Slipp utgå från en tom arbetsyta. När du skapar ett dokument kan du välja bland en mängd olika mallar från Adobe Stock och tomma förinställningar.
hero-image_new-file-document

När du skapar ett dokument i Illustrator kan du välja bland en mängd olika mallar, till exempel mallar från Adobe Stock, och behöver inte längre börja med en tom arbetsyta. I mallarna finns mediefiler och bilder som du kan använda i ditt projekt. När du öppnar en mall i Illustrator kan du arbeta med den direkt på samma sätt som du arbetar med andra Illustrator-dokument (.ai).

Förutom mallarna kan du också skapa ett dokument genom att välja någon av de många förinställningar som finns i Illustrator.

Mallar och förinställningar

Mallar

ger omfattande, inspirerande och återanvändbart innehåll till dina dokument. Du kan ladda ned mallar från Adobe Stock som innehåller grafik och bilder av hög kvalitet direkt i Illustrator. Du kan sedan arbeta vidare med de här mallarna och enkelt skapa dokument med gemensamma inställningar och designelement. I Illustrator finns också tomma mallar med fördefinierade mått och inställningar för vanliga uppgifter, till exempel för att utforma visitkort och broschyrer. Mallarna öppnas som .ai-filer i Illustrator och innehåller vanligtvis flera ritytor.

Förinställningar för tomt dokument

är tomma dokument med fördefinierade mått och inställningar. Förinställningarna gör det enklare att designa för specifika enheter eller användningsområden. Du kan till exempel använda en förinställning för att snabbt börja skapa för iPad Pro. Förinställningar för tomt dokument har fördefinierade inställningar för storlek, färg, läge, enhet, orientering, placering, utfall och upplösning. Du kan ändra de här inställningarna innan du skapar ett dokument med hjälp av förinställningen.

Mallarna och förinställningarna är uppdelade i följande kategorier:

• Mobil
  • Webb
  • Utskrift
  • Film och video
  • Konst och illustrationer

Öppna dialogrutan Nytt dokument

1. Starta Illustrator.

2. Gör något av följande:

• Välj Arkiv > Nytt.
    • Klicka på Nytt eller Starta nytt på arbetsytan Start.
    • Använd följande kortkommando:
      • (Mac) Cmd+N
      • (Windows) Ctrl+N
    • Högerklicka på fliken för ett öppet dokument och välj Nytt dokument på snabbmenyn.
    new-document_3

Översikt: Dialogrutan Nytt dokument

I dialogrutan Nytt dokument kan du bland annat:

• Skapa dokument med hjälp av valda mallar från Adobe Stock från olika kategorier: Mobil, Webb, Utskrift, Film och video och Konst och illustrationer
  • Söka efter fler mallar på Adobe Stock och skapa dokument med hjälp av dem
  • Få snabb tillgång till filer, mallar och objekt som du nyss har haft öppna (fliken Senaste)
  • Få snabb tillgång till mallar som du laddat ned från Adobe Stock (fliken Sparat)
  • Skapa dokument med hjälp av förinställningar för Tomt dokument för flera kategorier och enheter. Innan du öppnar förinställningarna kan du ändra deras inställningar.
Dialogrutan Nytt dokument
Fliken Mobil | Dialogrutan Nytt dokument

Skapa dokument med hjälp av förinställningar

1. Klicka på en kategoriflik i dialogrutan Nytt dokument: Mobil, Webb, Utskrift, Film och video eller Konst och illustrationer.

2. Välj en förinställning.

3. Om du vill kan du ändra inställningarna för den valda förinställningen i rutan Förinställningsinfo till höger. Titta i Ändra förinställningar om du vill veta mer.

4. Klicka på Skapa. Illustrator öppnar ett nytt dokument som baseras på förinställningen.

Ändra förinställningar

Innan du öppnar ett dokument med en förinställning kan du ändra dess inställningar i den högra rutan.

1. Ange ett namn på dokumentet.

2. Ange följande alternativ för den valda förinställningen:

Bredd och höjd: Ange storleken på ritytan. Välj enhet på snabbmenyn.

Orientering: Ange en sidorientering för dokumentet – liggande eller stående

Rityta: Ange antalet ritytor i dokumentet

Utfall: Ange placeringen för utfallet utmed varje sida av ritytan. Om du vill använda olika värden för olika sidor tar du bort kopplingen för måtten genom att klicka på kedjeikonen ().

Färgläge: Ange ett färgläge för dokumentet – RGB eller CMYK. Om du ändrar färgläget konverteras standardinnehållet (färgrutor, penslar, symboler, grafikformat) för den valda dokumentprofilen till ett nytt färgläge, vilket gör att färgen ändras.

3. Klicka på Fler inställningar om du vill ange ytterligare alternativ:

400-more-settings_3

Rastereffekter: Ange upplösningen för rastereffekter i dokumentet. Det är särskilt viktigt att ange alternativet Hög när du tänker använda en avancerad skrivare och hög upplösning. För profilen Utskrift anges detta automatiskt som Hög.

Förhandsvisningsläge: Ange standardförhandsvisningsläge för dokumentet:

• Standard visar teckningen som har skapats i dokumentet i vektorvisningsläge med fullständiga färger. Zooma in/ut behåller jämnheten i kurvorna.
    • Pixel visar teckningar med rastrerat (pixlat) utseende. Innehållet rastreras egentligen inte, men en simulerad förhandsvisning ges, som om innehållet var raster.
    • Övertryck ger en ”förhandsvisning av tryckfärg” som uppskattar hur blandning, genomskinlighet och övertryck visas på en färgseparerad utskrift.

Obs! Du kan ändra förhandsvisningsläget när som helst via menyn Visa.

4. Klicka på Skapa dokument för att öppna ett dokument med förinställningarna.

Obs!

Alternativen i dialogrutan Fler inställningar liknar alternativen i den äldre dialogrutan Nytt dokument i tidigare versioner av Illustrator. Mer information om de här alternativen finns i Filer och mallar.

Skapa dokument med mallar från Stock

I Illustrator finns många olika mallar från Adobe Stock, bland annat mallar för surfplattebilder, mobila bilder, bilder för bärbara datorer, brevhuvuden, kuvert, visitkort och mycket mer. Mallar med teckensnittslager använder grundläggande teckensnitt eller teckensnitt som kan synkroniseras från Adobe Typekit.

Gör något av följande om du vill skapa ett dokument med en mall:

1. Klicka på en kategoriflik i dialogrutan Nytt dokument: Mobil, Webb, Utskrift, Film och video eller Konst och illustrationer.

2. Välj en mall.

3. Klicka på Se förhandsvisning om du vill visa en förhandsvisning av mallen. En förhandsvisning är en bildrepresentation av en mall. Du kan granska den och se om du vill licensiera mallen.

see-preview_3a
    see-preview_3b
    Förhandsvisa mallen innan du licensierar den

4. Klicka på Ladda ned.

Illustrator uppmanar dig att licensiera mallen från Adobe Stock. Mer information om licensiering och liknande finns i Hjälp om Adobe Stock. Efter att mallen har licensierats med resurstilldelningar eller krediter på ditt konto, kan du öppna den som ett Illustrator-dokument (.ai) och arbeta i dokumentet.

licensing_in_progress
    Mallicensiering pågår

5. När mallen har laddats ned klickar du på Öppna. Om du uppmanas att synkronisera vissa teckensnitt från Typekit när du öppnar mallen, klickar du på OK.

Nu kan du arbeta med det öppna dokumentet i Illustrator på samma sätt som du arbetar med andra .ai-dokument.

Obs!

Nedladdade mallar läggs till i ett Creative Cloud-bibliotek som heter Stockmallar. Du kan nå det här biblioteket i bibliotekspanelen.

Libraries-templates
Bibliotekspanelen | Biblioteket Stockmallar

Obs!

Illustrator-mallarna har filtillägget .ait. När du öppnar en mall öppnas dock en variant av den som ett dokument med filtillägget .ai. Ändringar som görs i det .ai-dokumentet påverkar inte den ursprungliga .ait-mallen.

Söka efter fler mallar från Adobe Stock

Förutom de förvalda mallarna från Adobe Stock kan du söka efter och ladda ned många andra mallar direkt från dialogrutan Nytt dokument.

• I dialogrutan Nytt dokument anger du en söksträng i rutan Sök efter fler mallar från Adobe Stock. Du kan också klicka på Gå till och bläddra bland alla tillgängliga mallar.

Illustrator öppnar Adobe Stock-webbplatsen i ett nytt webbläsarfönster så att du kan utforska. Licensiera och ladda ned den som passar ditt projekt bäst. Mer information om Adobe Stock finns i Använda Adobe Stock.

search for templates
v2_explore-license-stock-website
Utforska och licensiera mallar på Adobe Stock-webbplatsen

Skapa dokument med tomma mallar

Tomma mallar gör det enklare att utforma vanliga produkter, till exempel broschyrer, visitkort, CD-omslag och T-shirtar. Gör något av följande om du vill skapa ett dokument med en tom mall:

1. Välj Arkiv > Ny från mall.

2. Öppna mappen Tomma mallar i dialogrutan Ny från mall.

Obs!

Du kan också öppna mappen Tomma mallar direkt från fönstret Nytt dokument. I dialogrutan Nytt dokument klickar du först på Fler inställningar och sedan på Mallar.

3. Välj en mall, till exempel Gift Certificate Pouchette.ait. Klicka på Ny.

Illustrator skapar ett nytt dokument som baseras på den valda tomma mallen. Du kan arbeta med det på samma sätt som du arbetar med andra .ai-dokument.

Obs!

Illustrator-mallarna har filtillägget .ait. När du öppnar en mall öppnas en variant av den som ett dokument med filtillägget .ai. Ändringar som görs i det .ai-dokumentet påverkar inte den ursprungliga .ait-mallen.

Använda det äldre alternativet Arkiv Nytt

Om det behövs kan du inaktivera den senaste funktionen Nytt dokument och återgå till att använda funktionen som var standard i Illustrator-versionerna CC 2015.3 och tidigare.

1. Välj Redigera > Inställningar > Allmänt.

2. Välj Använd äldre gränssnitt för Arkiv Nytt. Klicka på OK.

preferences_low
    Aktivera det äldre alternativet (rekommenderas inte)

Obs!

Titta i Filer och mallar om du vill ha mer information om alternativen i den äldre dialogrutan Nytt dokument.