Lær, hvordan du kan gøre Illustrator hurtig og effektiv i macOS.

Diverse faktorer påvirker, hvor hurtigt og effektivt Adobe Illustrator arbejder, f.eks. operativsystem og hardwarekonfiguration, arbejdsproces, valgte indstillinger. Hvis Illustrator begynder at arbejde langsommere, end det plejer, er der flere måder, hvorpå du kan optimere ikke alene Illustrators ydeevne men også ydeevnen af andre apps.

Forbedringer af ydeevnen ses tydeligst, når du arbejder med store filer.

Inden du går i gang

Inden du udfører nedenstående trin, skal du sørge for, at du har den nyeste version af Illustrator eller eventuelle opdateringer til din nuværende version. Softwareopdateringer omfatter ofte ydeevnerelaterede rettelser og forbedringer.

Hvis du bruger Illustrator CC, kan du opdatere via Creative Cloud-skrivebordsprogrammet.

Optimering af macOS

Når du konfigurerer dit system til at køre effektivt, øger du mængden af tilgængelig hukommelse til apps og sikrer, at de kører uden problemer. Prøv disse metoder til optimering af macOS og forbedring af ydeevnen i Illustrator.

Administrer skrifttyper

Hver skrifttype, du har installeret, øger den mængde ram, som bruges af macOS. Hvis du nøjes med at installere de skrifttyper, du har brug for, vil du forbedre ydeevnen i systemet og i de apps, der anvender skrifttyper. Brug et hjælpeværktøj til administration af skrifttyper til at håndtere mange skrifttyper.

Brug en PostScript-printerdriver

Ikke-PostScript-printerdrivere kan være i strid med Illustrator. Adobe anbefaler derfor, at du vælger en PostScript-printerdriver som standardprinter i macOS.

1. trin. Indstil en PostScript-printer som standardprinteren

Bemærk:

For at gennemføre denne procedure skal du sørge for at slutte en PostScript-printer direkte til computeren eller via et netværk.

1. I Apple-menuen skal du vælge Systemindstillinger og derefter klikke på Printere og scannere.

2. Hvis der ikke er opført nogen PostScript-printer, skal du klikke på +, finde frem til en PostScript-printer og klikke på Tilføj.

3. Vælg en PostScript-printer i pop op-menuen Standardprinter.

2. trin. Sådan konfigureres Illustrator til at udskrive til en ikke-standardprinter

1. Åbn et vilkårligt dokument i Illustrator, og tryk på Filer > Udskriv.

2. I dialogboksen Udskriv skal du vælge Adobe PostScript-fil eller printerens navn i menuen Printer.

3. Klik på Gem.

Optimer hardwarekonfigurationen

Den anvendte hardware påvirker Illustrators ydeevne: jo hurtigere processoren eller harddisken arbejder, jo hurtigere kan Illustrator behandle information. Andre hardwareforbedringer, som f.eks. at installere mere RAM, bruge et multiprocessorsystem eller optimering og defragmentering af drev, kan også forbedre ydeevnen. Med følgende handlinger kan du prøve at optimere hardwarekonfigurationen og forbedre Illustrators ydeevne.

Brug en hurtigere processor

Hastigheden på computerens CPU (Central Processing Unit) har indflydelse på, hvor hurtigt Illustrator kører. Eftersom Illustrator behandler store mængder data og udfører mange beregninger, er hastigheden afhængig af processorens hastighed. Overvej at bruge en computer med en hurtigere processor.

Installer mere ram

Hvis Illustrator ikke har tilstrækkeligt med RAM, bruger det harddiskplads (dvs. en arbejdsdisk) til behandling af informationer. Illustrator fungerer hurtigst, når det kan behandle informationer i hukommelsen uden at benytte harddisken.

Optimer diskpladsen

Optimer diskpladsen på følgende måde:

• Se efter fejl eller defragmenterede filer på harddisken ved hjælp af et diskværktøj fra en tredjepart (f.eks. Norton Utilities). Hvis du bruger macOS, er det ikke nødvendigt at defragmentere drevet, men det skal måske repareres med et diskværktøj fra en tredjepart.
  • Gem filerne på drev med højere adgangshastighed. F.eks. kan du bruge en intern harddisk i stedet for en netværksserver (netværksdrev) eller et eksternt drev.

Effektiv brug af funktioner i Illustrator

Måden du arbejder på i Illustrator, og specielt måden illustrationer vises på, kan have indflydelse på Illustrators ydeevne. Du kan på følgende måde anvende funktionerne i Illustrator uden at sænke programmet.

Arbejde i Konturvisning

Konturvisning skjuler farveattributter og viser illustrationer som ikke udfyldte kurver. Hvis man arbejder i konturvisning, kan det øge hastigheden af visningen for komplekse illustrationer, eksempelvis objekter, der indeholder farveforløb eller mønstre. Konturvisning kan også gøre det nemmere at redigere objekter, der er skjult bag andre fyldte objekter.

Hvis du vil se et Illustrator-dokument i Konturvisning, skal du vælge Vis > Kontur.

Opret brugerdefinerede visninger

Du kan oprette brugerdefinerede visninger af dit dokument. Med brugerdefinerede visninger kan du hurtigt ændre visningstilstanden, forstørrelsen, scrollepositionen og lagindstillingerne.

Du opretter en brugerdefineret visning af et Illustrator-dokument ved at indstille de visningsattributter, du ønsker at gemme. Herefter skal du vælge Vis > Ny visning og skrive et navn i dialogboksen Ny visning. Den brugerdefinerede visning bliver vist i menuen Vis.

Ændring af rastereffektindstillinger

Du kan ændre opløsningen på rastereffekter og således optimere Illustrators ydeevne.

Du ændrer opløsningen på rastereffekter ved at vælge Effekt > Dokumentets rastereffektindstillinger og vælge én af følgende muligheder i rullemenuen Opløsning :

• Hvis du er ved at redigere filer, skal du klikke på Skærm. Illustrator øger skærmhastigheden ved at bruge en opløsning på 72 ppi til rastereffekter.
  • Hvis du er ved at udskrive filer, skal du klikke på Høj. Illustrator bruger en opløsning på 300 ppi til rastereffekter, der sænker udskrivningshastigheden, men øger udskrivningskvaliteten.

Klik derefter på OK.

Sådan skjules lag, og fjernes miniaturebilleder

Når du skjuler lag, som indeholder komplekse illustrator eller bitmapbilleder i høj opløsning, opdaterer Illustrator skærmbilledet hurtigere.

Du kan skjule et lag ved at klikke på øjeikonet til venstre for navnet på laget, fjerne markeringen ved Vis lag og dernæst klikke på OK. For at skjule alle lag undtagen det valgte lag skal du trykke på Alt og klikke på øjeikonet.

Lagpanelet kan vise miniaturebilleder af de øverste lag, indlejrede lag, grupper og objekter. Du kan reducere antallet af miniaturebilleder, så Illustrator kan opdatere skærmbilledet hurtigere, ved at gå ind i Panelindstillinger via menuen i panelet Lag og reducere antallet af miniaturebilleder.

• Du kan fjerne alle miniaturebilleder fra panelet Lag ved at vælge Lille under Rækkestørrelse og klikke på OK.
  • Du kan fjerne miniaturebilleder fra bestemte elementer i panelet Lag ved at fravælge Lag, Grupper eller Objekter under Miniaturebilleder og klikke på OK.

Deaktiver Skærmversion af overprint

Skærmversion af overprint viser et "trykfarveeksempel" der er en tilnærmelse af, hvordan blanding, gennemsigtighed og overprint ser ud på farvesepareret output. For at forbedre ydeevnen skal du undgå at bruge Skærmversion af overprint.

Vælg Vis > Skærmversion af overprint for at aktivere eller deaktivere Skærmversion af overprint.

Slet ubrugte tegnebrætter

Tegnebrætter repræsenterer de områder, der kan indeholde illustrationer, som kan udskrives. Du kan slette ubrugte eller unødvendige tegnebrætter for at optimere ydelsen.

Du kan administrere dine tegnebrætter ved at vælge Vindue > Tegnebrætter. Her skal du vælge et tegnebræt, som skal fjernes, og klikke på Slet.

Ændring af arbejdsdiskindstillingen

Når du arbejder med et integreret bitmapbillede, og systemet ikke har tilstrækkelig med ram, bruger Illustrator harddiskplads til at oprette en arbejdsdisk. Det tager længere tid at få adgang til oplysninger på en harddisk end i en hukommelsen. Hvis en del af harddisken bruges som virtuel hukommelse, kan det derfor forringe ydelsen. Det anbefales, at du installerer mere ram, hvis du har brug for mere hukommelse til dit arbejde i Illustrator.

Som standard bruger Illustrator systemdrevet som sin primære arbejdsdisk. Vælg din hurtigste harddisk som Illustrators primære arbejdsdisk.

Du ændrer arbejdsdiskindstillingerne ved at gøre følgende:

1. Vælg Illustrator > Indstillinger > Plugins og arbejdsdisk.

2. Vælg en harddisk fra den pop op-menuen Primær. Hvis du planlægger at arbejde med store billeder, og har mere end én harddisk, så vælg en anden disk fra pop op-menuen Sekundær.
  3. Klik på OK, og genstart Illustrator.

Fjern ubrugte elementer fra dokumentprofilerne

Illustrator-dokumentprofiler indeholder standardmønstre, farveforløb, diagramdesign, farver, farvebiblioteker og pensler, der optræder i nye Illustrator-dokumenter. Disse filer bestemmer også zoomniveau, vinduesstørrelse, visningsindstillinger og rulleposition for nye dokumenter. Minimer filstørrelsen på nye dokumenter ved at fjerne unødvendige farveprøver og pensler fra Illustrators nye dokumentprofiler.

Få hjælp til oprettelse af brugerdefinerede dokumentprofiler i afsnittet Opstartsprofiler: Et fantastisk værktøj til at brugerdefinere nye dokumenter.

Fjern ubrugte elementer fra skabeloner

Ved hjælp af skabeloner kan du oprette dokumenter, som deler fælles indstillinger og designelementer. Du kan minimere filstørrelsen på de nye dokumenter ved at fjerne unødvendige farveprøver, symboler, grafiktyper og pensler fra skabelonerne.

Få vejledning i oprettelsen af skabelonfiler i afsnittet Filer og skabeloner.

Aktivér links til billeder

Integrerede bitmapbilleder (for eksempel TIFF, BMP eller Photoshop EPS) kan øge størrelsen på et Illustrator-dokument betydeligt og nedsætte ydeevnen. Du kan forbedre ydeevnen ved at aktivere Link-indstillingen, når du indsætter et bitmapbillede. Link-indstillingen henviser til det indsatte billede på harddisken.

• Vælg Filer > Indsæt. I dialogboksen Indsæt skal du vælge Link.

Hvis et servicebureau kræver integrerede billeder, kan du gemme en kopi af filerne. Vælg Inkluder sammenkædede filer i dialogboksen Illustrators originalformatindstillinger eller EPS-formatindstillinger.

Anvend EPS-forhåndsvisninger med lav opløsning

Hvis et dokument indeholder sammenkædede EPS-billeder, der har visninger med høj opløsning, vil Illustrator opdatere skærmbilledet langsomt, mens du redigerer illustrationen. Du skal bruge forhåndsvisninger med lav opløsning, hvis Illustrator skal kunne opdatere skærmen hurtigere. Benyt følgende fremgangsmåde:

1. Vælg Illustrator > Indstillinger > Filhåndtering og udklipsholder.

2. Vælg Brug lav opløsnings-proxy til sammenkædede EPS-filer, og klik på OK.

Deaktivering af Vis DCS-interaktioner for gennemsigtighed

Dialogboksen Link-panelindstillinger indeholder en indstilling for Vis interaktioner for DCS-gennemsigtighed. Hvis denne indstilling er valgt, viser Linkpanelet et gult ikon til at identificere linket DCS EPS-grafik, der er gennemsigtig eller overlapper gennemsigtige objekter. Da denne indstilling tvinger Illustrator til jævnligt at afgøre, om sammenlænkede EPS-filer interagerer med gennemsigtighed, kan det reducere ydeevnen.

Du kan deaktivere indstillingen Vis DCS-interaktioner for gennemsigtighed ved at gøre følgende:

1. Vælg Vindue > Links. Åbn panelmenuen Links, og vælg Panelindstillinger.

2. Fravælg indstillingen Vis DCS-interaktioner for gennemsigtighed og klik på OK.

Skjul Navigator-panelet

Navigatorpanelet indeholder en miniaturebilledvisning af dine nuværende illustrationer for at lette navigationen. Behandlingstiden til at opdatere miniaturebilleder, hver gang du ændrer dokumentet, afhænger af billedets kompleksitet. Du kan forbedre skærmbilledets opdateringshastighed og ydeevnen i komplekse Illustrator-dokumenter ved at skjule Navigator-panelet.

• I menuen Vindue skal du fjerne markeringen af Navigator.

Du kan konfigurere brugerdefinerede visninger, så du bedre kan zoome ind på bestemte områder af dit dokument.

Deaktiver kantudjævnet illustration

Indstillingen Kantudjævning af illustration udglatter tekst og grafik ved at blande farven på et objekts kant-pixel med farven på de tilstødende pixel. Dette kan imidlertid bevirke, at skærmbilledet opdateres langsomt. Du kan deaktivere denne indstilling ved at gøre følgende:

1. Vælg Illustrator > Indstillinger > Generelt.

2. Fjern markeringen af Kantudjævnet illustration og klik på OK.

Anvend kommandoen Forenkling

Kommandoen Forenkling reducerer mængden af forankringspunkter på stier og stiformer, reducerer filstørrelsen og øger ydeevnen. Du kan anvende kommandoen Forenkling ved at gå til den ønskede kurve eller det ønskede objekt og derefter vælge Objekt > Kurve > Forenkling.

Få mere at vide om kommandoen Forenkling i afsnittet Redigering af kurver.

Deaktivering af Autohjælpelinjer

Med autohjælpelinjer kan du oprette, justere, redigere og transformere Illustrator-objekter i forhold til andre objekter. Hvis du har flere objekter i dine illustrationer, skal Illustrator bruge mere tid til at vise autohjælpelinjerne.

• Du kan deaktivere Autohjælpelinjer ved at klikke på menuen Vis og fjerne markeringen af Autohjælpelinjer.

Få mere at vide om Autohjælpelinjer.