Efekty maskowania filtrów inteligentnych

Ostatnia aktualizacja 2 lis 2026

Dowiedz się, jak malować czernią, bielą lub szarością, aby selektywnie ukrywać lub ujawniać efekty filtrów inteligentnych zastosowane do obiektów inteligentnych w programie Adobe Photoshop na komputerze.

Maski filtrów zapewniają precyzyjne Sterowanie tym, gdzie na obrazie pojawiają się efekty Smart Filter, umożliwiając selektywne Dopasowania bez trwałego zmieniania oryginalnej zawartość.

Po zastosowaniu filtru Smart Filter do obiektu Smart Object program Photoshop automatycznie tworzy miniaturę maski filtru w wierszu Smart Filters w panelu Layers.Ta maska steruje widocznością wszystkich Smart Filters zastosowanych do tego Smart Object.Nie można osobno maskować poszczególnych efektów Smart Filters. Maski filtrów działają na tych samych zasadach co maski warstw: białe obszary ujawniają efekty filtrów, czarne obszary je ukrywają, a szare obszary tworzą częściową przezroczystość, zapewniając płynne mieszanie.

Maski filtrów działają bezproblemowo ze standardowymi narzędziami do malowania i edycji, pozwalając dopracowywać efekty filtrów z taką samą precyzją, jakiej używa się przy innych zadaniach związanych z maskowaniem. Gęstość maski i wtapianie można dostosować w panelu Properties, a maski filtrów są zapisywane jako kanały alfa w panelu Channels na potrzeby zaawansowanych przepływów pracy związanych z zaznaczeniami.

Malowanie maski filtru w celu ukrywania lub ujawniania efektów

Wybierz miniaturę maski filtru w panelu Layers pod warstwą Smart Object, aby ją uaktywnić.

Wybierz narzędzie Brush lub dowolne narzędzie do malowania.

Maluj czernią na masce, aby ukryć efekty filtrów w tych obszarach, bielą, aby ujawnić efekty filtrów, a odcieniami szarości, aby utworzyć częściową przezroczystość — ciemniejsze szarości ukrywają większą część efektu, a jaśniejsze ujawniają go bardziej.

Można też stosować dopasowania obrazu i filtry bezpośrednio do masek filtrów, aby uzyskać kreatywne efekty maskowania.

Dostosowywanie gęstości maski filtru i wtapiania

Wybierz miniaturę maski filtru w panelu Layers lub warstwę Smart Object, a następnie wybierz opcję Filter Mask w panelu Properties.

W panelu Properties przeciągnij suwak Density, aby dostosować krycie maski, oraz suwak Feathering, aby zmiękczyć krawędzie maski i uzyskać płynniejsze przejścia.

Opcja Mask Edge (obszar roboczy Select and Mask) nie jest dostępna w przypadku masek filtrów.Zamiast tego użyj elementów sterujących wtapianiem i gęstością.

Odwracanie, wyświetlanie lub zmiana położenia masek filtrów

Wybierz miniaturę maski filtru w panelu Layers, aby ją uaktywnić.

Aby odwrócić maskę, wybierz opcję Invert w panelu Properties lub wybierz polecenie Obraz > Dopasowania > Invert.

Aby wyświetlić tylko maskę w skali szarości, naciśnij klawisz Alt i kliknij miniaturę maski filtru (Windows) albo naciśnij klawisz Option i kliknij miniaturę maski filtru (macOS).Powtórz tę czynność, aby wrócić do normalnego widoku.

Aby przenieść maskę do innego efektu Smart Filter w tym samym obiekcie Smart Object, przeciągnij miniaturę maski filtra do docelowego wiersza Smart Filter.

Aby skopiować maskę, przeciągnij miniaturę maski filtra do innego wiersza Smart Filter, przytrzymując klawisz Alt (Windows) lub Option (macOS).

Wyłączanie, włączanie i usuwanie maski filtra

Wybierz miniaturę maski filtra w panelu Layers.

Aby tymczasowo wyłączyć maskę, kliknij miniaturę maski filtra, przytrzymując klawisz Shift, lub wybierz przycisk Disable/Enable Mask w panelu Properties, albo wybierz Layer > Smart Filters > Disable Filter Mask. Gdy opcja jest wyłączona, na miniaturze pojawia się czerwony znak X.

Aby ponownie włączyć wyłączoną maskę, kliknij ponownie miniaturę maski filtra, przytrzymując klawisz Shift, lub użyj przełącznika w panelu Properties.

Aby trwale usunąć maskę, przeciągnij miniaturę maski filtra na ikonę Usuń w panelu Layers, albo zaznacz ją, a następnie wybierz ikonę Usuń w panelu Properties.Można również wybrać Layer > Smart Filters > Delete Filter Mask.

Dodaj nową maskę filtra

Jeśli usunięto maskę filtra lub trzeba utworzyć ją ręcznie, maskę można dodać w każdej chwili.

Wybierz warstwę Smart Object, która zawiera Smart Filters.

Aby dodać pustą białą maskę, która odsłania wszystkie efekty, wybierz opcję Filter Mask w panelu Properties.

Aby dodać maskę na podstawie zaznaczenia, najpierw utwórz zaznaczenie, a następnie kliknij (Windows) lub kliknij, przytrzymując klawisz Control (macOS), wiersz Smart Filters w panelu Layers i wybierz opcję Add Filter Mask.

Po dodaniu nowej maski można ją malować, dopasowywać lub modyfikować za pomocą technik opisanych tutaj.