Grunderna

Vad är Illustrator CC och vem riktar det sig till?

Adobe Illustrator CC är branschledande inom vektorgrafikprogram och används över hela världen av alla slags designers som vill skapa digital grafik, illustrationer och typografi för alla typer av media: tryck, webben, interaktivitet, video och mobilt material. Lär dig mer om Illustrator på https://helpx.adobe.com/se/illustrator/how-to/what-is-illustrator.html?set=illustrator--get-started--overview.

Eftersom Illustrator CC är en del av Adobe Creative Cloud har du tillgång till alla de senaste uppdateringarna och framtida utgåvor direkt när de lanseras. Läs mer om Creative Cloud.

Vad är vektorgrafik och varför är det viktigt?

Vektorgrafik är ett av de två vanligaste grafiska formaten inom design, det andra är pixel- eller rasterformat. Vektorgrafik, som den som skapats med Illustrator, är ”upplösningsoberoende”, vilket innebär att den kan ändra storlek hur mycket som helst med bibehållen kvalitet. Till exempel kan samma logotypdesign som skapats med Illustrator användas till ett visitkort eller en stortavla utomhus med samma noggrannhet och detaljrikedom som i den ursprungliga designen.

Var kan jag läsa mer om de nya funktionerna?

Se sidan Nyheter för mer information.

Vad skiljer Illustrator CC från tidigare versioner?

Se jämförelsen mellan olika versioner av Illustrator.

Tekniska frågor

Vad är lägsta systemkrav för att köra Illustrator CC?

Mer information finns i systemkraven.

Vilka är maskinvarurekommendationerna för att få Illustrator CC att bli snabbare?

Med inbyggt 64-bitars stöd kan Illustrator CC dra full nytta av det tillgängliga RAM-minnet i datorn. Många användare kommer att se ytterligare prestandavinster när de lägger till mer RAM-minne, men 8 GB RAM är ett bra utgångsvärde – särskilt om man kör flera program samtidigt.

I 2015 års utgåva av Illustrator CC är GPU-prestanda tillgängligt för både Mac OS och Windows, och det fungerar med flera olika GPU:er. Mer information finns i GPU-prestanda på hjälpsidorna för Illustrator CC.

Vad är GPU-accelerering?

Med GPU-accelerering utförs krävande beräkningsoperationer i grafikprocessorn (GPU) medan programmet i övrigt körs i centralprocessorn (CPU), vilket ökar programmets prestanda. GPU-accelerering för vektorgrafik är ett relativt nytt område. I dag utförs den mesta återgivningen av vektorgrafik i centralprocessorn.

Mer information finns i GPU-prestanda på hjälpsidorna för Illustrator CC.

Vilka är de nya touch-aktiverade funktionerna i Illustrator CC och hur kan de användas?

Kunder som använder Illustrator CC på Windows-surfplattor har tillgång till en toucharbetsyta med grundläggande verktyg och kontroller för att rita och redigera med en tryckkänslig penna och touchgester.

Illustrator CC ger även multitouch-kapacitet till de nya verktygen Touchredigering, Omforma fritt och Omformning av bansegment. Dessa touch-funktioner ger nya sätt att arbeta med naturliga, intuitiva gester direkt på skärmen när man använder bildskärmar som stöder multitouch, som pekskärmen Wacom Cintiq 24HD eller Windows-surfplattor.

Kommer mina befintliga plugin-program att fungera med Illustrator CC?

Plugin-program avsedda för tidigare versioner av Illustrator fungerar inte med Illustrator CC utan måste uppdateras. De större plugin-leverantörerna har arbetat på att göra nya versioner tillgängliga så snabbt som möjligt. En lista med tillgängliga plugin-moduler finns på plugin-sidan. För mer information ber vi dig kontakta plugin-tillverkaren direkt.

Varför ingår inte kinesiska, japanska och koreanska (CJK) teckensnitt i filpaketeringsfunktionen?

CJK-teckensnitten ingår inte i paketmappen som skapas med paketeringsfunktionen i Illustrator CC på grund av geografiska licensieringsbegränsningar för dessa teckensnitt. Så är också fallet med samma funktion i InDesign CC.

Kan jag ändra användargränssnittet i Illustrator CC från mörkgrått till ljusgrått?

Det mörkare användargränssnittet i Illustrator CC har valts som standard för att matcha andra professionella produkter från Adobe, som Photoshop, InDesign och Adobe Premiere Pro. Du kan enkelt ändra ljusstyrkan i dialogrutan Inställningar. Välj Redigera > Inställningar > Gränssnitt (i Windows) eller Illustrator > Inställningar > Användargränssnitt (i Mac OS).

Är Illustrator CC kompatibelt med Windows 10?

Ja.

Är Illustrator CC kompatibelt med Mac OS X El Capitan (v. 10.11)?

Ja.

Kostnadsfria utvärderingsversioner

Var kan jag hämta en utvärderingsversion av Illustrator CC?

Med ett kostnadsfritt Creative Cloud-medlemskap kan du ladda ned en utvärderingsversion av Illustrator CC och andra program i Creative Cloud. När du uppgraderar till en Alla program-plan kan du ladda ned fullversionerna av alla Creative Cloud-program.

Kan jag omvandla min utvärderingsversion till ett betalt medlemskap?

Ja. Du kan omvandla utvärderingsversionen till Creative Cloud Alla program eller Fristående program genom att köpa det på Creative Cloud-webbplatsen. När du betalat licensieras testprogrammet automatiskt när du startar om det.

Inköpsalternativ

Hur kan jag köpa Illustrator CC?

Läs mer om köpalternativen på sidan med Creative Cloud-avtal.

Om Illustrator

Hur kommer jag i gång med Illustrator CC?

I Illustrator CC – utbildning och support finns information om allt du behöver veta för att komma igång, t.ex. video och självstudiekurser samt omfattande produktsupport från Adobe och vår kunskapsbas.

Var finns användarhandboken?

Användarhandboken för Illustrator CC finns som både webb- och PDF-version på hjälpsidan för Illustrator.

Var hittar jag de senaste nyheterna om Illustrator?

Du kan följa Illustrator på Facebook och Twitter och hitta informativa inlägg och självstudiekurser i Illustrator-bloggen.