Grunderna

Vad är Illustrator och vem riktar det sig till?

Adobe Illustrator är branschledande inom vektorgrafikprogram och används över hela världen av alla slags designers som vill skapa digital grafik, illustrationer och typografi för alla typer av media: tryck, webben, interaktivitet, video och mobilt material. Lär dig mer om Illustrator på https://helpx.adobe.com/illustrator/how-to/what-is-illustrator.html?set=illustrator--get-started--overview.

Eftersom Illustrator är en del av Adobe Creative Cloud har du tillgång till alla de senaste uppdateringarna och framtida utgåvor direkt när de lanseras. Läs mer om Creative Cloud.

Vad är vektorgrafik och varför är det viktigt?

Vektorgrafik är ett av de två vanligaste grafiska formaten inom design, det andra är pixel- eller rasterformat. Vektorgrafik, som den som skapats med Illustrator, är ”upplösningsoberoende”, vilket innebär att den kan ändra storlek hur mycket som helst med bibehållen kvalitet. Till exempel kan samma logotypdesign som skapats med Illustrator användas till ett visitkort eller en stortavla utomhus med samma noggrannhet och detaljrikedom som i den ursprungliga designen.

Var kan jag läsa mer om de nya funktionerna?

Se sidan Nyheter för mer information.

Vad skiljer Illustrator från tidigare versioner?

Se jämförelsen mellan olika versioner av Illustrator.

Tekniska frågor

Vad är lägsta systemkrav för att köra Illustrator?

Mer information finns i systemkraven.

Vilka är maskinvarurekommendationerna för att få Illustrator att bli snabbare?

Med inbyggt 64-bitars stöd kan Illustrator dra full nytta av det tillgängliga RAM-minnet i datorn. Många användare kommer att se ytterligare prestandavinster när de lägger till mer RAM-minne, men 8 GB RAM är ett bra utgångsvärde – särskilt om man kör flera program samtidigt.

I 2015 års utgåva av Illustrator är GPU-prestanda tillgängligt för både Mac OS och Windows, och det fungerar med flera olika GPU:er. Mer information finns i GPU-prestanda på hjälpsidorna för Illustrator.

Vad är GPU-accelerering?

Med GPU-accelerering utförs krävande beräkningsoperationer i grafikprocessorn (GPU) medan programmet i övrigt körs i centralprocessorn (CPU), vilket ökar programmets prestanda. GPU-accelerering för vektorgrafik är ett relativt nytt område. I dag utförs den mesta återgivningen av vektorgrafik i centralprocessorn.

Mer information finns i GPU-prestanda på hjälpsidorna för Illustrator.

Vilka är de nya touch-aktiverade funktionerna i Illustrator och hur kan de användas?

Kunder som använder Illustrator på Windows-surfplattor har tillgång till en toucharbetsyta med grundläggande verktyg och kontroller för att rita och redigera med en tryckkänslig penna och touchgester.

Illustrator ger även multitouch-kapacitet till de nya verktygen Touchredigering, Omforma fritt och Omformning av bansegment. Dessa touch-funktioner ger nya sätt att arbeta med naturliga, intuitiva gester direkt på skärmen när man använder bildskärmar som stöder multitouch, som pekskärmen Wacom Cintiq 24HD eller Windows-surfplattor.

Kommer mina befintliga plugin-program att fungera med Illustrator?

Plugin-program avsedda för tidigare versioner av Illustrator fungerar inte med Illustrator utan måste uppdateras. De större plugin-leverantörerna har arbetat på att göra nya versioner tillgängliga så snabbt som möjligt. En lista med tillgängliga plugin-moduler finns på plugin-sidan. För mer information ber vi dig kontakta plugin-tillverkaren direkt.

Varför ingår inte kinesiska, japanska och koreanska (CJK) teckensnitt i filpaketeringsfunktionen?

CJK-teckensnitten ingår inte i paketmappen som skapas med paketeringsfunktionen i Illustrator på grund av geografiska licensieringsbegränsningar för dessa teckensnitt. Så är också fallet med samma funktion i InDesign.

Kan jag ändra användargränssnittet i Illustrator från mörkgrått till ljusgrått?

Det mörkare användargränssnittet i Illustrator har valts som standard för att matcha andra professionella produkter från Adobe, som Photoshop, InDesign och Adobe Premiere Pro. Du kan enkelt ändra ljusstyrkan i dialogrutan Inställningar. Välj Redigera > Inställningar > Gränssnitt (i Windows) eller Illustrator > Inställningar > Användargränssnitt (i Mac OS).

Är Illustrator kompatibelt med Windows 10?

Mer information finns i systemkraven.

Är Illustrator kompatibelt med macOS X El Capitan (v. 10.11)?

Mer information finns i systemkraven.

Kostnadsfria testversioner

Var kan jag hämta en testversion av Illustrator?

Med ett kostnadsfritt Creative Cloud-medlemskap kan du ladda ned en testversion av Illustrator och andra program i Creative Cloud. När du uppgraderar till en Alla program-plan kan du ladda ned fullversionerna av alla Creative Cloud-program.

Kan jag omvandla min testversion till ett betalt medlemskap?

Om du uppmanades ange din betalningsinformation när du hämtade Illustrator konverteras testversionen automatiskt till en betald plan när testversionsperioden är slut. Om inte kan du köpa en plan direkt från Creative Cloud-webbplatsen.

Inköpsalternativ

Hur kan jag köpa Illustrator?

Läs mer om köpalternativen på sidan med Creative Cloud-avtal.

Om Illustrator

Hur kommer jag i gång med Illustrator?

I Illustrator – utbildning och support finns information om allt du behöver veta för att komma igång, t.ex. video och självstudiekurser samt omfattande produktsupport från Adobe och vår kunskapsbas.

Var finns användarhandboken?

Användarhandboken för Illustrator finns som både webb- och PDF-version på hjälpsidan för Illustrator.

Var hittar jag de senaste nyheterna om Illustrator?

Du kan följa Illustrator på Facebook och Twitter och hitta informativa inlägg och självstudiekurser i Illustrator-bloggen.