Använda bildbeskärningsfunktionen i Illustrator för att beskära en länkad eller inbäddad bild.
Hero-image_Crop-Images_3

Beskära en bild

Du kan beskära länkade eller inbäddade bilder i Illustrator. Använd widgetens intuitiva kontroller när du beskär den valda bilden. Bildbeskärningsfunktionen fungerar endast på den bild som är markerad. Länkade bilder blir till inbäddade efter att du har beskurit dem.

Obs!

• Den beskärda delen av bilden tas bort. Det går inte att återställa.
  • Du kan inte omvandla en bild vid beskärning. Om du försöker att omvandla en bild efter att du har valt alternativet Beskära bild stängs Illustrators beskärningsgränssnitt.

Gör så här om du vill beskära en bild:

1. Välj Arkiv > Montera och markera den bild som du vill montera. Klicka på Montera.

2. Använd Markeringsverktyget () och markera den bild du vill beskära.

Obs! Illustrator anropar markeringsverktyget som standard när du väljer alternativet Beskär bild. Om något annat verktyg är aktivt, växlar Illustrator automatiskt till markeringsverktyget.

3. Gör något av följande för att beskära den markerade bilden:

• Klicka på Beskär bild på kontrollpanelen.
    Crop-image_control-panel-10
    • Välj Objekt > Beskär bild.
    • Välj Beskär bild på snabbmenyn.

Obs!

Du kan inte markera alternativet Beskär bild när två eller fler objekt har markerats.

4. Om du arbetar med en länkad bild får du meddelandet att länkade filer bäddas in när du har beskurit. Klicka på OK för att fortsätta.

Warning-message-(linked-to-embedded)_1-02
  5. Dra i widgethörnen och kanthandtagen för att ange beskärningsgränserna. Mer information finns i Justera beskärwidgeten.

Obs!

Beskärwidgeten är alltid rektangulär för alla bilder. Du kan inte heller rotera beskärwidgeten.

6. (Valfritt) Ange beskärningsalternativ med hjälp av kontrollpanelen. Mer information finns i Beskärningsalternativ.

7. Gör något av följande:

• Klicka på Använd på kontrollpanelen.
    • Tryck på Retur (Windows) eller Retur (Mac OS).

Obs!

(För Windows 64-bitarsarkitektur och Mac OS)

När du har valt Beskär bild visas som standard en beskärningsruta för att ange beskärningsdimensionerna baserat på innehållet i din bild. Du kan ändra förslagen på beskärningsdimensioner om du vill. Den faktiska beskärningen sker första när du klickar på Använd eller trycker på Retur (Windows) eller Retur (Mac OS).

Om du vill inaktivera den här funktionen avmarkerar du alternativet Aktivera innehållsanpassade standarder i Redigera > Inställningar > Allmänt (Windows) eller Illustrator CC > Inställningar > Allmänt (Mac OS). Om det här alternativet avmarkeras inaktiveras standardupplevelsen för Beskär Image, fri övertoning och Tänjning av marionett.

Obs!

Gör något av följande om du vill stänga beskärningsgränssnittet utan att använda ändringarna:

• Klicka på Avbryt på kontrollpanelen.
  • Tryck på Esc-tangenten.
  • Markera valfritt verktyg på verktygspanelen, förutom verktyget Zooma och handverktyget.

Justera beskärwidgeten

Ändra storlek

shift-400X292
Skalanpassa beskärningswidgeten proportionellt

alt
Skalanpassa beskärningswidgeten mot centrum

Gör något av följande för att ändra storlek på beskärwidgeten:

• Ange Höjd och Bredd på kontrollpanelen.
  • Dra i hörnet och kanthandtagen.
  • Tryck på Skift om du vill skala widgeten proportionellt.
  • Tryck på Alt om du vill skala widgeten om mitten.
  • Nyp för att zooma på enheter med touchskärmar.

Obs! Illustrator Touch-arbetsytan för Windows-surfplattor har inte stöd för beskärning.

Flytta

Gör något av följande för att flytta beskärwidgeten:

• Klicka och dra från var som helst inom gränserna för beskärwidgeten.
  • Tryck på pilknapparna för att flytta beskärwidgeten.
  • Tryck på Skift + piltangenterna för att flytta widgeten tio enheter (standardvärde) eller som du specificerat i inställningarna.

Använd stödlinjer och stödraster om du vill flytta beskärwidgeten exakt. Smarta stödlinjer hjälper dig att arrangera beskärwidgeten i relation till andra objekt. Välj Visa > Smarta stödlinjer för att aktivera smarta stödlinjer.

Beskärningsalternativ

Du kan ange följande alternativ på kontrollpanelen när du beskär en bild:

options--control-panel
Tillgängliga beskärningsalternativ på kontrollpanelen

A. Upplösning i pixlar per tum B. Referensposition C. X- och Y-koordinater D. Bredd E. Bevara proportioner för bredd och höjd F. Höjd

PPI

Välj en upplösning för den beskurna bilden bland de tillgängliga alternativen. Du kan också ange bildernas upplösning i pixel per tum (ppi). Om upplösningen av bilden är lägre än alternativen som är tillgängliga i listrutan inaktiveras alternativen. Det högsta värde du kan ange är lika med upplösningen för den ursprungliga bilden eller 300 PPI för länkade teckningar.

Referenspunkt

Alla omformningar utförs runt en fast punkt som kallas referenspunkt. Den här punkten är som standard i mitten av beskärwidgeten som du omformar. Du kan dock ändra referenspunkten till en annan plats med hjälp av referenspunktsplaceraren i kontrollpanelen.

X- och Y dimensioner

Koordineringsvärden för den markerade referenspunkten.

Höjd och bredd

Ange storlek för beskärwidgeten. Om bredd- och höjdfälten är länkade behålls proportionerna när de ändras. Klicka på länkikonen () för att ta bort länken och ändra bredd- och höjdvärdena separat.

Skapa ett anpassat kortkommandon.

Du kan ange egna kortkommandon för kommandot Beskär bild. Mer information finns i Anpassa kortkommandon.