kan du arbejde med versioner med lav opløsning ved hjælp af panelet Kæder. I InDesign kan du vælge enten Typisk visning eller Hurtig visning i menuen Vis > Skærmydelse, mens du i Illustrator kan vælge Vis > Kontur. Hvis din prepress-leverandør understøtter OPI (Open Prepress Interface), kan du muligvis få leveret billeder med lav opløsning.

Udskrivning fra skrivebordet

Udskrivning fra skrivebordet kræver normalt billeder mellem 72 ppi (for fotos der er udskrevet på en 300 ppi-printer) og 150 ppi (for fotos der er udskrevet på enheder med op til 1000 ppi). Ved streggrafik (1-bit-billeder) skal du sørge for, at grafikkens opløsning svarer til printerens opløsning.

Webudgivelse

Da online-udgivelse generelt kræver billeder med pixeldimensioner, der passer til den ønskede skærm, er billederne normalt mindre end 500 pixel brede og 400 pixel høje, så der er plads til kontrolelementer i browservinduet eller layoutelementer som f.eks. billedtekster. Når du opretter et originalt billede med skærmopløsning – 96 ppi for Windows-baserede billeder og 72 ppi for Mac OS-baserede billeder – kan du se billedet, som det kommer til at se ud i en typisk webbrowser. Ved online-udgivelser får du sandsynligvis kun brug for højere opløsninger, hvis brugerne skal kunne zoome ind i et PDF-dokument, eller brugerne skal kunne udskrive dokumentet efter behov.