Gebruik de tools Onderwerp selecteren, Snelle selectie of Toverstaf om snelle selecties te maken in Photoshop.

Onderwerp selecteren

v2_select-subject-in-action
De prominente onderwerpen in een afbeelding met één muisklik selecteren

Met de opdracht Onderwerp selecteren kunt u het meest prominente onderwerp in een afbeelding met één muisklik selecteren. Onderwerp selecteren wordt met behulp van een leerfunctie getraind om allerlei objecten in een afbeelding, zoals mensen, huisdieren, dieren, voertuigen, speelgoed en nog veel meer, te herkennen.

U opent Onderwerp selecteren op een van de volgende manieren in Photoshop:

• Tijdens het bewerken van een afbeelding kiest u Selecteren > Onderwerp.
  • Tijdens het gebruik van de tools Snelle selectie of Toverstaf klikt u op Onderwerp selecteren in de optiebalk.
  • Tijdens het gebruik van de tool Snelle selectie in de werkruimte Selecteren en maskeren klikt u op Onderwerp selecteren in de optiebalk.

Onderwerp selecteren selecteert automatisch de prominente onderwerpen in de afbeelding. U kunt de selectie vervolgens verfijnen met andere selectietools. In de illustratie hierboven gebruikt u bijvoorbeeld Verwijderen uit selectie in combinatie met een andere selectietool voor het verwijderen van de deel van het trottoir dat is opgenomen in de automatische selectie.

Voor meer informatie over het verfijnen van selecties instellen, zie Pixelselecties aanpassen.

refine-selections
Opties voor het verfijnen van selecties

A. Nieuwe selectie B. Toevoegen aan selectie C. Verwijderen uit selectie D. Doorsnede maken met selectie
extra-selection
selection-edited
Verfijn de automatische selectie met andere selectietools. In dit voorbeeld hebben we Verwijderen uit selectie gebruikt (rechts) om een deel van de selectie te verwijderen uit de automatische selectie (links).

Tool Snelle selectie

Met de tool Snelle selectie  kunt u snel een selectie 'tekenen' met gebruik van een aanpasbaar rond penseeluiteinde. Terwijl u sleept, wordt de selectie uitgebreid en worden de gedefinieerde randen in de afbeelding automatisch gevolgd.

1. Selecteer de tool Snelle selectie . (Als de tool niet zichtbaar is, houdt u de tool Toverstaf  ingedrukt.)
  2. Klik op een van de selectieopties op de optiebalk: Nieuw, Toevoegen aan of Verwijderen uit.

Nieuw is de standaardoptie als er niets is geselecteerd. Na de eerste selectie verandert deze optie automatisch in Toevoegen aan.

3. Als u de grootte van het penseeluiteinde wilt wijzigen, klikt u op het pop-upmenu Penseel op de optiebalk en typt u een pixelgrootte of sleept u de schuifregelaar. Gebruik de opties in het pop-upmenu Grootte om het penseeluiteinde gevoelig te maken voor de pendruk of een pendrukschijf.

Opmerking:

Wanneer u een selectie aanbrengt, drukt u op het rechte sluitingshaakje (]) om de grootte van het penseeluiteinde van de tool Snelle selectie te vergroten. Druk op het rechte openingshaakje ([) om het penseeluiteinde te verkleinen.

4. Kies opties voor de tool Snelle selectie.

Monster nemen van alle lagen

Kies deze optie om een selectie te baseren op alle lagen in plaats van alleen op de geselecteerde laag.

Automatisch verbeteren

Kies deze optie om de blokvorming en oneffenheden in de selectieranden te verminderen. De selectie vloeit dan dichter naar de afbeeldingsranden toe en past in zekere mate de verfijning toe die u handmatig kunt toepassen met de opties Contrast en Straal in het dialoogvenster Rand verfijnen.

5. Teken in het gedeelte van de afbeelding dat u wilt selecteren.

U ziet dat de selectie dan groter wordt. Als de selectie nogal langzaam wordt bijgewerkt, blijft u slepen om het systeem de kans te geven de selectie te voltooien. Als u dicht bij de randen van een vorm tekent, wordt het selectiegebied uitgebreid om de contour van de vormranden te volgen.

Photoshop - Tekenen met de tool Snelle selectie
    Tekenen met de tool Snelle selectie om de selectie uit te breiden

Opmerking:

Als u ophoudt met slepen en in een nabijgelegen gebied klikt of sleept, wordt dit gebied opgenomen in de selectie.

• Als u een gedeelte wilt verwijderen uit de selectie, klikt u op de optie Verwijderen uit op de optiebalk en sleept u over de bestaande selectie.
    • Houd Alt (Windows) of Option (Mac) ingedrukt om tijdelijk te schakelen tussen Toevoegen aan selectie of Verwijderen uit selectie.
    • Als u de cursor van de tool wilt wijzigen, kiest u Bewerken > Voorkeuren > Cursors > Tekencursors (Windows) of Photoshop > Voorkeuren > Cursors > Tekencursors (Mac OS). Kies Standaardpenseeluiteinde om de standaardcursor voor Snelle selectie weer te geven met een plus- of minteken dat de selectiemodus aangeeft.
  6. (Optioneel) Klik op Rand verfijnen om het selectiekader verder aan te passen. Zie De randen van selecties vloeiend maken.

Toverstaf, tool

Met de toverstaf kunt u een deel van de afbeelding met een bepaalde kleur selecteren (bijvoorbeeld een rode bloem) zonder dat u de omtrek hoeft te volgen. U kunt het geselecteerde kleurbereik, ofwel de tolerantie, opgeven ten opzichte van de oorspronkelijke kleur waarop u hebt geklikt.

Opmerking:

U kunt de toverstaf niet gebruiken voor bitmapafbeeldingen of afbeeldingen met 32 bits per kanaal.

1. Selecteer de tool Toverstaf . (Als u de tool niet kunt zien, maakt u het zichtbaar door de tool Snelle selectie ingedrukt te houden .)
  2. Kies een van de selectieopties in de optiebalk. De vorm van de aanwijzer van de toverstaf is afhankelijk van de geselecteerde optie.
    Photoshop - Selectieopties
    Selectieopties

A. Nieuwe selectie B. Toevoegen aan selectie C. Verwijderen uit selectie D. Doorsnede maken met selectie
  3. Selecteer in de optiebalk een van de volgende opties:

Tolerantie

Hiermee bepaalt u het kleurbereik van geselecteerde pixels. Geef een waarde tussen 0 en 255 pixels op. Door een lage waarde in te voeren selecteert u de weinige kleuren die veel gelijkenis vertonen met de pixel waarop u klikt. Met een hogere waarde selecteert u een groter kleurenbereik.

Anti-aliased

Hiermee maakt u een selectie met vloeiender randen.

Aangrenzend

Hiermee selecteert u alleen aangrenzende gebieden waarin dezelfde kleuren worden gebruikt. Anders worden alle pixels van de hele afbeelding waarin dezelfde kleuren worden gebruikt geselecteerd.

Monster nemen van alle lagen

Hiermee selecteert u kleuren waarin gebruik wordt gemaakt van gegevens van alle zichtbare lagen. Anders worden alleen kleuren in de actieve laag door de toverstaf geselecteerd.

4. Klik in de afbeelding op de kleur die u wilt selecteren. Als u Aangrenzend hebt geselecteerd, worden alle aangrenzende pixels binnen het tolerantiebereik geselecteerd. Anders worden alle pixels binnen het tolerantiebereik geselecteerd.
  5. (Optioneel) Klik op Rand verfijnen om de randen van de selectie verder aan te passen of om de selectie tegen een andere achtergrond of als een masker weer te geven. Zie De randen van selecties vloeiend maken.

Videozelfstudie: Een gedeelte van een foto selecteren

Videozelfstudie: Een gedeelte van een foto selecteren
Infinite Skills