När du sparar eller exporterar en teckning skrivs data om teckningen till en fil. Informationens struktur beror på vilket filformat du har valt.

Det finns fem grundläggande filformat – AI, PDF, EPS, FXG och SVG – som du kan spara teckningar i. Dessa format kallas ursprungliga format eftersom alla Illustrator-data bevaras i dem, inklusive flera ritytor. (Om du väljer PDF eller SVG måste du markera alternativen för att behålla Illustrators redigeringsfunktioner för att samtliga data ska bevaras.) EPS och FXG kan spara enskilda ritytor som separata filer. SVG sparar bara den aktiva ritytan. Innehållet från alla ritytor visas emellertid.

Du kan också exportera teckningar i flera olika filformat och på så sätt använda dem i andra program än Illustrator. Dessa format kallas icke-ursprungliga format eftersom alla data inte kan hämtas om du återigen öppnar filen i Illustrator. Av denna anledning bör du spara teckningar i AI-format tills du är färdig med dem, och därefter exportera teckningarna till önskat format.

Obs!

Det kan hända att ett varningsmeddelande visas när du sparar teckningar som innehåller länkade EPS-filer, om dessa filer sparats i binärt format (till exempel i Photoshops EPS-standardformat). I detta fall sparar du EPS-filen på nytt i ASCII-format, bäddar in de länkade filerna i Illustrator-teckningen eller sparar teckningen i AI- eller PDF-format i stället för i EPS-format.

En video om hur du sparar för webben finns på Spara teckningar för webben

Spara i Illustrator-format

Om dokumentet innehåller mer än en rityta och du vill spara ditt arbete i en tidigare version av Illustrator kan du välja att spara varje rityta som en separat fil eller kombinera innehållet från alla ritytor till en fil.

1. Välj Arkiv > Spara som, eller Arkiv > Spara kopia.

2. Ange ett filnamn och välj en plats där du vill spara filen.

3. Välj Illustrator (*.ai) som filformat och klicka på Spara.

4. Ange önskade alternativ i dialogrutan Illustrator-alternativ och klicka på OK.

Version

Ange den Illustrator-version som du vill att din fil ska vara kompatibel med. Äldre format kan inte hantera alla funktioner i den aktuella versionen av Illustrator. Om du väljer en annan version än den aktuella versionen kommer därför vissa alternativ för att spara att inte vara tillgängliga och vissa data kommer att ändras. Läs varningstexten längst ned i dialogrutan och se till att du är medveten om hur data kommer att ändras.

Skapa delmängd av inbäddade teckensnitt när den procentuella andelen tecken som används är lägre än

Om du vill ange när hela teckensnittet ska bäddas in (i stället för bara de tecken som används i dokumentet) beroende på hur många av teckensnittets tecken som används i dokumentet. Om ett teckensnitt innehåller 1 000 tecken men endast 10 av tecknen används i dokumentet kanske du föredrar att inte bädda in hela teckensnittet för att på så sätt hålla nere filstorleken.

Skapa PDF-kompatibel fil

Om du vill att en PDF-representation av dokumentet ska sparas i Illustrator-filen. Välj det här alternativet om du vill att Illustrator-filen ska vara kompatibel med andra Adobe-program.

Inkludera länkade filer

Välj det här alternativet om du vill bädda in filer som är länkade till teckningen.

Bädda in ICC-profil

Ett färghanterat dokument skapas.

Använd komprimering

Välj det här alternativet om du vill komprimera PDF-informationen i Illustrator-filen. Om komprimering används tar det längre tid att spara dokumentet. Avmarkera därför det här alternativet om det tar väldigt lång tid att spara (8 till 15 minuter).

Spara varje rityta i en separat fil

Sparar varje rityta som en separat fil. En separat huvudfil som inkluderar alla ritytorna skapas också. Allt innehåll som finns på en rityta inkluderas i filen för ritytan. Om grafiken behöver flyttas för att få plats på en enda rityta visas en varning. Om du inte väljer det här alternativet kombineras ritytorna till ett enda dokument och konverteras till objektstödlinjer och (i Illustrator CS3) beskärningsområden. Ritytan som används för den sparade filen baseras på storleken på den fördefinierade dokumentstartprofilen.

Alternativ för genomskinlighet

Välj det här alternativet om du vill bestämma vad som ska hända med genomskinliga objekt när du väljer en tidigare version av Illustrator-format än 9.0. Markera Behålla banor om du vill ta bort genomskinligheten och återställa genomskinliga teckningar till 100 % opacitet och normalt blandningsläge. Välj Bevara utseende och övertryck om du vill bevara övertryck som inte samverkar med genomskinliga objekt. Övertryck som samverkar med genomskinliga objekt förenklas.

Obs! Om teckningen innehåller komplexa, överlappande områden och hög utskriftsupplösning krävs, klickar du på Avbryt och definierar rastreringsinställningar innan du fortsätter.

Spara i EPS-format

Praktiskt taget alla sidlayout-, ordbehandlings- och bildbehandlingsprogram kan hantera importerade eller monterade EPS-filer (Encapsulated PostScript). EPS-formatet kan lagra många av de grafikelement som du kan skapa med Adobe Illustrator, vilket innebär att EPS-filer kan öppnas på nytt i Illustrator och redigeras som Illustrator-filer. Eftersom EPS-filerna baseras på språket PostScript kan de innehålla både vektorgrafik och bitmappsbilder. Om teckningarna innehåller flera ritytor bevaras dessa ritytor om du sparar i EPS-format.

1. Om teckningen innehåller genomskinlighet (inklusive övertryck) och du behöver högupplösta utskrifter, väljer du Fönster > Förhandsvisning av förenkling och förhandsvisar förenklingseffekterna.

2. Välj Arkiv > Spara som, eller Arkiv > Spara kopia.

3. Ange ett filnamn och välj en plats där du vill spara filen.

4. Välj Illustrator EPS (*.EPS) som filformat och klicka på Spara.

5. Om du vill skapa separata filer för varje rityta klickar du på Använd ritytor och väljer Alla eller anger ett intervall. Separata filer sparas med en huvud-EPS-fil som innehåller alla ritytor. Om du avmarkerar det här alternativet skapas en enskild EPS-fil med alla ritytor.

6. Ange önskade alternativ i dialogrutan EPS-alternativ och klicka på OK.

Version

Ange den Illustrator-version som du vill att din fil ska vara kompatibel med. Äldre format kan inte hantera alla funktioner i den aktuella versionen av Illustrator. Om du väljer en annan version än den aktuella versionen kommer därför vissa alternativ för att spara att inte vara tillgängliga och vissa data kommer att ändras. Läs varningstexten längst ned i dialogrutan och se till att du är medveten om hur data kommer att ändras.

Format

Anger egenskaperna för den förhandsvisningsbild som sparas i filen. Förhandsvisningsbilden visas i program som inte direkt kan visa EPS-teckningar. Om du inte vill skapa någon förhandsvisningsbild väljer du Ingen på Format-menyn. Alternativt väljer du ett svartvitt format eller färgformat.

Om du markerar formatet TIFF (8-bitars färg) måste du markera ett bakgrundsalternativ för förhandsvisningsbilden:

Genomskinlig

Skapar en genomskinlig bakgrund.

Ogenomskinlig

Skapar en heltäckande bakgrund. (Välj Ogenomskinlig om EPS-dokumentet ska användas i ett Microsoft Office-program.)

Alternativ för genomskinlighet

Välj det här alternativet om du vill bestämma vad som ska hända med genomskinliga objekt och övertryck. Alternativen varierar beroende på vilken formatversion du väljer överst i dialogrutan.

Om du väljer ett CS-format anger du hur överlappande färger som ska övertryckas ska sparas, och väljer en förinställning (eller uppsättning med alternativ) för att förenkla teckningens genomskinliga delar. Klicka på Anpassa om du vill anpassa inställningarna för förenklingen.

Om du väljer ett äldre format i en tidigare version än 8.0, markerar du Behåll banor för att ta bort genomskinligheten och återställa genomskinliga teckningar till 100 % opacitet och normalt blandningsläge. Välj Bevara utseende och övertryck om du vill bevara övertryck som inte samverkar med genomskinliga objekt. Övertryck som samverkar med genomskinliga objekt förenklas.

Bädda in teckensnitt (för andra program)

Välj det här alternativet om du vill bädda in alla teckensnitt med giltiga behörigheter från motsvarande leverantör. Genom att bädda in teckensnitt försäkrar du dig om att det ursprungliga teckensnittet visas och skrivs ut om filen används i ett annat program, till exempel Adobe InDesign. Om filen däremot öppnas i Illustrator på en annan dator där teckensnittet inte finns installerat simuleras eller ersätts teckensnittet. Detta görs för att förhindra olaglig användning av det inbäddade teckensnittet.

Obs! Om du markerar alternativet Bädda in teckensnitt ökar filstorleken.

Inkludera länkade filer

Välj det här alternativet om du vill bädda in filer som är länkade till teckningen.

Inkludera dokumentminiatyrbilder

Välj det här alternativet om du vill skapa en miniatyrbild av teckningen. Miniatyrbilden visas i dialogrutorna Öppna och Montera i Illustrator.

Inkludera CMYK PostScript i RGB-filer

Välj det här alternativet om du vill att RGB-färgdokument ska kunna skrivas ut från program som saknar stöd för RGB-utskrift. RGB-färgerna bevaras om EPS-filen öppnas på nytt i Illustrator.

Kompatibel utskrift av övertoning och nätövertoning

Använd det här alternativet om du vill att övertoningar och nätövertoningar ska kunna skrivas ut på äldre skrivare och PostScript-enheter genom att övertoningsobjekten konverteras till JPEG-format. Alternativet kan göra utskrifter långsammare på skrivare som inte har problem med övertoningar.

Adobe PostScript®

Använd det här alternativet om du vill ange vilken PostScript-nivå som ska användas för att spara teckningen. PostScript Language Level 2 återger vektorbaserade färg- och gråskalebilder i punktbaserat format, och stöder RGB-, CMYK- och CIE-baserade färgmodeller för både vektorgrafik och bitmappsbilder. PostScript Language Level 3 tillhandahåller ytterligare funktionalitet jämfört med Language Level 2, t.ex. möjligheten att skriva ut nätobjekt vid utskrift till PostScript® 3™-skrivare. Eftersom nätövertoningsobjekt konverteras till bitmappsbilder vid utskrift på PostScript Language Level 2-enheter, bör teckningar som innehåller nätövertoningsobjekt skrivas ut på en PostScript 3-skrivare.

Spara i SVG-format

SVG är ett vektorformat som ger interaktiv webbgrafik av hög kvalitet. Det finns två versioner av SVG-format: SVG och komprimerad SVG (SVGZ). SVGZ kan minska filstorleken med mellan 50 och 80 %. Du kan emellertid inte redigera SVGZ-filer i en textredigerare.

När du sparar grafik eller teckningar i SVG-format rastreras nätobjekten. Dessutom konverteras alla bilder som saknar alfakanal till JPEG-format. Alla bilder med alfakanal konverteras till PNG-format. Om dokumentet innehåller flera ritytor och du sparar i SVG bevaras den aktiva ritytan. Du kan inte spara enskilda ritytor som separata SVG-filer.

1. Om teckningen innehåller SVG-effekter, markerar du alla objekt med SVG-effekter och placerar effekterna längst ned på panelen Utseende (strax ovanför Opacitet). Om andra effekter används efter en SVG-effekt skapas ett rasterobjekt. Om teckningen innehåller flera ritytor markerar du den rityta som du vill exportera.

2. Välj Arkiv > Spara som eller Arkiv > Spara kopia.

3. Skriv ett filnamn och välj en plats för filen.

4. Välj SVG (*.SVG) eller Komprimerad SVG (*.SVGZ) som filformat och klicka på Spara.

5. Ange önskade alternativ i dialogrutan SVG-alternativ och klicka på OK:

SVG-profiler

Anger dokumenttypsdefinitionen SVG XML för den exporterade filen.

SVG 1.0 och SVG 1.1

Lämpliga för SVG-filer som ska visas på en stationär dator. SVG 1.1 är den fullständiga versionen av SVG-specifikationen som SVG Tiny 1.1, SVG Tiny 1.1 Plus och SVG Basic 1.1 tillhör.

SVG Basic 1.1

Lämplig för SVG-filer som ska visas på medelstora enheter, t.ex. handdatorer. Kom ihåg att inte alla handdatorer kan hantera SVG Basic-profilen. Om du väljer det här alternativet är det alltså inte säkert att SVG-filen kan visas på alla handdatorer. SVG Basic kan inte hantera icke-rektangulära urklipp och vissa SVG-filtereffekter.

SVG Tiny 1.1 och SVG Tiny 1.1+

Lämpliga för SVG-filer som ska visas på små enheter, t.ex. mobiltelefoner. Kom ihåg att inte alla mobiltelefoner kan hantera SVG Tiny- och SVG Tiny Plus-profiler. Om du väljer något av de här alternativen är det alltså inte säkert att SVG-filen kan visas på alla små enheter.

SVG Tiny 1.2

Passar för SVG-filer som ska visas på en mängd olika enheter, från handdatorer och mobiltelefoner till bärbara och stationära datorer.

SVG Tiny har inte stöd för övertoningar, genomskinlighet, urklipp, masker, symboler, mönster, understruken text, genomstruken text, lodrät text eller SVG-filtereffekter. SVG Tiny Plus kan visa övertoningar och genomskinlighet, men inte hantera urklipp, masker, symboler och SVG-filtereffekter.

Tips: Ytterligare information om SVG-profiler finns i SVG-specifikationen på webbplatsen för World Wide Web Consortium (W3C) (www.w3.org).

Teckensnittstyp

Anger hur teckensnitt ska exporteras:

Adobe CEF

Använder teckensnittsrekommendation för bättre återgivning av små teckensnitt. Den här teckensnittstypen kan hanteras av Adobe SVG Viewer men kan kanske inte hanteras av andra SVG-visningsprogram.

SVG

Teckensnittsrekommendation används inte. Den här teckensnittstypen kan hanteras av alla SVG-visningsprogram.

Konvertera till konturer

Konverterar text till vektorbanor. Använd det här alternativet om du vill bevara textens utseende i alla SVG-visningsprogram.

Utbytbara teckensnitt

Styr vilka specialtecken (tecken tillhörande ett visst teckensnitt) som ska bäddas in i den exporterade SVG-filen. Välj Inget på menyn Utbytbara teckensnitt om du är säker på att alla nödvändiga teckensnitt finns installerade på slutanvändarens dator. Välj alternativet Endast använda tecken om du bara vill ta med specialtecken för text som finns i den aktuella teckningen. Övriga värden (Vanligt engelskt, Vanligt engelskt och Använda tecken, Vanligt latinskt, Vanligt latinskt + Använda tecken, Alla tecken) är användbara om SVG-filens textinnehåll är dynamiskt (till exempel servergenererad text eller användarinteraktiv text).

Bildplats

Välj det här alternativet om du vill ange huruvida rasterbilder ska bäddas in direkt i filen eller länkas till de exporterade JPEG- eller PNG-bilderna från den ursprungliga Illustrator-filen. Filstorleken ökar om du bäddar in bilder, men då säkerställs å andra sidan att rastrerade bilder alltid är tillgängliga.

Bevara Illustrators redigeringsfunktioner

Illustrator-specifika data bevaras genom att en AI-fil bäddas in i SVG-filen (vilket innebär att filen blir större). Välj det här alternativet om du vill kunna öppna och redigera SVG-filen i Illustrator igen. Tänk på att om du ändrar SVG-data manuellt visas inte ändringarna när du öppnar filen igen. Det beror på att Illustrator läser in AI-delen av filen, inte SVG-delen.

CSS-egenskaper

Använd det här alternativet om du vill ange hur formatattribut ska sparas i SVG-koden. Med standardmetoden, Presentationsattribut, används egenskaper på den högsta nivån i hierarkin, vilket ger stor flexibilitet för specifik redigering och omformning. Med metoden Formatattribut skapas de mest läsbara filerna. Filstorleken kan dock öka. Välj den här metoden om SVG-koden ska användas i omformningar, t.ex. omformningar med XSLT (Extensible Stylesheet Language Transformation). Metoden Formatattribut <enhetsreferenser> ger kortare återgivningstider och mindre filstorlek. Metoden Formatelement används när filer delas med HTML-dokument. Om du väljer Formatelement kan du senare ändra SVG-filen om du vill flytta ett formatelement till en extern formatmall som HTML-filen refererar till. Tänk dock på att metoden Formatelement ger längre återgivningstider.

Decimaler

Anger precisionen för vektordata i SVG-filen. Du kan ange mellan 1 och 7 decimaler. Ju högre värde, desto större filstorlek och bättre bildkvalitet.

Kodning

Anger hur tecken kodas i SVG-filen. UTF-kodning (Unicode Transformation Format) stöds av alla XML-processorer. (UTF-8 är ett 8-bitars format och UTF-16 ett 16-bitars format.) ISO 8859-1 och UTF-16-kodning bevarar inte filmetadata.

Optimera för Adobe SVG Viewer

Den högsta nivån av Illustrator-data behålls och SVG-filen kan fortfarande redigeras manuellt. Välj det här alternativet om du vill utnyttja möjligheten till snabbare återgivning av funktioner som SVG-filtereffekter.

Innefatta Adobe Graphics Server-data

All information som behövs för variabelersättning i SVG-filen tas med.

Inkludera segmentdata

Tar med segmentens placeringar och optimeringsinställningar.

Inkludera XMP

Tar med XMP-metadata i SVG-filen. Välj Arkiv > Info eller ange metadata med webbläsaren i Bridge.

Skriv ut färre <tspan>-element

Inställningarna för automatisk kerning kan ignoreras under export vilket leder till en fil med färre <tspan>-element. Välj det här alternativet om du skapar en SVG-fil som är mer redigerbar och kompakt. Avmarkera alternativet om det är viktigt att behålla utseendet på texten med automatisk kerning.

Använd <textPath>-element för text på bana

Text på en bana exporteras som <textPath>-element. Tänk dock på att texten kan se annorlunda ut i SVG-läsaren än i Illustrator eftersom den visuella likheten inte alltid kan garanteras i det här exportläget. Framför allt kan text som flödar över vara synlig i SVG-läsaren.

Visa SVG-kod

Koden för SVG-filen visas i ett webbläsarfönster.

Webbförhandsvisning

SVG-filen visas i ett webbläsarfönster.

Device Central

Öppnar filen i Device Central för förhandsvisning på en viss mobiltelefon eller mobil enhet.

Spara teckningar för Microsoft Office

Med kommandot Spara för Microsoft Office kan du skapa en PNG-fil som du kan använda i Microsoft Office-program.

1. Välj Arkiv > Spara för Microsoft Office.

2. Välj önskad lagringsplats för filen och ange ett filnamn i dialogrutan Spara för Microsoft Office. Klicka på Spara.

Obs!

Om du vill anpassa vissa PNG-inställningar, till exempel upplösning, genomskinlighet och bakgrundsfärg, använder du kommandot Exportera i stället för kommandot Spara för Microsoft Office. Du kan också spara teckningar i PNG-format med kommandot Spara för webben & Enheter.

Ändra vektorgrafik till bitmappsbilder

Om rastrering

Rastrering är processen att ändra en vektorbild till en bitmappsbild. Vid rastreringen konverteras bildens banor till pixlar. Vilka rastreringsalternativ du väljer avgör de färdiga pixlarnas storlek och deras andra egenskaper.

Du kan rastrera enstaka vektorobjekt med kommandot Objekt > Rastrera eller med effekten Rastrera. Du kan även rastrera ett helt dokument genom att exportera det till ett bitmappsformat, till exempel JPEG, GIF eller TIFF.

Rastrera ett vektorobjekt

1. Markera ett eller flera objekt.

2. Gör något av följande:

• Om du vill rastrera objekten permanent väljer du Objekt > Rastrera.

• Om du vill efterlikna en rastrering utan att ändra objektets underliggande struktur väljer du Effekt > Rastrera.

3. Ange rastreringsalternativ och klicka på OK.