Hvad er licensering til delte enheder?

Licensering til delte enheder er en licenseringsmodel til at udrulle og administrere Adobe-programmer i laboratorier og delte enhedsopsætninger, hvor flere brugere anvender enhederne og programmer. Softwarelicensen tildeles til en enhed eller computer i stedet for til en person.  Licensering til delte enheder er ideelt til computere i dine laboratorier eller klasseværelser. Licensering til delte enheder er ikke beregnet til brug på maskiner, der bruges af dedikerede brugere. For dedikerede brugere anbefaler vi, at du udruller licenser til navngivne brugere.

Slutbrugeroplevelse

For at bruge en app, der er udrullet på en delt enhed, skal slutbrugerne logge ind med deres legitimationsoplysninger. Når brugerne starter en app på en delt enhed, vil de blive bedt om at logge ind med deres legitimationsoplysninger. Apps starter ført, når der er blevet logget ind. En licens til en delt enhed giver ikke direkte en bruger ret til at få adgang til tjenester som f.eks. lager, biblioteker, skrifttyper eller stock. Men hvis brugerkontoen har disse rettigheder, er disse tjenester tilgængelige.

Dialogboks til kontobekræftelse

Ofte glemmer brugerne at logge ud, efter at klasse- eller laboratoriesessionen er færdig. For at beskytte brugerne og deres aktiver får brugerne regelmæssigt vist en dialogboks til kontobekræftelse. Dette sikrer, at en efterfølgende bruger af laboratoriecomputeren ikke har adgang til aktiver, som den tidligere bruger arbejdede på.

Bemærk:

• For at logge ind skal brugerne have et gyldigt brugernavn og en gyldig adgangskode. De nødvendige legitimationsoplysninger afhænger af, hvordan du har oprettet identitet i din institution.
  • Selvom der ikke er specifikke systemkrav til licenser til delte enheder, skal du sikre dig, at dine slutbrugermaskiner opfylder systemkravene til installerede Creative Cloud-programmer. Få flere oplysninger i dette dokument.

Detaljeret adgang til apps

It-administratorer kan oprette pakker og udrulle apps til computere. Med licensering til delte enheder får du adskillige værktøjer, der giver dig mulighed for at administrere brugeradgangen til apps: IdentitetAdgangspolitik, adresser i IP-udgangsområder og Tilknyttede maskiner. Du kan bruge en kombination af disse muligheder for at forhindre uautoriseret brug af apps og beskytte dine studerendes konti og de aktiver, de har oprettet.

Identitet

• Enterprise eller Federated ID'er ejes af organisationen eller skolen, og alle data ejes juridisk af organisationen. Du skal bruge Enterprise eller Federated ID'er, hvis dine studerende er 13 år eller derover, f.eks. i grundskoler. Du kan også bruge disse ID'er, hvis du vil have større kontrol over, hvem der har adgang til apps. Hvis du vil bruge Enterprise eller Federated ID'er, skal du konfigurere identitet, hvis du ikke allerede har gjort dette.

• Adobe ID'er ejes af brugerne, og alle data, der er tilknyttet Adobe ID'et, ejes juridisk af brugerne. Brugerne skal være mindst 13 år for at kunne oprette Adobe ID'er. It-administratorer har ikke mulighed for at overvåge eller kontrollere data og indhold, der er tilknyttet en Adobe ID-konto. Du kan bruge Adobe ID'er, hvis dine brugere er over 13 år, og du ikke ønsker at overvåge eller kontrollere adgangen til data.

Der er flere oplysninger under Understøttede identitetstyper.

Adgangspolitik

• Du kan vælge Åben adgang for at give alle adgang til apps på en delt enhed. Alle brugere har brug for en gyldig konto af en af de tre typer, der er beskrevet ovenfor, en personlig konto (Adobe ID) eller virksomhedskonto (Enterprise ID eller Federated ID). Brugerne kan endda tilmelde sig et gratis Adobe ID og bruge det til at få adgang til apps. Brug denne valgmulighed til åbne laboratorier, hvor offentligheden, studerende og medarbejdere, der er på besøg, og vores studerende har adgang til laboratorier og apps. Dette kan f.eks. være delte maskiner i dit offentlige bibliotek, eller hvis du bruger laboratoriet til fortsat undervisning efter lukketid.

• Vælg Kun organisationsbruger for at begrænse adgangen til brugere, du har føjet til Admin Console. Disse brugere kan være Adobe ID-, Enterprise ID- eller Federated ID-brugere. Denne valgmulighed er nyttig, hvis du kun vil give begrænset adgang til godkendte studerende og medarbejdere. Dette kan f.eks. være et laboratorie ved en højere uddannelsesinstitution, hvor brugerne kan have enten Adobe ID'er, Enterprise ID'er eller Federated ID'er.

• Vælg Kun Enterprise/Federated-brugere for at begrænse adgangen til kun Enterprise-brugere. Når der logges ind med Adobe ID'er, gives der ikke adgang til apps. Denne valgmulighed er nyttig, hvis du vil begrænse adgangen til kun Enterprise-brugere. Du kan f.eks. benytte denne valgmulighed i et laboratorie i grundskoler og på gymnasiale uddannelser for at tillade, at mindreårige studerende kan få adgang til apps og tjenester.

IP-udgangsområder

• IP-udgangsadresser eller IP-udgangsområder forhindrer adgang til apps, hvis brugerne opretter forbindelse uden for dine godkendte computernetværk. Dette er især nyttigt, hvis du bruger bærbare computere og kan begrænse apps til kun at køre, når de er forbundet til et laboratorie eller skolenetværk. Brugen af apps uden for dine laboratorier eller skolenetværk er ikke tilladt.

Brug denne valgmulighed til at angive eksterne IP-adresseområder. Dette er den internet-IP-adresse, som arbejdsstationerne er forbundet bag. Du kan bruge denne til at forhindre adgang til programmer, hvis disse arbejdsstationer bruges fra et andet netværk. Bemærk, at det kan være nødvendigt at ændre indstillingen med jævne mellemrum, hvis din internetforbindelse ikke har en statisk IP-adresse.

Tilknyttede maskiner

Du kan bruge sektionen Tilknyttede maskiner for at definere, hvordan man segmenterer grupper af maskiner i forskellige produktprofiler.

• Vælg Efter Microsoft Active Directory-organisationsenheder for at sikre, at alle maskiner, der tilhører en angiven organisationsenhed, er tilknyttet en produktprofil. Hvis din institution f.eks. har oprettet organisationsenheder baseret på afdelingen, kan du oprette produktprofiler for hver afdeling. Maskiner, der tilhører en afdeling, knyttes til en bestemt produktprofil.

• Vælg Efter LAN IP-adresseområde for at sikre, at alle maskiner inden for de angivne LAN IP-adresseområder er tilknyttet en produktprofil. Vælg eksempelvis denne indstilling, hvis computerlaboratorierne eller de delte computere i et bibliotek er organiseret af definerede LAN IP-rækker.

• Vælg Efter installeret pakke for at sikre, at alle maskiner med den eller de valgte pakker er knyttet til en produktprofil.

Bemærk:

De tilhørende maskinindstillinger anvendes i den prioriterede rækkefølge.

Antag, at profil A er konfigureret med Active Directory OU = Library, og profil B er konfigureret med Pakke = Video-apps. En maskine i Bibliotek OU og med pakken Video-apps vil være knyttet til profil A og ikke profil B.

Overflyt til licenser til delte enheder

Bemærk:

Hvis du er ny kunde, kan du springe dette afsnit over.

Overflyt fra enhedslicenser

Hvis du er eksisterende enhedslicenseringskunde, giver Adobe dig en gratis opgradering til licensering til delte enheder. Det ældre enhedslicenseringsprogram giver ikke adgang til den nyeste version af Creative Cloud-apps. Du kan få adgang til de nyeste versioner af Creative Cloud-apps ved at overflytte dine ældre enhedslicenser til de nye licenser til delte enheder. Efter overflytningen vil de ældre apps fortsat kunne bruges i en periode på 30 dage. I denne periode kan du konfigurere og udrulle de nyeste apps ved hjælp af licenser til delte enheder. Du kan finde flere oplysninger under Overflyt fra enhedslicensering til licensering til delte enheder

Overflyt fra licenser med serienumre

Hvis du bruger den ældre licensering med serienumre til at administrere dine laboratoriecomputere. Du kan fortsat bruge de ældre apps, indtil serienumrene bliver ugyldige. Hvis du udruller en licenspakke til delte enheder sammen med en serienummerpakke, vil begge fortsat kunne bruges. Du kan fortsat bruge de ældre apps, indtil serienummerlicenserne udløber, eller du kan afinstallere apps med serienummerlicenser og udrulle en ny licenspakke til delte enheder.

Bemærk:

Ovenstående migreringer er envejs. Det betyder, at når du er færdig med migreringsprocessen fra enheds- eller serienummerlicenser til licenser til delte enheder, kan du ikke gå tilbage til enheds- eller serienummerlicenser.

Begynd din udrulning

Når du har bestemt, hvilke maskiner Creative Cloud-apps skal udrulles på, kan du begynde implementeringen. Afhængigt af dine adgangskrav og aktuelle opsætning kan det være nødvendigt at udføre nogle af følgende handlinger. Vi anbefaler, at du læser hele dette dokument, inden du starter udrulningen, så du på forhånd har alle de nødvendige oplysninger.

1. Konfigurer identitet

1_4x

I de fleste tilfælde skal du begynde med at konfigurere identitet, hvis du ikke allerede har gjort dette. Dette trin er nødvendigt for at muliggøre Enterprise eller Federated ID'er. Du skal kunne bevise ejerskab af domænet (f.eks.: @school.edu) for at fuldføre dette trin. Det kan være nødvendigt at kontakte den person, der administrerer din institutions websted eller e-mails, for at fuldføre denne aktivitet.

Adobe anbefaler, at du bruger Enterprise eller Federated ID'er til at give adgang til faste studerende eller laboratoriebrugere. Disse identitetstyper giver din organisation bedre kontrol og overvågning.

Du kan finde trinvise vejledninger under Konfigurer identitet.

2. Administrer administratorer

manage_admins

Den primære administrator for din institution på Admin Console er en systemadministrator. Systemadministratoren har ret til at udføre alle opgaver i Admin Console. Det er dog altid en god idé at delegere opgaver til andre administratorer. Dette decentraliserer administrationsopgaverne, og specialopgaverne udføres derefter af de roller, der passer bedst til disse opgaver.

• Opret Produktadministratorer for at oprette produktprofiler og føje brugere til organisationen.
  • Opret Produktprofiladministratorer for at administrere produktprofiler og føje brugere til organisationen.

Se, hvordan du håndterer administratorroller i Admin Console.

3. Føj brugere til Admin Console

2_4x

Hvis du planlægger at konfigurere dine delte enheder til kun at være tilgængelige for organisationsbrugere, skal du føje disse brugere til Admin Console.

Du kan tilføje brugere manuelt, uploade flere brugere ad gangen vha. en CSV-fil eller konfigurere brugersynkroniseringsværktøjet (til større organisationer).

Du kan finde flere oplysninger under Administrer brugere.

4. Opret pakker

Create packages

Admin Console skal du gå til fanen Pakker for at oprette licenspakker til delte enheder.

Du kan finde trinvise vejledninger under Opret licenspakker til delte enheder.

5. Opret produktprofiler

create_product_profiles

Hvis du planlægger at udrulle licenser til delte enheder i flere laboratorier til din institution, kan du knytte de enkelte laboratorier til en anden produktprofil i Admin Console.

Du kan eksempelvis oprette en ubegrænset produktprofil til laboratorier, så alle kan bruge Adobe-programmer, også brugere uden en skolekonto. Derudover kan du oprette produktprofiler til andre laboratorier, hvor adgangen til de installerede programmer skal begrænses til brugere med en skolekonto. Du kan også begrænse adgangen til de programmer, der er installeret i disse laboratorier, på baggrund af de adgangspolitikker, der er defineret i de tilsvarende produktprofiler.

Du kan finde flere oplysninger i vejledningen til, hvordan du opretter og administrerer produktprofiler.

6. Definer adgangspolitik

3_4x

Med konfigurationer af delte enheder får du tre muligheder for at administrere brugeradgangen til apps: AdgangspolitikAdresser i IP-udgangsområder, Tilknyttede maskiner. Du kan bruge en kombination af disse muligheder for at forhindre uautoriseret brug af apps og beskytte dine studerendes konti og de aktiver, de har oprettet.

Du kan finde flere oplysninger under Konfiguration af delt enhed.

7. Udrul pakker

5_4x

Når du har oprettet licenspakken til delte enheder, skal du konfigurere enhederne i dit laboratorie med licensen.

Vælg blandt følgende metoder for at udrulle pakken:

• Installer ved at dobbeltklikke på pakkefilen. Få mere at vide i dette dokument.
  • Brug tredjepartsværktøjer som Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM), Apple Remote Desktop eller JAMF Casper Suite. Få mere at vide i dette dokument.
  • Udrul ved hjælp af kommandolinjen på Windows-computere. Få mere at vide i dette dokument.
  • Udrul ved hjælp af Info.plist-filen på macOS-computere. Få mere at vide i dette dokument.

Næste trin

Tilføj produkter og licenser

Hvis du er VIP (Value Incentive Plan)-kunde, kan du nu købe produkter eller flere licenser til delte enheder direkte i Admin Console.

I øverste højre hjørne af siden Oversigt i Admin Console skal du klikke på Tilføj produkter .

I skærmbilledet Tilføj produkter skal du tilføje produkter eller føje licenser til dine eksisterende produkter.

Tilføj produktlicenser

Gendan ubrugte licenser

Hvis du udruller delte enhedslicenser til maskiner, og de pågældende maskiner ikke længere er i brug, forbruges licenserne stadig, og du kan ikke bruge dem på en anden maskine. På produktkortet på fanen Oversigt i Admin Console angives licensantallet under maskiner brugt.

Licenstælling

For at gendanne licenser på ubrugte maskiner skal du gå til Admin Console og nulstille den produktprofil, der er knyttet til de ubrugte maskiner. Se dette dokument for at få flere oplysninger om, hvordan du gendanner licenser til delte enheder.

ask-the-community

Hvis du har spørgsmål eller bemærkninger om emnerne, begreberne eller procedurerne, der er beskrevet i denne artikel, kan du deltage i diskussionen.

Deltag nu